Wednesday, January 13, 2010

Frigjorda svenskar?

Det finns myter och felaktiga uppfattningar om oss svenskar precis som det finns myter och felaktiga uppfattningar om andra folkslag. Att alla svenskar är blonda och blåögda är kanske en av de vanligaste. Att det möjligen finns isbjörnar som går på gatorna är en mindre vanlig myt men inte helt ovanlig. Den "svenska synden" är en annan myt som fortfarande finns.

Häromdagen fick jag en fråga från en av lärarna som undervisar i "min" byggnad. Hon är en färgstark person och har alltid massor med elever i sina Speech-kurser. Hennes svärmor är faktiskt från Sverige och bor här i Mt Shasta området - vi får se om jag kommer att få träffa denna svärmor någon gång. Svärmodern hade ställt en fråga som fick läraren att inte riktigt veta vad hon skulle säga - och hon har inte svårt för att prata i vanliga fall. :) Frågan var: "Is my son sexually satisfying you?" Hoppsan, kanske inte en fråga som man förväntar sig att svärmor skall ställa.

Följdfrågan från läraren till mig blev om svenskar är litet "konstiga" på något sätt när det gäller sex. Som sagt, myten om den "svenska synden" lever nog fortfarande kvar. Det var väl på 50- och 60-talen som en del svenska filmer spreds över världen och satte igång denna myt.

Jag visste väl inte riktigt heller vad jag skulle svara - inte varje dag man får en sådan fråga på sitt jobb. Men jag sade att jag tyckte att amerikaner verkar ha någon slags dubbelmoral många gånger när det gäller sex. På amerikansk TV får det inte visas nakna kroppar hur som helst och samtidigt pågår allt möjligt "under ytan" som till exempel pedofiler, webcams, prostitution osv.

Visst finns det samma saker i Sverige men nog är det litet mer öppet och frigjort i största allmänhet. Och svenskar verkar ha ett litet mera avslappnat förhållande till sex jämfört med amerikaner. I alla fall är det mitt minne av Sverige och jag tror inte att det har förändrats så mycket på 13 år.
Det här visar sig också t ex inom frågan om aborter. I Sverige är det en självklarhet att kunna göra en abort. I USA är det en av de mer omtvistade frågorna i det amerikanska samhället. Alla stater har litet olika regler kring hur lätt det är att göra abort och det finns en rätt stark rörelse som helt vill förbjuda aborter. Kanske finns anledning att återkomma till det här eftersom det är en stor skillnad mellan USA och Sverige.

Inte vet jag vad läraren egentligen tror om oss svenskar men hon gav mig något att fundera på i alla fall. :)

19 comments:

Suddrik said...

Herregu vilken jobbig fråga! Vad jag önskar att man fått veta vad den stackars svärdottern svarade!! :-D

Katarina said...

Ja, vad svarar man? He, he

em said...

Men det är inte så himla länge se'n svenskor åkte till Polen för att få abort. Vet inte exakt när det gamla systemet skrotades, men i början på 70-talet kunde man få avslag på abortansökan. Jag jobbade på en förlossningsavdelning då och såg vilka tragedier det kunde medföra.

Ändå tycker jag att tjejsnacket är mycket, mycket mer intimt i Staterna - man diskuterar nattens händelser i detalj på ett sätt jag aldrig upplevt i Sverige.
Och du store tid så många fåninga kommentarer jag fått om den svenska synden!

Geografi är inte heller "medel-jones" starka sida - en dam talade om för mig att Sverige är huvudstad i Oslo.
För att inte tala om alla synpunkter på vårt politiska system - tröttsamt.
Margaretha

olgakatt said...

Ryktet om den svenska synden uppkom nog som du säger efter någon enstaka svensk film som blev internationellt berömd och sen var det bara att blåsa upp det! Men det var tröttsamt att redan på 60-talet få stå till svars! Inte var jag blond heller.
När jag gick i skolan på 60-talet var Polen vårt "nya fosterland" som det hette i en politisk satir. Numera är ju rollerna ombytta sedan katolikerna styr i Polen! Tack och lov ändrades vår lag men vi får se upp - mörkmännen finns här också.

Man kan undra vad svärmodern egentligen menade att säga - frågan är i ju alla fall inte comme il faut i svenska familjer heller!

Ang kommentarer om vårt politiska system så fanns det en stor karta i ett klassrum i min amerikanska skola med korta kommentarer om varje land. Om Sverige stod det:
Socialist, but friendly!

