Thursday, May 28, 2015

Nu är allt ivägskickat

I slutet av förra veckan kunde äntligen alla papper skickas in till USAs skatteverk. Det var en lunta på ungefär 130 sidor med omgjorda deklarationer, brev och en check på flera tusen dollar.
Nu är det bara att avvakta och se vad de säger. Enligt min advokat är risken att skatteverket skall komma tillbaka och be om mer uppgifter liten. Jag hoppas att det stämmer. Det märkliga med det här "programmet" som jag nu skickat in alla papper till är att jag mest troligt inte kommer att få något bekräftelsebrev om de godkänt mina papper eller inte.

Intressant är att notera att jag inte blev skyldig någon extra skatt överhuvud taget och om skatteverket "köper" det vi skickat in kan jag få tillbaka den mycket stora summan av runt $100! ;) Det jag fick betala för var att jag inte hade skickat in några "information forms" som jag borde ha skickat in - om jag hade varit expert på amerikansk skattelagstiftning.

Det här projektet tog ungefär 3 månader och många, många tusen dollar. Pengar jag skulle ha använt till min flytt från USA. Nu får jag tänka om litet men mitt mål är fortfarande att flytta härifrån.

Jag har fått flera email från andra svenskar som frågat om det här med svenska pensionskonton och rapporteringskraven och det är uppenbart att jag verkligen inte är ensam om att inte ha förstått att dessa konton skall rapporteras - litet olika givetvis beroende på vilken sorts pensionskonto det är. Det verkar också som om en del tror att man faktiskt inte behöver rapportera vissa konton vilket absolut inte stämmer. Vissa svenska pensionskonton skall rapporteras både i den amerikanska deklarationen och på ett par olika informationsblanketter om man kommer upp i vissa belopp. Det är solklart eftersom jag läst detta på skatteverkets egen hemsida, på andra hemsidor som behandlar detta och enligt min advokat.

Luften gick ur mig litet i slutet av förra veckan men nu är det dags att ta nya tag och planera för mitt nästa steg. Det kommer att bli en intensiv sommar med många beslut, saker som jag skall ta reda på, telefonsamtal som skall ringas och så vidare.

Det kommer nog att bli litet mera glest mellan inläggen på grund av allt jag skall göra. Det verkar också som om många som läser kanske har annat för sig nu under sommaren och inte tittar in lika ofta.

Mitt motto nu under sommaren. :)


Bilden lånad från: http://www.keepcalm-o-matic.co.uk/

32 comments:

Anonymous said...

Det var ju inget vidare att behöva "skänka" så mycket pengar till skatteverket. Hoppas allt är ok nu och i fortsättningen med detta. Lycka även till med dina nya planer. Även om du kommer att skriva lite mera sällan, ska det bli intressant att få läsa om dina kommande planer. Ha en skön sommar i alla fall!
Hälsningar Lena

Tant Gröns Lilla Bod said...

Skönt att få det där ur världen! Hoppas att luntan du skickat in håller.

Jag ska väl inte säga för mycket, men det verkar lite som att solen tittar fram lite oftare nu här. Visst regnar det fortfarande en hel del men igår kunde man vara ute i säkert tre timmar utan att bli genomvåt. Jag hoppas att vädret balanserar sig både här och hos dig, också önskar jag dig en fin helg medan jag ser fram emot att få läsa fler av dina inlägg även om de blir sporadiska :).

~ Maria ~

Anne-Marie said...

Lena: Nej, jag kunde ha haft mer nytta av pengarna själv men nu är det som det är. Jag börjar undra om man kanske inte är en "riktig amerikan" om man inte haft något att göra med skatteverket. ;)
Jag håller tummarna att det inte skall dyka upp brev från skatteverket utan att detta nu kan läggas till handlingarna.
Just nu känns det som om jag inläggen blir litet färre. Vi får se hur sommaren blir. Ha en fin sommar du också!

Anne-Marie said...

