Monday, May 18, 2015

USAs delstater - på kartan

Dagens Nyheter har en del litet småroliga frågetävlingar - eller "quiz" som man numera tydligen kallar dessa i Sverige ;) - och i helgen hade de 20 frågor om USAs delstater. Givetvis var jag tvungen att testa mina kunskaper och som tur var hade jag alla rätt.

Som bekant har USA 50 delstater och en hel del i östra USA är litet småknepiga tycker jag eftersom en del är relativt små och det kan vara svårt att komma ihåg i vilken "ordning" de kommer på kartan. Staterna i västra USA är oftast mycket större och lättare att minnas.

Här är länken till frågorna: http://www.dn.se/resor/fragesport/usa-quiz-kan-du-placera-delstaten-pa-kartan/
Eftersom jag både bott i och besökt flera av staterna som nämns var det roligt att tänka tillbaka på när jag var där och upplevelser jag haft. Har ni som läser några speciella upplevelser från USAs stater?

Här kommer en lista på de jag besökt eller bott i.

Arizona - jag besökte staden Quartzsite i sydvästra Arizona vintern 2007 när jag hälsade på min vän R (han som bor i sin RV).

Colorado - flygplatsen i Denver kanske inte räknas som ett besök även om min pappa och jag satt där i många timmar sommaren 1986 under ett oväder när vi trodde att vi aldrig skulle komma iväg.

Nevada - Michael och jag gifte oss i Reno i augusti 2002. Ett par casinos fick också besök ;) även om vi inte vann i vanlig ordning.

New Mexico - min pappa och jag besökte Santa Fe när vi hälsade på en god vän sommaren 1986. Santa Fe är värd ett besök eftersom den har mycket speciella hus - kallas Adobe houses.

Kalifornien - den frågan var inte särskilt svår ;)) - jag besökte dock Kalifornien flera gånger innan jag bosatte mig här - somrarna 1985, 1986 och 1992.

Idaho - det var där Michael gick bort på sjukhuset i Boise i februari 2007 - ett besök som jag kunde ha varit utan.

Illinois - Chicagos flygplats - kanske inte räknas heller även om jag passerat genom denna flygplats otaliga gånger under mina resor till och från USA.

North Carolina - Michael och jag besökte den staten sommaren 2002 när vi funderade på att ev. flytta dit. Staden Ashville var en favorit som vi tyckte mycket om.

South Carolina - Michael och jag gjorde en avstickare dit när vi besökte North Carolina sommaren 2002.

Florida - jag besökte Miami och The Keys 2003 när jag hälsade på en god vän som bor i Miami.

Hawaii - där Michael och jag bodde från 2004-2005.

New York - där staden New York City ligger. En stor och bullrig stad med en mycket intensiv energi som min pappa och jag besökte 1986.

Den enda staten som inte nämndes (vad jag minns) och som jag besökt och bott i är Oregon. Staten som ligger bara ca 45 minuter från Weed. Jag har besökt den otaliga gånger för att handla i Ashland och Medford och jag och Michael bodde i nordöstra Oregon, i staden Union. Han bodde där under knappt ett år och jag bodde där bara 4 månader sammanlagt. Dessutom har jag besökt Portland och Woodburn för att hälsa på goda vänner.

Sedan har jag även besökt Washington D.C (District of Columbia). som inte är en stat utan en plats där alla regeringsbyggnader ligger. Detta är också USAs huvudstad som väl alla känner till.

Som sagt, vissa stater är lättare att minnas än andra. Skulle någon ge mig en blank karta med USAs alla stater vet jag inte hur jag skulle klara mig. Kanske bli lika frustrerad som i "Friends" när de spelar Chandlers "Dumb States Game." ;)

29 comments:

eastcoastmom said...

Yay! Fick också alla 20 rätt. Men det många var ju enkla eftersom jag visste vad de kallas, eller var de två andra staterna ligger.

Anne-Marie said...

Eastcoastmom: Grattis! Visst var det rätt lätta frågor eftersom man fick alternativ. Du som bor på östkusten kanske också kan de staterna litet bättre än vad jag kan.

Ann said...

Jag fick inte 20 rätt, inser att east coast och södern är väldigt suddigt för min del. Midwest och west coast är ganska lätt :)

Marina said...

Jag har en bestämd känsla av att jag skulle hamna mer i Joeys klass, så jag hoppar denna frågelek ;)

Gunnel said...

Jag måste erkänna att jag hade inte alla rätt. De enda stater jag besökt är New Yorks ( där min son gifte sig), Kalifornien ( där han bodde de första åren i USA ) och Texas (där han bor nu). Förhoppningsvis hade resultatet blivit bättre om det gällt Sveriges landskap. Kram

Annika said...

