Saturday, January 9, 2010

Jordbävning

För bara några timmar sedan gungade golvet en kort stund och fönstren knakade. Först visste jag inte vad som var på gång men sedan gick det upp för mig att det var en jordbävning.

Några minuter senare visade USGS hemsida (US Geological Survey) att en rätt stor jordbävning - 6.5 på Richterskalan hade skett vid halvfemtiden i havet precis utanför USAs västkust - utanför staden Eureka. Eureka ligger ungefär 33 mil från Mt Shasta och till och med ännu längre härifrån kändes den här jordbävningen.

Vår lilla tidning Mt Shasta Herald hade en notis i sin webupplaga av tidningen. Folk hade upplevt samma sak som jag. Los Angeles Times skriver också om den här jordbävningen och i Eureka hade kraftledningar gått sönder, ett köpcentrum hade fått evakueras och föremål hade kastats omkull.

Jag har tidigare bara varit med om några mindre jordbävningar - ett par i Mt Shasta och ett par på Hawaii. Mt Shasta har få jordbävningar men Kalifornien lever ständigt i skuggan av en stor jordbävning. En riktigt stor jordbävning borde redan ha hänt (enligt de beräkningar som geologerna har) och många undrar när den kommer. USAs västkust hör till "the ring of fire". Det är ett område som har ovanligt många jordbävningar och vulkanutbrott och ligger utmed Stilla Havets kuster.

Berget Mt Shasta är inte bara ett vackert berg utan också en vulkan som fortfarande anses vara aktiv. Det var länge sedan den hade ett utbrott men om den skulle bli aktiv skulle det inte gå att bo kvar här. Mt Shasta hör till en kedja av vulkaner som går utmed västkusten - Mt St Helens i staten Washington hör dit. På 80-talet hade Mt St Helens ett stort utbrott. De här vulkanerna är de som får de häftigaste utbrotten och förstörelsen blir stor. Filmen Dantes Peak med Pierce Brosnan och Linda Hamilton baseras till viss del på Mt St Helens utbrott.

Idag fick vi alltså en känsla av hur det är när marken gungar i Kalifornien. Litet oroväckande minst sagt.

14 comments:

em said...

Jag har varit rätt mycket i Kalifornien och det närmaste jag kommit en jordbävning var när jag fortfarande var i luften före landning (tack och lov). I England har jag inte alls varit lika ofta, men där var jag med om en rätt ordentlig jorbävning. Satt på åttonde våningen när det började skälva - det kändes som jag skulle till att svimma när golvet började att röra sig, men se'n tittade jag mig omkring och såg att alla andra upplevde det samma.
Hoppas du slipper några större utbrott - vare sig av Mt Shasta eller vanliga jordbävningar!
Margaretha

Anonymous said...

Här har vi iallafall varken jorbävningar, bränder, översvämningar eller vulkaner!

Anonymous said...

Jordbävning i england??????

Mamaya said...

Jag var med om en mindre jordbavning i Lulea, Sverige en gang som jag markte av, jag var pa fjarde vaningen i ett studentlagenhetshus och det var mitt i natten och hela huset skakade, det var lite skrammande.

Har i Missouri har vi inte sa manga jordbavningar.. men varje ar i borjan av april till slutet av augusti, ungefar sa har vi tornados :P speciellt runt maj och juni.
Jag bor ju i tornado-baltet.
Forra aret dog 3 manniskor, ungefar 2 mil norr om oss efter en 3'a tornado (ifall nagon kommer ihag filmen, Twister.)
Sa det blir ju litet spannande da och da, litet adrealinfangande nar vadervarningen borjar tjuta i tv'n eller radio (man kan ha tv'n avslagen och det slar pa sig sjalv och ger vadervarningar.)

Rune said...

Nog är väl dessa all vulkaner fascinerande. Vår familj har åkt västkusten många gånger, alltid försöker man hålla reda på var alla dessa toppar befinner sig. Mt Baker i norr till Mt Lassen i söder. Hade lyckan att bestiga Lassen i somras... vilken utsikt. Den vackraste är gamla Mt Mazama eller Crater Lake, enligt vårt tycke, en underbar plats på jordklotet. Vi får hoppas på inga nya utbrott längs " The Giants of Fire". Hittade denna suveräna och intressanta blogg i helgen, kommer att följa den i fortsättningen. Mycket instämmer med våra erfarenheter USA/SWE. Vi är en svensk familj som är bosatt i Sverige med åker en hel del över hela Nordamerika.

olgakatt said...

