Wednesday, July 25, 2007

Att prata inför andra

När man bor i USA en längre tid märker man att det finns rätt många skillnader mellan Sverige och USA. Som turist kan det vara svårt att hinna med och uppleva dessa.

En sådan skillnad är att amerikaner verkar ha mycket lättare att prata inför andra än vad vi svenskar ofta tycks ha. Jag minns skolåren i Sverige då vi fick hålla kortare föredrag på sin höjd en gång per termin. Alla blev otroligt nervösa, förutom några få som verkade älska att stå inför klassen. Genom att vi inte fick träna på att prata inför de andra i klassen blev det där enda anförandet så otroligt stort och en riktig utmaning.

Här i USA tränar barn och ungdomar på att hålla föredrag under hela skoltiden och mycket mer regelbundet än vad vi i Sverige gör. När jag var elev på skolan där jag nu arbetar gick jag en kurs som heter "Public Speaking" och det var en mycket bra kurs. Vi fick hålla fyra föredrag inför klassen och det var nervöst men samtidigt nyttigt och jag övervann min värsta "scenskräck". Att jag dessutom pratade engelska med min svenska brytning gjorde ju utmaningen litet större.

Det märks att amerikaner har mer träning än oss svenskar i att prata inför andra. De verkar litet mer självsäkra och uttrycker sig ofta bättre. Helt klart en positiv aspekt av det amerikanska samhället.

2 comments:

Desiree said...

Håller absolut med dig. Att tala inför publik är något man måste träna mycket på innan man blir bra och innan nervositeten släpper. Det borde man träna mer på inom skolan i Sverige.

Anne-Marie said...

Desiree: Det är verkligen synd att vi i Sverige inte får lära oss det mer i skolan. Att kunna prata mer avslappnat inför en grupp är verkligen en tillgång.