Thursday, December 13, 2012

Sankta Lucia

Jag kan nästan känna doften av lussebullar, pepparkakor och glögg ända bort till västkusten här i USA. :)

Ni har en fin dag idag i Sverige med Luciatåg och annat firande. Den här dagen saknar jag. I USA finns ingen motsvarighet till vårt svenska Luciafirande.

Minnen av tidiga morgnar när mamma och jag lussade för min pappa gör sig påminda. Luciatåg som jag gått i finns på näthinnan. De vackra julsångerna som sjungs är en del av min uppväxt.

Att kunna förklara för en amerikan vad Lucia innebär går inte riktigt eftersom de inte varit med om denna tradition. Visst kan man berätta om vad som händer just den här dagen men det är svårt att riktigt kunna förmedla känslor, dofter och upplevelser som följer med Luciadagen. Att växa upp i en viss kultur och allt som den för med sig kan man bara förstå om man har gjort det. Lucia är en sådan dag som man som svensk bär med sig på ett speciellt sätt.

Tur att SvT Play finns så att vi utlandssvenskar kan ta del av dagen och stämningen från Luciakonserten. Bor man i en större stad kan det finnas Luciafirande inom till exempel Svenska Kyrkan, men inte i lilla Weed. :)

Carl Larssons fina bild av Luciafirandet.

20 comments:

Annika said...

TUR att SVT Play finns!!
TACK för det.
Ser fram emot att sätta mig i soffan i em och njuta med ett glas glögg.
Gråta lite kommer jag också att göra, men det gör inget.
Men ååå vad jag saknar sverige idag. Av alla högtider under året är det lucia jag saknar mest av ALLA.
Just nu kokar jag glögg på spisen, och det doftar SÅÅÅÅÅÅ gott!!
Ha en fin dag!
Kram!!

Pettas said...

Förstår saknaden!:) Tror att den känns större när man är långt borta.

Ha en fin Lucia trots allt!

Kramar

Saltistjejen said...

Ja du Lucia saknar jag mycket. Denna dag är nog den jag saknar Sverige som mest faktiskt.
Hoppas du får en fin dag!
Kram!

Unknown said...

Lucia är en sån fin Svensk tradition. Jag försöker bevara den för mina barns skull, så i eftermiddag bakar vi lussekattter tillsammans :) Ha en underbar dag och kolla gärna in min Nya bak blog som jag startade idag http://bakethebestbread.blogspot.com. Kram

Anne-Marie said...

Annika: Vet att du också saknar den här dagen. Som svensk har man nog en rätt speciell känsla för just Luciadagen. Det finns många minnen förknippade med Luciatåg och annat mysigt den 13 december.
Glögg har jag ingen - och skulle nog inte dricka även om jag hade - men en lussebulle vore inte helt fel. :) Har absolut ingen tid just nu att baka.
Kommer nog att titta på firandet via SvT play under helgen när jag har litet mer tid.
Hoppas att du hade en fin stund i soffan. :)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Karin: Det var en alldeles vanlig dag i Weed. ;)
Kommer att titta på Luciafirandet under helgen eftersom SvT Play har det programmet utlagt under mer än en månad. Har inte riktigt tid just nu under arbetsveckan.
Jag firar ju egentligen inte helger men just Lucia känns starkare av någon anlending. Kanske beroende på att jag varit med i flera Luciatåg och har många barndomsminnen. Kramar!

Charlie sa ... said...

Känner likadant Anne-Marie! jag hittade "Lucia in Sweden" på YouTube som jag skickade till några vänner.

Nu är det kallt och jag ska se om Lucia på svt och ta mig en kopp glögg. En liten lussbulle har det blivit iallfall!

Kram och Glad Lucia till dig

Lotta

Anne-Marie said...

Saltis: Tänk att så många av oss saknar just Luciadagen. Det var en helt vanlig dag här men kommer att kolla på Luciafirandet via SvT play under helgen.
Hoppas att du också hade en fin dag! Kramar!

Anne-Marie said...

