Friday, July 20, 2007

Lunch i USA

När jag arbetade i Stockholm hade vi alltid en riktig lunchrast. Jag har för mig att det var en timme och då stängde vårt kontor. Vi gick ofta ut och åt och eftersom jag arbetade inne i Stockholm, på Västmannagatan, fanns det gott om lunchrestauranger. Det var trevligt att komma bort från kontorsmiljön ett tag och få litet andra intryck. På den tiden (mitten av 90-talet) fanns det fortfarande Rikskuponger. Finns de fortfarande?

I Sverige har man en lunchkultur vilket man inte har här i USA. Här äter många sin lunch vid sitt skrivbord och lämnar inte sitt rum på hela dagen. Min chef brukar oftast äta sin lunch vid skrivbordet och det brukar jag också göra. Visst finns det lunchraster här också men de är ofta mycket kortare än vad jag var van vid i Sverige.

Jag tror det är nyttigt att ha en riktig lunchrast så att man får ett avbrott i arbetet. Att gå ut en stund på lunchen är något jag brukade göra. Framför allt på vintern var det härligt att få litet dagsljus eftersom det var mörkt när jag åkte och mörkt när jag kom hem.

Det är dags för USA att ta efter Sverige tycker jag.

8 comments:

Per-Ola said...

Anne-Marie,
Det ar dags for USA att inte bara ta efte vad galler lucnherna, utan aven semesterlangend.
Det AR viktigt att fa ett (av)brott i arbetandet, speciellt som det ofta ar valdigt hektiskt just har i USA.
Skulle kunna skriva mycket om just detta - och har gjort det tidigare - men later det vila pa andra stallen for narvarande.

Anonymous said...

Det är likadant här och inte är det nyttigt att inte få något avbrott under dagen. Som tur är råkar just min chef tycka att man ska få lite frisk luft, så vi är ett gäng som brukar ta en promenad. Jag skulle bli galen annars.

Desiree said...

Jag håller så med dig. Det är absolut på sin plats att USA får en bättre lunch kultur. Jag tycker att det är så tråkigt här. Alla bara sitter framför sina datorer. Jag tror dock inte att det egentligen är mer effektiva bara för att de inte lämar sitt rum under lunchen. Jag och min man som jobbar på samma arbetsplats är de enda som gör ett riktigt lunchavbrott som man gör i Sverige. Vi brukar oftast ha lunch med oss men vi går ändå och sätter oss anigen utomhus eller någon annanstanns. Rikskuponger verkar de ha slutat med numer.

Anne-Marie said...

Per-Ola: Välkommen hit! Jag har också en hel del synpunkter på USAs i stort sett obefintliga semesterlagar. Kanske värt att skriva om i ett annat inlägg.

Matilda: Vad bra att du har en chef som värdesätter litet avbrott. Jag brukar försöka göra mig litet ärenden inom skolan så att jag kommer ut och ser annat än det rum där jag sitter.

Desiree: Vad härligt att du och din man kan äta lunch tillsammans. Visst måste man ha avbrott. Man funkar mycket bättre då och är mer effektiv tycker jag. Intressant att Rikskuponger inte finns kvar.

Petchie75 said...

Rikskuponger finns även i Belgien, men eurokraterna (de som jobbar på de Europeiska institutionerna) får inte sådana - men vi har väldigt billiga dagens rätt på Kommissionens personalmatsalar istället. Dock tycker jag att det är lite för mycket skolmatsals atmosfär så jag äter antingen en sallad framför datorn eller går ut och äter på riktiga lunchställen. Vi har 1,5 timmes lunch men det varierar - jag brukar ta mellan 1-2 timmar beroende på om jag går ut och äter eller inte. Vi har ganska fri arbetstid så man justerar själv om man tar lång lunch så jobbar man längre etc.
Mitt problem är att jag inte gillar att bara äta en macka till lunch, jag föredrar att äta rejält mitt på dagen och något lätt på kvällen - medan min pojkvän gärna gör tvärtom... Min pojkväns syster tar tre timmars lunchrast i Spanien - då hinner man äta lite, ta en siesta - men så jobbar hon till kl 21 eller 22!

Saltistjejen said...

Ja, det är en helt annan jobb- vs fritids-kultur överhuvudtaget i USA jmfrt med Sverige tycker jag. Där jag jobbar har vi visserligen "riktiga luncher" men det beror nog mest på att vi verkligen vill det och därför tar oss tid.
Vad jag däremot saknade (och fortfarande saknar ibland) är fikapaus! För kaffet dricks i stort sett alltid i ensamhet framför datorn. Lite trist.

Anonymous said...

jodå - rikskuponger finns kvar i Sverige =) /veronica

Anne-Marie said...

Petra: Kul att höra hur det är i Belgien och där du är. Egentligen skulle vi i Kalifornien också ha siesta tycker jag eftersom det är så varmt här på sommaren.

Saltistjejen: Ja, fikapaus var länge sedan. Där jag jobbade i Stockholm hade vi förutom en timmes lunch, två fikapauser per dag. Ibland undrar jag när vi jobbade, men det gjorde vi ju.

Veronica: Jaha, de finns kvar fortfarande, men de är troligen inte så subventionerade som de var när jag jobbade.