Monday, June 3, 2013

Svensk ost i Weed!

Det måste väl nästan vara litet av en världssensation ;) att se svensk ost i Weed!

Jag har sett norsk Jarlsberg och dansk Havarti, men igår fick jag se Farmer Cheese - Hushållsost i ostdisken. Det finns inte samma utbud av ostar hela tiden i den lilla mataffären i Weed men de har förvånansvärt många utländska ostar tycker jag. Billigt är det inte, men självklart var jag tvungen att köpa en bit. Och god var den. :)Många amerikanska ostar är inte alls särskilt goda. De är ofta så kallade "processed cheeses" vilket är något helt annat än de svenska. Jag uppskattar verkligen de svenska ostdiskarna när jag kommer på besök. Och så många olika slags ostar det finns i mataffärerna i Sverige. Ni som bor i Sverige skall vara tacksamma för era ostar. :) Eftersom utländska ostar är exklusiva här - i alla fall i Mt Shasta-området - blir det dyrt men jag har faktiskt under flera månader bara handlat till exempel Jarlsberg eller Fontina. Man får unna sig vissa saker.

På vägen till postkontoret häromdagen såg det nästan ut som svenska flaggan med den blå himlen och trädet som hade toner i gult.


Det utlovas fortfarande riktigt varmt väder den närmaste veckan. Den officiella säsongen för bränder i skog och mark lär ha startat nu. I södra Kalifornien, en bit från Los Angeles, brinner en "wild fire" som "exploderade" under helgen eftersom det blåste och var väldigt varmt. Den har spritt sig med rekordfart och 1000 hem fick evakueras. Sex hus har redan förstörts genom branden. Man namnger bränderna i Kalifornien - Powerhouse Fire verkar vara ett passande namn på den här.

26 comments:

Äventyret framtiden said...

Det kändes säkert märkligt att hitta en bit av Sverige i ostform i din närhet. Givetvis måste en sådan köpas, oberoende av pris. Så skulle jag också ha gjort, bums!

Vi har ju tillgång till svensk ost på ett annat sätt, hittar den i många olika former i våra ostdiskar. Själv köper jag nästan aldrig svensk ost, jag tycker den känns lite "plastig" i smaken, men då har jag bara testat några sorter. Ålänningarna har egen osttillverkning med många olika prisbelönta ostar, men inte ens dem äter jag, haha...kinkblåsa nummer ett här. Jag vill ha ostar som smakar mycket, Gamle Ole-typ och så har jag en last..getostar.
Intressant inlägg som vanligt!
kramar

Fullblodsekologen said...

Häftigt att hitta svensk ost i amerikanska ostdiskar! Själv hittade jag vid ett tillfälle Arlas ost i Spanien, den var inte bara gjord i Sverige utan även i min hemstad. Då pumpande fosterlandskänslorna igång och självklart var jag tvungen att köpa en bit även om jag inte ens tycker denna ost är god när jag är "hemma" i Sverige. Snacka om att man är lite smått patetisk ibland.
Kramar/Annelie

olgakatt said...

Jo, det finns goda svenska ostar, fr a från de allt vanligare små gårdsmejerierna! Tack och lov för den utvecklingen!
Annars är jag mest förtjust i dansk ost, jag med. Tyvärr skockas inte de bästa ens över sundet till oss i Skåne, men som tur är har vi ju inte långt att resa själva och kan då hemföra de mest fantastiska skapelser. Getost är också på favoritlistan, förstås, gärna åländsk. Fast den får jag resa litet längre för att hämta.

Annika said...

Jag tycker också att Sverige har jättegod ost!
MUMS!
Men vi har mkt att välja på i ostdisken där jag bor. Bla den ost du visar, men den köper jag sällan.
Jag köper mest Jarlsberg, eller ngn god cheddar. Eller gruyere-ost.
Åland har jättegod ost, brukar köpa sådan då jag är i Österbotten.
Klart att du ska unna dig både Jarlsberg och Hushålls. Absolut.
Kramar!!

