Wednesday, May 20, 2015

Höga klackar och foträta skor

Medan jag äter min frukost brukar jag titta en liten stund på väderprognosen för norra Kalifornien och södra Oregon. Vi har inga lokala TV-stationer i Siskiyou County utan det är staden Medford i södra Oregon som får stå till tjänst med det. Självklart är fokus på södra Oregon men vi Siskiyou County brukar få "vara med på ett hörn" också.

När de lokala sändningarna var avklarade råkade jag se delar av ett inslag på en av de nationella TV-kanalerna som fick mig att börja undra om det var ett första aprilskämt.
Tydligen har det kommit rapporter om att kvinnor inte fått komma in till filmfestivalen i Cannes med lågklackat eller skor utan klack! Det skall vara högklackat och i reportaget såg man till och med en kvinna som ramlade på grund av sina höga klackar. Har fransmännen blivit helt tossiga? Och tydligen är det inte ett skämt: http://www.telegraph.co.uk/culture/11617759/After-the-great-Cannes-heels-crisis-can-you-do-a-summer-season-without-stilettos.html

Det mest högklackade jag har haft på mig var mina dansskor som jag använde under de danskurser jag gick under några år i Stockholm. Det var faktiskt lättare att dansa med högklackat men det var absolut inga skor jag kunde gå med.

Tydligen går det mode även i latinamerikanska dansskor eftersom inga skor tycks riktigt se ut numera som de jag hade. Den här bilden har jag lånat från nätet.Under reportaget om de högklackade skorna i Cannes såg man stora bilder på byggnaderna, där filmfestivalen hålls, som visade Ingrid Bergman. Nog hade Ingrid Bergman ofta rätt lågklackade skor. Hmmm. Det kanske man skulle ha tänkt på. :)

När jag var liten var min föräldrar mycket noga med att jag skulle ha foträta skor. Det är jag tacksam för idag. Mina fötter har inga konstiga knölar och ser fortfarande mycket raka ut. Vi brukade handla dessa skor i en affär i Gamla Stan som jag förgäves har försökt komma ihåg namnet på. Den finns säkert inte kvar numera. De skor jag använder numera är också rymliga och lågklackade. Efter den allvarliga stukningen för ett par år sedan skulle jag inte kunna gå med högklackat alls.

Fötter är viktiga och de skall må bra tycker jag. :) Vilka slags skor tycker ni som läser bäst om?

Minns ni den gamla slagdängan "Ta av dig skorna" med Povel Ramel?

16 comments:

FREEDOMtravel said...

Haha, galet! Vi är ju i närheten av Cannes nu för övrigt. Jag tycker att det är roligt att ha högklackat ibland, men det är ju begränsat till kortare och lite festligare tillfällen. Ok, på filmfestivalen i Cannes skulle jag nog ha klackar. Men att det ska vara ett krav? Nej, konstigt...

Karin said...

Visst är det knäppt med klackpåbudet i Cannes! Men det är många som protesterar, även en del män, som tydligen planerar att dyka upp i höga vingliga klackar.

Kan det ha varit Frövi skor i Gamla stan, där du köpte skor som barn?

olgakatt said...

Jag var inte gammal när jag noterade att män alltid får ha bekväma skor och bestämde att det skulle jag minsann också ha. För det behöver inte skorna vara fula alls.
Hållning och gångart blir oftast inte vacker alls i höga klackar, helst ska bärarinnan sitta stilla i en elegant pose!
Dagens egendomliga mode bland ungdomar med stilig klänning eller mörk kostym kombinerat med gympaskor tycker jag dock inte om.

Annica said...

I unga år var jag sko-galen och det var mycket högklackat, men numera är det bara lågklackat som gäller. Helst en bred, liten klack eller kilklack. Jag tycker inte om alldeles platta skor - mina tassar trivs inte alls i helt klacklösa skodon.
När jag var runt 20 år minns jag att jag hade köpt ett par svarta pumps med höga, riktigt smala klackar. Jag behöll dem på och promenerade sedan hem i dem. Från skoaffären i stan till hemmet var det 2 kilometer. Än idag förstår jag inte hur jag klarade det. Men konstigt nog var de bland det skönaste skor jag haft. De satt perfekt. Idag skulle jag inte klara 10 meter i så högklackat. Egentligen är det lite trist... :(
Här har jag skrivit lite om skor:
http://antasnaque.blogspot.se/2010/04/skor.html

Kram från vårblyga Norrbotten! Vi börjar äntligen ana skira, gröna skiftningar i björkar och andra lövträd. :D

Gunnel said...

Som ung hade jag ofta väldigt höga och smala klackar, men det var då det. Nu använder jag enbart låga klackar, för min rygg och mina ben protesterar vilt annars. Det finns inte många som kan gå snyggt i ett par högklackade skor, så jag förstår inte det där idiotiska påbudet. Höga klackar är snyggast på bild, och idag när allt ska vara så jämställt borde inga karlar heller få gå utan höga klackar i Cannes. Kram

Desiree said...

Vilken knäpp regel. Jag har aldrig lärt mig att gå i riktigt höga klackar. Brukar ha skor med låg klack eller ballerina skor för det mesta. Tror inte mina fötter skulle orka eller klara av att gå runt i höga klackar hela dagarna.
Kram!

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Visst låter det jättekonstigt att man tycks kräva högklackat. Det kan ju vara rent fysiska orsaker (som i mitt fall) att man inte kan gå i höga klackar. Tycker att man skall bli insläppt trots allt. Fransmännen är litet egna - men det vet vi väl. ;)

Anne-Marie said...

