Monday, December 10, 2012

Det här med hall

Jag har tidigare skrivit om det här med hall, eller snarare bristen på hall, i amerikanska bostäder. Förra veckans busväder påminde mig om det här fenomenet när jag drog in allt möjligt utifrån.

Alla bostäder jag har haft här i USA har inte haft en hall. Man har kommit rakt in i huset eller lägenheten. "Favoriten" är när heltäckningsmattan går ända fram till ytterdörren. Jag kan bara föreställa mig vad som "lever" i mattan.

Där jag nu bor har jag en heltäckningsmatta ända fram till ytterdörren och i förra veckan var det i stort sett omöjligt att inte dra in delar av naturen utifrån när det var blött. Jag har en matta framför dörren där jag torkar av skorna och en plats att ställa av skorna men det finns ingen plats att hänga ytterkläderna. De hänger jag i min klädkammare i sovrummet.

Det här är en mycket påtaglig kulturell skillnad mellan USA och Sverige. Som svensk är det litet svårt att fatta att man inte bygger bostäder med hall. Det sitter ju i ryggmärgen tycker jag att hall skall man ha - med plats för kläder och skor. Min hall i Kärrdal i min lilla etta var stor och gav plats för ytterkläder, skor och en byrå.

Hall är en av de saker jag saknar här i USA. Visst finns det bostäder som har en hall men de är i minoritet.
När jag kommer till Sverige på besök uppskattar jag verkligen min mammas hall. :)

Ytterdörren till mitt hus med en extra säkerhetsdörr vilket jag tycker känns bra eftersom det inte är någon särskilt tjock och stadig ytterdörr.


Heltäckningsmatta ända fram till ytterdörren. Lägg märke till den "häftiga" gröna färgen på mattan. ;)

24 comments:

Pettas said...

Ja du Anne-Marie!
Heltäckningsmattan i vår lilla mörka hall får mig allra minst nipprig...men nu har tanken uppstått att den ska slängas ut (har ju varit här i minst 25-30 år, brrr)och ett trägolv skall ersätta. Jag ser verkligen framemot den dagen.
Jag tycker inte om heltäckningsmattor men i äldre hus finns de fortfarande. För den delen ser man dem återkomma i olika inredningsprogram igen. Den är på återtåg den samlande skräpmattan. Jag ryser...brrr, igen.
Jag tycker det är roligt att följa med hur skillnaderna är mellan Norden och USA.
Ha en fin dag!
Kramar!

Mimmi said...

I radhuset vi bor nu, har vi en liten hall, men den öppnar upp helt mot vardagsrummet, så i praktiken så kliver man in i "hallen", men nästa steg är rakt in i vardagsrummet. Det finns en garderob för jackor, och skor, men då måste man gå igenom hela vardagsrummet. Det gillade jag absolut inte, så vi köpte garderober från IKEA och satte in dem så att det första man stöter på när man tar det där steget in i vardagsrummet är dem, och där ställer man in skorna och hänger in jackorna. Ja, vi ställer faktiskt in skorna. Här i MA är det faktiskt vanligt att man inte klampar in med skorna (i alla fall i min umgängeskrets).

Heltäckande mattor har vi i vardagsrummet, och båda sovrummen. I matsalen är det trägolv, linolium i köket, och trälaminat i familyrummet i källaren. I badrummen är det kakel. I vissa skräckfall så har ju folk heltäckande även i badrummet. HUA!! ;o)

Vi har nyligen köpt ett hus, och skall flytta inom kort, och där har vi tack och lov inte ens en centimeter heltäckande matta, ALLA rum har trägolv. WooHoo!! Och vi har även en hall, en riktig en. Huset är byggt 1940, så det kanske kan ha med saken att göra. Ser verkligen fram emot att ha ett (med Svenska ögon sett) "normalt" hus. :o)

em said...

