Wednesday, January 20, 2010

Snö i USA

Det råder full snöstorm i Mt Shasta området idag. Den stora motorvägen I-5 har stängt på grund av snö och skolan har också stängt. Stängningen av skolan skedde 15 minuter efter det att skolans första kurser hade börjat klockan 8 i morse! Ett inte alldeles okritiserat beslut. Skolchefen försökte förklara sitt minst sagt konstiga beslut men lyckades nog egentligen inte alls. Givetvis borde skolan inte ens ha öppnat. Tyvärr hade jag "morgonskiftet" och hade tagit mig dit och fick åka hem igen efter 30 minuter på oplogade gator och hala vägar.

Snö i USA är ett kapitel för sig. Det kommer ofta mycket snö - kanske flera meter ibland på vissa håll. Men trots detta verkar många amerikaner ha ett nästan skräckartat förhållande till snön. Tittar man på The Weather Channel är snöstormar något som rapporteras lika mycket som en stor händelse som till exempel jordbävningen i Haiti.

På många håll i USA stänger både skolor och arbetsplatser om det kommer någon decimeter snö. Har man vuxit upp i ett land som alltid har vinter och oftast har snö verkar det konstigt. Och stora delar av USA har vinter varje år och får ibland mycket mer snö än vad t ex Sverige får. Jag har en känsla av att mycket beror på var i USA man bor och hur snabbt man stänger skolor och har en så kallad "snow day". Här i Mt Shasta området håller man öppet tills det blir riktigt mycket snö. Men så kommer det också flera meter snö ibland.

En annan stor skillnad mellan USA och Sverige verkar vara förmågan att köra bil i snö. Eftersom det inte finns någon halkkörning i Kalifornien vad jag vet (vet inte hur det är på andra håll i USA) verkar många vara riktigt rädda att köra bil i snö. Många kryper fram även när det är bara några snöflingor i luften. De flesta har dubbdäck eller så kallad 4-wheel drive i mitt område (eftersom vi har vinter varje år) men verkar rädda om det snöar. Nog för att Stockholm blir kaosartat varje gång det snöar för första gången varje vinter men de flesta verkar i alla fall vara vana att köra bil på vintern.

Jag skrev igår om hur olika klimatet kan vara - just nu regnar det i Lake Shastina och i Weed är det 1 meter snö. Konstigt ställe jag bor på. :)

9 comments:

Katarina said...

Vädret är ett kärt tema för oss svenskar. Jag anlände till mina svärföräldrar här i Kalifornien igår. Det blåser rejält och man kan konstatera att amerikanska hus inte är lika stabila som många svenska.

Jag som växt upp i Kiruna, har aldrig varit med om att varken snöoväder eller - 38 C har varit orsaken till att skolan stängt! Jag skulle tro att toleransnivån är olika mellan amerikaner och svenskar generellt. Om vägen ej kunde plogas pga. lavinrisk det var ett skäl för att inte ge sig ut i hårt väder.

Du har stora väderskillnader runt omkring dig!

Jag har också noterat att många amerikanska familjer jag besöker har det betydligt kallare inomhus än vad jag är van vid. Många går med jackan inomhus, vilket är absurt, kan jag tycka.

Hoppas ni får en mer stabil väderdag, men jag skulle tro att ungarna gillar snön och ledigheten idag.

olgakatt said...

Såvitt jag vet är nog Österlen i Skåne nästan det enda ställe i Sverige där man kan bli tvungen att ställa in skolan och andra aktiviteter p g a snöoväder. Bara nån mil utanför området känns det obegripligt men har man upplevt det förstår man problemet. Det behövs inte särskilt mycket snö i det öppna, flacka landskapet för att det ska bildas enorma drivor på en kort stund om det blåser.
Skillnaden på temperatur mellan din bostad och din arbetsplats är ju märklig! Beror det på höjdskillnad eller närheten till berget?

Unknown said...

Jag bor i Spanien och har soligt och varmt (kanarieöarna)
Har gått och blivit med katt, kan du hjälpa mig att hitta på ett bra namn? Se bild på kissen i inlägg...

Annika said...