Också 20 av 20!!! YAY!!!
Tycker staterna i the midwest är de svåraste, och det var inte så många sådan här. PUST!!
HAHA, gillar också DNs tester. Brukar roa mig med dem innan jag ska lägga mig på kvällen.
Det hjälpte ju också till att det fanns ledtrådar, i form av staternas smeknamn. Åtminstone hjälper det oss som bor här, och ser och hör de där smeknamnen då och då.
Kom precis tillbaka från NC!! Flyttade ut Karolina. OCH himmel vilken hetta. Men NC är en fin stat!!! Love it. Det skulle du också göra, det vet jag :-) Om du kom tillbaka.
Jag drar till NC på söndag igen :-) På en vecka.
HIHI!
Kramar från delstaten Virginia!

Desiree said...

Jag tycker de dar sma delstaterna pa ostkusten av USA ar knepiga. Maste erkanna att jag inte ar sa bra pa dem. Gjorde testet och fick 15 av 20 ratt, sa jag ar ratt nojd anda. Far ta och rakna ihop hur manga delstater jag har besokt. NC ar jattefin haller jag med Annika om.
Kram!

Channal said...

Oj så många minnen på olika platser. Jag har bara varit i New York. Hm vågar jag göra quizen. Jag gör't!

Ha det gott! KRAM Anna

Fullblodsekologen said...

Ingen idé att jag ens provar att svara på frågorna, har inte ett hum alls. Fast det borde jag väl ha om man tänker på att jag faktiskt vann en banan i mellanstadiet för jag var den enda i klassen som kunde pricka in alla delstaterna.....
Kram från Småland/Annelie

Fullblodsekologen said...

Ingen idé att jag ens provar att svara på frågorna, har inte ett hum alls. Fast det borde jag väl ha om man tänker på att jag faktiskt vann en banan i mellanstadiet för jag var den enda i klassen som kunde pricka in alla delstaterna.....
Kram från Småland/Annelie

Anne-Marie said...

Ann: Jag tycker alla små stater på östkusten är knepiga. Eftersom man fick flera alternativ var det litet lättare.
Om jag inte kunde västra USA vore det dåligt. ;)

Anne-Marie said...

Marina: 56 states! Ja, det skall vara Joey som kan så många stater. ;) Du kanske kunde locka DN att göra en quiz om Singapore och Asien. Där skulle jag nog inte få några rätt.

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag minns inte särskilt mycket av USAs geografi från skolan - tror att man inte alls gick in på alla detaljer kring staterna. Och bor man i Sverige finns kanske ingen anledning att kunna mycket om delstaterna.
Eftersom jag varit på besök flera gånger innan jag flyttade till USA och bott här så länge hade det varit en skam om jag inte klarat frågorna. :)

Anne-Marie said...

Annika: Grattis! Midwest är också knepigt. Säger litet som Monica i Friends "Who cares about the Dakotas." ;)
Såg att DN även hade en frågetävling om gamla schlagerlåtar - har inte provat den ännu.
Jag skall erkänna att jag är mycket dålig på "state nick names". De hjälpte mig faktiskt inte alls mycket. Kan ju några få men de allra flesta kan jag inte.
Jag har ju varit i NC så vet hur otroligt grönt och fint det är där. Har sett dina bilder hos FB på grönskan. :) Jag tror säkert att jag skulle tycka om NC men skall man inte ev. fortsätta att vara amerikan går det ju inte att bo i USA. Vi får se. En sak i taget.
Skall du tillbaka till NC? Måste kolla på din blogg idag - antar att det kanske är en bildbomb. ;)
Kramar från delstaten Kalifornien!!

Anne-Marie said...

Desiree: Jag håller helt med dig om staterna i östra USA. De är knepiga och framför allt de små.
Du och C har ju rest runt en hel del i USA så antar att du också besökt många stater.
NC är en jättefin stat - minns den otroliga grönskan när Michael och jag var där 2002. Litet tropiskt regnskogs"stuk" nästan tycker jag.
Kram!!

Anne-Marie said...

Anna: Ja, det har blivit en hel del minnen från olika stater. Eftersom jag inte bara bott i Kalifornien har det blivit fler än om jag bara rest som turist troligen. New York City är en helt otrolig stad egentligen. Vilken energi! Och så finns ju hela Central Park som är en fantastisk "grön lunga". Hoppas det gick bra med frågorna. Kram!!

Anne-Marie said...

Annelie: Inget dåligt pris du fick i skolan. ;)
Prova kan man ju alltid även om det inte blir alla rätt. Du verkar vara i gott sällskap eftersom många svenskar tydligen inte klarade av att pricka in staterna.
Aha, du är tillbaka i Småland nu. Kram!!

Annica said...

Eftersom jag alltid varit intresserad av USA så är jag väl ganska bra på delstaterna där. Jag får vara nöjd med mina 19 rätt.
Jag misstänker nästan att jag skulle ha svårare att pricka in några svenska småstäder. Ibland kan jag tänka: Oj, ligger den där? ;)
Ha det gott i småstaden! Kram från "mellanstaden"!

Anne-Marie said...

Annica: 19 rätt är ju väldigt bra! Grattis!
Jag kan nog nästan ingenting om Sven geografi numera. Tyckte faktiskt alltid bättre om utländsk geografi när jag gick i skolan.
Tror nog att vi svenskar är rätt bra på geografi överlag. Bättre än många amerikaner.
Ha det bra i mellanstaden. ;) Utan asbestsanering. :) Kram!