Har återigen (vet att vi talat om det tidigare)gjort en mental inventering av hus och lägenheter som jag bott i, och besökt, i Staterna och Kanada. Det är nog som du säger, att tamburer är i minoritet, men i min inventering minns jag ungefär lika många tamburlösa hus, som hus med något slags vindfång.
När det gäller villor, så har ju många en köksingång, vilket gör att det bara är gäster som tillåts klampa in med leriga skor.
Men även om det finns någon slags avskärmad entré, så saknas ju ofta någonstans att hänga ytterkläderna. Traditionen att lägga ytterkläderna på värdfolkets sängar har bitit sig fast ordentligt. Kanske för att man ska kunna kamma och pudra sig innan man sätter sig vid middagsbordet.
Eftersom jag har hantverkare i huset har jag tänkt en del på skillnaderna - de som inte måste springa ut och in för att hämta grejor, ta'r faktiskt av sig skorna här. Det har jag nog aldrig varit med om i U.S.A..
Margaretha

Charlie sa ... said...

Hall! Det tycker jag om. I vårt hus hade vi en stor hall och här har vi en liten hall. Har ofta tänkt att många hem just saknar hall i USA. Tycker hallen fyller en bra funktion för att inte tala om "groventrén" som vi hade i mitt föräldrahem.

Kram!

Taina said...

Vi har faktiskt en hall i anslutning till trappan. Dessutom finns det en liten garderob också, men den är inte stor. Japp, och köksingång finns med och tyvärr så använder ju dottern den med sina vänner, så det blir en del smuts där. Tur att vi inte har heltäckningsmattor någonstans i huset förutom i källaren.

Fenomenet slänga av sig jackan lite varstans ser jag ofta. Även när de kommer hem till oss, så slängs jackor på pallar, trappräcket eller soffan. Jag brukar räcka över en galge om jag vet att det blir fler som kommer så att det inte blir för rörigt.

Annika said...

Vi har också hall.
OCH det har alla mina bostäder haft i USA.
Kan det vara viss skillnad på kusterna?
När jag tänker efter så har ALLA jag känner här hall.
Jag känner inte till ett enda hus där man kliver in i vardagsrummet direkt.
Men vet att de finns framförallt i äldre hus häromkring, men jag kan inte säga att det är vanligt här.

På tal om hantverkare som Em skriver om kan jag tala om att Jag har SÅÅÅÅ många hantisar här som sätter på skoskydd. Jag "fick" ju ny värmepump i veckan, och de killarna drog på sig skoskydd så fort de arbetade inne.
Hade en rörmockare här ngn dag senare-skoskydd och igår hade jag min PESTMAN (myrbekämpning) här-skoskydd.
Det tycker jag är trevligt, men annars har jag inte krav på att man måste ta av sig skorna hemma hos mig.
Där har jag nog anammat den amerikanska synen. Skulle aldrig kräva att ngn tog av sig skorna på en middag eller fest. Finns inte på kartan.

Kramar!!

eastcoastmom said...

Det är nog mindre hus som inte har hall, några av våra vänner i CT hade ingen hall, det var hus som var minst 30 år gamla.
Vårt hus har stor hall och två stora garderober i hallen. Mycket bra planerat. Sen har vi byggt till groventré, love it!
Heltäckningsmatta har jag fått för mig blir mindre vanligt i USA. Känner bara en familj som har det.
Precis som Annika har många, men inte alla, hantverkare skoskydd, som jag uppskattar.

Hälsningar från Spanien

Desiree said...