Desiree said...

Wow, vad kul att du hittade svensk ost i Weed! Förstår att du blev både överraskad och glad. Ja jag minns att jag ofta saknade mejeriprodukter som fanns i Sverige då jag bodde i USA. Tack o lov så finns det ett stort utbud på både ost och andra mejeriprodukter här så att jag slipper sakna sådant. Men en god Västerbotten är alltid saknad. Den finns inte här. Jag tror jag skulle sakna väldigt mycket ost om jag flyttade härifrån. Här blir man bortskämd vad gäller ost sortimentet. Finns ju inte bara en sorts Gruyere utan minst 5 olika.
Kram!

Anonymous said...

Ja, jag brukar också se svensk ost i ostdiskarna här. Har faktiskt vid flera tillfällen köpt Arlas ädelost på affären här i lilla Monroe, man blir ju bara så häpen när man hittar sånt. Jag saknar Creme Fraiche när man skall laga mat, det finns att få tag på men den är ju svin dyr. I början när jag flyttade hit till USA (10 år sedan) så var jag runt och letade efter matlagnings youghurt men icke sa nicke, när jag frågade efter det i affären titta de på mig som jag vore ett ufo. Jag köper nästan alltid Jarlsberg ost och den är ju helt ok. Ah, vilket vackert träd du tagit en bild på!!!! Ha en kanon dag! Kram Maria G

Annica said...

När mina amerikanska släktingar var här på besök så var de mycket imponerade av våra svenska ostar. Varje gång jag satte fram ost av någon sort så blev de nästan lyriska. Efter att ha läst ditt inlägg så förstår jag (mer) varför. Vi svenskar tar nog våra goda ostar för givna.

Malix said...

Jag gjorde egen ost en gång fast den smakade mest filmjölk så det var ingen hit. Prästost eller En riktigt gammal cheddar ost det är ost det tycker jag. Antagligen går det inte att skicka per post heller eller annars hade jag kunnat tagit på mig det uppdraget. :) Underbara träd. Just träd är det något speciellt med. Det är nästa magiska tycker jag underbara träd på ditt inlägg tror till och med jag ska ta och måla av det för det var helt underbart vackert vilken färg.

Gunilla N said...

Ost aer sa gott!..och den allra baesta aer... tycker jag.. Vaesterbotten!..
och detta trots att man ju haer i Frankrke har ett saa stort urval..fast parmesanost aer delikat den ocksa..
Fantastiskt att du fann hushallsost
i din lilla stad!..den far du aeta med andakt som min mormor brukade saega.
Kram Gunilla N

Bettan said...

Hushållsost är det godaste finns, iaf för mig som inte tål lagrad ost. Så kul att du hittade den, kan tänka mig känslan :)
Kram

Christina said...

Ja jösses vad jag saknar ost!! Svensk ost! Mums!!
Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Självklart var jag tvungen att köpa svensk ost! Världssensation i Weed. :)
Du är för rolig Karin - plastig smak. ;) Då skulle du troligen spotta ut de amerikanska ostarna som inte alls är särskilt goda. Eftersom de tillverkas på ett helt annat sätt blir det något annat än de svenska och uppenbarligen de Åländska. Vilken lyx du har med alla fina och goda ostar. Blir litet avis. :)
Kramar!

Anne-Marie said...

Annelie: Vet inte om du har smakat på amerikanska ostar men de är inte särskilt goda. Vet inte varför de inte har någon bra tillverkningsprocess. Men mycket av maten i USA är av rätt låg kvalitet faktiskt.
Visst kan man vara fosterlandskär ibland! :) Inget fel med det.
Kramar!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag hade ingen aning om att Åländska ostar var så speciella och goda. Den dagen jag besöker Karin (Pettas) - jag hoppas att det blir någon gång - får jag se till att smaka en äkta ost därifrån.
Getost är gott men i mina trakter är de ostarna väldigt dyra - och små.
Du har ju nära till Danmark och har litet mer att välja på.

