Wednesday, June 5, 2013

Boot birdhouses och mattor

Luften dallrar av hettan som har intagit Weed och norra Kalifornien. Idag visar termometrarna på mellan +30-35. Alldeles för varmt tycker jag så här i början av juni. Sådan värme kan vi få i juli, augusti och september men oftast inte så tidigt som i år. Staden Redding - som ligger ca 10 mil söder om Weed och Mt Shasta och som ligger på mycket lägre höjd - kommer att få runt +40-45!!! under helgen. Säger bara det - tur att jag inte bor där.

I morse träffade jag min granne tvärs över gatan - hon med kängorna. Man lär sig alltid något nytt, så också i morse. Kängorna är så kallade "boot birdhouses"!Efter ett snabbt "googlande" insåg jag att jag helt missat en affärsnisch här i USA. Det fanns många hemsidor med tips på hur man tillverkar boot birdhouses och de som säljer dessa fågelhus. Till och med hos Amazon hittade jag dessa annorlunda fågelhus. Hemsidan "Do it Yourself" hade instruktioner för "How to Make a Birdhouse Out of an Old Boot" http://www.doityourself.com/stry/how-to-make-a-birdhouse-out-of-an-old-boot#.Ua_cWJyXSd4
Jag har en känsla av att inte så väldigt många fåglar hittar till min grannes brevlåda och trappräcke men de är i alla fall roliga dekorationer. :) Man skall nog hänga ett boot birdhouse i ett träd för att bättre chans.

Under flera veckor har jag sett mattor hänga utanför ett par hus på "min" gata. De hänger på ett trappräcke


och utanför en liten "veranda".


Varje dag har jag trott att de skall tas in eller läggas någonstans utomhus. Men de bara hänger där, dag efter dag. Detta kanske är ett annat "fenomen" som jag inte vet vad det är - eller så är det bara en speciell egenhet här i Weed. ;) Hängande mattor.

Skolan har en liten, anlagd, bäck som flyter på sommaren. På vintern dräneras den. Visst verkar det vara smörblommor. Tog en liten paus idag i hettan utmed vattnet.


Det är varmt inomhus nu på sena eftermiddagen/kvällen. Som tur är har vi luftkonditionering på jobbet men hemma blir det att senare på kvällen öppna fönstren. De flesta hus i Mt Shasta-området har inte luftkonditionering eftersom det ofta blir riktigt svalt på natten på grund av höjden vi bor på. Har en känsla dock att i natt kommer det inte att bli särskilt svalt. Pust!

14 comments:

em said...

Har varit med om att folk hänger ut kläder och mattor, för att det ska se ut som om man är hemma - när man inte är det. Fast efter ett tag, ser det väldigt "ohemma" ut, om ingen ta'r in dem, eller åtminstone byter plats med dem.
Min första tanke var också att det skulle vara bättre att hänga ut sina fågelholkar på mer skyddade ställen. Se'n är jag nog så konservativ, att jag tycker att traditionella holkar är snyggare.
Margaretha

Desiree said...

Vad kul med de där boot bird houses. Hade ingen aning om att det fanns något sådant. Tycker de var jättefina! Väldigt dekorativa.
Det blir rejält varmt hos er. Skönt att du har AC på jobbet. Brukar det bli svalare på kvällarna när solen gått ner? I Alabama spelade det ingen roll om solen gick ner det var lika varmt för det så där hade man inte klarat sig utan AC hemma. Fint med smörblommorna vid bäcken. Skönt att du inte bor i Redding och bra att det iallafall är torr värme och inte fuktig även om 35 grader och torr värme är jättevarmt det också.
Kram!

Äventyret framtiden said...

Alla sätt är bra förutom de dåliga:)
Sedan är det förstås frågan om fåglarna vill bo så nära huset.
Jag har sett sommarholkar som man har gjort av tomma vinpapperslådor..
OM de har blivit bebodda vet jag inte men fåglarna brukar ta för sig om så behövs i bostadsbristens tider.
Nu väntar jag med spänning på varför mattorna hänger ute..kanske du får svar

kramar
Karin

Annika said...

OJ; det var nytt för mig. KUL.
har aldrig sett boot bird houses här, men nu ska jag hålla utkik.
Att hänga ut mattor så kan vara ett Weed-fenomen. Har inte sett det här.
Precis, här på den fuktiga östkusten lindrar det inte efter mörkrets inbrott heller. Hett dag och natt.
men nu har vi ngra sköna dagar. Like it.
Kram!!

