Friday, May 15, 2015

Let's have breakfast!

Mina frukostvanor har varit desamma under många år - det berättade jag om här: http://bo-i-usa.blogspot.com/2015/01/frukost-hemma-och-pa-hotell.html
Jag tycker bäst om att äta samma sak dag efter dag, år ut och år in. :) Och helst hemma.

Men igår blev det frukost ute på restaurang. Min goda vän C och hennes man hade varit på resa söderut i Kalifornien och passerade genom Weed - den stora motorvägen I-5 går genom lilla Weed - på väg tillbaka till Oregon. Och vi fick till en frukostträff vilket var jättetrevligt eftersom vi inte hade träffat varandra på många månader.

Att gå ut och äta frukost är mycket vanligt här i USA. Och det gäller inte bara vid resor och speciella tillfällen utan det kan man göra när som helst. Ofta hör man folk säga "Let's have breakfast" och det innebär att man går ut och äter frukost på restaurang. Gör man det nuförtiden i Sverige? När jag bodde där var det mycket ovanligt att man gick ut och åt frukost på restaurang.

Eftersom det är så vanligt i USA har i stort sett alla restauranger frukostmenyer med olika slags rätter. De allra flesta består av korv, ägg, stekt potatis (ofta i form av "hash browns") och andra mycket mastiga maträtter som jag absolut inte kan få ner så tidigt på dagen.

I Weed finns ett motell och en anslutande restaurang som heter Hi-Lo. De har funnits sedan 1951 och det är alltid mycket folk på restaurangen. Både lokala ortsbor och turister som reser genom området går dit.

Som ni ser har man "mother load Nachos" ;)


C och hennes man hade övernattat på Hi-Lo motellet så det passade bra att vi gick dit och åt frukost. Eftersom jag har svårt att äta kött, potatis och ägg på morgonen slog jag till med "fluffy pancakes" med frukt och grädde. Inte vad jag brukar äta men det gick ner. :) Yogurt finns inte på restauranger där jag bor som en del av frukostmenyn.
C och hennes man beställde ett par litet mer "bastanta" rätter och som vanligt får man enorma portioner. Jag var mätt stor del av dagen igår.

Jag beställde två "fluffy pancakes" och jag fick till och med lämna litet. Det här kan man kalla vispgrädde!


Ni som bor i USA hur dyr är er bensin? Som vanligt ligger Siskiyou County i toppen bland de orter som har den dyraste bensinen och våra bensinpriser gick upp 30 cent på bara ett par dagar för 1-2 veckor sedan.


Vi har inte någon Kristi Himmelfärdshelg i USA så det har varit en vanlig arbetsvecka men nu har vi alla fall en vanlig helg och det skall bli skönt med litet ledigt.

34 comments:

Anonymous said...

Jag tankade precis för $2.37 per gallon :) Jag bor i New Orleans! // Ulrika

tennswede said...

$2.49 Knoxville, TN

Mimmi i MA said...

I min del av MA så varierar det mellan $2.49-2.79. För nån månad sen var den ju nere till $1.89, och det sades att priserna skulle fortsätta sjunka, men det blev det ju inget av.

Taina said...

2.73 här i Connecticut. Nu varierar det en hel del här och det finns säkert billigare om man har lust att leta.

Katta said...

Du förlig plötsligt att minnas dessa frukostar som jag ibland åt, speciellt på helgerna med vänner eller grannar. Trevligt att träffa dina vänner över en frukost. Ha de gott!

Annika said...

Jag ÄLSKAR att gå ut och äta frukost! Hemma äter jag oftast havregrynsgröt med bär, grapefrukt och kaffe - det är också bra! - men äter jag ute vill jag gärna ha eggs benedict i olika varianter. Favoriten är nog med crabcakes. Och så mycket nybryggt kaffe också. Och kanske en mimosa om det ska vara festligt.

Mest fantastiska brunchen i hela San Diego har dom på Hotel del Coronado. Det är så man tror man har dött och kommit till frukosthimlen...men så kostar den också rejält.

