Friday, July 27, 2007

Cybervärlden

Det slog mig idag hur mycket lättare det är att vara en svensk "alien" än vad det var för 10 år sedan.

Innan jag kom till USA hade jag ingen dator hemma. Idag känns det omöjligt att leva utan dator. Jag vet inte vad jag skulle göra utan mina två laptops. När jag lärde känna Michael, vilket var för 10 år sedan, skrev vi brev till varandra. Jag har en vän i Sverige som inte har dator hemma och henne skriver jag brev till. De enda personer jag får brev från är min mamma och denna vän.

Internet har onekligen krympt världen. Jag kan sitta här i Kalifornien och veta vad som hänt i Stockholm bara några minuter tidigare. När jag pratade med min mamma i telefon för ett tag sedan kunde jag berätta om sådant som hon inte ens hört än på nyheterna.

Jag betalar alla mina räkningar via internet. Tänk vad det är praktiskt att slippa skicka checkar. Här i USA betalar många människor fortfarande med check. Jag handlar också väldigt mycket via internet. Ofta är det billigare än att handla i vanliga affärer.

Sedan jag fick bredband kan jag ju till och med se på svensk TV och lyssna på svensk radio. Det är något som jag tidigare saknat. Det är så roligt att kunna lyssna på svenska.

Det är långt mellan Sverige och Kalifornien men cybervärlden har definitivt gjort avståndet mindre.

4 comments:

Sporty Spice said...

Jag håller helt med dig. Att vara utlandssvensk är så mycket lättare idag då vänner bara är ett email bort, man kan läsa nyheter, lyssna på radio och kolla svensk tv.

SweFlo said...

Helt klart sant! Jag hade haft min e-mailadress 1 år när jag träffade Ken 1996. Vi träffades på Internet så det var ju lite speciellt... VoIP har evolutionerat min kontakt med fmailjen i Sverige, jag betalar $20 i månaden och kan ringa hur mycket jag vill till västra Europa... Jag ringe rnog mer hem till min mormor(mamma) nu än när jag bodde i Sverige... Allt tack vare bredband!

Toini said...

Ja, det är tur att internet finns, med alla möjligheter att kontakta nära och kära hemma i Sverige och att läsa om andra som lever lika som mej, med längtan hem ibland.

Anne-Marie said...

Petra: Det är mycket roligare nu än för 10 år sedan eftersom världen känns mindre. Nu fattar jag inte riktigt hur jag klarade av att vara så avskuren från Sverige som jag var när jag först kom hit.

Sweflo: När jag först kom hit var det dyrt att ringa med "vanlig" telefon. Nu går det ju hur enkelt som helst.

T & T: Bloggvärlden har verkligen gjort att man inte känner sig lika avskild och "unik" som tidigare utan man vet att det finns många därute som är i samma sits som man själv. Internet är guld värt.