Thursday, May 21, 2015

Sommarjobbsnostalgi

Den här veckan är den sista på skolans vårtermin. I kväll har vi de sista slutproven ("finals"). Skolan har sedan en så kallad "summer session" under juni till början av augusti, men inga kurser som jag eller mina kollegor skall supporta utan bara kurser som hålls lokalt på skolans campus eller kurser via internet.
Många elever har nog redan gett sig av och åkt hem till sina hemorter. Det finns rätt många "out of state" elever vid detta college.

När jag var internationell elev med mitt visum (F-1) var jag bara tillåten att arbeta inom skolan. Arbete utanför skolans campus var inte tillåtet. Som tur var hade jag turen att kunna arbeta litet grand under somrarna på ett av skolans kontor.
Men har man inte begränsningen av ett studentvisum kan man givetvis söka jobb överallt. Hur det ser ut med sommarjobb för ungdomar i mina trakter vet jag inte men jag kan tänka mig att det är relativt ont om sådana jobb. Siskiyou County är ett glesbygdsområde med hög arbetslöshet så det finns inte heller tillräckligt med "vanliga" arbeten.

Hur är det i Sverige nuförtiden med sommarjobb? Får ungdomar jobb eller är det tufft att hitta något?

Jag hade sommarjobb under tre somrar när jag gick på gymnasiet och det var väldigt bra och lärorikt. Det var där jag lärde mig om "customer service" vilket jag senare haft stora nytta av på mina senare arbetsplatser.

Mitt första sommarjobb var sommaren 1978 och då var det lätt att hitta jobb. På den tiden kunde man till och med gå in i en affär och fråga om de hade sommarjobb. Det gjorde jag vid ett tillfälle.
Det fanns en affär i Stockholm som hette Lärarnas Inköpscentral (såg nu att de gick i konkurs 2014) och jag och mina föräldrar kände till den eftersom min mamma var lärare. Jag ringde upp och frågade om de behövde någon och det gjorde de. Möjligen att jag var där på någon enklare intervju och sedan var det klart. Där jobbade jag flera veckor och stod i kassan och hjälpte till i affären.

Litet senare samma sommar arbetade jag även några veckor i Lindståhls Bokhandel som låg på Odengatan. Den bokhandeln finns inte kvar numera vad jag vet. De hade även en bokhandel (med ett annat namn) på Vasagatan och där gick jag bara in och frågade. Jodå, de behövde hjälp på Odengatan.

Och jag kom tillbaka till Lindståhls Bokhandel ytterligare två somrar under rätt många veckor. Jag fick stå i kassan, plocka upp böcker och hjälpa kunder. En hel del kändisar kom även in i den bokhandeln vilket var roligt. Minns ni Robert Broberg som bland annat sjöng om uppblåsbara Barbara och slog igenom med Båtlåten? :) Han var en av kunderna.Lindståhls Bokhandel var en stor bokhandel med två plan. På övre plan där jag arbetade sålde vi böcker och på nedre plan såldes kontorstillbehör. På nedre plan jobbade en litet yngre kille (de flesta som arbetade i bokhandeln var äldre kvinnor) och han och jag kom väldigt bra överens. Vi hade en hel del gemensamma intressen och mycket roligt att prata om. Vi var bara goda vänner men jag vet inte om jag skrattat så mycket som jag gjorde de två somrarna när han och jag arbetade tillsammans.

Att ha sommarjobb är mycket lärorikt och ett bra sätt att börja komma in i det vuxna arbetslivet. Jag lärde mig mycket om "customer service" och att ta ansvar för olika saker. Och att kunna arbeta med böcker var ju inte helt fel det heller. :)

Berätta gärna om dina sommarjobbsminnen.

Har ni läst några av Shirley MacLaines böcker? Jag har läst flera av hennes böcker och där berättar hon bland annat om en bokhandel där hennes "andliga resa" började - Bodhi Tree Bookstore i West Hollywood. Den besökte jag under en av resorna till Kalifornien och det var onekligen ett spännande besök. Även den bokhandeln har tyvärr stängt sedan 2011. Bokhandlar är platser som jag alltid tyckt om som ni kanske märkt.

Minns ni bokhandelsrivalerna i "You've got Mail?"

22 comments:

em said...

På LIC köpte jag min första grammofon, och fick ett par EP-skivor på köpet. På den tiden låg en av deras butiker på Birger Jarlsgatan. Och på Lindsthåls har jag förutom böcker köpt mitt Mah jonggspel och tekoppar - en affär man kunde botanisera timmavis i. Det måste ha varit roligt att handla där.
Margaretha

Gunnel said...

När jag var ung var det inga problem att få sommarjobb och mina barn hade inte heller några större svårigheter. Numear verkar det helt ändrat. Kommunen erbjuder alltid en del jobb men det är inte så många och det finns massor som söker. Förr fanns så många jobb som inte finns att tillgå mer, så det är inte konstigt att det är besvärligare nu. Ha en trevlig helg.

Desiree said...

