Wednesday, May 27, 2015

Classified Staff Day och att arbeta i Kalifornien

Solen och värmen har kommit tillbaka till Weed. Man talar om att det kan bli mellan +25-30 de närmaste dagarna.

Varje vår har vi något inom skolan som heter Classified Staff Day. Idag var det dags igen. Tidigare hette dagen Classified Staff Appreciation Day men nu tycks man inte ha samma fokus på "appreciation" som man hade tidigare.

Jag hör till Classified Staff (tror att detta egentligen inte kan översättas till ett svenskt begrepp - vet någon skriv gärna och berätta) så jag deltog i de olika aktiviter som ordnats.

Förmiddagen bestod av två olika workshops. En handlade om "tips and tricks" för email och hur man kan söka efter olika saker på nätet. Den andra hade den intressanta titeln "Don't poop in your doorway". ;) Det var en av våra lärare som undervisar i "Speech" som höll i den och jag kan bara konstatera att hon onekligen är en färgstark person. Hon har sitt kontor i "min" byggnad och man vet alltid när hon är där. Hennes workshop handlade om att ha en positiv attityd på jobbet. Det har talats en hel del inom skolan om att en del personers "customer service" inte är vad den borde. Vi får se om de tog intryck av det läraren delade med sig av idag.

Efter lunchen skulle vi hjälpa till med något som kallas "campus beautification" vilket innebär att vi troligen gör en del av det arbete som personalen som underhåller skolans campus brukar göra. Jag hjälpte till att räfsa och snygga till i ett par rabatter.

På sena eftermiddagen var det olika priser som delades ut - alla fick åtminstone ett pris - och vi bjöds på glass.

Jag skrev om Classified Staff Day för ett par år sedan och såg i det inlägget att vi faktiskt fick gå hem efter lunchen men det fick vi inte idag. Vi skulle stanna hela dagen även om vi inte satt vid våra skrivbord som vi brukar.

Jag reflekterar ibland över hur olika det är att arbeta i USA jämfört med hur det var att arbeta i Sverige. Den allra största skillnaden är att man inte har samma skyddsnät och trygghet som man i alla fall tidigare hade inom arbetslivet i Sverige. Helt plötsligt kan skolans ledning bestämma sig för att en förändring skall ske och då genomförs denna utan att man förhandlar med olika fackföreningar som man väl fortfarande gör i Sverige för det mesta.
Både lärarna och vi som är Classified Staff hör till fackföreningar men de känns rätt "tama" tycker jag. Classified Staff-föreningen inom min skola gav också upp rätten att strejka för många år sedan.

Trots att vi i Sverige är "världsmästare" på att fika ;) är mitt minne att svenskar för det mesta är rätt effektiva på jobbet. Det verkar litet si och så med det inom min skola. Man har inga fikaraster och inga långa luncher men trots detta verkar det mesta som skall göras ta lång tid. De allra flesta äter vid sina skrivbord vilket jag också gör numera.
Vi har inga klämdagar och det är mycket sällan som vi får sluta tidigare innan en helg. Kanske det är annorlunda inom den privata affärsvärlden - jag jobbar ju inom en skola som hör till staten Kalifornien.

Löneförhöjningar har jag skrivit tidigare om och det är också en stor skillnad. Classified Staff inom min skola har inte haft någon löneförhöjning på ungefär 10 år. Inte ens ersättning för ökade levnadsomkostnader och det märks i plånboken. Och som jag berättat om på bloggen fick vi även gå ner i lön under ett par år.

Något annat som jag reagerade på i början var att man faktiskt kan säga upp sig och lämna sitt arbete efter kanske 2 veckor. Om man är snäll ger man litet mer uppsägningstid men det finns inte alls samma långa tider som väl Sverige fortfarande har. Dessutom kan man bli av med sitt jobb och få sluta samma dag. Det har jag sett exempel på till och med inom min skola.

Sverige och USA kan tyckas verka lika på ytan men det finns många skillnader som man ser och upplever när man bor här och är en del av det amerikanska samhället.

Vid en av skolans parkeringsplatser får jag en känsla av Sverige när jag ser de här blommorna. :)


12 comments:

Marina said...

Alltid lite ku latt få en liten inblick i de skillnader som finns. Just nu måste jag erkänna att jag är lite avis på er värme, här har vi inte mycket av den varan just nu...

Anonymous said...

Alla i weeds röker gräs

Anonymous said...

Ingen löneökning alls på tio år? Det är ju otroligt!

Anonymous said...

Hej vilka fina prästkragar.
Ja bilden va lika vacker. Hälsningar Stig.

Anne-Marie said...

Marina: Jag vet att man i Sverige längtar efter värme och sol. Men har man som vi detta i överflöd under 5-6 månader är det inte dumt med litet moln och regn ibland. :)

Anne-Marie said...

Anonym: Självklart röker ALLA i Weed gräs! Yeah right.

Anne-Marie said...

Anonym: Så är det att jobba och bo i USA i många fall. Ingen dans på rosor som de allra flesta i Sverige tycks tro.

Anne-Marie said...

Stig: Tack! :) Det finns fortfarande en del blommor här efter regnandet vi hade nyligen. Nu är det varmt och torrt igen.

Rebekah M said...

Vad det gäller det där med att man kan få sluta, och gå samma dag, är samma sak här.Måste kännas skrämmande om man har eget hus och familj.

Jag tror att många svenskar, precis som jag innan jag flyttade, tror att allting är så himla underbart i USA ... eller åtminstone att det är så lika. Nu bor jag ju inte i USA, men någonting har jag väl fattat ändå, och en hel del är detsamma i både USA och Kanada.

Anne-Marie said...

Rebekah: Att inte ha någon anställningstrygghet är verkligen en stor skillnad mellan Sverige och USA/Nordamerika.
Svenskar har en mycket glorifierad bild av USA vilken oftast inte alls stämmer. En hel del av emailen jag har fått genom åren tycks tro att det inte finns någon vardag utan att allt är häftigt hela tiden. Jag fattar inte varför man ens tror det.

Rebekah M said...

Filmer och TV-serier!!!

Det är rätt mycket gnäll i Sverige, man klagar över "fattigdom". Vid de tillfällena vill jag bara ta tag i dem och lyfta över dem till USA och låta de ta vara på sig själva där ... i MINST ett år.

Anne-Marie said...

Rebekah: Absolut! Många svenskar skulle växa enormt om de kom till USA och fick lära sig att ta hand om sig själva.