Sunday, February 11, 2007

Jag är så glad att jag är svensk ...


sjöng Birgitta Andersson (Teskedsgumman i julkalendern) för många år sedan. Nog kan det vara läge att också känna sig glad och stolt över en känd svenska idag - Anja Pärson.

Ingen annan alpin skidåkare har tidigare tagit guld i alla de fem olika disciplinerna. Hon har tre guld från VM i Åre och fler kan det säkert bli.

Jag växte upp under Ingemar Stenmark-eran och minns hur Sverige stängde under hans åk. När jag gick på högstadiet fick vi gå och titta på TV i aulan. Både lärare och elever var där. Många arbetsplatser tog nog också paus för att se på den tidens hjälte. Jag minns fortfarande när reglerna gjordes om i den alpina världscupen beroende på att Ingmar Stenmark vann alla tävlingar. När det hände var det slut på Stenmarks storhetstid. Anja Pärson däremot verkar behärska alla typer av utförsåkning.

En sådan här dag hade det varit roligt att vara i Sverige och kunna se på hennes åk i direktsändning. Det är två tävlingar kvar för henne och det är bara att hålla tummarna.

Bilden från hemsidan "Åre 2007"

3 comments:

mintid said...

Ja du det var spännande!
Hon är så duktig!!
Stenmark satt i TV soffan i lördags o pratade lite och man minns ju när han skakade i glasögonen o gav sig iväg... han pratar lika lugnt o lite än ;).

Anonymous said...

Åh, vad jag tyckte om Teskedsgumman när jag var yngre! Birgitta Andersson är helt suverän.

Annika said...

Visst minns man Stenmarkfebern! Samma med oss i skolan, TV:n släpades in i klassrummet, alla spända, "när går andra åket?". Ja det var mysigt...OCH NU ANJA!!! Beklagar sorgen att man inte är hemma när ngt så här stort händer. Här kan man ju knappt se skid-vm