Anonymous said...

Grattis till fullpoängaren!
USAs stater är jag inte speciellt bra på.
Kul att få se var du bott.
Ha en bra dag!

Steel City Anna said...

Kommenterade just hos Annika om detta test. Tyckte det var kul! Roligt att lasa om vart du har varit och bott ocksa. Ostkuststaterna ar svarast tycker jag!

Andra året i Hjo said...

Nej du, någon quiz om USA:s stater ger jag mig inte in på. Är för dålig och erkännes utan prut.

Gunilla Nardin said...

Har inte kort testen annu, kan tanka att jag blir ratt dalig pa bade de sma ostra staterna och mellanvastern.
Har besokt Florida manga ganger ,aven NY,LA och nagra oar pa Hawaii. plus nagra mindre stopp har och dar.
Du har ju rest en hel del i Usa, men tank att hur mycket man an far runt i detta land sa finns det alltid
platser kvar att se. Landet ar ju sa ofantligt stort.
"Friends" var, ar, och forblir min absoluta alsklingsserie. Kan se den hur manga ganger som helst.
Trottnar aldrig.
Hoppas du far en fin vecka Anne-Marie.
Stor Kram
Gunilla

Anonymous said...

Vill inte att det ska låta som skryt, när jag säjer att jag besökt varje stat. Förresten missade jag min grannstat, Maryland! Genant men sant!
Kom till Massachussetts, korttidsboende i Florida och Chicago, Illinois, och så San Francisco, där jag träffade Don och blev kvar. Hans fältarbete som geolog tog oss 4 somrar till Lovelock, Nevada, en prick på kartan mellan Reno och Winnemucca. Förflyttning till Alaska och därifrån till Virginia.

Efter jag slutade jobbet utanför Chicago, skulle jag ha rest hem, men kände att jag ville ut till västkusten först. På den tiden kunde man köra begagnade bilar från Chicagoområdet till bilförsäljare i västra staterna. Jag fick en bil till Salt Lake City, Utah, och gave mej av genom Iowa, Nebraska och Wyoming till Utah. Detta var 1952. Från SLC fick jag en bil till Las Vegas, varifrån jag tog bussen till Los Angeles. Kom dit vid 3-tiden på natten. Otrevligt vid buss-stationen, så tog första möjliga buss till San Francisco. Och där, som sagt, blev jag kvar.
Tillsammans har Don och jag rest med bil fr Florida till Maine i öster och från LA till Seattle i väster med fortsättning till Alaska en gång.
Tvärsöver har det blivit flera ggr, både i söder, norr och mitten.
Besökte en dotter, när hon bodde i Honolulu, och Dons systers familj, när dom bodde i Kona, Hawaii.

Jag känner mej priviligierad att haft möjlighet att se så mycket av detta märkliga land. Underbara nationalparker som Grand Canyon, Yosemite, Yellowstone. The American West har mycket att bjuda på, men man måste ha tid, för avstånden är stora.

Ruth i Virgiia

Anne-Marie said...

Lena: Tack! Det har faktiskt blivit en del stater som jag besökt och bott i. Bra ibland att göra litet av en sammanfattning.
Ha det gott!

Anne-Marie said...

Steel City Anna: Såg din kommentar hos Annika. :) De här små frågetävlingarna tycker jag är litet småroliga faktiskt. Staterna på östkusten och midwest är mycket svårare tycker jag än de i västra USA. Kanske beroende på att jag bor i västra USA. :)

Anne-Marie said...

Hans: Helt okej att inte ge sig in på frågetävlingar som man vet att man inte klarar av. Vi som bor här borde ju kunna de flesta stater i alla fall.

Anne-Marie said...

Gunilla: Roligt att du också varit i USA så mycket och sett olika platser. :)
Detta land är verkligen stort och jag tror att många (som inte bor här) inte riktigt förstår hur stort det faktiskt är. Får en hel del email från svenskar som tycks tro att allt är detsamma över hela USA - priser, boende, arbete osv. Och jag får varje gång skriva att det inte går att ge information om hur det är i olika stater om man inte bor där och vet hur det faktiskt är.
Friends är underbara tycker jag också. Har sett alla avsnitt flera gånger. Big Bang Theory tycker jag också mycket om. En annan sitcom som också är en långkörare.
Ha det gott och ha en fin vecka! Stor kram!

Anne-Marie said...

Ruth: Skryt på du. :) Jag är imponerad av att du varit i alla stater. Fantastiskt! Jag hade också svårt för Maryland. Staterna i östra USA "flyter in i" varandra tycker jag.
Återigen tack för att du så frikostigt delar med dig av det du varit med om i USA. Jag blir nästan litet yr av att läsa om alla dina resor kors och tvärs över USA. ;)
Avstånden i USA är enorma och har man inte varit här är det svårt att föreställa sig hur stora de faktiskt är. TIll exempel att det tar mer än 1 timme att flyga mellan San Francisco och Los Angeles. Och då är detta bara en del av en stat!
När kommer Ruths bok om hennes öden och äventyr i USA? :)