Ha en skön helg! Jag åker till Tyskland på söndag. Ska bara försöka rätta klart först...

FREEDOMtravel said...

Det är nog inte så vanligt att äta frukost ute i Sverige. Brunch finns ju här och där men det är ju oftast både senare på dagen och mer exklusivt. Själv älskar jag frukost eftersom jag vaknar vrålhungrig varje morgon. Har dock svårt att gå ut och äta frukost eftersom jag behöver frukost tidigt (klarar ofta inte ens att duscha före frukost eftersom jag får blodsockerfall av hunger...;))

Channal said...

Vad mysigt! Kul med gäster och sällskap. Har precis ätit frukost i sängen och lyssnar på Ring så spelar vi. Frukost är bästa måltiden på dagen. The American Breakfast låter smarrig! Som en brunch. Man står sig länge.

Ha en jättefin helg! KRAM Anna

Gunnel said...

Jag håller med dig om att det är stor skillnad på matportionerna i USA och här. Jag fick alltid be om en doggy bag när vi var ute och åt. Det är en enorm skillnad i pris på att äta på restaurang om man jämför med här hemma, så vi passar givetvis på så mycket vi kan när vi åker över. Frukostarna är nog lite väl stora för min smak. Ska man smaka på allt de bullar upp, så kan man inte äta mer den dagen. Att gå ut och äta frukost här i Sverige tror jag inte alls är vanligt. I så fall blir det väl bara en kopp kaffe och en fralla. Fast IKEA dukar ju upp lite större frukostar.Kram

Anonymous said...


En kopp kaffe och fralla med leverpastej till frukost
på märtas cafe VISBY är aldrig fel.
kram christer

Annica said...

Min erfarenhet är att svenskarna helst äter sin frukost hemmavid. Men det kommer kanske att förändras med tiden.
Frukosten för mig varierar både i storlek och innehåll. Oftast blir det te (dricker inte kaffe) och smörgås, men ibland blir det välling och ett kokt ägg. Amerikansk frukost är för mastig för mig som hellre skulle äta den till lunch.
Jag har lagat amerikanska pancakes några gånger - dock inte till frukost! - och de smakade mycket bra. :)
Jag minns en pizza jag åt på en restaurang i USA, den var stor som ett kvarnhjul. ;) Det mesta hamnade i en doggy bag för att senare ätas som kvällsgodis framför TVn. Gott, men kanske inte så nyttigt! ;)
Trevlig helg! Kram!

Anne-Marie said...

Ulrika: 2.37! Oj, så billigt. Minns inte ens när vi hade så låga priser här där jag bor. Kalifornien är kanske den dyraste staten (inklusive Hawaii) i USA med tanke på bensinpriser.

Anne-Marie said...

Tennswede: Det var också väldigt billigt. Kalifornien har så många skatter på sin bensin som andra stater inte har. När jag kom till Kalifornien 1997 kostade bensinen 1.19 här i Siskiyou County.

Anne-Marie said...

Mimmi: Oj, det gick under 2 dollar till och med hos dig tidigare. Fortfarande har ni mycket låga priser jämfört med oss. Nyligen lades det någon ny skatt på bensinen i Kalifornien men tror inte att det bara beror på det.

Anne-Marie said...

Taina: Det är verkligen stor skillnad mellan olika delar av USA. Grejen hos oss är att i stort sett alla bensinstationer har samma pris vilket troligen är olagligt men vi har få ägare av stationer och de sätter tydligen priser efter diskussioner med varandra.

Anne-Marie said...

Katta: Det var jättetrevligt att träffa mina vänner och visst går det bra att gå ut och äta någon enstaka gång. Men helst äter jag min frukost hemma. :) Ha en fin helg!

Anne-Marie said...

