Sunday, January 3, 2010

Bankräntor, guld och silver

Att ha pengar på ett sparkonto i Sverige verkar inte vara särskilt lönsamt just nu. Jag har fortfarande ett par konton i en av Sveriges större banker och trodde att jag skulle få litet "fria" pengar så här vid årsskiftet. Till att börja med trodde jag att det var något fel eftersom det var en löjligt liten summa som satts in på ett av kontona. Jag måste helt ha missat att följa med ränteutvecklingen i Sverige för sparkonton och det är ju helt och hållet mitt fel. Visst vet jag att räntorna är låga både i USA och i Sverige men att de i stort sett inte existerar i Sverige det hade jag missat. Efter litet "googlande" insåg jag att "min" bank har flera sparkonton utan ränta. Sparkonton utan ränta är något jag aldrig varit med om tidigare.
Även här i USA är bankräntorna låga men de verkar ligga litet högre i alla fall än i Sverige.

Här i USA talas det en hel del om att man bör köpa guld och silver. Att köpa så kallade "gold or silver bullions" (en slags mynt) har en tradition i USA. Det är också rätt lätt att köpa dessa mynt - givetvis har vi inga sådana affärer här i Mt Shasta - men de finns inom köravstånd i alla fall. Har förstått att man även i Sverige numera relativt lätt kan köpa dessa mynt.

Michael var den som först introducerade mig till guld- och silvermynt. Han misstrodde bankerna - före detta hippie som han var :) - och hade litet guld- och silvermynt. Jag följde med honom ett par gånger till affärer som sålde dessa och det var intressant att se hur många olika slags mynt som fanns.

Guld har gått upp något otroligt det här året. Ett oz (uns på svenska, motsvarar 31,1 g) guld kostar nu runt $1100! Silver ligger på ca $17/oz. Några av de vanligaste mynten som folk köper är American Eagle, Canadian Maple Leaf och Gold Krugerrands. Fina är de att titta på. :)

Bilden från GoldCoins.org - 2009 American Eagle Gold Coin

8 comments:

Katarina said...

Precis, man får ingen eller liten ränta på pengarna i banken..

Jag blev förvånad över att jag månadsvis skulle betala 5 dollar om jag ej använde mitt konto i USA på CHASE bank. Det gör jag ju inte i Sverige...

Det här med banker är en djungel,, likaså bankomat kort, när man reser och bor än här och där.. Det har jag själv erfarit..

Mina grannar i USA köpte guld förra året och jag har följt deras utveckling på nätet, det var nog en mycket bra investering! Om man säljer det vill säga.

Ha en bra dag!

em said...

Klart det skulle vara trevligt att ha en gnutta mer pengar - men jag behöver aldrig ligga sömnlös och grunna över om jag placerat pengarna fel!
Det här med guld får mig att minnas en kille som gick på samma skola som jag. När vi andra tömde sparbössan för att ha råd med silver jobbade han bara med guld. Han hade kommit på att om han höll sig framme när vännerna slog upp sina förlovningar fick han köpa ringarna billigt. Undrar om det skulle gå idag?
Margaretha

Anonymous said...

Oj, vad tufft ändå att kunna köpa guld som investering. En sparform med anor, liksom...

Kram!

Mamaya said...

enligt min make sa ar dom har mynten ratt vardelosa, bara en valdigt liten procent i dem har guld/silver. Dom ar inte vard att kopa for vardet men snarare samlar/hobby istallet.

Maizenamjol = Cornstarch. Fungerar som potatismjol och maizena. :j

Anne-Marie said...

Katarina: Jag har ett så kallat "checking account" i min bank här i USA och det kontot har faktiskt inte någon gräns för hur mycket pengar man kan ha insatt. Många andra banker har en lägstagräns och om man går under den får man betala en viss summa/månad. Banker är nog som flygbolag. Man har svårt att riktigt veta vad som gäller och allting ändras hela tiden. Guldet har gått upp väldigt mycket. Från runt $700-800 till runt $1100. Det är svårt att föreställa sig egentligen att ett uns är värt ca SEK 8000:-. Ha en bra dag du med!

Margaretha: Så sant! Bra sagt. Kul historia från din skola. :) Det finns nog vissa ringar som är värda mycket pengar. Det finns ett TV-program som heter "Antiques Roadshow" och som sänds på den enda reklamfria kanalen (PBS) och där var det en kvinna som fick en ring värderad - hon nästan svimmade när de sade att den var värd $40,000-50,000!

Anne-Marie said...

Maria: Ja, jag tror rätt många amerikaner har litet guld i stället för kontanter. För att diversifiera (blev det rättstavat? :)) sina besparingar. Kram!

Mamaya: Tack för mjöltipset! Jag tror din man kan ha fått det här litet om bakfoten :). De flesta av de här mynten är 22 karat guld och om man går in i en affär som köper och säljer guld- och silvermynt får man det som ett uns guld är värt enligt marknaden den dagen. Jag sålde några av Michaels silvermynt och fick precis det som de var värda den dagen enligt råvarubörsen. De är rätt rena - guldet som sagt oftast 22 karat och silvret i stort sett rent silver.

Herr K said...

Roligt att höra att det är "stort" i USA att köpa guld och silver!

Här hemma i Sverige är det mest ekonomiintresserade som börjar få upp ögonen för guld- och silvermynt, men jag jobbar för att sprida kunskapen bland svenskarna.

Kolla in www.guldsilver.info, där står det mer om bl a Silver Eagles, Silver Maple Leaf och Krugerrands :)

Anne-Marie said...

Herr K: Ja, guld och silver är rätt stort här i USA. Och nu har ju guldet verkligen ökat i värde. Jag hittade din hemsida/blogg när jag var ute på nätet och kollade information innan jag skrev mitt inlägg. Bra hemsida och informativ!