Saturday, June 15, 2013

Det jag inte visste om vete och Einkorn

Tänk vad mycket man kan lära sig via nätet! Det hela började med ett samtal med en lärare för några veckor sedan där hon sade att hon inte åt vete längre på grund av den medvetna förändring av vete som skett under de senaste 50 åren. Jag lyssnade till litet extra eftersom det var nyheter för mig.

För 50-60 år sedan var vetet annorlunda - det var inte alls lika kosteffektivt eftersom vetekornen var mindre. Genom olika hybridiseringar växer och ger vetet nu större skördar men det innehåller också mer av ett speciellt protein som kan ligga bakom allt fler människors glutenintolerans. Dessutom lär det moderna vetet stimulera aptiten.

Eftersom jag inte har glutenintolerans har jag aldrig egentligen funderat på detta men tyckte att det var intressant att det vete vi idag äter inte är samma slags vete som folk åt för till exempel 50 år sedan. Och vete finns ju i så otroligt mycket av det vi äter.

Nästa fråga som uppstod - finns det något annat vete som är mer ursprungligt och "äkta"? Efter en del efterforskningar på nätet visade det sig att det moderna vetet i stort sett tagit över men så hittade jag ett par hemsidor som talar om ett "ancient wheat" som fanns innan stora, vinstintresserade företag lade sig i veteproduktionen. Einkorn heter detta vete (single grain) - jag har inte lyckats få fram en svensk översättning. Det odlades redan för 10,000 år sedan och innehåller massor med nyttiga ämnen men kan inte ge de stora skördar som man vill ha nuförtiden. Det lär inte ha de bieffekter som till exempel att stimulera aptiten. Einkorn innehåller gluten men i mycket mindre mängd.

Efter ytterligare litet letande hittade jag ett företag som säljer en del produkter som använder Einkorn. De heter Jovial Foods och finns i New York och de får sitt vete från Italien. De säljer olika slags ekologisk Einkorn pasta, mjöl, kakor och även så kallade Einkorn wheat berries som mals till mjöl.
Hälsokostaffären Berryvale i Mt Shasta säljer en sort av deras kakor och eftersom de reades (de är rätt dyra med normalpris) provade jag ett paket "Checkerboard Cookies". Åh så goda de var! Mycket godare än andra ekologiska kakor som tillverkats med vanligt vete.

Eftersom bröd börjar bli väldigt dyrt att köpa funderar jag på att köpa Einkorn mjöl och baka. Det lär vara annorlunda att baka med så jag får nog fortsätta lära mig litet. Sådant här är spännande tycker jag.

Två bra hemsidor om Einkorn:
http://www.einkorn.com/
http://www.jovialfoods.com/index.php

De mycket goda Checkerboard Cookies som jag nu provat.


21 comments:

em said...

Jag undrar om inte dinkel är en hybrid av emmervete och einkornvete. Kanske Pettas Karin vet mer.
Dinkel är ju också en aning annorlunda att baka med än dagens vanliga vete.
Margaretha

eastcoastmom said...

Verkligen intressant. Å vad jag saknar Whole Foods...

Äventyret framtiden said...

Största orsaken till att folk blir glutenintoleranta är att de flesta storbagerier tillsätter gluten i det redan glutenrika mjölet. Allt bara för att höja volymen och få brödet luftigare och större.

Fullkornsvetekornet, det vanliga, är inte alls "boven" i dramat, det är de vinsthungriga som ligger bakom. Det har dessvärre pågått i många långa år redan, detta tillsättande.
Läs på brödpåsarna i affärerna. Där måste stå om gluten är tillsatt, åtminstone i Europa. Nästan alla bagerier tillsätter....undra på att folk blir glutenintoleranta.
Många bagerier köper färdiga mjölblandningar från fabriker där allt redan finns klappat och klart, bara för att användas i maskinerna som sköter bakningen.
Inget hembakt precis


Dinkel eller speltvete, som det också kallas, härstammar från en-och tvåkornet som odlades vid Medelhavet och i Orienten för många tusen år sedan.
I Norden har det odlats redan 2500 f Kr men har tyvärr ersatts av vete i de flesta fall i och med att det ger större avkastning per areal.

Jämfört med det förädlade vetet är dinkel mer lättsmält (pga den speciella glutenkvalitén) och innehåller mycket mer näring - högre innehåll av aminosyror, mineraler, spårämnen och vitaminer. Innehåller ca 13% protein. Höga halter av fosfor, kalium, kisel och magnesium samt vitaminerna B1, B2 och B3.

Att baka med dinkelmjöl är inte alls svårt. I stort sett är det som att baka med vilket mjöl som helst. Viktigt är att älta degen länge, ca 20-22 minuter...och att tillsätta saltet ca 5 minuter innan man har ältat degen färdig, då får det naturliga glutenet möjlighet att göra brödet bästa möjliga rättvisa.

Jag bakar allra mest med dinkelmjöl, det är dyrare men godare och folk vill ha det mera och mera.

kramar

Unknown said...

Jag bakar ofta med spelt mjöl från Wholefoods. Man kan använda sina favorit recept, byta ut vetemjölet mot spelt. Använd lite mindre mjöl. Lycka till' :)

olgakatt said...