Annika: Du har blivit en riktig amerikan. :) Vet inte varför jag har svårt att äta ägg på morgonen. Kanske beroende på att jag aldrig vande mig vid det när jag växte upp. Crabcakes låter gott men jag tar nog mina litet senare på dagen. :)
Har sett Annelis (hon som också är min bloggvän och som flyttat hem till Dalarna) bilder från hotel Coronado. Ser helt fantastiskt ut. Coronado Island är en bubbla som inte är i kontakt med verkligenheten i USA tror jag.
Såg att du frågat Desirre (i Basel) om litet restips. Ha en fin resa!

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Jag var som du när jag var yngre, dvs jag kunde knappt göra något innan jag åt frukost. Nu "på äldre dar" ;) tycks min kropp ha ställt om sig en del så att jag inte får blodtrycksfall på morgonen.
Tror nog att Sverige skiljer sig en hel del från USA just när det gäller att äta frukost ute.

Anne-Marie said...

Anna: Tänk att Ring så spelar vi fortfarande finns. Jag lyssnade alltid på det programmet när jag bodde i Sverige.
Jag gillar min enkla frukost hemma - den står sig fortfarande trots att jag ätit samma slags frukost under lång tid.
De amerikanska frukostarna på restaurang är mer som lunch eller middag tycker jag.
Ha en fortsatt fin helg! Kram!!

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag klarar nästan aldrig av att äta upp en portion ute på restaurang. Tyvärr har jag blivit bättre på att äta mer än vad jag kunde när jag först kom hit. Man vänjer sig tydligen. :) Doggy bags är väldigt bra och de finns ju överallt på amerikanska restauranger. Svenska restaurangpriser verkar ofta mycket högre än de amerikanska. Har aldrig ätit frukost hos IKEA. Däremot lunch och provat deras köttbullar som faktiskt var riktigt goda. Kram!

Anne-Marie said...

Christer: Leverpastej har jag aldrig sett här i USA. Det finns något som heter Liverwurst som liknar leverpastej litet grand men det säljs inte där jag bor. Kanske finns i större städer.
Märtas Cafe låter väldigt trevligt tycker jag. :)
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Annica: Eftersom svenskarna tycks vilja ta efter allt amerikanskt är det underligt att man inte också tagit efter frukostvanorna. Men som du säger, det kanske kommer.
Din frukost låter bra och god. Håller helt med dig om att amerikanska frukostar på restaurang är mera som antingen en lunch eller middag.
American pancakes är väldigt fluffiga och stora jämfört med de svenska. De är goda men jag tror nog att jag faktiskt föredrar de tunnare, svenska pannkakorna.
Doggy bags är perfekta att kunna ta med sig överbliven mat i. Betalar man skall man ju kunna äta allt man betalat för.
Ha en fin helg! Kram!

Desiree said...

Jag älskar frukost. Det är bästa måltiden på dagen. Jag är en stor frukostälskare. Jag har faktiskt gått ut och ätit hotelfrukost i sverige och nog finns den möjligheten även om det inte är jättevanligt. De flesta går ut och äter brunch men det är inte riktigt frukost och det är också senare på dagen. När man äter storfrukost ute brukar det ju vara lite senare kanske vid 10 tiden och då tycker jag amerikansk frukost kan vara riktigt gott. Jag äter samma sak under vardagar vilket brukar bli yoghurt och mussli med kaffe men under helgerna när vi går upp lite senare så blir det ofta något lite större och lyxigare. Vad trevligt att du fick möjlighet att träffa din vän.
Kram!

Andra året i Hjo said...

Det har nog blivit vanligare att frukostera ute även i Sverige, åtminstone i storstäderna. I Gbg hade vi tom en amerikansk frukostrestaurang runt hörnet där vi bodde - Egg & Milk. Trevligt med pannkaka och lönnsirap på frukosten. Nu äter vi alltid hemma, rejält med ägg, yoghurt, kaffe och bröd.

Tant Gröns Lilla Bod said...

Mycket av trender som startar (?) i USA sprider sig så småningom till Sverige. Men just att äta frukost på restaurang verkar ha svårt att etablera sig här. Förmodligen är utbudet av restauranger som severar frukost större i de stora städerna, men det är långt ifrån där jag bor. En riktigt lång(sam) frukost på lördagarna tillsammans med familjen är det bästa på hela veckan!

