Saturday, December 15, 2012

Det som hände i Connecticut

En ny dag har grytt i Connecticut och liven för många har för alltid förändrats på ett mycket tragiskt sätt. Staden Newtown kommer troligen aldrig att bli densamma efter skolskjutningen igår.

Att hitta ord är svårt eftersom det är ofattbart egentligen det som hänt. Att små barn fått sätta livet till. Jag skrev inte så mycket om det igår eftersom jag inte hade ord för det jag såg.

Det här känns på vissa sätt som det som hände den 11 september 2001. Självklart inte alls samma händelser men det som skedde igår kommer troligen att förändra USA för alltid på olika sätt. Jag minns fortfarande den morgonen när jag såg bilder på TVn hur the Twin Towers inte längre stod i New York utan hade börjat kollapsa. När jag kom till skolan, där jag var elev på den tiden, hade jag trott att man skulle prata om det som hänt på östkusten. Ingen sade ett ord om händelserna. Jag fattade inte varför. Nu tror jag att jag förstår - man hade helt enkelt inte ord för det ofattbara.

USA är inte alls samma land som det var före 11 september. Troligen kommer det inte att vara samma land efter den 14 december.

Mitt hjärta går till de som varit med om denna tragedi i Connecticut. USA är ett land med en våldsam och brutal historia. Slaveriet, inbördeskrigen, vapenkulturen osv. Man kan bara hoppas att människor ser vad som håller på att hända i det här landet.

20 comments:

Annica said...

Man måste bara tala om detta hemska, men orden vill inte räcka till. De blir så futtiga på något sätt.
Trots det så har jag idag också skrivit om massakern i Newtown. Kände på något sätt att det var nödvändigt.

eastcoastmom said...

Du har så rätt, ord känns så små nu.
Vi ska hem till Connecticit på fredag, bara 40 minuter från Newtown. Det känns så overkligt. Hemskt.

Pettas said...

Det finns inte ord!

kram
Karin

olgakatt said...

Jag pratade häromdagen - före detta hemska dåd - med en av mina vänner i Kalifornien. Hon var enormt frustrerad över mycket som händer i USA och lägger tungt ansvar på lobbyister som backas upp av ofattbart mycket pengar. Just vapenlobbyn lär vara den värsta och det är knappast troligt att de kommer att låta sig påverkas att släppa sina krav. Tvärtom, skulle jag tro. Det kanske kommer att krävas beväpnade vakter på dagis och skolor istället. Vilket skulle göra ont värre...

Charlie sa ... said...

Ja, Anne-Marie - du har så rätt. Vapenlagen är #1 nu för Obama. Gör en Lincoln!

Varm kram
Lotta

Anne-Marie said...

Annica: Det går egentligen inte att sätta ord på sådana här händelser.
Det kan inte vara lätt att vara förälder nu i Newtown och försöka förklara för barnen.

Anne-Marie said...

Eastcoastmom: Det kommer säkert att kännas av när ni kommer till Connecticut i närheten av Newtown. Jag minns när Sveriges statsminister mördades att det kändes av i hela Sverige.
Trots att ord inte räcker till så går ändå livet vidare på ett märkligt sätt.

Anne-Marie said...

Karin: Kände att jag ville skriva något i alla fall om det hela eftersom det berör hela USA.
Kram!!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det finns många saker i USA som är mörka och otrevliga just nu. Inom alla områden. Polisstaten brer ut sig mer och mer. Och hur det här kommer att påverka får vi se.

Anne-Marie said...

Lotta: Du som bor så nära har säkert märkt av det som hänt på ett väldigt påtagligt sätt.

Vi får se vad som händer. Vapen"industrin" är stor och stark tyvärr.

Varm kram!

Saltistjejen said...

Ja du Anne-Marie, det som hände här nyss är verkligen helt ofattbart hemskt! Jag kan bara inte förstå. Mina tankar och gått till alla som drabbats och jag sörjer med dem.
Kram!

Desiree said...

Det är så otroligt hemskt det som hänt. Man känner en stor sorg i hjärtat.
Kram!

Annika said...

DET går inte att ta in.
Det är för j-gt.
Vilket mörker.
Kram!

Anne-Marie said...

Saltis: Det verkar som om hela USA har stannat upp på något sätt. Och många har sänt goda tankar till de som bor i Newtown. Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Det har varit många incidenter med skjutningar på sistone. Det var ju en i Portland också i förra veckan men just att det var små barn i Newtown är väl det som känns mest. Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Newtown är nog en under lång tid förändrad stad med så många som drabbats. Kram!

andrer said...

olgakatt:
Vapenlobbyn är den "snällaste" av lobbyorganisationerna, och långt, långt ifrån den rikaste. Bank- och Israellobbyn har miljoner människoliv på sina samveten och proppar hela etablissemanget full med pengar genom sina "superpacs" för driva vidare sin agenda, att behålla "status que" och garantera militäröverlägsenhet i en rad intresseområden världen över (tex över oljan).

Jag skulle påstå att vapenlobbyn är den goda av organisationerna, då de tror iaf på att amerikanen har rätt att skydda sig till skillnad från de andra som lobbar för avbeväpna folket för att garantera sina förmåner genom etablissemanget.

Anne-Marie said...

Andrer: Vet att du skrev kommentaren till Olgakatt men ville bara säga att jag kan rätt litet om just vapenlobbyn men jag håller helt med dig om banklobbyn. Alla de triljoner dollar som man försnillat i den sektorn är ett brott som borde få mycket allvarliga konsekvenser. Och det tragiska är att väldigt många i USA inte har en aning om vad som händer.

andrer said...

Anne-Marie
Precis samma problem som i Sverige. Förra valet visade tydligt att vi tyngs av en kollektiv intellektuell härdsmälta i Sverige, där 42% tyckte det lät bra med högre skatter, mer bidrag, öppna gränser (ännu fler invandrare som ska ta del av kakan), stänga ner kärnkraften (hjärtat i svensk industri) etc. Den "mentala hjälplösheten" som Bo Södersten kallade det.

Efter den amerikanska valrörelsen kan jag däremot konstatera att amerikanarna mer upplysta än oss (följde liberty-rörelsen mycket noggrant), och beväpnade vilket gör att ni har en helt annan möjlighet till att påverka. Ron Paul hade ett betydligt högre stöd än vad som syntes (tack vare censur, riggade valmaskiner och korruption på delegatnivån), varav det är inte riktigt så illa som du antagligen tror. ;) Åtminstone inte så illa som i Sverige.

Anne-Marie said...

Andrer: Kul med någon som faktiskt vet litet om vad som faktiskt håller på att hända. Jag skulle kunna skriva mycket mer om vad som egentligen sker i USA här på bloggen (har massor med information) men har valt att inte göra det eftersom jag vet att allt läses som finns på nätet. Senaste "nyheten" är att de som skrivit något om vapen och att man skall ha rätten att ha vapen enligt USAs grundlag (som är på god väg att vara i upplösning) på FB-konton har fått sina konton avstängda och deaktiverade. Man är på god väg att genomföra och införa en avbeväpning av USAs befolkning. Och rätt många amerikaner verkar villiga att ge upp sina vapen efter skolskjutningen. Självklart var USAs senaste val totalt "riggat". Det är riktigt illa även i USA - fast på ett annat sätt än i Sverige. Som sagt, skulle kunna skriva mycket om vad som håller på att hända här men väljer att hålla en litet låg profil.