Thursday, July 12, 2007

Fluortanten, Hej Matematik! och Fotfröken

Jag gillar Jonas Gardell och tycker att han för det mesta är sanslöst rolig.
Eftersom vi gick i samma skolor har han skildrat en del som jag verkligen
känner igen mig i. Efter det att jag såg hans monolog kom en del skolminnen tillbaka som han både skrivit och pratat om.

Fluortanten - minns ni henne? Tanten som kom då och då till skolan och som hade med sig fluorlösning. Alla i min klass sköljde munnen utom jag - mina föräldrar ville inte att jag skulle skölja. Varför vet jag egentligen inte eftersom jag använde en tandkräm med fluor. Alla andra sköljde och där satt jag och tittade på. Tydligen är fluortanten på väg tillbaka till skolorna i Sverige och skall även exporteras till Ryssland. Var god skölj!

Hej Matematik - den nya matematiken som gjorde att en hel generation knappt kunde räkna.
Det var mängdlära som gällde. Vi ritade cirklar runt äpplen, bilar, hundar osv. Jag tror att jag aldrig riktigt fattade vad det hela gick ut på och jag fattade ännu mindre av vanlig matte när jag kom till gymnasiet. Min mamma, som var lärare, var till och med tvungen att gå på kurs för att hjälpa mig med mina läxor.

Något som kanske var en besynnerlighet för Enebyskolan där jag gick var att vi då och då fick besök av en kvinna som fick oss att göra de mest underliga saker. Hon kallades Fotfröken. Vet inte om det var någon slags träning av fötternas finmotorik eller vad det var fråga om, konstigt var det. Där stod vi och fick lägga våra suddgummin på golvet som vi sedan skulle ta upp med tårna. Undras just om det skulle kunna hända idag?

Skolan i Sverige ser säkert helt annorlunda ut idag.

6 comments:

Anonymous said...

De var helt sjukt mycket pengar tillgängligt inom skolan på den tiden. Vi fick till och med ha inhyrd diskjockey på lunchrasterna! Vi hade alltså diskotek i skolan. Så här efteråt verkar det helt sanslöst.

Desiree said...

Flourtanten känner jag igen men jag minns inte någon fotfröken. Låter ju helt bissart med denna fotfröken. 70-talet var väl rätt flummigt helt enkelt.

nina said...

Jag minns också flourtanten, hon dök upp i skolan även på 80-talet. Tyckte det var jättekul när hon kom. Men så gillade jag ju också banansalvan hos tandläkaren. ;-)

Någon fottant hade vi inte, däremot någon som visade hur man lyfter grejer för att inte skada ryggen (bra!) och någon som kom dit och kollade hur vi greppade pennan för att se om vi behövde en sån där gummigrej för att fixa greppet.

Som matilda sa, skolan hade nog mer pengar på den tiden.

Anne-Marie said...

Matilda: Vi var nog lyckligt lottade. Riktiga luncher och mellanmål. Det måste ha svängt i din skola med inhyrd diskjockey.

Desiree: Ja, 70-talet var nog litet småflummigt på många sätt. Men kanske inte så flummigt som 60-talet. Här i USA fanns ju verkligen hippierörelsen på 60-talet.

Nina: Banansalva hos tandläkaren? Vad är det? Verkar ju bra att få träna ryggen. Skolan idag är nog väldigt nedmonterad jämfört med hur det var tidigare.

nina said...

Om man varit duktig inte hade några hål på årliga kontrollen hos tandläkaren kletade de på någon sorts salva på tänderna som skulle sitta i några timmar och den smakade banan (banansalva!). Kanske därför det smakade gott - belöningens sötma. ;-)

Anonymous said...

Smarta foeraeldrar.
Det har varit vaeldigt tyst om fluors nackdelar men det var livlig debatt inom medecinska kretsar tidigare.
Fluor aer starkt giftigt (run 1gram aer doedligt) och anvaendandet av fluor har bevisats ha maanga negativa effekter, saa som allergier, negativ inverkan paa intelligens osv.
Under WW2 och i Gulag anvaendes fluor som psykofarmaka foer att halla faangar lugna.
Folk som tar fluor blir ocksaa mer mottagliga foer hjearntvaett och propaganda.