Annika said...

Men GUUD!!
Vilklen fråga?
Hur kan man ens fråga ngt sådant? Varesig man är fr US eller sverige eller Kina? Pinsamt.
Private much???

Har aldrig fått ngn kommentar om isbjörnar, hihi. men väl om att jag är brunett och inte blond (SÅÅ tröttsamt).


Jag tycker att amristjejer ofta är så sexfixerade. När man träffar ett gäng amrisbruttor så kommer man ofelbart in på sex...OCH som de berättar sen...
har aldrig hört ngt liknande fr svenskor, hihi!!

Men dubbelmoralen är PÅTAGLIG!! hela tiden!!!
Two-faced so det stänker om det.

Kram!!

em said...

Så jag skrattade åt olgakatts "Socialist, but friendly!" det känns så bekant.
Margaretha

mimi sioux said...

liknande kommentarer far jag har i England ocksa ofta, fran alla mojliga nationaliteter.
men jag tycker det ar bra att vara ratt sa 'frigjord' (eller vad man nu kallar det). allt som ar/kanns naturligt ar bra for manniskan.
inget fel med den 'svenska synden'! :)

Mamaya said...

Den mest kanda fragan jag har fatt nar folk fragat var jag kommer ifran ar "Are you a communist?!"
Darpa man svarar "No, I'm a socialist" darpa man far ett "Isn't that like communist?".
Det ar litet jobbigt, speciellt nar dom vill argumentera om det, eftersom kommunismen ar ju ondskans verktyg och all det dar som babblar om.

Sen, blond, fattig? Hur kan du prata sa bra engelska fast du ar fran ett annat land? Why the hell did you move here? Hur kunde du komma hit, jag trodde Sverige var ett fattigt land (tank soviet) etc.
Jag far manga underliga fragor nu nar jag tanker efter..

Lars Hultqvist said...

Väldigt märklig fråga att ställa. Den där kvinnan verkar ju inte ha alla hästar i stallet. Tråkigt när en enstaka knäppgök från Sverige får Amerikaner att tro att alla Svenskar är likadana men det är ju tyvärr så som det fungerar. Vi vill ju gärna att världen skall vara enkel att förstå.

Avseende abort så är det ju som du säger en fråga som inte ens diskuteras i Sverige medan det här är avgörande för många om de skall rösta på en speciellt politiker, om de är för eller emot abort.

I Sverige för ju inte ens Kristdemokraterna fram frågon om Abort eftersom det förmodligen skulle vara detsamma som politiskt självmord i Sverige. Frågan är ju dock om det är Svenskarna som är konstiga eller Amerikanerna. Det som etableras som norm i ett land rotas ju så djupt in att den som tycker annorlunda betraktas som konstig. På sätt och vis är ju det här normaliserandet en slags hjärntvätt. Om man inte ens konfronteras med frågan om Abort såsom det är i Sverige, då tycker allmänheten att Amerikanerna är knäppa som överhuvudtaget har en diskussion om detta. Vem är det som är den knäppige i det fallet?

Anne-Marie said...

Suddrik: Ja, det förtäljer inte historien. :) Kanske inte den sortens fråga man vill ha av svärmor. Frigjorda svenska tanten. :)

Katarina: Ja just det. Vad svarar man? Har ingen aning. Man kanske ler litet lätt och byter samtalsämne.

Margaretha: Wikipedia upplyste att aborter blev lagliga i Sverige 1975. Jag blev förvånad att det var så nyligen. Jag har tydligen inte kommit i kontakt med amerikanskor som pratar så öppenhjärtigt om nattens händelser. De flesta jag känner är äldre än vad jag är så de kanske inte är så frispråkiga. Kanske tur det - vet inte om jag skulle vilja höra alla detaljer. :) Sverige är huvudstad i Oslo? Herregud. :)

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag är heller inte blond. Har blå ögon men det är allt. Några filmer som tydligen är "boven i dramat" är: Hon dansade en sommar, Sommar med Monika, Jag är nyfiken gul. Håller med Margaretha om "Socialist but friendly". :) Tala om vanföreställningar som finns. Amerikaner kan verkligen vara insnöade när det gäller omvärlden och inte ens 30% har ett pass! Skrämmande tycker jag.

