Tuesday, April 17, 2007

Att flytta mellan olika stater

När man kommer som turist till USA har man oftast ingen aning om hur olika staterna i USA är. Sådant märker man först när man bott här ett tag. I Sverige är det ju så att bara för att man flyttar från t ex Uppland till Dalarna behöver man inte ändra en massa olika praktiska saker som t ex bilskyltar. Här i Kalifornien går det inte att köra omkring med Oregonskyltar och ha sin bilregistrering i Oregon om man planerar att bo här.

Jag förnyade min registrering några månader innan jag flyttade till Oregon och när jag kom till Oregon fick jag registrera min bil där. Nu när jag har flyttat tillbaka till Kalifornien var det dags igen. Det börjar bli litet tjatigt!

Jag fick emellertid en trevlig överraskning idag när jag gick till DMV kontoret i Mt Shasta och det visade sig att min bil av någon anledning fortfarande var registrerad i Kalifornien. Jag berättade för chefen för kontoret varför jag flyttat tillbaka till Kalifornien så snart och han sade att vi kunde göra en annan sorts registrering av min bil och jag behövde bara betala $17 och behövde heller inte göra en s k "smog check" av min bil. Här i Kalifornien görs det för att kolla att bilavgaserna är inom vissa värden. Jag fick nya "plåtar" och glad var jag när jag gick ut från DMV. Nu skall jag bara kolla med DMV i Oregon om jag kan få tillbaka några pengar för min registrering som jag gjorde i januri. I Oregon är den på två år. I Kalifornien får man inte tillbaka några pengar men det skadar ju inte att pröva.
Det var dagens solskenshistoria.

Igår pratade jag min kompis M i Sverige och av någon anledning började jag tänka på hur det var när jag bodde i Sollentuna. M och jag lärde känna varandra för ungefär 14 år sedan och det visade sig att vi bodde i husen bredvid varandra. Vi hade båda ettor - min var litet större än hennes. Vi åkte på semester tillsammans, gick på promenader, sjöng i en kör och gjorde en massa andra roliga saker. Jag saknar den tiden ibland. Vi bodde i ett område som heter Kärrdal och alla människor i det området bor på Lomvägen. Man har hur nära som helst till skog och natur och det saknar jag verkligen här i USA. Jag gick ofta skogspromenader och det finns också en sjö, Rösjön, som jag hade nära till. Under en period hade jag fem kompisar som bodde på Lomvägen. Jag fick litet hemlängtan igår.

6 comments:

Anonymous said...

Det låter nästan som att det är olika länder inom samma land. Likadant är det i Australien. Olika lagar osv för varje delstat. T.om. olika järnvägsspår!

Annika said...

Härligt att höra en solskenshistoria från DMV för en ggns skull.
Själv har jag sluppit allt flyttstrul eftersom jag bott i staten VA sen jag till US kom...

Desiree said...

Bra att du hade tur med bilen och reg skyltarna. Känner också till Sollentuna. Vi bodde där en tid. Calles kusin bodde i Kärrdal. Så jag känner defintivt till området och håller med dig om att det var trevligt och med närhet till härliga grönområden.

Anne-Marie said...

Matilda: Visst är det otroligt att det skiljer så mycket mellan olika stater även om man befinner sig i samma land.

Annika: Det är ju helt klart enklare att bo i samma stat. Har hört skräckhistorier om DMV i större städer. Tror att det är lättare att kunna prata med DMV-folk på en mindre ort.

Desiree: Kärrdal är ett fint område och det jag mest uppskattade var närheten till natur. Jag saknar den svenska allemansrätten.

JaCal said...

Ja, tänk att det är så olika mellan stater. Det är därför alltid lika intressant att läsa/höra amerikanska nyheter i USA när de säger att "i USA bla bla". Det är så ofta det inte går att generalisera...

Anne-Marie said...

Jacal: Nej det går inte att generalisera och ibland är det svårt, som svensk, att verkligen fatta hur stort det här landet är och hur mycket som skiljer från stat till stat.