Maria: Jag beundrar dig som verkar hinna med hur mycket som helst. :) Ranch, barn, hundar, bakning, fotande osv. Du är en riktig "viking". :) Skall kolla in din nya blogg. Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Du smög dig in mellan kommentarerna. :)
Visst är det något speciellt med just Lucia. Tror att amerikaner inte kan föreställa sig hur det är att vara med om Lucia. Vet att Nobelpristagare blivit väldigt imponerade av Luciafirandet.
Hoppas du fick en fin stund med svensk TVs Luciafirande och glöggen!
Kram och Glad Lucia till dig!

antonia said...

Ja, Lucia är väldigt speciellt och mysigt.

Anne-Marie said...

Antonia: Visst är Lucia en väldigt speciell och fin dag. Har många minnen från den dagen när jag var yngre. :)

Desiree said...

SVT play är guld värt. Jag kollade faktiskt in lite från luciafirandet i Uppsala igår. Men svårt att fira och få till den rätt stämningen på egen hand om ingen annan firar runt omkring en. Just lucia och midsommarafton känns som de två allra svenskaste traditionerna.
Kram!

Min plats i solen said...

Önskar jag kunde ha skickat över lite luciastämning till dig vännen men SVT-play är inte dumt alls. Och visst är lucia en vacker tradition och själv gillar jag att den är närvarande hela dagen här i Sverige. Det lussas från morgon till kväll och man ser barn och vuxna svassa fram i lucianattlinnen vart man än går. Och pepparkakor, lussekatter och glögg... det är finemang det. :)

Trevlig helg på dig!

Kram Lotta

Mimmi said...

Luciafirandet i skolan, med lussevaka natten innan, är nåt jag verkligen saknar. Vi hade även Luciafirande, med luciatåg på mitt jobb (Regeringskansliet), varje år, så mitt sista Luciatåg såg jag 1995. :o(

Min syster skickade fina bilder från Luciafirandet i Kungsholms kyrka i Stockholm, där hon var med min lilla systerson. SÅ himla fint!! :o)

Anne-Marie said...

Desiree: Nu till helgen skall jag avnjuta Luciafirandet via datorn. Skall bli roligt.
Håller med dig om att det blir litet annorlunda om man inte har någon/några andra runtomkring som firar men det går det med. :)
Midsommar har jag inte firat på väldigt länge. Troligen inte sedan jag var i yngre tonåren. Jag är litet konstig med just helger att jag inte direkt firar dem. ;) Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Det blir nog alldeles perfekt med Lucia via SvT play. Jag firar ju inte direkt helger så det blir alldeles lagom. :) Trevligt i alla fall att kunna ta del av vissa saker via datorn.
Minns den där speciella stämningen som var på Luciamorgonen. Sedan urartade det mer och mer ju äldre jag blev - i skolan. Folk var fulla och då försvann "magin" med en gång. Ha en fin helg Lotta! Kram!

Anne-Marie said...

Mimmi: Det verkar som om vi som är i ungefär samma ålder verkligen har liknande minnen. Jag var nog aldrig med på någon Lussevaka men jag vet att andra i klassen var och de blev ofta tyvärr fulla.
Jag var faktiskt Lucia i ett tåg när jag jobbade. Det var på 80-talet. Och en gång när jag var tärna i skolan fick jag läsa en dikt.
Jag kan nästan få gåshud av konserter med de där typiska julsångerna. En gång var jag i Globen [å Lucia med någon kompis och det var helt otroligt med Adolf Fredriks kör. Gåshud direkt. :)

Malix said...

det är verkligen spännande att läsa här. Satt här och tänkte men oj lucia som om det var nått, sen kom jag på men det är ju det jag gör ju sånt som jag alltid gör på just lucia dagen som vi liksom alltid har gjort här i vår familj. Men jag fick liksom tänka till lite innan jag kom på att ja men lucia ja. Och visst är det speciellt med just luciadag alla små flickor med vita linnen glitter i håret och alla våra vackra sånger. tidig otta och saffransbullen till Kaffet har liksom inte tänkt på det innan
Jag är mig så mycket :)

Anne-Marie said...

Malix: Jag tror att man kanske inte funderar så mycket på de svenska traditionerna när man bor i Sverige. Det är när man flyttar utomlands som vissa saker blir mer påtagliga att man saknar. Det verkar som om många av oss här i USA saknar Lucia mer än andra traditioner. Jag tittade på SvT Play med Luciafirandet och det var verkligen fint.