Har sluppit jordbävningar under min tid och mina besök i Kalifornien, tack och lov. Men även i Skåne kan det hända små skalv - två gånger har det skallrat till, vad jag kan minnas, senast förra året. Inga stora saker, det är jag tacksam för!

Katarina said...

Otrevligt med dessa krafter från naturen,,, Hittills har jag sluppit jordbävningar men tyfoner har jag runt omkring, i massor.

Ha en bra dag!

Anne-Marie said...

Margaretha: Vilken tur att ni inte hade landat när jordbävningen kom! England föreställer man sig ju inte att ha direkt några stora jordbävningar. Förstår att det var en obehaglig känsla. Det där att känna mark eller golv röra på sig är något jag inte vill känna alltför ofta.

Anonym: Vad bra!

Mamaya: Sverige har ju några få jordbävningar och oftast är de inte så stora men de förekommer. Uppenbarligen var den du kände av litet större om huset skakade. Tornados tycker jag är skrämmande på något sätt. De där "dammsugarmolnen" känns olycksbebådande på något sätt. Jodå, Twister har jag sett ett par gånger. Tror inte att det är ett yrke för mig. :)

Anne-Marie said...

Rune: Välkommen hit och tack för din komplimang. :) Du verkar ha sett fler berg än vad jag har gjort. Visst är de här bergen imponerande. Crater Lake är otroligt vackert - har varit där ett par gånger. En gång på sommaren när vädret var perfekt och en gång i september när det hade snöat och det var så dimmigt att man inte såg sjön. Den gången åkte jag med en kurs på skolan och var tacksam att jag redan sett hur vackert det var.

Olgakatt: Kan tänka mig att Skåne håller sig med litet mer blygsamma skalv. :) Trots att Sverige har ett urberg finns det helt klart skalv. Det är trevligare när marken håller sig stilla tycker jag.

Katarina: Tyfoner verkar inte så trevliga. Har aldrig varit i någon orkan (det är väl motsvarigheten till tyfon här i USA) men det är starka krafter som sätter igång. Ha en fin dag!

Annika said...

Usch, det skulle nog skrämma mig lite om jag bodde i CA.
Här har jag inte känt av ngt sådant, men jag vet ju att det KAN hända även här även om det inte är lika sannolikt som hos dig.
jag antar att du inte direkt går och tänker på jordbävningar under dagarna.
Otroligt vilka krafter naturen innehar.
Stora kramar!!

Lisa said...

Anne-Marie ska skriva pyttelite idag om kommentaren försvinner igen. Jag skriver lika mycket som jag pratar, väldigt mycket alltså. Läskigt med hus som börjar röra sig, hoppas det är lungt framöver..här har vi mest problem med halkan. Pendlar ju till jobbet med bil och fast vi har nya dubbdäck glider bara bilen av och till, kallt är det också -20 här i Mälardalen. Jag och gubben har köpt likadana nya vinterkängor med "traktor"-sulor så vi inte druttar omkull o bryter något.
Ska posta det här nu och se om det försvinner eller ej.
Kram, kram från mig..

Anne-Marie said...

Annika: Nej, inte går man och tänker på jordbävningar men man blir påmind som nu. Och när jag var elev på skolan gick jag flera geologikurser och lärde mig mycket om just vulkaner och jordbävningar. Det var väldigt intressant och värdefullt att känna till när man bor granne med en vulkan. :) Kramar!

Lisa: Dina kommentarer är bara välkomna även om de är långa. :) Har hört om den stränga kylan i Sverige. Det är likadant i östra halvan av USA, långt ner i Florida. Låter klokt med traktor-sulor. Att gå på is är inte alls trevligt. Och din kommentar kom som den skulle. :) Kramar!

Lina said...

För några år sedan var jag jätteorolig för jordbävningar och ville av just denna anledning inte bosätta mig i Kalifornien. Men under de 2,5 åren som jag nu har vistats i Santa Barbara är det värsta som hänt att det har smällt till. Värre jordbävningar har jag lyckligtvis klarat mig undan. Jag hoppas att du också gör det och att du slipper uppleva den riktigt stora jordvävningen som du nämnde!

Anne-Marie said...

Lina: Bor man i Kalifornien kommer det allltid att finnas en risk för jordbävningar. Geologin är ju sådan. Den riktigt stora jordbävningen kommer säkert även om den redan borde ha hänt vad jag förstått. Hoppas att vi båda klarar oss. :)