Friday, May 8, 2015

Redan försommar

Eftersom vintern i Weed mest liknade en vår har vi redan försommar här. Många blommor som brukar slå ut nu under maj har redan blommat över. Syrenerna till exempel ser bruna ut. Naturen ligger ungefär en månad före almanackan.

Den gångna vintern var den andra i följd då vi inte hade någon snö. Berget börjar redan se bart ut på vissa ställen och solen och torkan fortsätter.
Något jag kan minnas när jag blir äldre är att jag var med om den historiska torkan i Kalifornien. Torkan som kanske för alltid kommer att förändra denna stat.

Jag njuter i alla fall av att det fortfarande är litet grönare i naturen och det finns en del blommor. Tog en promenad efter jobbet häromdagen och såg några blommmor som lyste upp så fint. :)

Några syrener var i full blom och doftade så gott.

Den här tiden på året var den jag tyckte bäst om när jag bodde i Sverige - ljuset på kvällarna, den skira grönskan och alla fina blommor. Jag brukade ofta ta en promenad i skogarna kring Rösjön på kvällarna efter det att jag kommit hem från jobbet. Det var en riktig energikick :)

Igår ringde jag till AT&T och sade att jag gärna ville ha någon slags kompensation för den dag då jag inte hade någon service. De gav mig $10 kredit vilket jag tyckte var helt okej. Man får vara om sig och kring sig i dagens samhälle.

37 comments:

Äventyret framtiden said...

Så bra att du fick en liten ersättning för gårdagens extra bekymmer!
Jag tittade tillbaka ett år på bloggen och märker att vi är senare på ett sätt i år än i fjol men ändå inte. Inget är sig riktigt likt väderleksmässigt eller så har jag glömt bort.
Ljuvliga midsommarblomster visar du idag på din blogg!
Kramar!

Anonymous said...

Hej, fina bilder. Så vackert,
ja i sverige ligger vi veckor
efter. Ja ca kommer att bli den
nya ökenstaten. Hälsningar Stig.

Åsa said...

Jag känner igen de där gula från Portugal. Och de vackra hortensia förstås! Syrener har vi inte här!

Annica said...

Vilka vackra blommor du fångat på bild! De gula tror jag inte att jag sett förr. Vet du vad de heter? Och tänk, syrendoften känner jag ända hit! Ahhh! ;)

Det är riktigt alarmerande med torkan i CA. Den drabbar hårt och konsekvenserna kommer nog att sprida sig som ringar på vattnet... vattnet som inte finns. :(
Hur går det förresten med vattenransoneringen som skulle införas? Följs den upp? Skrivs det något om den?

Utanför mitt köksfönster ligger det fortfarande en liten snöhög. Den är de sista resterna av gårdens lilla "snöupplag". Och igår, 8 maj, försvann äntligen isen som svart och sörjig legat kvar i Norra Hamnen. Så nu kan vi nog även här uppe i norr säga att våren är kommen! Det är på tiden.
Ha en bra och skön helg! Isfria kramar! ;)

Anonymous said...

Tror de gula blommorna är
"Scotch broom". En s.k. invasive växt.
Såg många av dem i Chile-Patagonia
området.

Syrenerna är nästan utblommade här. Flera grannar har syrener, och jag tar
en liten kvist då och då, när jag är ute och går. Tyvärr vissnar dom fort -
inte menade att bli plockade.

Sommaren har anlänt här. A/C användes lite då och då.

Du fick nägra verkligt vackra bilder på dina blommor.

Ruth i Virginia

eastcoastmom said...

Vi har en sen vår här i CT, känns helt ok. Sommaren kommer ju.

Anne-Marie said...

Karin: Alla bäckar små är bra. Framför allt nu när jag betalar en förmögenhet när det gäller skatteverket.
Det är knepigt med vädret nuförtiden eftersom allt verkar upp och nedvänt.
Roligt att du tyckte om Weeds blommor. :)
Kramar!

Anne-Marie said...

Stig: Roligt att du tyckte om blomsterbilderna.
Jag har inte sett några färska vårbilder från Sverige så vet inte riktigt hur långt våren kommit på olika platser.
Det finns säkert en stor risk att människor måste utvandra från Kalifornien pga torkan.

Anne-Marie said...

Åsa: Jag vet faktiskt inte vad de gula blommorna heter. Jag är väldigt dålig på namn på växter och blommor tyvärr. Var bättre i Sverige.
Syrener har vi även om de är färre än i Sverige.

Anne-Marie said...