Maria: Jag hade aldrig kunnat göra detta själv. Trots att advokaten kostat skjortan hoppas jag att hans arbete skall ge resultat.
Hos oss var det +28 idag. Ovanligt varmt för slutet av maj. Ingenting verkar normalt längre med vädret - varken här eller i Sverige.
Ha en fin helg du också!

Åsa said...

Usch vilken jobbig grej! Skönt att ha det ivägskickat och hoppas det är färdigt i och med det!
Du har nog rätt i att folk läser bloggar mindre under den ljusa årstiden, och det är väl sunt egentligen!
Förresten är jag lite nyfiken på varför du vill flytta tillbaka till Sverige?

Marina said...

Skönt att det är avklarat nu i alla fall och hoppas att det blir bra med det som det är!

Anonymous said...


Lycka till med tax.Undrar vad du flyttar.Jag tror canada är lättare
att leva i än usa.Kram christer

Gunilla Nardin said...

ja livet bjuder pa en hel del overraskningar, det ar val det minsta man kan saga. Hoppas verkligen for din skull att det ar slut med deklarationstrassel efter detta. Mycket pengar det dar, antar att det ar bara att bita i det sura applet och se glad ut. Hoppas du klarar dig fint anda och kan fortsatta planera for ditt framtida liv.
Ditt motto later bra tycker jag.

Sag att ni fatt nagra regnskurar, battre det an inga alls. Men det loser ju inte problemet med torkan saklart.

Har i Frankrike har vi det lagom varmt just nu, som
svensk hogsommar ungefar. For mig far det garna fortsatta
sa...helt ok. Inga varmeboljor..nej tack!

Ha en riktigt fin helg Anne-Marie!
Stor Kram
Gunilla

Andra året i Hjo said...

Nu har SVT i Sverige uppmärksammat torkan i Kalifornien. Floder har sinat och sjöar försvunnit. Det är förskräckligt.

Anne-Marie said...

Åsa: Ja du, USAs skatteverk är verkligen inte att leka med. Jag är troligen inte ensam om den upplevelsen.
Tror att många har andra aktiviteter på gång under sommaren.
Jag vet inte om jag kommer att stanna i Sverige. Men jag vill bort från USA pga olika anledningar. Får skriva mer när saker och ting blir mer utkristalliserade. :)

Anne-Marie said...

Marina: Det är bara att hålla tummarna att det inte kommer några förfrågningar från skatteverket framöver.

Anne-Marie said...

Christer: Tack! Vi får se vart jag tar vägen på sikt.
Har faktiskt aldrig besökt Kanada så vet inte hur det är där.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Gunilla: Nej, jag hade inte kunnat föreställa mig att det skulle bli så här efter det att jag skickade in min deklaration. Eftersom jag aldrig blivit kontaktad av skatteverket får jag skylla på mig själv :) eftersom jag var den som tog steget att ta kontakt med advokaten.
Det var fantastiskt skönt att få regn under 1-1,5 vecka till och från. De senaste dagarna har det varitriktigt varmt igen.
Svensk högsommarvärme låter väldigt skönt tycker jag. :) Hoppas att det fortsätter hos dig.
Ha en fin helg du också Gunilla! Stor kram!

Anne-Marie said...

Hans: Jag har märkt att det skrivs mer och mer om torkan i Kalifornien. Jag har en känsla av att det inte alls är omöjligt att det kan bli så att folk tvingas att flytta från Kalifornien framöver.

Desiree said...

Skönt att allt är inskickat nu så får man verkligen hoppas på att detta är slutet på denna tråkiga sega historia. Jag önskar verkligen att du får ett slut på detta som varit en sådan sur historia. Hur blir det nästa år du ska deklarera i USA, kommer du behöva ta hjälp av advokat varje år du ska deklarera så länge du blir kvar i USA?
Jag önskar dig verkligen en dessto trevligare helg.
En stor varm kram till dig.

Anonymous said...

