Saturday, February 10, 2007

Svenska namnsdagar

Även om Sverige och USA liknar varandra på många sätt finns det en hel del olikheter. En sådan skillnad är att man inte har namnsdagar i USA.

Som svensk är man ju van vid att det finns namnsdagar i almanackor och många firar sin och andras namnsdagar.

Tydligen uppstod seden att fira namnsdag i den tidiga kristna kyrkan. Man ville minska betydelsen av födelsedagsfirandet eftersom det ansågs vara en hednisk och okristen tradition. Några länder som flitigt firar namnsdagar är Sverige, Finland och Grekland.

En av mina namnsdagar är Kristina-dagen som ju infaller under fruntimmersveckan. Min mamma och min bästa vän heter också Kristina och vi brukade fira med en jordgubbstårta. Det var egna jordgubbar och det var alltid osäkert hur många vi skulle få eftersom det var i slutet på jordgubbssäsongen. Ingenting går upp mot egna jordgubbar som plockas hemma i trädgården.

Från och med idag finns de svenska namnsdagarna med på min blogg. Kolla i listan till höger.

6 comments:

Anonymous said...

Nä, vad fiffigt! Nu måste jag ju gå in här och kolla precis varje dag. Man firar inte namnsdag i Australien heller, det är så trist.

Annika said...

Kul att du lagt till namnsdagar här på bloggen! Ibland har jag berättat om "name days" för ngn amris, kan ju tala om att dem fattar noll :-)))

Toini said...

Brukar skaffa en eller två almanackor från Sverige, så jag kan se namnsdagar. Börjar veckan i US med söndag? Här börjar alla almanackor med söndag som veckans första dag.

Anne-Marie said...

Ja, veckan här tycks börja med söndag till skillnad från Sverige där den ju börjar med måndag. USA tycks vilja göra saker litet annorlunda. Tänk på alla konstiga måttenheter.

JaCal said...

Åh, namnsdagar är viktiga! Jag fyller år på vintern och har namnsdag mitt i sommaren - så vi firade alltid båda två när jag var liten. Och ja! Svensk jordgubbstårta på namnsdagen är ett MÅSTE! Jag håller ordning på namnsdagar för familj och vänner (ser till att fixa en svenska kalener varje år - blir galen av start av veckan på söndagar!).

Anonymous said...

Hej alla glada! Jag har hört att det blir relativt vanligt att fira sin namnsdag i Finland. Dock i USA är det säkert ovanligt. Tror ni man kan införa det kanske? Det vore ju riktigt kul! Kolla sajten jag hittade för några inofficiella namnsdagar... Lägga upp några namn?
Namnsdag