När jag var ung var det redan då rätt svårt att få sommarjobb. Det var kontakter som gällde redan då. Sommarjobbade en del på SIDA en av Sveriges biståndmyndigheter där min mamma jobbade. Sommarjobbade ett annat år på Jästfrabriken i Rotebro där en kompis mamma jobbade och fixade jobb till oss. Sommarjobbade två år på Stockholmsuniversitet med att hjälpa forskare med deras projekt.
Visst är sommarjobb nyttigt och lärorikt.
Kram!

Steel City Anna said...

Jag undrar ocksa hur det ar med sommarjobb nu i Sverige. Jag hade alltid sommarjobb fran 14 & uppat. Allt mojligt. Stadade, malade vaggar, fakturahandlaggare, vardbitrade och lararvikarie. Under universitetsstudierna jobbade jag mer eller mindre heltid och pluggade heltid. Den arbetslivserfarenhet jag fick har absolut vagt tyngre an betyg, sen nar jag skulle ut i arbetslivet pa riktigt. Jag hoppas verkligen att det finns mojligheter for unga idag att jobba. Nar jag var som yngst var det kommunen som hjalpte till med jobben, ett jattebra initativ. Jag larde mej jattemycket, man mognar, blir mer social, lar sej ta ansvar pa ett annat satt och saklart ar det kul att tjana pengar. I england ar det vanligt att man sommarjobbar pa puben & affarer. Det finns gott om jobb i den sektorn. Men for de riktigt unga tror jag inte sa manga mojligheter finns.

Det later underbart att jobba i bokhandel! Sarskilt en san stor.

Annika said...

Vet inte hur lätt det är hemma, faktiskt? Men inte så jättelätt, tror jag, för unga att få jobba under sommaren. Men min systerdotter har jobb och en av mina bästa vänners bägge tonårsdöttrar har jobb.
Här hos mig verkar det vara ganska lätt att få sommarjobb. Nästan alla Karolinas kompisar som är hemma fr college jobbar i sommar. Tanken är att K ska göra detsamma, som du vet. De jobbar i butiker, eller som servitörer, eller värd (host/hostess) på restaurang eller jobbar på ngt mackställe, typ subway etc.
Jag sommarjobbade från åttan och framåt. Först hos min pappa på Hässelby Slott, som trädgårdsarbetare där var jag i tre somrar. Älskade det.
en sommar jobbade jag inom hemtjänsten. Det tyckte jag inte så mkt om.
Sedan började jag jobba på riktigt.
Minns hur det var att få första lönekuvertet, vilken känsla! OCH så rik man kände sig. Det första jag köpte var en kamera.
OCH man slapp skatta om man tjänade under en viss summa, och jag höll mig under den, precis som de flesta som sommarjobbade (och tyckte ändå att jag var så rik, hihi).
Ja, visst är det nostalgi. Jag minns fortf när jag och min pappa cyklade till jobbet vid 6:30 under sommarmorgnar som var SÅ vackra.
Fina somrar att tänka tillbaka på.
Trevlig helg!!!
Kramar!!

Channal said...

Jag hade också mitt första sommarjobb 1978. Sommarlovet mellan åttan och nian på Televerket. Minns min förta lön på 3000 kr. Var överlycklig! Jobbade där flera somrar. Idag är det tufft med både sommarjobb och "vanliga" jobb för ungdomar. Det är hemskt! Det som gäller är att ha kontakter.

KRAM o Trevlig helg! Anna

Anonymous said...

Jag var tonåring under WWII. De flesta män var inkallade och vi ungdomar ombads hjälpa till på bondgårdar o. dylikt. Jag skrev upp mej och blev sänt till en bondgård i Västmanland. Jag var 15 år. En månad var jag där. Lärde mej att maskinmjölka och att "mjölka efter".
Fick också tillfälle att sprätta dynga på åkrarna och köra släpräfsa.
Fick inget betalt.

Följande sommar jobbade jag på lasarettet i stan. Trodde att jag ville bli sjuksköterska. Min kloka mor föreslog att jag skulle se hur det var.
Jobbade från 8 fm till 1 em. Tillbaka kl. 4 och slutade 7 på kvällen. Fick en ljusblå klänning och vitt förkläde som uniform. Strumpor var ett MÅSTE.
Sjuksköterkejobbet var inte för mej !

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Margaretha: Jag tror att det var Birger Jarlsgatan där LIC fanns när jag arbetade där.
Jag minns faktiskt inte så mycket av vad som fanns att köpa i butiken. Men det var en hel del kunder som kom dit.
Låter som om du har trevliga minnen av LIC.

Anne-Marie said...

Gunnel: Nog är det skillnad just med tanke på sommarjobb hur det var för 20-30 år sedan och hur det är nu. Jag skulle inte vilja vara ung i Sverige just med tanke på jobb. Och inte litet äldre heller. Man bör väl vara runt 35-40 numera och samtidigt ha 25 års arbetslivserfarenhet. Det är nog rätt många yrkan som inte finns kvar numera. Glad Pingst!

Anne-Marie said...