Vilket mek! Att det ska behöva vara så besvärligt och kosta så mycket. Det är ju inte riktigt klokt!
Så du tänker lämna USA?
Kunde du inte bara smitit iväg? Funkar det inte?

Channal said...

130 sidor!! Kul läsning! Nu håller vi tummarna att allt blir rätt!

Trevlig helg och Kram! Anna

Gunnel said...

Vi tycker att Sverige är byråkratiskt, men när jag läser din blogg och hör vad min son i Dallas berättar, så tror jag inte vi toppar den listan. Kram.

Anne-Marie said...

Desiree: Det var 3 intensiva månader som detta tog när jag egentligen bara fokuserade på blanketter och beräkningar hela min vakna tid. Roligare kan man ju ha. ;)
Så länge som jag är en amerikansk medborgare kommer jag att få ta hjälp av en "tax preparer" för att få hjälp med deklarationen och alla blanketter som numera måste skickas in.
Att ta hjälp av en advokat tror jag inte jag behöver - det var nu eftersom det hela behövde redas ut eftersom jag inte visste exakt vad som gällde - och det är bra eftersom en advokat kostar mycket mer än en tax preparer.
Skall bli skönt att kunna tänka på litet annat framöver. :)
Ha en fin helg! Stor kram!

Anne-Marie said...

Lena: Mek var ett bra ord. :)
Jag planerar att lämna USA. Jag måste ta tag i vissa saker i Sverige men undrar om jag verkligen kan stanna där framöver. Mycket möjligt att jag inte kan göra det efter att ha bott utomlands under så många år. USA och Sverige skiljer sig väldigt mycket åt inom många områden.
Att smita undan? Många skulle nog ha gjort det men jag är inte sådan som person. Eftersom jag tog upp ett pensionskonto i deklarationen kunde det ha gått "illa" med ännu mer i straffavgifter så jag bestämde mig för att "ta tjuren vid hornen".

Anne-Marie said...

Anna: Japp, det var många papper som skickades. Tur att advokaten tog hand om att ordna alla papper efter konstens alla regler.
Nu får vi se vad som händer framöver och vad jag gör. :)
Ha en fin helg! Kramar!

Anne-Marie said...

Gunnel: Nej, jag tror att USA vinner den "striden" ifråga om byråkrati. Jag har ju även gått igenom att immigrera till USA och det var något helt otroligt så byråkratiskt det var.
Kram!

Beatrice said...

Spännande med förändringar! Men nej, inte kul att bli kvar i Sverige. Visst kan det vara skönt att allt är så korrekt och funkar så bra, men det kan var en sån belastning också med alla regelverk (formella och informella). Själv drömmer jag ofta om en tillvaro i ett varmare klimat, typ Spanien. Pratar du spanska efter alla år i Kalifornien?

Anne-Marie said...

Beatrice: Det finns nog lika många, om inte fler, regelverk och byråkrati i USA. Sverige är inte alls så byråkratiskt som många tycker.
Nej, jag kan faktiskt ingen spanska alls. Jag bor i en del av Kalifornien som skiljer sig en hel del från den övriga staten eftersom vi har få spansktalande här.

Bettan said...

Så skönt att skattebiten förhoppningsvis är klar!
Det ska bli spännande att få ta del av dina planer så småningom :)
Hoppas du får en skön sommar, och hinner uppdatera bloggen ibland.
Kram

Äventyret framtiden said...

Ja, kära du! Nog har du haft att göra och säkert kommer att ha en tid ännu. Jag har äntligen läst "fast" mig här hos dig. Jag hör till dem som har haft annat för sig och inte hunnit läsa bloggar så aktivt som jag brukar. Och det känns inte bra...
Nu ser jag framemot att det går bra för din del, att dina beslut om förändring går den väg du själv önskar.
Lycka till på alla sätt!
Kramar!

Annica said...