Karin: Jag läste också om att männen tydligen kommer att blanda sig i "klacktriden". Man tycker det finns viktigare saker i världen att lägga ned tid på men lyxproblem finns tydligen.
Jag vet faktiskt inte om det var Frövi Skor. Minns inte namnet men den affären tycks ju ha funnits under mycket lång tid så det är ju en möjlighet.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag håller helt med dig om att det tycks råda någon slags diskriminering inom "skovärlden". Samtidigt kan man ju som kvinna - som du och jag gör - ha bekväma skor trots allt. Det finns massor med snygga och trendiga lågklackade skor.
Gympaskor och finklätt är en märklig kombination men modet tycks ibland inte vara särskilt logiskt. :)

Anne-Marie said...

Annica: Den där promenaden i högklackat låter som en utmaning som du klarade galant. :) Självklart kan det finnas mycket bekväma, högklackade skor som kan fungera bra att gå i.
Jag har faktiskt två par nästan helt platta sommarskor och de har jag aldrig haft problem med. Tofflor brukar jag ha på inomhus och de är också platta. Alla fötter är givetvis olika.
Läste ditt inlägg om skor och nog låter det som om du var en riktig "skofantast". :) Tror nog att de "tråkigare" skorna är bättre i längden.
Här har träden nu slagit ut och vi har faktiskt haft en hel del regnskurar de senaste dagarna. Jag njuter i fulla drag.
Kram tillbaka!

Annika said...

Jodå, jag kan strutta i högklackat då och då. Gillar det!
Det liksom fullbordar en "outfit".
Även i det dagliga livet kan jag ibland ha högklackat, speciellt boots, på vintern.
Men jag erkänner, så fort jag kommer hem åker de av och min fultofflor på! SÅ skönt!
Jag kör allt möjligt, ballerina, högklackat, kilklackat, lågklackat. Gympadojjor bara då jag går PWs, faktiskt aldrig annars.

Exakt, samma när jag var liten. Det var så noga med skor var det. Jag fick aldrig syntetskor, aldrig klackskor som barn, inga platåträskor, haha. Jag tog igen det sen ;-) ja, inte syntet, men HÖÖÖGA klackar och smala tår :-)
När jag sen blev mamma själv var jag lika noga med Karolinas skor. DET skulle vara bra skor. Absolut inga klackar på ett litet barn etc. Bra kvalitet. Numera bestämmer hon själv vad hon ska ha, och hon bär nästan aldrig klack.

OCH när jag jobbar i trädgården har jag på min snyggdojjorna nummer 1: CROCS!
Foppadojjor. Fula stom styk men perfekta då jag jobbar därute :-)
Tur att vi kan välja och slippa tvingas. Låter smått sinnesförvirrat i Cannes...
:-)
Kram!!

Anne-Marie said...

Gunnel: Nog är det mera bekvämt att gå i lågklackade skor. Tror att både fötter och ben mår bättre i längden. Och som du säger så krävs det en hel del för att kunna gå snyggt i högklackat.
Man undrar varför Cannes-festivalen skulle ha ett sådant underligt krav som högklackat eftersom det finns massor med snygga lågklackade skor.
Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Vi tycks vara rätt många här bland kommentarerna som föredrar de lägre klackarna. Jag har bara haft de högklackade dansskorna som egentligen inte gick att gå i utan var bra som dansskor. Då var det faktiskt helt okej att använda högklackat. Tror nog att fötterna och benen mår bättre i längden av de lägre klackarna.
Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Jag trodde nog att du skulle skriva om dina höga klackar eftersom jag vet att du har sådana skor och tycker om dem. :) Och självklart helt okej att använda det som passar bäst.
Fultofflor låter skönt. ;) De tofflor jag har inomhus heter Acorn och de har massor med snygga och häftiga (tycker jag) tofflor i olika typer och modeller.
Syntetskor var nog aldrig mina föräldrar noga med men att de skulle vara foträta var viktigt. Och även om jag nog tyckte att de skorna inte var kanske de roligaste då, kan jag nu verkligen uppskatta att jag hade den typen skor när mina fötter växte och utvecklades.
Crocs har jag faktiskt aldrig provat men vet ju hur de ser ut. Något jag alltid hade när jag var yngre var träskor men den typen skor har jag inte använt på mycket länge.
Nog låter Cannes-beslutet litet smått sinnesförvirrat. :)
Kramar!!

Channal said...

Men herregud är det sant!! Såg ursnygga Uma Thurman i platta flipflop-liknande skor på Cannes filmfestival. Hon är ju 1,80 lång! Det var det dummaste jag har hört! Tycker det är snyggt med både klack och utan. Foträta skor ger mig rysningar... låter så präktigt och fult! Hahahaha!! Men det är sant! Så sa man förr! Jag tycker om sköna och snygga skor! Det värsta jag vet är när folk inte putsar sina skor eller har nerslitna klackar. Ajabaja!!

KRAM Anna

Anne-Marie said...

Anna: Ja, tydligen var det inget skämt med de höga klackarna utan på fullt allvar. Uma kanske är för "stor" (inte bara till längden utan till hur känd hon är) så hon kanske fick lov. :)
Foträta skor har jag nog inte nuförtiden men de är rymliga och bekväma - tycker inte om när skor trycker och klämmer.
Som tur är har jag inga skor som jag behöver putsa. :) Mina skor har knappt "vanliga" klackar så behöver inte oroa mig för det heller. ;)
Kramar!!