Desiree: I slutet av 70-talet och början av 80-talet fanns det gott om sommarjobb. Minns inte när det började ändras.
Låter som om du verkligen haft intressanta och lärorika sommarjobb. Jästfabrik låter annorlunda. :)
Kontakter har nog blivit mer och mer viktigt. Jag hade inga kontakter när jag fick mina sommarjobb utan det gick bra att bara höra sig för.
Kram!

Anne-Marie said...

Steel City Anna: Jag tror att det kan vara svårt att hitta sommarjobb om man inte har bra kontakter och kanske någon bekant eller släkting som kan hjälpa till.
Du har verkligen haft många olika slags sommarjobb. Jag höll mig litet mera "snävt" i bokhandelsvärlden. :)
Att kunna komma ut i arbetslivet och få prova på ett arbete tror jag är väldigt viktigt för att mogna som person och att lära sig att ta ansvar.
Lindståhls var en stor bokhandel. På den tiden fanns det mer variation av allt och ett större utbud av olika slags affärer. Nu känns det som om det är de stora kedjorna som tar över mer och mer.

Anne-Marie said...

Annika: Det enda jag känner till om sommarjobb i Sverige är det jag läst i till exempel DN. Och det verkar som om det kan vara litet tufft att hitta något.
Även om USA - precis som Sverige - har tappat många olika slags "enklare" yrken tror jag det fortfarande finns fler sådana jobb i USA. Och här ser man ju relativt ofta skyltar i butikerna som säger "Help wanted". Det ser man väl knappt i Sverige nuförtiden.
Vilket härligt sommarjobb du hade när du arbetade tillsammans med din pappa. Antar att du lärde dig att ta hand om en trädgård då. :)
Jag minns också det första lönekuvertet och att det var en speciell känsla att gå in på banken och sätta in pengarna. Det gjorde jag för det mesta. Just det ja, man slapp skatta. Det var tider det. :)
Jag kom att tänka på sommarjobb nu när min skolas vårtermin är slut och många elever lämnat skolan.
Ha en fin helg och pingst! Kramar!!

Anne-Marie said...

Anna: Jag minns att rätt många i Stockholm fick jobb hos Postgirot. De brukade ta in många sommarjobbare. En kompis till mig arbetade där några somrar.
Det var överlag mycket lättare att få jobb på 70- och 80-talen. När jag sökte jobb 1987 (ett "vanligt" jobb) fick jag komma på många intervjuer och blev erbjuden i stort sett alla.
Det kan inte vara lätt att vara ung och inte ha någon arbetslivserfarenhet.
Ha en fin pingst! Kram!!

Anne-Marie said...

Ruth: Du har ett litet annat perspektiv ärn många av oss andra. Det måste ha varit en mycket annorlunda tidsperiod under kriget.
Även om du inte fick betalt lärde du dig i alla fall något som inte många kan.
Nej att jobba på sjukhus vore inget för mig heller. Har mycket svårt med den miljö som råder där. Och bara ordet "sjukhus" tycker jag säger en del om hur man ser på sin verksamhet. Varför inte tala om hälsa i stället?
Ha en fin helg!

Anonymous said...

Vad kul att höra om dina sommarjobbminnen. Jag har inte så mycket erfarenhet själv, bara lite stöjobb här och där.
Intressant också att få veta att ni slutar skolan så tidigt för säsongen. Här i UK slutar skolan i mitten av juli och vi har tre terminer.
Ha en härlig weekend!

Anne-Marie said...

Lena: Ibland är det kul att bli litet nostalgisk. :)
Skolan har tre terminer också - en spring semester, en summer session och en fall semester. Det är bara ca 1 veckan i år mellan vår- och sommarkurserna.
Andra college och universitet kan ha andra slags terminssystem. En del har "quarter system".
Ha en fin pingsthelg!

Desiree said...

Jag började inte att sommarjobba förrän på 90-talet och då var det relativt svårt om man inte hade rätt kontakter men jag hade ändå turen att få några jobb som sagt.
Kram!

Andra året i Hjo said...

Det måste ha varit betydligt enklare med sommarjobb på 60-70-talen. Tror att kommunerna tar sitt ansvar och anställer ett visst antal sommarjobbare. Själv jobbade jag på järnbruket därhemma ett par somrar. Och kom underfund med att det nog inte var något för mig.

Anne-Marie said...

Desiree: Jag har en känsla av att det blev svårare kring 90-talet. Kontakter verkar vara nyckeln inom även det vuxna arbetslivet.
Kram!

Anne-Marie said...

Hans: På 60- och 70-talen var det ett helt annat "klimat" i samhället och arbetslivet. Tror att det fanns många "enklare" arbeten som successivt försvunnit.
Det som är bra med sommarjobb är att man kan prova på (om man får ett arbete förstås) vad man trivs med.

Rebekah M said...

Intressant att läsa ... både Din post och alla kommentarerna.

Anne-Marie said...

Rebekah: Roligt att du kollade mitt tidigare inlägg och kommenterade. :)