~ Maria ~

Anne-Marie said...

Desiree: Visst är frukosten en bra måltid. :) Har en känsla av att hotellfrukostar i Sverige är mycket dyrare än vad de är i USA. Det verkar mycket dyrare överlag att äta ute i Sverige än vad det är här i USA.
Har sett era smarriga frukostar som du visat på bloggen. De ser verkligen goda och nyttiga ut.
Även om man äter litet senare när man äter frukost ute har jag svårt för att äta mycket och kött, ägg osv. Av någon anledning måste det vara lunch eller middag för mig för att äta den typen mat.
Jag hade inte träffat C sedan den tidiga hösten så det var väldigt trevligt att ses.
Kram!

Anne-Marie said...

Hans: Eftersom man importerar det mesta som är amerikanskt till Sverige är jag inte alls förvånad att ni hade en amerikansk frukostrestaurang i Göteborg. Era frukostar hemma låter också goda och stadiga. :)

Anne-Marie said...

Maria: Helt rätt - väldigt mycket amerikanskt hittar vägen även till Sverige. Jag har alltid undrat varför man hellre tar till sig de amerikanska trenderna än att skapa egna. Tror nog som du att det kanske är mest storstäderna i Sverige som har frukostrestauranger. Det är skönt att kunna äta frukosten i lugn och ro utan att behöva ge sig iväg.

Steel City Anna said...

Frukost ute är bland det bästa jag vet! Här i England är det inte ovanligt att äta frukost på puben :) full English, eller a fry up som vi säger i Yorkshire. Skulle gärna ätit dina pannkakor!

Anne-Marie said...

Steel City Anna: Vad trevligt att man har den traditionen även i England att kunna äta frukost ute på restaurang. Pubar i England har faktiskt riktigt bra mat tycker jag. Pannkakorna var goda men mäktiga. :)

Anonymous said...

När jag har besökt Sverige, har jag nästan alltid ätit fil med lingonsylt. Bryter sen hårt bröd i bitar (gillar inte flingor) och rör om. Jag ÄLSKAR fil! Finns inte här, tyvärr.

Vanliga frukosten hemma består av rostat grovt bröd, en smekning av mayo, tomat och ostskiva ovanpå. Och kaffe. Avnjutes tillsammans med tidningsläsande.

Ibland, på söndagsmornar, går jag till
La Madeleine och tar mej en quiche och croissant. Dom öppnar kl. 7. Vi har också Anita´s, en liten mexikansk restaurang, som lagar till Uevos Rancheros, jättegod men en aning tung frukost.

Föredrar faktiskt frukost som "äta ute" mål över lunch och middag.

Lång artikel i söndagstidningen om er Gov. Brown och hans far,Pat, som var governör innan Reagan tog över.

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Ruth: Jag har faktiskt helt kommit bort från filmjölk nuförtiden. Tycker mycket bättre om den tjockare yogurten som finns i USA.
Alla har vi våra frukostfavoriter. :) Och det intressanta är att man inte blir lika trött på samma frukost som på samma lunch/middag.
Mexikansk mat skulle jag aldrig kunna äta som frukost. Croissant, ja och i "nödfall" en quiche.
Det verkar som om torkan - och vår guvernör - i Kalifornien (vet inte om artikeln du läste alls handlade om den) verkar ha nått "högre" nyhetsstatus. Ser artiklar i stort sett varje dag nu om vad som händer här i Kalifornien.

Anonymous said...

Åh, jag älskar att äta frukost ute. Dottern och jag kör brunch då och då härhemma och hotellfrukostar är något av det bästa som finns.

Anne-Marie said...

Barabrittiskt: Det finns en del goda frukostar även om de amerikanska är tilltagna litet väl tycker jag.
Tror att just frukostvanor är väldigt "landsspecifika". Jag äter fortfarande i stort sett som jag gjorde i Sverige just på morgonen.