Annika: Fattar inte heller hur den svenska tanten kunde fråga en sådan sak. Mysko helt klart. När jag var på språkresa i Österrike trodde min familj där jag och min kompis bodde att det gick isbjörnar på gatorna. Som jag skrev till Margaretha verkar de kvinnor jag känner inte vara sexfixerade. Kan vara att de är äldre än vad jag är. De kanske måste ha ett utlopp pga all dubbelmoral. Det här är en sådan där kulturell skillnad som man inte riktigt fattar som svensk. Kram!

Anne-Marie said...

mimi sioux: Håller helt med dig. Den här dubbelmoralen som finns i USA tror jag inte alls är hälsosam. Sedan så klart kan det gå till överdrift åt andra hållet också. En balans är nog det bästa.

Mamaya: Amerikaner måste vara totalt fixerade vid sådant som kan verka kommunistiskt. Den här rädslan som finns i USA inför bland annat kommunismen måste vara något de får till sig redan från barnsben. Ja, det var ett gäng konstiga frågor du också fått. :)

Lars: Ja, svenska svärmor har nog litet tomtar på loftet. :) Om man är uppvuxen med att ha fri abort och det inte finns några andra åsikter egentligen då är ju det normen precis som du säger. Och vice versa i USA. De som är "pro-life" i USA verkar emellertid rätt militanta tycker jag och deras metoder kanske är litet väl extrema. Det här är en stor fråga och kan säkert diskuteras mer.

Anonymous said...

Ja, jag håller med om att det är en icke så enkel fråga.

Jag skulle aldrig i livet dieskutera frågor som det med mina "svärföräldrar". No way. Och jag har aldrig gillat den den fördomen om svenska tjejer när jag själv varit ute och rest.

Dock är jag stolt över vår abortpolitik och tycker de kan vara riktigt stolliga i katolska länder och usa på sina platser när det gäller denna så viktiga demokratiska fråga.

Kram!!!!

Rune said...

Märklig svärmor, kan nog säga att hon inte är direkt representativ för att vara svensk eller från något annat land. Vilken fråga??
Kanske blir ännu mer komisk när man tänker våra filmer, i dagens mått är ganska oskyldiga, som producerades under 60-talet. Känner att dubbelmoralen förekommer ibland, men det gör den även hemma i Sverige. Tycker att människor i "Upper midwest" är mera jordnära, kanske de skandinaviska lutherska rötterna slår igenom.
Nog har man vid flera tillfällen mött amerikaner som tror att Sverige är ett socialistiskt land, dessa har dock ingen större kunskap om världspolitiken. Det går ganska lätt att förklara för dem att de har fel.

Anne-Marie said...

Maria: Nej, sådana intima detaljer vill man nog helst hålla privata. Det finns många missuppfattningar om oss svenskar - och om andra folkslag. Abortfrågan är mycket laddad här i USA och det finns de som verkligen vill förbjuda aborter. Som jag skrev som svar till en annan kommentar har Sverige tydligen bara haft lagliga aborter sedan 1975. Jag hade ingen aning om att det var såpass nyligen som de blev legaliserade. Kram!

Rune: Nej, svenska svärmor är nog inte representativ för svenskar. Har aldrig varit i upper midwest men har förstått att det finns många som har skandinaviska rötter i det området. Många amerikaner verkar ha en rätt begränsad världssyn - tyvärr. Många har kanske inte ens rest utanför sin egen stat, ännu mindre utanför USAs gränser. Visst är det en hel kontinent men det känns som om det finns stora brister.

Anonymous said...

Men, är det bara jag som tycker att det är lite halvgulligt att svärmor frågar något sånt? Jag menar, sex är ju ganska viktigt i ett förhållande och hon visar väl bara att hon bryr sig?!
Jag tycker att svenska tjejer är mycket MYCKET mer pryda än amerikaner eller tjejer från andra kulturer överhuvudtaget...

Anne-Marie said...

Anonym: Vet inte - alla verkar rätt eniga att det kanske var litet konstigt att fråga en sådan sak. Man kanske inte frågar så rakt på sak utan lindar in det litet. Flera verkar ju tycka att amerikanskor pratar vitt och brett om sina nattliga äventyr. Har nog inte träffat dessa tjejer.

Anonymous said...

Jag funderar på att plugga i Usa, min släkt bor i San Francisco men jag är 39 år, är jag för gammal tror du.?

Anne-Marie said...

Anonym: Jag var 35 när jag började plugga i USA. Det var ett tag sedan men tror nog inte att saker och ting ändrats så mycket. Jag pluggade community college så vet inte om det är annorlunda på "högre" utbildningar och skolor.