Monday, July 23, 2007

Fruntimmersveckan

Jag kom helt plötsligt på att det är fruntimmersveckan nu i Sverige. Eftersom det inte finns några namnsdagar här i USA är det lätt att glömma bort.

Det är bara kvinnor, förutom Fredrik, som har namnsdag under denna veckan. Ofta brukar vädret inte vara särskilt bra men i år verkar det väl nästan som om hela sommaren varit mer eller mindre som en fruntimmersvecka.

När jag var yngre brukade vi alltid fira en av dessa namnsdagar eftersom min mamma, min bästis i skolan och jag hade namnsdag på samma dag. Alla heter vi Kristina. Mina föräldrar brukade odla jordgubbar i trädgården och det var alltid spännande att se om det fanns några jordgubbar kvar så att vi kunde baka en namnsdagstårta. Jordgubbstårta med färska jordgubbar är fantastiskt gott.

USA har som sagt inte några namnsdagar och heller inga veckonummer så jag blir numera alltid förvirrad när någon i Sverige pratar om till exempel vecka 36. Det hände för bara några dagar sedan. Och här börjar veckan i almanackan på söndag och inte på måndag. Tänk vad många skillnader det finns egentligen.

Bilden från Godmiddag.se

6 comments:

Anonymous said...

Numrerade veckor kör man inte med här heller, jag blir yr i skallen när jag läser svenska bloggar om vecka dittan och dattan. Är det bara i Sverige man använder sig av det systemet?

Desiree said...

Det är nog typiskt svenskt att numrera veckor. Jag var dålig på att hålla rätt på numrerade veckor redan då jag bodde i Sverige och ännu sämre har det blivit nu.

Anonymous said...

Hej, jag hittade din blogg av en slump, det är roligt och intressant att läsa om dina upplevelser. Här i Blekinge, där jag bor har det varit mest regn, hitills i sommar.

Petchie75 said...

Numrerade veckor ja, svenskar pratar ju bara i veckonummer när de snackar om semester och jag hänger inte alls med!
Den enda gången jag har träffat på veckonummer i Bryssel var med en tysk revisor - jag var nog den enda som kunde kolla upp veckonumrena i min svenska kalender!
Jag har mycket kontakt med de europeiska delegationerna (typ som Kommissionens ambassader) i Mellanöstern och där är problemet vilka dagar är arbetsdagar!? I vissa länder jobbar man inte torsdag och fredag, andra fredag och lördag - och så är det där med arbetstider... jag lyckas alltid ringa när det är helg/arbetsdagen är över!

Anne-Marie said...

Matilda: Det är en bra fråga. Jag vet faktiskt inte. Men när man bor utomlands kommer man ju helt från numrerade veckor. När jag bodde i Sverige kunde jag ju dem "på mina fem fingrar".

Desiree: Ja, skulle man börja prata om veckonummer här i USA skulle väl ingen fatta vad man pratade om över huvudtaget.

Anne-Marie said...

Stefan: Välkommen hit! Ja, den svenska sommaren verkar inte ha varit någon "hit" hittills i sommar. Hoppas det blir litet bättre under augusti.

Petra: Det verkar minst sagt komplicerat när man arbetar med många olika kulturer. Skulle finnas någon universell almanacka. Det kanske det gör.