Folkräkning ... eller?
Det bor litet drygt 300 miljoner människor i USA. Under mars kommer alla hushåll i USA och Puerto Rico att få en blankett som skall fyllas i och skickas tillbaka. Det är inte frivilligt utan blanketten skall skickas tillbaka. Gör man inte det kommer en folkräkningsanställd hem till dig, knackar på din dörr och ställer de frågor som finns på blanketten.
USAs grundlag säger att alla invånare skall räknas vart tionde år. Det är "The United States Census Bureau" som har ansvar för detta enorma projekt. Mer än 10 miljarder dollar lär det hela kosta i år. Det är alltså inte frivilligt att svara eller inte svara på frågorna. Risken att bli bötfälld om man inte svarar på blanketten eller om man ger felaktig information lär kanske inte vara överhängande men man kan bli bötfälld, beroende på "brottet", allt från $100 till $1000 och få tillbringa ett år i fängelse. Det här är tydligen inget man tar lätt på.
Mitt minne av Sverige är att man är så van vid att "storebror" skall veta både det ena och det andra att de flesta inte tänker så mycket på om det kommer blanketter som skall fyllas i. I USA är det annorlunda. Många har litet av en rebell i sig och en hel del människor kommer troligen inte alls att fylla i blanketten. Många amerikaner misstror "storebror" och vill inte lämna olika slags uppgifter om sig själva och sitt hem.
Många har också ifrågasatt den här folkräkningen eftersom det finns massor med illegala immigranter som inte finns med i "systemet" och många andra som varken har en fast adress eller ett fast hem.
I år lär det vara det kortaste frågeformuläret någonsin med "bara" 10 frågor. I USA skall man ofta uppge sin ras när man fyller i olika slags formulär och det finns med också i det här. I folkräkningen 2010 finns följande raser uppräknade: White, Black/African American/Negro, American Indian or Alaska Native, Asian Indian, Chinese, Filipino, Other Asian, Japanese, Korean, Vietnamese, Native Hawaiian, Guarmanian and Chamorro (har ingen aning om varifrån dessa människor kommer), Samoan och Other Pacific Islander. Många har reagerat över ordet "negro" i formuläret eftersom det är ett laddat ord i USA.
Eftersom jag inte vill ha någon som kommer och knackar på min dörr fyller jag nog i blanketten som en "lydig svensk". :)
13 comments:
Folkräkning, ja det kanske kan vara laddat!
Jag skulle tro att de två folkgrupperna du nämnde är från Guam och Saipan. Jag tror jag känner igen begreppen från min amerikanska familj, som bott i Guam och Saipan, en kort tid.
Ha en god kväll!
Jag skulle studsa inför rasfrågan, annars är det väldigt okontroversiellt för mig som svensk att protestera mot folkräkning. Kommer nån hem och ser efter om du är "neger" eller "vit" om du inte kryssar i ras? Står det verkligen "ras" eller står det nåt om etnicitet?
Och hur uppskattar man antalet "illegala" människor? Den gruppen växer f ö även här i Sverige och orsakar bekymmer för hur de ska hanteras inom bl a sjukvården när inte datorsystemen accepterar människor utan svenskt personnummer!
Tack och lov lär det nu i alla fall inte vara tillåtet för sjukvårdspersonal att ange de "illegala" till polis och migrationsmyndigheter - något som har hänt tidigare.
Anne-Marie kan inte komma ihåg att jag fyllt i någon så´n blankett här i Sverige. Frågade M och han har inte det heller. Vi är väl ca 5år äldre än dig tror jag.
De har väl koll på alla utom uteliggare och illegala flyktingar här också.
Vilken enormt onödig kostnad tycker jag, de får ta och ändra grundlagen!
Här har vi haft den kallaste vintern på 16 år läste jag. Ändå har det bara varit ca -22 som lägst här i Västmanland. I Jämtland där jag växte upp hade vi -40 ibland. Härliga snöhögar ni har. Vi har massor med snö också för en gångs skull, det enda som jag saknar från Jämtland. Pendlar till jobbet med bil och det har varit snorhalt i veckor nu.
Enormt kul att du tar kort på dina omgivningar, du får leka lite papparazzi inne på jobbet också!!
Kramis, kramis från mig....
Läste ditt inlägg igen, var det mycket blanketter att fylla i när du bodde "hemma"?
Vi får aldrig något, vi tom deklarerar på nätet. Det var den enda blanketten vi fyllde i förut, och nu slipper vi dem med.
Bara en tanke...
Vet du, år 2000 knackade en dam på hemma hos mig då jag lagade middagen...
Mkt riktigt, vi hade glömt att fylla i den där blanketten...(lovar att inte glömma iår).
Hon frågade en massa frågor, ras, var jag kom ifrån, hur många i hushållet etc, etc, etc...och jo hon legimerade sig. Det var inte så vidare obehagligt, jag var mest irriterad på att vi glömt att fylla i den där lappen...
Denna ggn ska vi vara LYDIGA! Hur svårt är det att fylla i den egentligen ;-)?
Kram!!
Intressant. Jag tror aldrig jag varit med om en sådan.. om inte deklarationen räknas...
Och visst används "ras" mycket mer i USA än här, men ändå inte på samma sätt, liksom. Det är nog mer identitetspolitik egentligen... Kram!
Ras har jag fått fylla i åtskilliga gånger på dokument trots att jag bara har bott här i 3 år. Jag är dock förvånad att det står 'negro' på blanketten för det används ju inte längre. African American är ju det korrekta uttrycket.