Här är en till som gärna bakar med dinkel, inte minst Hällödinkel efter Karins recept. Dessutom, vad är det för fel på rågbröd? Det är allra godast, tycker jag.

Malix said...

oj vad jag lärde mig nu då till och med om dinkel som jag har i skåpet, bakade med det en gång men gjorde som jag brukade när jag baka och brödet blev inte alls gott nu får jag prova igen ser jag vad är älta ?? Nu ska jag leta vidare riktigt intressant till detta inlägg och kommentarerna

Anne-Marie said...

Margaretha: Karin beskrev - som du trodde - vad dinkel är. Här i USA verkar det heta "spelt".
Nu återstår det bara att se om det finns den sortens mjöl och andra produkter i lilla Mt Shasta. Det är ju inte helt säkert.

Anne-Marie said...

Eastcoastmom: Jag visste faktiskt inte alls allt detta om vetet innan jag pratade med läraren. Ibland känns det som om det är ett heltidsjobb att ha koll på allt som rör mat.
Whole Foods finns inte ens i närheten av mig så det är bara att glömma den affären. Har hört att det skall vara en fantastiskt bra affär.

Anne-Marie said...

Karin: Jag hade på känn att du kunde bidra med en hel del som jag inte visste. Och visst var det så. :) Tack för allt du delade med dig.
Spelt heter det i USA och det verkar vara en rätt dyr vara. Och om det finns i mina trakter det återstår att se.
Jag har aldrig sett någon som helst information (och jag läser alltid innehållsförteckningarna numera och annat som står på förpackningarna) att det är extra gluten tillsatt. Har en känsla av att man i USA kanske inte behöver märka med detta.
Det var en lång tid för ältning. Om jag bestämmer mig för att baka kanske jag skriver till dig för att få tips.
Tack igen för det du skrev!
Kramar!!

Anne-Marie said...

Maria: Om jag hade en Whole Foods i närheten skulle det gå bra. Men det är långt - mycket långt - till den närmaste affären. Tyvärr.
Jag skall kolla i hälsokostaffären i Mt Shasta. Finns det inte där får jag nog köpa via nätet.
Har inte bakat på länge men det vore ju inte helt fel att ha hembakat bröd. :)

Anne-Marie said...

Olgakatt: Får kolla först här vad som finns och se om jag kan hitta något i hälsokostaffären.
Råg är gott men det är inte mycket råg som finns faktiskt. Det verkar som om norra Europa har mycket mera rågvaror. I USA gäller vete - och det märks i affärerna.

Anne-Marie said...

Malix: Du får prova igen och baka med spelt. Älta är när man knådar degen antingen för hand eller i en maskin. Så lång tid som Karin skriver att hon ältar degen har jag nog aldrig gjort när jag bakat bröd. Men Karin vet eftersom hon bland annat lever på att baka och laga mat åt andra.
Visst är det intressant och bloggvärlden är så bra eftersom det finns så mycket kunskap hos folk.

Äventyret framtiden said...

Det går att baka på kortare tid, (älta) men det blir inte samma resultat. Har du hushållsmaskin så sköter den om ältandet galant.
Även hos oss kallar vi det speltvete, men det är samma sak som dinkel.

kram

Christina said...

Intressant! Har läsrt lite jag med om vad som hänt med det moderna vetet. Jag äter mer bröd nu igen tyvärr, amrisarna ska ju alltid äta mackor till lunch :-)
Kram!

Desiree said...

Jag bakar också ofta med dinkel både bröd och mjuka kakor. Funkar utmärkt. Det heter som sagt spelt i USA. Jag hittade det på min Pulix i Alabama så jag tror inte att det är så himla ovanligt. Bakade mycket själv i USA då jag sällan var nöjd över det bröd utbud som fanns där. För det mesta alldeles för fluffiga bröd utan substans kändes det som.
Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Vi får se vilket utbud av mjöl jag har här. Dessutom kan man inte baka när det är +30 eftersom jag inte har luftkonditionering. Just nu är det svalare men det skall bli varmare igen. Kram!

Anne-Marie said...

Christina: Det här var faktiskt helt nytt för mig. Vet inte varför jag inte lärt mig detta tidigare. Jag frågade en amerikan häromdagen vad han tror det beror på att man har många fler veteprodukter här i USA än kanske i norra Europa. Han sade att USA har under lång tid haft mycket stora odlingar av vete (troligen pga den jordtyp som finns) och det har alltid varit en basvara i amerikansk mat. Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Hade på känn att du också hade erfarenhet av det här mjölet. :) Vi får se nästa gång jag handlar vad jag hittar. Men att baka i riktigt varmt väder fungerar inte eftersom det blir alldeles för varmt inomhus när man inte har luftkonditionering.
Bra att du tycker det är lätt att baka med dinkelmjölet. Kram!!

Christina said...

Hej Anne-Marie, tittar in och säger hej! Hoppas allt är bra, saknar dina inlägg. Kram!

Malix said...

kan det vara så att du har fullt omkring dig, känns som om det var längesedan som jag läste färska ord från dig. bara det inte har hänt något som inte ska hända. Önskar dig en fin dag

Annika said...

Saknar också att höra ifrån dig här på bloggen.
Hoppas allt är bra bra.
Kram!!