Wednesday, January 6, 2010

Mexikanska tomater och skyddade fiskar

Nog för att det finns många mexikaner och mycket mexikanskt i Kalifornien, men att bara hitta mexikanska tomater i affärerna, det är litet smått uppseendeväckande. De har i och för sig gott sällskap av andra grönsaker. De senaste veckorna har våra affärer svämmat över av grönsaker från Mexiko. Alla grönsaker har en liten "skylt" som talar om var de kommer från och många säger "Product of Mexico" - de skummaste skyltarna är de som, för samma grönsak, säger "Product of USA and Product of Mexico". Hmmmm.

När man bor i Kalifornien borde det finnas grönsaker från Kalifornien, också mitt i vintern. Kalifornien är nämligen den stat som producerar mest grönsaker i USA och det är den femte största leverantören av jordbruksprodukter i världen. Och den hör till de stater som har flest tomatodlingar. Vad är på gång?

Det var ett tag sedan jag körde genom den del av Kalifornien där alla odlingar finns - Central Valley (kartan visar hur stor den här dalen är) som är en av världens bördigaste jordbruksområden. Jag har hört från folk som kört I-5, som går rakt genom dalen, att det i somras fanns stora, stora områden som låg tomma och torra. Visst, Kalifornien befinner sig i en torka sedan några år tillbaka men här är det något annat som också är på gång.

Det finns nog mer än en förklaring till alla mexikanska tomater (till exempel NAFTA) men en anledning till att det finns färre frukter och grönsaker från Kalifornien verkar vara "The Endangered Species Act". Den kom till 1973 och har lett till det som nu händer i Central Valley. Byråkrater, politiker och extrema miljögrupper har, genom denna lag, kunnat begränsa vattentillgången i Central Valley. Det hela har en lång histora som har lett till att mycket av vattnet idag i Central Valley går till "fish and wildlife habitats" i stället för till jordbruk.

Det här är ju inget som man direkt hör talas om på nyheterna men det har fått stora effekter i Kalifornien där vissa områden har 40% arbetslöshet och många jordbruk har gått i konkurs. Och det här kommer troligen att påverka hela USA och även andra delar av världen på olika sätt.

Så de mexikanska tomaterna kommer nog att leva kvar och bli fler. Och de kommer också säkert att ha sällskap med många andra frukter och grönsaker framöver både från Mexiko och andra länder.

2 comments:

Anonymous said...

Varför tror du att andra av världen kommer att påverkas?

Och tror du inte de mexikanska grönsakerna blivit fler pga de öppna gränserna?

Anne-Marie said...

Anonym: Eftersom Kalifornien är en så stor producent av grönsaker och andra jordbruksprodukter i världen kommer det nog att få effekter i hela världen. Det kan det säkert bero på - jag hade inte en enda förklaring till det hela. Bara en observation och möjlig förklaring.