Annica: Roligt att du tyckte om bilderna - tack! :)
Nej tyvärr vet jag inte vad de gula blommorna heter. Kan växtnamn väldigt dåligt här i USA.
Jag kommer nog att skriva ytterligare ett inlägg snart om torkan. Tydligen har man inte alls sparat särskilt mycket vatten sedan guvernören utlyste kristillståndet. Vet inte riktigt hur detta kommer att hanteras. Förstår inte att människor inte har fått klart för sig hur allvarligt läget är.
Så skönt att du också börjar få vår. Men så ligger dina hemtrakter också mycket högre (latituden) än vad Kalifornien gör.
Varma kramar till dig! :)

Anne-Marie said...

Ruth: Jag tror du har rätt. Såg bilder på Scotch broom (lustigt namn) och de såg ut som blommorna på mina bilder. Tack för det klargörandet. :)
Er värme tycks ha kommit snabbt om jag får tro Annika (Reston). Nej, syrener skall man egentligen inte ta in. Vi hade häckar med syrenbuskar i trädgården i Enebyberg. Det var enorma mängder blommor sammanlagt och doften blev nästan bedövande ibland.
Roligt att du tyckte om mina bilder.

Anne-Marie said...

AM: Har sett bilder att er vår verkar litet senare än normalt. Absolut - våren och sommaren kommer och varar rätt länge.

Anonymous said...

I Wales är växterna som försommar, men vädret nästan som höst, kallt för årstiden. Vill ha lite värme!
Have a nice weekend!

Gunnel said...

Så vackra blommor du fått på bild. Det är så härligt att se allt som slår ut för fullt nu. Så fort solen kommer fram är det som om det blir explosioner överallt i naturen. Jag längtar så till sommaren. Kram

Steel City Anna said...

Vad kul med Rösjön, dit brukade jag också åka. Fint! Ja maj och juni har jag som mest hemlängtan. Det nordiska ljuset är nåt speciellt.

Annica said...

Ruth i Virginia: Tack för namnet på de gula blommorna! Jag "nät-kollade" på Scotch broom och fann att de tydligen kallas för harris (d.v.s. har-ris) eller harginst i Sverige. Den trivs inte i kyligt klimat - inte så konstigt att den var okänd för mig som bor långt norrut. Intressant, man lär sig mycket när man läser bloggar! :)

Tant Gröns Lilla Bod said...

Härlig blomster! Den gula liknar den som jag brukar kalla för kärringtand fast jag vet ärligt talat inte om den verkligen heter så. Hortensia och syrener är alltid vackert. Vi brukade ha en stor bondsyren tidigare. De blommorna doftade så fantastiskt gott!

Ha en fortsatt fin helg!
~ Maria ~

Anne-Marie said...

Lena: Vi har haft ovanligt varmt hela februari, mars och april. Alldeles för varmt med tanke på årstiden. Såg fler överblommade blomster inne i Mt Shasta idag.
Din grönska kanske "står sig" bättre i alla fall om det inte är så varmt.
Have a nice weekend you too!

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag minns ju hur det var i Sverige med den långa vintern och korta sommaren. När man har varmt och sol 6 månader per år (när vädret fortfarande var mer normalt) är det skönt även med moln, regn och litet kyligt. :) Kram!

Anne-Marie said...

Steel City Anna: Rösjöskogarna var underbara att promenera i. Vet inte hur mycket det byggts där nu men antar att skogarna inte är lika stor som de var förr.
Visst är det nordiska ljuset väldigt speciellt och vackert.

Anne-Marie said...

Annica: Tack för att du också kunde upplysa oss andra litet mer. :) Jag är inte alls bra på växtnamn så det är alltid intressant att få ett namn till en växt. :)

Anne-Marie said...

Maria: Visst liknar den kärringtand men den svenska varianten är inte som en liten buske vanligtvis vad jag minns utan mindre. Eftersom Weed ligger 1000 meter över havet finns det litet andra slags växter här - och det är många som inte finns som växer på lägre höjd - så jag tror att Ruth var korrekt. Syrener doftar fantastiskt gott. En växt som också doftar mycket gott är jasmin som jag inte sett här. Ha en fin söndag!

Channal said...

Det är vackert ute nu! Syrenerna är på G! Solen värmer annars är det kallt i luften! Längtar till värmen som du har! Skönt att du fick lite plåster på såret för nätanslutningen.

KRAM Anna

Andra året i Hjo said...

Kan meddela att i Hjo har inte syrenerna börjat blomma än. Seg och långvarig vår pga att värmen vägrar infinna sig. Tror jag blir tvungen att hugga lite ved och elda i kaminen idag. Hå hå ja ja.

