Sunday, June 9, 2013

Solhatt på sommaren

Weed ligger på ungefär samma breddgrad som Rom i Italien - därav vårt medelhavsliknande klimat med torra och varma somrar och (vanligtvis) regniga och snöiga vintrar. Solen står inte rakt ovanför som den gör vid ekvatorn. När Michael och jag bodde på Hawaii stod solen nästan rakt ovanför oss - Hawaii (The Big Island) ligger en bit norr om ekvatorn.

Eftersom solen står så högt och det kan bli väldigt varmt - vi flämtar i +35-gradig hetta sedan flera dagar - är det nästan nödvändigt att ha en solhatt. Jag ger mig aldrig ut så här års utan en solhatt som helst ger litet skugga även i ansiktet. Det är väldigt lätt annars att få så kallad "heat exhuastion".

Min första sommar i Mt Shasta var jag rätt oförberedd på hettan och solen som sken dag efter dag. Att använda en solhatt blev snabbt en vana.

Den här solhatten brukar jag ha till "vardags" när jag tar en promenad eller går från bilen till affärer.


Vill man kan man också ha en "camo"-keps (förkortning för camouflage). :) Passar mer ute i naturen.


Att dricka mycket när det är så här varmt är givetvis också A och O och det blir många glas vatten varje dag.
Jag hoppas att prognoserna stämmer eftersom de utlovat litet svalare väder till veckan. +35 är alldeles för varmt tycker jag. Eftersom jobbet har luftkonditionering blir det litet svalka i morgon. Hemma blir det samma rutin varje dag med alla fönster helöppna under natten och när solen stiger så stänger jag dem. Det är relativt behagligt inomhus till tidiga eftermiddagen men framåt 17-tiden blir det väldigt varmt och instängt. Att ha fönstren öppna under dagen får motsatt effekt - dvs det blir mycket varmare inomhus.

Om det beror på hettan eller den ovanligt varma vintern och våren vet jag inte men syrsorna är igång precis hela natten - till och med på dagarna - och de är många och högljudda! Jag somnar till en intensiv konsert varje kväll.

17 comments:

Charlie sa ... said...

Så bra med hatt i värmen! Det skyddar. Jag har solisarna och borde kanske ha min hatt.... men det blir mest när vi är på stranden.


Syrsor tycker jag om men blir förvånad att höra att de låter redan nu. Störs du av det eller har du vant dig?

Ha en fin vecka!

KRAM!

em said...

Vi svenskar tänker inte alltid på att solen, och värmen, kan vara farliga. För det mesta har vi ju alternativet att vistas i skuggan eller inomhus - värmeslag och solsting känns avlägset, ändå förekommer det.
Margaretha

My kids' Mom said...

Godmorgon Anne-Marie,

På samma breddgrad som Rom, vad härligt!!

Jag använder också hatt i solen. Eftersom vi bott på många varma ställen så har jag förstått att huvudet skall skyddas från solen och att en hatt gör enorm skillnad. Jag sitter aldrig heller i solen utan solglasögon vilket de flesta soldyrkande svenskar gör.

Ha en fin dag!

Anneli

Malix said...

för mig känns det som rena grekiskan 35 grader, och att längta efter svalare väder. Men förstår att det måste vara jobbigt under en längre period. Öppna fönster på natten skulle jag inte våga ha, vet ju inte vem som kan komma och hälsa på. Ska önska dig svalare väder tycker det kunde vara så att vi här kunde få låna lite av värmen. Men sånt är det ju, ha en fin dag i vattendrickandets tecken. Själv fastar jag idag så det blir allt en del vatten här med :)

Anonymous said...

Hej!

Min sambo vill så gärna flytta till USA och jag är mer sådär nja med tanke på jordbävningar, orkaner, hoten i skolan osv osv.

Men hur är det igentligen, är det bara för att de vart sånt liv om det på nyheterna som man får den uppfattningen?

Jag är 21 år, sambon 25 år, dottern 3 år, sonen 8 månader också har vi två hundar.

Sambon är svetsare och jag utan utbildning förutom hundinstruktör.


Vi har hus osv här i Sverige och isåfall skulle vi vilja köpa hus någon stans i USA.
Mindre samhälle/by såklart.
Något tips?

Vet inte riktigt vart jag ska börja någon

Anonymous said...

Hur är de me skolar osv för svenska barn?

Oj många frågor och två kommentarer blev de, ursäkta!