Malix said...

jo i brist på bröd kan man ju ta limpa eller hur säger man i brist på fågelholk kan man ju ta en stövel :) 40 grader tror till och med jag hade tröttnat på en sådan värme fast helt säker neg det är jag ju inte. Även här har vi haft värme fast då är det mera 16 17 grader och sol inte fy skam det heller men nu har den där solstressen hittat hit, den där att man bara måste vara ute i solen för den kan vara borta om en timma eller två :/ ha en fin helg idag är det nationaldags firande här hur man nu gör det är ju inte så van vid det

Fullblodsekologen said...

Vilka urhäftiga boot birdhouses. Blir till att leta upp ett par gamla boots på någon loppis och prova detta. Kram/Annelie

Gunilla N said...

Stackars er! 35 gr varmt! da orkar man inte goera sa vaerst mycket..se till att du dricker ..jaetteviktigt! men du aer van vid sadana tempraturer foerstar jag. Visst aer det smoerblommor, sa fint, visste inte att de vaexer sapass hoegt.
Kram Gunilla N

Anne-Marie said...

Margaretha: Grejen är den att de personer som har mattorna hängande utomhus faktiskt är hemma hela tiden. Jag ser hyresgästerna varje dag. Mysteriet kvarstår! :)
Kanske fåglar kan skapa bon i olika slags fågel"holkar". Kängorna ser rätt roliga ut men jag föredrar nog också de gamla, hederliga fågelhusen/bona.

Anne-Marie said...

Desiree: Kängorna ser trevliga och fina ut men jag undrar om fåglarna hittar till dessa små hål. Kanske om de hängs i träd. Och givetvis skulle fåglarna bli skrämda varje gång min granne gick upp och ner för utomstrappan eftersom det är där de hänger.
Det blir oftast svalt på nätterna framåt 1-2 men när det är så varmt som det är nu (idag var det runt +35) svalnar det inte alls lika mycket. Ibland var det riktigt kallt på nätterna där Michael och jag bodde utanför Mt Shasta. Kanske bara några få plusgrader. Och sedan kunde det blir runt +30 på dagen. Det är i alla fall en torr värme. Vet hur jobbigt det är med fuktig värme från Hawaii. Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Ja, alla sätt är bra utom de dåliga - det stämmer. Visste inte att det var bostadsbrist i fågelvärlden. ;)
De här kängorna hänger alldeles vid utomhustrappen till min grannes hus så givetvis skulle de bli skrämda varje gång hon kom. Tror nog att fåglar är smartare än så när de letar bostad. :)
Det märkliga är att personerna som bor i husen med mattorn är där varje dag. Har en känsla av att mattmysteriet kan komma att förbli ett mysterium.
Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Jag hade ingen aning om att det fanns boot birdhouses. Kanske du har affärer hos dig som kan sälja dessa fågelhus. Annars verkar de finnas på nätet.
Mattorna är mysko och kan nog komma att förbli mysko. Weed-style. ;)
Hettan med fukt är jättejobbig. Glömmer aldrig när min pappa och jag kom till Washington DC (1986) och nästan tappade andan av värmen/fukten. Som tur var, varade det bara en dag och, som genom ett mirakel, kom svalare luft in. Idag hade vi runt +35. Det är varmt även om det är torr värme.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Malix: Man tager vad man haver. :)
Idag var det +35 och det är litet väl hett. Det svalnar inte inomhus förrän sent på natten. I natt kommer det nog knappt att svalna eftersom det verkar som om hettan blir mer intensiv ju längre den pågår.
Jag minns solstressen i Sverige. Har man daglig sol under flera månader - vilket vi har i Kalifornien - stannar man faktiskt nästan hellre inomhus.
Nationaldagen verkar aldrig riktigt fått fäste i Sverige. Kanske för att det fortfarande anses vara litet "fult" att vara nationalistisk?

Anne-Marie said...

Annelie: Du som återanvänder allt möjligt kanske kan skapa ett riktigt fint "käng"hus för fåglarna. :) Kanske man till och med kan odla i kängor? Kram!

Anne-Marie said...

Gunilla: Efter 16 år här har jag vant mig vid varma somrar. Men att det är så varmt som det är nu så tidigt är mycket ovanligt. Oftast brukar det vara framåt augusti/september som det blir riktigt varmt.
Man orkar inte alls särskilt mycket. Det är bara att ta det lugnt.
Smörblommor är verkligen fina. :)
Kram!