Desiree said...

Vad fint med allt som blommar hos dig just nu. Både äppelblomm och hortensia gillar jag väldigt mycket. Syrenerna du fotat ser fortfarande riktigt fina ut. Här har det också blivit försommar redan och syrenerna samt Wisterian har redan blommat över. Känns nästan att det har gått lite väl snabbt. Helt klart stort bekymmer med torkan som CA haft nu under många år.
Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Jag pratade med en kompis idag som bor i Falkenberg och hon sade att det varit rätt kyligt stor del av våren. Fördelen är ju att allt inte slår ut på en gång och att blommorna håller sig längre.
Jag tyckte $10 var helt okej för en dags problem. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Hans: Jag minns ett år i Stockholm när vi fick ordentligt med snö vid ett par tillfällen i maj. Låter mysigt med ved i kaminen. :)

Anne-Marie said...

Desiree: Jag tror att de flesta av syrenerna här blommade över på bara ca 1 vecka. Alldeles för snabbt tycker jag. Eftersom det varit varmt egentligen sedan februari ligger allting före almanackan. Jag har nu börjat se fler artiklar som handlar om att det kan bli frågan om "drought refugees" framöver från Kalifornien.
Kram!

maria at inredningsvis said...

ÅHHH vilka vackra vårblomster :) Hoppas annars att du haft en solig helg, här blåser det som bara f.

Om du gillar sommarhus inspiration kan du kolla in min nya post :)

ha en kanonvecka

LOVE Maria Inredning - it's Swedish for decor

Annika said...

Jo, du får tro mig ;-)
Värmen kom som en storm vind här.
Vår vår är över, vi har sommar nu.
Varmt. AC ett måste.
Klarar mig inte utan den, skulle förgås. Det är redan lite fuktigt också, och värre blir det.
Våren var SEN hos oss, men det stressar inte mig ett dugg. Jag vet ju att det blir sommar. OCH den är här nu. jag är inte den som klagar om våren är sen :-) Man vet vad som komma skall.
Underbar hortensia du visar. OOOH vad jag ÄLSKAR hortensia.
Syrener och äpplen har blommar över här.
Kramar!!

Annika said...

Men gud, en fet särskrivning ovan. Holy mackarel. inte meningen, det vet du
Stormvind ska det ju stå. SÅKLART!!! HAHA, där blev det mellanslag av bara farten ;-)
Du känner ju mig. Sådär skriver inte jag ;-)

Anne-Marie said...

Maria: Mycket är redan överblommat men en del finns fortfarande kvar. Vi hade faktiskt litet regn igår och åska på kvällen. Det var härligt att se regn eftersom vi har en sådan torka.

Anne-Marie said...

Annika: Jodå, jag såg särskrivningen med en gång. :) Antog att du haft full fart på tangenterna. ;)
Vi fick faktiskt regn igår kväll. Det vräkte ner under ungefär en timme. Det var åska och dunder och härligt med den friska doften efter regnet. Så behövligt.
Eftersom vi ligger så högt upp har vi inte samma behov av AC som ni har. Minns ju hur otroligt varmt och fuktigt det var när min pappa och jag landade på Dulles-flygplatsen. Det var som att gå in i en vägg. Sedan blev det nästan svensk sommar medan vi var där vilket passade oss bra. :)
Kramar!!

My kids' Mom said...

Hej Anne-Marie, Hoppas allt är bra med dej.

Så ljuvligt vackert! Hortensior är nog bland mina favoritblommor, men ack så svåra att hålla vid liv.

Kramar, Anneli

Anne-Marie said...

Hej Anneli,

Vi har en del blommor fortfarande även om mycket är överblommat redan. Igår regnade det faktiskt under ca 1 timme! Det är ju inget konstigt i Dalarna eller Sverige men här börjar det bli unika händelser när det regnar.

Har aldrig provat att odla hortensior. De jag såg under promenaden verkade trivas. Någon som vet hur man tar hand om dessa antar jag. :)

Hoppas att du "landar" snart men det kan nog ta sin lilla tid.

Kramar!

Saltistjejen said...

Så härligt med syrener!!!
Det saknar jag på våren.
Samt hägg.
Njut nu av allt vackert runtomkring dig!
Kram!

Anne-Marie said...

Saltis: Visst är syrenerna härliga! De har nu blommat över tyvärr.
Det finns flera vårblommor som jag fortfarande saknar som inte finns i Kalifornien. Blåsippor, vitsippor och gullvivor har vi inte.
Kram!