Du kan nå mig på min mejl, mariadehlin@yahoo.se

Tack!

Mvh Maria

Annika said...

Solhatt är så smart att ha. Jag brukar också ha det ibland.
Syrsorna har inte direkt börjar på här ännu, men de kommer.
Tempen hos er går ner rejält på natten va?
SKÖNT!!
Här har vi regn, regn och regn.
Tycker det var it en mkt regnig försommar/vår på denna kusten.
Kramar!!

olgakatt said...

Hatt är nödvändig i både sol och regn!
Det händer att folk inte känner igen mig utan hatt;)

Katta said...

Jag tycker att hatt eller keps är toppen att ha I värmen. dock var jag mycket dålig att använda det då jag bodde I Asien. Jag är en sån som klär mig så att solstrålarna inte ska skada huden. Solbrännan är itne viktig för min del.

Anne-Marie said...

Lotta: Jag mår dåligt om jag inte skyddar huvudet. Blir väldigt trött och nästan litet illamående. Glömde ta upp också att jag alltid har solglasögon. Mina ögon klarar inte av det starka ljuset annars. Och jag befinner mig i solen bara kortare stunder.
Jag minns heller inte att syrsorna brukar vara så tidiga men vi hade ju knappt någon vinter så de kanske startade sin sång mycket tidigare. Jag har vant mig vid ljudet men ibland kan det vara väldigt högljutt. Häromnatten vaknade jag faktiskt av en som troligen var precis utanför ett fönster och satte igång sin sång.
Ha en fin vecka du också! Kram!!

Anne-Marie said...

Margaretha: Jag minns att solen kändes starkare redan när jag bodde i Sverige. Om det beror på det tunnare ozonskiktet eller andra saker vet jag inte men den var redan då varmare än när jag var barn.
Jag förundras över folk som sitter timma ut och timma in i solen - utan solhatt och bara steker sig. Tror inte alls att det är nyttigt och bra. Jag håller mig faktiskt mest i skuggan om jag är utomhus.

Anne-Marie said...

Anneli: Hatt i solen är ett måste för mig. Men jag är rätt ensam om det även i Mt Shasta-området. De allra flesta är i solen och är barhuvade.
Visst gör en solhatt en stor skillnad. Precis som en mössa på vintern gör att man inte alls fryser lika lätt. Minns att jag läst någonstans att uppemot 60% av kroppsvärmen kan gå förlorad genom huvudet när det är kallt.
Glömde att skriva att jag alltid har solglasögon. Mina ögon klarar inte av det starka ljuset annars. Och helst befinner jag mig faktiskt i skuggan. :) Ha det gott!

Anne-Marie said...

Malix: Du och jag kanske skulle byta plats. ;) Att inte ha semester utan leva sitt dagliga liv med +35 tycker jag tar på krafterna. Men vi är alla olika.
Idag är det faktiskt svalare. Det blåser ordentligt och man kunde andas utomhus. :) Härligt!
Vatten är det allra bästa att dricka när det är varmt tycker jag.

Anne-Marie said...

Maria: Välkommen hit! Jag tror att jag skriver mail till dig eftersom det blir litet långt annars. I grova drag är det mycket svårt att immigrera lagligt till USA och det lilla du berättar är nog er "bästa" chans att vara med i green card "lotteriet" som anordnas av den amerikanska staten varje år. Men jag skriver litet mer i ett mail inom de närmaste dagarna.

Anne-Marie said...

Annika: Gillar solhatt eftersom jag mår mycket bättre när jag har den på mig än när jag är barhuvad i solen. :) Att ha solen gassandes direkt på huvudet gör att jag nästan blir litet illamående faktiskt.
De senaste dagarna har det blivit svalare på nätterna men inte alls så svalt som det brukar bli. Ibland kan det bara vara några plusgrader nattetid på sommaren men de senaste dagarna har det nog varit runt +15.
Skulle väldigt gärna ta litet av ditt regn. :) Ni har haft ovanligt mycket regn och vi har knappt haft något - inte ens då vi "skulle" ha haft regn.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Har sett bilder på dig med en hel del olika hattar. :) Du klär i hatt. Tycker hatt/mössa är bra både på vintern och sommaren.

Anne-Marie said...

Katarina: Kan tänka mig att solen är stark där du bott tidigare.
Jag säger som du - solbränna är inte viktigt alls. Jag har ofta på mig skyddande kläder eller befinner mig i skuggan. Brände mig en gång i England (av alla platser) och det var inte roligt.