Tuesday, April 24, 2007

Konsten att ha tålamod

Som jag skrev i ett tidigare inlägg blir det mycket svårare för utlandssvenskar att ansöka om pass i utlandet. Här i USA kommer det att bli tre!! platser där man kan ansöka om pass (Washington D.C., New York och Los Angeles).

Jag också berättat om min "utflykt" till Portland i januari då jag lämnade in min passansökan. Då sades det att det kunde ta upp till åtta veckor att få passet. Det tyckte jag var lång tid och jag hoppades givetvis på att det skulle gå snabbare.

Fördelen med att ansöka på ett litet konsulat, vilket Portland har, är att folk är mer flexibla. Jag hade läst att man även var tvungen att åka till konsulatet och hämta sitt pass men de sade i Portland att de skulle kunna skicka det till mig eftersom jag bodde så långt därifrån. Glad blev jag. Jag fick okej från min bank att de skulle ta emot mitt pass och utföra en ID-koll. Men eftersom jag hann flytta innan passet kom var det bara att tala med banken i Mt Shasta.

Idag, äntligen, kunde jag hämta mitt pass och det kändes skönt. Man måste ha tålamod - det tog mer än två månader att få det.

13 comments:

SweFlo said...

Det tog mig ungefär samma - jag kunde åke till ett "Honorary Consulate" i Tampa, en kille som finns på kontoret typ 2 timmar i veckan. Jag vill inte ens tänka på om 5 år då vi ska förnya igen! Konsulatkillen sa att det inte var bra ide att förnya när man var i Sverige, vilket hade varit MIN plan! Suck ja! Jag får äl ansöka om Amerikanska medborgarskap bara för att slippa all byråkrati! man får ju behålla det svenska numera...

Desiree said...

Skönt att du äntligen fick ditt pass efter en mycket lång väntan. Verkar krångligt att fixa nytt pass i USA. Jag har ju fördelen att ha både ett svenskt och ett amerikanskt pass. Får försöka passa på och förnya svenska passet då man är på semester i sverige.

Tankevågor said...

Jag minns när du skrev om den där resan för att fixa passet. Tycker det är märkligt att det ska behöva vara så himla svårt.
Skönt i alla fall att du fått det nu till slut! :-)

Anonymous said...

Jag har en skräckhistoria i samband med min sin sons senaste pass.Min mans företag hade inte förlängt visumet för mig och barnen så vi fick ett papper på posten att vi måste lämna USA inom 2 veckor.Hastigt och lustigt var jag tvungen att ta barnen ut från skolan och resa hem. Såg att min sons pass skulle gå ut inom tre veckor! Väl i Sverige gick jag till passenheten och bad om ett nytt pass till min son, då sa hon i kassan att jag måste visa upp ett bevis att jag bodde i USA! Gärna ett Grönt kort sa hon.. precis som det skulle vara lätt att få.:) väntar fortfarande på det..Jag ifrågasatte henne varför hon måste ha ett bevis att jag var utlandsvensk vilket hon såg i datorn.Jag sa att både jag och min son är svenska medborgare så då spelar det väl ingen roll vart i världen jag bor, eller???
Hon sa då, att jag måste åka till Usa och ansöka om pass där, men jag sa att jag inte kan åka tillbaka innan jag har ett nytt pass till min son.Jag var hemma i Sverige för att ansöka om en förlängning av vårat visum.Sedan sa hon i kassan att det skulle kunna ta månader!! pga av att jag inte var skriven i Sverige längre.Jag ifrågasatte henne, till slut sa hon att eftersom jag inte varit skriven i utlandet i mer än två år gick hon med på att ordna ett pass till min son.Men hon tog hans pass ifrån mig och helt plötsligt stod jag där och kände att jag hörde inte hemma varken i Sverige eller i Usa.Utkastad från ena stället och ifråntagen pass på det andra stället. Så ansök pass här i Usa och inte i Sverige, inte så lätt som man skulle kunna tro, trots att man är Svensk medborgare.

Annika said...

Wow! Vilket BÖK. Glad att jag bor i DC ;-) Det kommer att underlätta när mitt pass går ut om 5 år.
Veronikas historia är en MARDRÖMSHISTORIA!! Usch vad jobbigt och stressande.
Glad att du, A-M, har ditt "på det torra" nu.
Precis, nu är det nog bara att ansöka om amerikanskt medborgarskap, nu när man kan ha dubbelt och allt...

Cecilia said...

Käre nån då vilken tid det tagit.Tur att det inte brinner i knutarna.

Anne-Marie said...

Sweflo: Det är bra med mindre konsulat men de lär väl inte ha så mycket att "säga till om" framöver. När jag var i Sverige i somras ringde jag till Polisen och det verkade inte vara några problem att skaffa pass som utlandssvensk men på Svenskar i Världens hemsida har jag läst flera inlägg om att det varit krångel med pass när man är där på besök.
Jag tror också att jag skall ansöka om amerikanskt medborgarskap. Jag kan söka i januari 2008.