Känner så väl igen det där problemet. Vi tittade ju på en hel del hus när vi flyttade till USA och skulle köpa hus. Jag gillade aldrig de husen som inte hade någon form av hall. I vårt hus som vi sedan köpte fanns iallafall en liten hall. Men det var inte så ofta vi använde den ändå visade det sig eftersom vi oftast använde ingången via garaget. Skor ställde vi oftast i trappen som ledde ner till garaget som fanns i källaren. I lägenheten där vi sedan bodde de sista 10 månaderna så såg det precis ut som på din bild här ovan. Det fanns ingen hall och det var heltäckningsmatta fram till ytterdörren. Vi löste det också med en hallmatta som du gjort och sedan fanns det en garderob några meter längre in. Vi tog av oss skorna vid dörren och hängde sedan jackorna i garderoben två meter längre in. Folk i USA tyckte vi var konstiga som tog av oss skorna inne och som hade skoställ innanför dörren. De frågade alltid om vi hade så pga av att vi har så mycket snö i Sverige. Men man tar ju av sig skorna året runt i Sverige då man kommer in. När vi hade gäster krävde vi inte att de skulle ta av sig skorna. Känns ändå som att man får anpassa sig till den sed som finns i ett land. När vi hade visning på vårt hus i hela 18 månader blev det mååååga varv med både damsugare och golvmopp eftersom jag kallt räknade med att ingen tog av sig skorna.
Kram!

Anonymous said...

Ja en hall det behöver man ha.
Du får köpa en större och bredare hallmatta Anne-Marie och lägga den direkt vid-från dörr tröskeln. Då får du en större bit matta att gå in på när du kommer utifrån och du kan stänga dörren bakom dig utan att du trampar in i ditt hus med hela skogen i släptåg.
Kram
Marie GA

Anne-Marie said...

Karin: Jaha, du har också samlarmattan. Varför skulle dessa ohygienska mattor göra ett återintåg? Mycket märkligt. Trodde att man hade insett hur mycket de samlar på sig.
Jag hade en heltäckningsmatta i mitt kombinerade sov- och vardagsrum i Kärrdal och den gav mig allergi. Så fort den hade tagits bort var jag besvärsfri.
Tydligen finns det hallar i andra delar av USA eller i större hus - de andra kommentarerna verkar inge hopp även för USA. ;)
Ha det gott! Kramar!

Anne-Marie said...

Mimmi: Kul att läsa litet om hur du bor där på östkusten. Här går folk in med skorna väldigt ofta. När jag tar av mig skorna och kanske till och med har med mig innetofflor kan jag få litet kommentarer. Svensk är man fortfarande. :)
Det låter ju perfekt att ni kommer att få ett mer "normalt" hus med både hall och utan heltäckningsmattor. Med tanke på de andra kommentarerna verkar det nästan som om det kanske är vanligare med hall på östkusten än vad det är här i "The Wild West". ;)

Anne-Marie said...

Margaretha: Det verkar som om inte alls alla hus har sådan brist på hall som jag har sett här i västra USA och även på Hawaii. Om man går efter de andra kommentarerna.
Att lägga ytterkläder på sängen är ju klassisk amerikansk "stil" om man tänker på filmer och TV-serier. De flesta jag känner brukar nog i alla fall hänga upp ytterkläderna någonstans. Men oftast inte i någon garderob där man kommer in i huset utan i en annan del av bostaden.
Har inte så stor erfarenhet av hantverkare men det låter ju bra att de tar av sig skorna.

Anne-Marie said...

Lotta: Just det - groventré. Det hade jag nästan glömt bort.
Hall är väldigt bra och tydligen mer vanlig i östra USA verkar det som än vad det är här i västra USA. Även större hus i mina trakter har oftast ingen hall. Man undrar varför hallen inte slagit igenom i USA.
Kram!

Anne-Marie said...

Taina: Du bor ju också på östkusten och jag börjar ana en trend här - hall är vanligare där än i västra USA. Låter perfekt som ni har det. Och inga heltäckningsmattor! Ännu bättre. :)
Tur att du finns där med galgarna. Eftersom många amerikanska hus är kalla på vintern (i alla fall här på västkusten) kanske en del också behåller jackan på. Annorlunda är det jämfört med Sverige.

Anne-Marie said...

Annika: Jag tror att vi har upptäckt en kulturell skillnad mellan öst- och västkusten. Skulle ha haft fler som kommenterat som bor här på västsidan. :) Det kan säkert vara så att det skiljer sig mellan kusterna. Och framför allt har ni annorlunda slags hus än vad vi har i till exempel Kalifornien. De verkar mer europeiska.
Jättebra att hantverkarna tar på sig skoskydd. Man kan ju inte hålla på och städa hela huset bara för att man har hantverkare hemma.
Jag brukar nog ta av mig skorna och framför allt tar jag med mig innetofflor om jag går bort - eftersom jag har det hemma - och det brukar ge en del kommentarer. :) Kramar!!