Anne-Marie said...

Annika: Du som har mycket större affärer har givetvis ett bättre utbud. Jag är förvånad att man har så många utländska ostar i lilla Weed och de tycks gå åt fort i mataffären. Kanske folk, precis som jag, har tröttnat på de amerikanska, trista ostarna.
Jarlsberg är god och är billigare än den här svenska osten. Fortfarande är det dyrt men jag gillar ost så vill helst äta något som smakar gott. Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Du befinner dig väl litet i ett ostparadis nu i Basel. :) Och du har ju flera länders olika ostar att kunna välja mellan om du vill genom att ni har så nära.
Det verkar som om man i Europa har en helt annan tradition att tillverka goda ostar än vad man har i USA. Här smakar det mesta väldigt plastigt.
Kramar!

Anne-Marie said...

Maria: I Seattle-området finns det väl en hel del skandinaver och folk med rötter från Norden. I norra Kalifornien är det ju litet si och så med det. Kul när man hittar svenska ostar. :)
Kan tänka mig att de tittade på dig med stora ögon när du frågade om creme fraiche för matlagning. :) Det verkar inte ens finnas här vad jag sett.
Visst var trädet vackert mot den blå himlen!
Kramar!

Anne-Marie said...

Annica: Jag förstår helt och hållet varför dina gäster var glada att äta av de svenska ostarna.
Fattar inte varför man inte kan tillverka riktigt goda ostar här i USA.

Anne-Marie said...

Malix: Tack för ditt erbjudande att skicka ost :) men tyvärr går det ju inte eftersom det är en kylvara.
Jag brukar numera knappt veta vilken ost jag skall välja om jag handlar i en svensk affär. Minns det förra året när jag handlade till min mamma och mig.
Roligt att trädet kunde inspirera dig till att måla. :)

Anne-Marie said...

Gunilla: I Frankrike finns det väl också många goda ostar. Men det finns kanske inte så många svenska?
Västerbotten var nog inte en ost som jag åt så ofta när jag bodde i Sverige. Men minns att den har mycket smak.
Min mamma har också det talesättet att äta med andakt. Och det har jag gjort. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Lisbeth: Som tur är har jag ingen allergi mot ost. Har njutit av den svenska osten. :)
Det var litet speciellt att se en svensk ost i disken eftersom jag aldrig sett sådana tidigare.
Kram!

Anne-Marie said...

Christina: Du som bor i en större stad kanske har litet mera utbud av goda ostar? Här går det i vågor med vad som finns. Ibland har de en hel del olika slags ostar och ibland är det helt tomt.
Kram!

Katta said...

Svenskt märke, men vad är egentligen svensk ost? Det undrar jag mer och mer över efter att ha snurrat runt än hit och dit. Däremot är svenska mjölkprodukter mer vanliga i Asien idag än för bara en 5-10 år sedan, Arla har växt enormt. Kram

Mimmi said...

Wow, det måste ha varit en överraskning att hitta Svensk ost i lilla Weed, men kul för dig!

Just den osten finns faktiskt rätt ofta på "min" IKEA, så den köper jag då och då. Annars kör jag mest med Dill Havarti, eller färdigsliced Sargento Swiss. :)

Anne-Marie said...

Katarina: Vad roligt att se dig här igen! :)
Kanske den mesta maten är internationell idag. Det enda jag vet är att ost som säljs i Sverige - och som verkar vara tillverkad i Sverige - smakar mycket bättre än de amerikanska ostarna.
Vi har absolut inga Arla mjölkprodukter. Har aldrig sett några.
Kram!

Anne-Marie said...

Mimmi: Du bor ju i den litet mer civiliserade delen av USA ;) så är inte förvånad att du hittar svensk - och europeisk ost - mycket enklare.
Jag har ju väldigt långt till IKEA - den närmaste ligger ca 40 svenska mil härifrån.
Jag blev glatt överraskad och köpte en bit till igår för att ha. :)