Nu håller vi alla tummarna för att denna "papperskarusell" äntligen är över. Jag hoppas du kan börja andas fritt igen. Den senaste tiden måste ha varit en verklig mardröm. Och dessutom oerhört kostsam.
Jag såg också inslaget i SVT om torkan i CA. Det är förfärligt. Bl.a. talade man om vilka enorma mängder vatten som går åt för att odla mandel. För en enda mandel, EN ENDA, krävs det 4 (fyra!) liter vatten. Helt ofattbart. Och CA är ju storproducent av mandel. Jordbrukarna fick använda allt vatten de behövde, inga restriktioner där.
Man talade också om de rika (och berömda) i CA som obekymrat vattnade sina gräsmattor och blomrabatter och istället hellre betalade dryga böter för vattenslöseriet. De har ju råd med det. Men hur rik man än är så kan man inte köpa vatten som inte finns. Slutet kan vara närmare än man tror för soliga Kalifornien.
Kram från både ett strilande och strålande Norrbotten!

Anne-Marie said...

Lisbeth: Jag hoppas verkligen att skatteverket inte vill ha mer information och framför allt inte mer pengar.
Vi får se hur allt utvecklar sig framöver. Har märkt att luften gick ur mig till viss del efter det att allt var ivägskickat till skatteverket.
Önskar dig en fin sommar!
Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Det blev litet mer intensivt än vad jag hade tänkt mig under denna vår. Och framför allt mera kostsamt än vad jag hade kunnat föreställa mig.
Roligt att du tittade in mitt uppe i allt du har omkring dig.:)
Jag lever litet med frågan just nu hur allt skall utveckla sig framöver.
Tack för dina lyckönskningar! Kramar!

Anne-Marie said...

Annica: Tack för dina hållna tummar. :) Jag håller också tummarna. Ja, det blev väldigt mycket pengar som jag verkligen kunde ha använt till bättre saker än att "göda" skatteverket och advokaten.
Jag tror att det stämmer att jordbrukarna inte behöver spara vatten. Mandlar är mycket stort i Kalifornien. Man undrar hur denna torka kommer att avlöpa i slutändan. Och det som kanske är ännu mera skrämmande är att de företag som är "water bottling plants" inte bryr sig om torkan heller utan fortsätter att tappa vatten på flaskor i oförminskad styrka här i Kalifornien.
Jag har också läst om och sett bilder på kändisarnas tomter och som tydligen är gröna och fina. Min skola tycks heller inte bry sig om vattenrestriktionerna. Och vi har definitivt inte mycket pengar.
Läste att det varit den regnrikaste maj på 200 år!!! i Sverige. Ni får exportera vatten till Kalifornien. :)
Kram från ett - just nu - mulet Weed!

olgakatt said...

Värsta missbruket av vatten är nog ändå "fracking" för att utvinna skifferolja. Sen är dessutom det vattnet förorenat plus att även grundvattnet är i riskzonen för förorening.
Till ett av mina försäkringsbolag har jag varit tvungen att bedyra att jag inte är skattskyldig i USA! När jag sen läste på finner jag att det inte bara är att avsäga sig ett amerikanskt medborgarskap. USA:s skattemyndigheter hemsöker vederbörande i ytterligare 10år!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Fracking är verkligen inte bra. Det har uppstått en hel del jordbävningar dessutom i områden där man sysslar med fracking.
Intressant att till och med försäkringsbolagen i Sverige börjar med den typen informationsinsamling. Jag tror att det kommer att bli ohållbart att vara en "US person" och ha utländska konton osv.
Det är tydligen en vanlig missuppfattning att man skall skicka in deklaration under 10 år även om man avsagt sig sitt amerikanska medborgarskap. Numera skall man tydligen kunna göra en "final tax return" för det år som man fortfarande är medborgare och skicka in en blankett som skall ta upp om man blir skyldig en så kallad "exit tax" vilket jag absolut inte skulle bli skyldig. Den här sidan har en del bra information: http://www.expatinfodesk.com/expat-guide/relinquishing-citizenship/renunciating-your-us-passport/misconceptions-about-renunciation-of-a-us-passport/