Anne-Marie said...

Eastcoastmom: Det kan nog ligga en del i att husets ålder är en orsak. Men jag tror också att det faktiskt skiljer sig mellan öst- och västkusten. Hus i Kalifornien ser ofta annorlunda ut än vad hus gör i östra USA.
Härligt med stor hall och två garderober! Låter perfekt.
Heltäckningsmattor är fortfarande väldigt vanligt där jag bor.

Anne-Marie said...

Ni hade ju ett rätt stort hus så det kanske var en anledning till att ni hade hall även om den var liten. Visst är det mysko att komma rakt in i ett rum med heltäckningsmatta fram till ytterdörren. Nu har jag väl nästan vant mig men jag tycker fortfarande att det är väldigt opraktiskt, framför allt på vintern. Lustigt att folk trodde att ni tog av er skorna pga snön under vintern i Sverige. :) Som du säger så tar man ju alltid av sig skorna i Sverige även om det är torrt ute och sommar.
Jag kan nog numera gå in med skorna under sommaren - inte att jag har på mig skorna hela tiden men jag bryr mig inte fullt lika mycket som under vintern.
Oj, var det så lång tid som ni hade visningar av huset. Kan tänka mig att det blev tjatigt att städa.
Kram!

Anne-Marie said...

Marie: Det går tyvärr inte. Har provat att ha mattan ända fram till dörren och då kan jag inte öppna och stänga dörren eftersom den ligger så lågt i förhållande till golvet/mattan. Det vore ju perfekt med en stor matta ända fram till dörren. Men jag tror att jag föredrar att kunna stänga dörren. ;)
Kram!

em said...

Jag menar inte att slå hål på din nyvunna teori, men jag måste påpeka att jag sett fler tamburer i Kalifornien än nägon annan stans. Visserligen har jag vistats längre söderut än du, från San Diego till Sacramento, men påtagligt många hus har tambur.
Jag kan tänka mig, som du säger, att större hus - i synnerhet om de är byggda för att passa en viss familj - har både avskild entré och garderober. Men heltäcknngsmattor har de flesta.
Margaretha

Jane said...

Jag måste erkänna, jag saknar inte hallen. Nu blir det inte så mycket ytterkläder för oss här men i båda husen/lägenheterna har vi haft ett rejält inbyggt skåp där man kan hänga kläder och ställa skor.
Och vi har varit välsignade med golv i stället för matta.
Kram!

Anonymous said...

Bor i Kalifornien och tycker manga har hall har. Sjalv har jag en valdigt stor hall och har haft hall i de hus och lagenheter jag bott i. Tycker att de sk San Franciso husen i San Franciso nastan alltid har hall.

Men vet att det ocksa forekommer speciellt i lagnheter att det inte finns nagon hall.

Anne-Marie said...

Margaretha: Jag trodde att jag var något på spåren. :) Men kanske mer har med storleken på hus att göra.
Vet inte om det har med område att göra också. Har varit i en del rätt stora hus här och de har inte hall. Nåväl, fenomenet "ingen hall" är uppenbarligen mer utbrett än i Sverige. Och heltäckningsmattorna.

Anne-Marie said...

Jane: Jag skulle gärna ta stora skåp. Men här har vi ingenting verkra det som i många bostäder.
Trä/laminatgolv är så mycket bättre än heltäckningsmattor. Kram!

Anne-Marie said...

Anonym: Hus i San Francisco verkar påminna litet om bostäder i östra USA tycker jag. Och där verkar det ju vara vanligare med hall.
Härligt att du haft stora hallar. Gillar inte den där heltäckningsmattan. Men, men den finns där och är inte mycket att göra åt i ett hus man hyr.