Ibland blir det knepigt. Mitt jobb besökte en gång Arkansas Crime Information Center och alla fick då fylla i en blankett med bl.a ras. En av mina kollegor är från Trinidad och det fanns helt enkelt ingen ras som passade henne på blanketten. Hon är inte vit, men heller inte African American. Inte heller Hispanic.
Alternativen på blanketterna är lite märkliga tycker jag och vad används denna information till?
White brukar val vara Caucausian.
Kontroversiellt sa brukar dom tre "grundraserna" vara: Negroid, Mongoloid och Caucasinoid (tror jag stavade fel pa den).
Otroligt att dom anvander ordet "Negro" som ar valdigt VALDIGT laddat har borta, iofs anser ju morkhyade att dom fortfarande ar en minority har borta (det gor aven latinos, sanningen ar dock att dom ar val over gransen for att vara en minoritet nu) och kommer nog att raise hell about it.
Katarina: Tack för den informationen!
Som svensk verkar det ju inte särskilt laddat med folkräkning och en blankett men många amerikaner har en stark känsla av intrång i sitt privatliv om de får sådana frågor. Många amerikaner är väldigt "privata". Varför har man annars alla dessa fördragna gardiner, skyltar med "Keep out", "Private property" och alla som har egna vapen. Ett motsägelsefullt land helt klart.
Olgakatt: Jag tycker ju inte heller att det är en stor sak att uppge en del information till staten. Det är man ju van vid som svensk. Men som jag skrev till Katarina har många amerikaner en mycket privat sida som de känner blir kränkt av sådana här undersökningar. Det står faktiskt "race" på blanketten. Det kanske man kan översätta på litet olika sätt men det står absolut inte "ethnicity" vilket vore mera riktigt. Har sett det här med White, Hispanic osv på hur många blanketter som helst i alla möjliga sammanhang här i USA. Tydligen står det i USAs grundlag att alla skall fylla i blanketten. Gör man det inte eller inte skickar in den kommer någon hem och knackar på. Hur man upskattar illegala immigranter har jag ingen aning om. Försökte lämna en kommentar på din blogg om katthjälpen men av någon anledning funkade det inte. Har "bara" min Mac just nu eftersom min PC fick ett virus igår. Usch, inte alls bra. Min jobbkollega har lovat att försöka "hela" min dator. Hoppas han lyckas.
Lisa: Enligt Wikipedia gjordes faktiskt den senaste folkräkningen i Sverige 1990. Har något svagt minne av någon blankett jag fyllde i när jag bodde i Stockholm. Vet inte riktigt om jag följde med i din andra kommentar. Den blankett som nu kommer till alla hushåll i USA är "bara" 10 frågor och den kan inte fyllas i på nätet utan måste skickas tillbaka per post. I Sverige tror jag att jag fick något via posten. 1990 hade ju inte folk direkt datorer hemma. Min deklaration i Sverige var alltid en förenklad deklaration som jag skickade tillbaka med post. Numera behöver jag inte deklarare i Sverige eftersom jag har utvandrat. Du får säga till om jag missförstått dig. Har hört talas om den stränga kylan i Sverige. Vilken tur att ni "bara" haft -22. :) Paparazzi på jobbet :) - kanske inte något som mina kollegor skulle uppskatta. Vi får se. Kram tillbaka!
Annika: Jaha, så då vet du att det stämmer. Nej, särskilt svårt är det nog inte att fylla i. År 2000 var det däremot en mycket längre och mer omfattande blankett. Har ett minne av något som kom till Michael och mig. Många konstiga och invecklade och privata frågor. Som svensk är man väl så van vid att storebror vet det mesta att det här är rena "barnleken". Kram!
Maria: Nej, det här har ingenting med deklarationen att göra utan det är en separat folkräkning. Ras finns på alla möjliga blanketter i alla möjliga sammanhang här i USA. Minns att jag fyllt i White eller Caucasian när jag fyllt i olika blanketter. Numera tänker jag inte så mycket på det men i början kommer jag ihåg att jag regerade eftersom jag inte var van vid det från Sverige.
Maria: Glömde skicka en Kram! :)
Lars: Som jag skrivit till andra här finns det här med ras ju på alla möjliga slags blanketter. Litet konstigt var det i början tyckte jag. Många har tydligen reagerat inför ordet "negro" och det kan jag förstå. Vet inte varför de använder det. Knepigt när man inte passar in i någon ras. Tänk om man är en liten grön mars-gubbe, vad skriver man då? :) Jag vet inte om avsikten egentligen är bara att ha en folkräkning eller om det finns andra avsikter. Det var därför jag skrev "Folkräkning...eller?" Man kan gå till US Census 2010 hemsidan och se vilka frågor det är men man kan inte fylla i blanketten online.
Mamaya: Känner inte till "grundraserna" men det kanske stämmer. Fattar heller inte varför de använder ordet "negro" eftersom så många svarta säkert tar illa upp med tanke på slaveriet och allt det de fått stå ut med under årens lopp. I Kalifornien tror jag att latinos snart är i majoritet. Hur många som helst från Mexiko (många, många illegala immigranter) har tagit över Kalifornien.
undrar hur det gick med språket och så när du först flyttade till usa? :)
Labanjohansson: Menar du engelskan? Jag jobbade på ett internationellt företag i Stockholm och pratade engelska måndag-fredag så det var inga problem. Dessutom hade jag hållit på att översätta böcker från engelska till svenska under 20 år. Om du menar svenskan så var jag så "gammal" när jag kom hit att jag pratar precis som jag gjorde när jag flyttade till USA. Ibland kanske jag inte kommer på något enstaka ord på svenska med en gång men svenskan finns där i stort sett som när jag bodde i Sverige.
Post a Comment