Desiree: Verkar väldigt praktiskt att ha två olika pass. Kolla ordentligt innan du åker om det verkar lätt att ansöka i Sverige. Som jag skrev i kommentaren till Sweflo verkar det som om rätt många utlandssvenskar har haft problem när de ansökt i Sverige.

Londongirl: Visst är det konstigt att allt skall vara så komplicerat. Jag var glad att jag fick reda på det här innan jag hade varit tvungen att åka till Los Angeles för att ansöka och för att hämta passet. Det hade varit en lång resa.

Veronika: Det var ingen trevlig upplevelse. Man får ibland känslan av att vi utlandssvenskar "straffas" för att vi inte bor i Sverige. Det verkar ibland som om myndighetspersonal i Sverige inte riktigt vet hur du skall behandla folk som inte bor där. Du ville ha boktips - skriv gärna till min email (finns på min "profile") och berätta litet vilka sorters böcker du är intresserad av. När jag bodde i Sverige jobbade jag med min pappa med att översätta böcker och ge ut på svenska.

Annika: Lyckost som bor "mitt i smeten". Jag tror att jag kommer att ansöka om amerikanskt medborgarskap eftersom det troligen underlättar framöver.
Jag antar att du kan söka nu, jag får vänta till 2008.

Cecilia: Ja, det gäller att vara ute i god tid och ha litet tur också. De kunde nog lika gärna ha sagt att jag varit tvungen att åka och hämta mitt pass och det hade ju varit jättebökigt nu när jag flyttat.

Desiree said...

Jag blir förbannad när man läser om sådant som Veronika berättade att hon fått gå igenom. Jag fattar inte varför man inte skulle kunna förnya sitt pass i sverige fast man är utlandssvensk. Man är ju ändå svensk medborgare och betalar för sitt nya pass. Jag är nog beredd att bråka en del med svenska passenheten om det skulle vara så. Det blir ju otroligt krångligt om man behöver ta semester och betala för flybiljetter för att åka till NY eller Washington för att få nytt pass. Åh vad svenska myndigheter kan vara knäppa ibland.

Toini said...

Jag blir mer och mer övertygad att söka Canadensiskt medborgarskap och ha dubbelt, då kan jag ju skaffa ett Canadensiskt pass och resa med det istället.

Trevlig helg.
=^_^=

JaCal said...

Det roligaste är ändå en snackkompis historia som på passmyndigheten någonstans i Värmland som fick uppmaningen att kontakta svenska ambassaden i Stockholm när hon skulle för nya sina barns pass (de är också utlandsboende). Tänk så praktiskt DET skulle vara med en svensk ambassad i Sverige...

Jag har faktiskt hört flera framgångshistorier med folk som sökt pass i Sverige och man SKA kunna göra det som utlandsboende nu - men de vet inte om det på alla passmyndigheter. Så man får nog räkna med att bråka och stånga och slåss tyvärr. Jag ska prova att fixa sonens svenska pass när vi är i Stockholm i sommar... vi får väl se hur det går.

Men visst kan man hamna lite i moment 22 hela tiden - speciellt som okunskapen om utlandsboende i Sverige är stor... suck...

Eller som folkbokföringstjänstemannen sa till maken när han ringde för att göra utlands-flyttmälan "jaha, som om det skulle vara bättre då"...

Anne-Marie said...

Desiree: Det är upprörande tycker jag med att man i Sverige inte vet vad som gäller. Att kunna söka pass som svensk medborgare när man är i Sverige borde ju vara en självklarhet.

T & T: Jag kommer nog att ansöka om amerikanskt medborgarskap. Då kan man ju använda vilket pass som helst. Trevlig helg!

JaCal: En svensk ambassad i Sverige vore ju finfint! Fniss! Det är verkligen tråkigt att man i Sverige inte är bättre påläst och vet vad som gäller.

Anonymous said...

Ska bara skriva att jag fick slutligen ett pass till min son, men under väntetiden så hade min son inget pass alls...blev så paff då hon tog det så jag sa inget och glad över att hon äntligen gick med på att utfärda ett pass till sonen.Jo, jag stod i och bråkade en hel del..barnen skämdes.:)
Kom bara ihåg alla ni som ska utfärda pass i Sverige att åker inte respektive med så GLÖM inte att ha maken/makans namnunderskrift.

Anonymous said...

Var i sverige år 2000 och tänkte passa på att förnya mina barns svenska pass. Fyllde i ansökningarna och tog med foton till Stenungsund. Vi blev avvisade direkt och de sa att vi fick söka svensk pass i det landet vi bodde i (USA). Eftersom barnen har dubbelt medborgarskap brydde jag aldrig om att skaffa nya pass. Nu skall äldsta sonen flytta till sverige och jobba. Skall han skaffa svensk pass innan han åker eller kan han skaffa det i sverige efter att ha folkbokfört sig där?