Jamen, det är inte så konstigt att folk freakar ut. INGEN har ju vinterdäck, och det har alla i sverige. Då är det inte så svårt att ge sig ut på snöiga och isiga vägar. Jag vet själv när jag suttit på snöiga vägar här i DC och faktiskt nästan fått panik med mina somamrdäck.
Snöröjningen är sämre.
Fast, jag har absolut ingen aning om hur det är i norra USA, som i MN, Vermont mfl stater. har en känsla av aatt skolorna inte stänger lika snabbt där som de gör här, tex. OCH jag vet heller inte om folk kör med vinterdäck däruppe.
Landet är ju så stort.
Här hos oss blir snö en sensation, och ja, vädergubbarna och the weather channel GOTTAR sig i det!
I December kom 54 cm snö på ett dygn i DC!! DET var ngt det.
hela staden förlamades, tom affärerna stängde. Du kan ju tänka dig vad det ska ha gjort ont i julruschen för affärsmännen.
Lustigt med inomhustemperaturen...
Jag måste säga att jag inte tycker det diffar här och sve. Vissa har det lite kalalren inomhus, medan andra brassar på ordentligt med värme.
På tal om krypkörning i snön har jag sett bevis på precis tvärtom. Jag tycker mpånga kör som galningar i sina SUVs vid snö. Det är som om de tror att deras 4 wheel drive ska skydda dem. De bilar, och det brukar vara mÅNGA, som ligger i diket vid större stormar är just SUVs.
Ja, du bor verkligen på ett schizat väderställe :-)

PS, vad jag tycke är fascinerande är att Sthlm barkar ihop vid det första större snöfallet på vintern.
Det är lika otrolig varje ggn. Precis som det aldrig skulle ha snöat förr. Märkligt i ett vintetland, kan jag tycka.

Kram

Anne-Marie said...

Katarina: Ja, vi svenskar gillar väder och att prata om väder. Men det gör man också på The Weather Channel. :) Nu när du är i Kalifornien (synd att du är här just nu med alla dessa oväder - välkommen hit förresten :)) kolla på meteorologerna på TWC och se vilken inlevelse de har. Tror inte att man t ex på ABC-nyheterna i Stockholm riktigt skulle se samma inlevelse hos deras meteorologer. Nej, amerikanska hus är inte alls lika stabila. Har skrivit om det i mer än ett inlägg här på bloggen. Svenskar är mer "härdade" tror jag och inte var skolan i Enebyberg (inte förstås samma sak som Kiruna) någonsin stängd pga snö och/eller kyla. Folk har det nog litet kyligare inomhus här i Kalifornien - kan inte uttala mig om andra stater egentligen. Att gå med jacka på verkar absurt men jag har ofta en tröja och en kofta. Nu har skolan stängt idag och nu verkar det inte snöa. Jaha, var finns logiken där. Men får jag betalt tackar jag inte nej.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Har aldrig varit i Skåne under vintern men har förstått att det kan vara riktigt blåsigt och otrevligt ute om det snöar. Så du har troligen upplevt någon svensk "snow day". Det är konstigt med temperaturskillnaderna här. Som jag skrev i inlägget om Lake Shastina med fotona är det här en high desert med varmare temperatur året runt. Det ligger lägre än Weed - kanske runt 900 feet och det gör en rätt stor skillnad. Vi ligger i ett så kallat "banana belt" (ett uttryck för ett område med varmare väder än omgivningarna runt omkring). Lake Shastina ligger nog också i en regnskugga vilket gör att det överlag regnar mindre här. Weed ligger på ca 3500 feet och har mycket mer regn, snö och är kallare.

Latte-liten: Nog har jag fått många olika frågor men aldrig denna. Och vilket inlägg?????? Din profil är "unavailable". Get real now. :)

Anne-Marie said...

Annika: Självklart är det annorlunda att köra med sommardäck. Skulle inte jag vilja göra. Men i mitt område har de flesta dubbdäck eller 4 wheel-drive och ändå verkar de otroligt försiktiga ibland. Jag är ingen fartdåre alls :) och jag hade aldrig kört i Sverige men ändå tycker jag att man får en känsla för hur det är att köra i snö om man gör det varje vinter. Och vi har vinter varje år i mitt område. Kan också tänka mig att olika områden har olika "toleransnivå" - mitt område har rätt hög toleransnivå. Snöröjningen hos oss brukar vara rätt bra men igår var den inte alls bra. Det var kanske 30 cm snö på vissa ställen på en stor genomfartsgata. Håller helt med dig om att vissa personer inte tycks tro att man skall sakta ner när det är halt - andra krypkör. 54 cm snö hos dig måste vara rätt mycket. Frågade min chef igår hur mycket snö det var i Weed på kvällen (hon bor nära skolan) och det var runt 1-1,5 m snö. En hel del! Och som jag skrev till Katarina - nu är skolan stängd idag trots att det inte verkar snöa direkt. Men beslutsfattarna på skolan fick mycket kritik igår så de vågade väl inte annat. Kram!

Ida said...

ÅH vilken intressant blogg jag kom in på nu! Jag ska nämligen själv som au pair till USA i sommar. Jag hoppas att jag hamnar i Kalifornien, men det vet man ju inte i förväg..

Kram

Anne-Marie said...

Ida: Välkommen hit och tack! Hoppas att du får komma dit du vill och lycka till med ditt au pair jobb.