Wednesday, May 6, 2015

Att vara utan telefon och internet

Igår kände jag mig litet avstängd från omvärlden när jag kom hem. Redan på morgonen blinkade bredbandslampan rött på mitt modem som jag har genom telefonbolaget AT&T.
Eftersom jag har min telefon via internet försvann både internet och telefon tills felet hade åtgärdats. Och det tog sin tid. Det var först sent på kvällen som servicen kom tillbaka. Stora delar av Kalifornien tycktes ha problem.

Jag är gammaldags och har kvar min fasta telefon men att inte ha telefonen separat - som jag hade tidigare - utan via internet blir problematiskt ibland. Försvinner internet, försvinner även telefonen. Min mobiltelefon är en enkel, äldre Tracfone som kostar en hel del att använda så den använder jag bara i nödfall.

Eftersom jag bor granne med skolan kan jag ibland koppla upp mig till skolans wi-fi men det är inte särskilt pålitligt. Och då jag har ett telefonnumer via Skype kan jag ringa via Skype men det blir litet onödigt invecklat framför allt då jag har ett svenskt Skypenummer. Det var när min mamma blev sjuk som jag var tvungen att ha ett svenskt telefonnumer eftersom nästan alla nummer till myndigheter och företag i Sverige börjar med "7" (när man ringer internationellt) vilket kostade en förmögenhet när jag ringde via min vanliga långdistansservice.

Man inser snabbt hur otroligt beroende vi numera är av att ha en uppkoppling till omvärlden via telefon och internet. Jag har läst ett antal artiklar som har berättat om USAs litet smått "antika" elnät (som ju också behövs för att kunna ha en uppkoppling) och att en attack av något slag eller en solstorm skulle kunna slå ut elnätet under relativt lång tid. Effekterna skulle snabbt bli mycket stora tror jag. Det amerikanska samhället skulle mer eller mindre stanna upp och det vi tar för givet skulle snabbt bli stora "projekt". En hel del experter tror att det inte alls är omöjligt att en stor solstorm skulle kunna slå ut våra moderna samhällen.
Den som lever får se antar jag. :)

En liten kort "blänkare" bara - jag har lagt till en länk under blogg"huvudet" som heter Artiklar. För ett par månader sedan blev jag intervjuad av Kalmar Läns tidning och fick en PDF-fil som jag länkat till.
Igår hade skolans "Board of Directors" sitt månatliga möte och varje månad är en medlem ur Classified Staff fokusperson i den "rapport" som senare sänds ut från mötet. Igår var jag fokusperson så lade upp en länk även till denna artikel. Jag fick skriva själv så därav texten i jag-form.
Och som ni kan se var jag fantasilös och använde samma bild på mig själv. ;)

Har aldrig tidigare använt mig av Google Drive så om det inte fungerar med länkarna (till PDF dokument) kan ni väl "hojta till".

Mitt AT&T Uverse modem igår.

24 comments:

Anonymous said...

Hej, klart att man blir irriterad
när det krånglar. Det har hänt,
att någon klantat sig. Det hände,
för någon månad. Sedan att någon.
Släckte hela mobila nätet. Dåligt.

Jo strömavbrott har byggt bort i
sverige. Men ett strömabonemang ökat
till dyra pengar. Ska det bli ett
nytt elnät i usa. Det blir mycket dyrt. Hälsningar Stig.

Channal said...

Ska kolla in länken. Kul med en artikel i tidningen.

Ja, världen är sårbar gällande nätet! Skönt att det funkar igen. Själv har jag fiber och det är billigt och supersnabbt! Via fibernätet har vi allt! TV, data trådlöst och fast telefoni! Vi har vanlig telefon vi också och det ringer i den.

Imponerad av att du fortfarande har så bra svenska i skrift o tal!

Kramar Anna

Krönikören said...

Nu har jag läst artiklarna. Det var roligt att få reda på lite mer om dig. Översättningar och bokförlag, det var grejer det.

Jag läste ditt förra inlägg om språket och böcker. Läser du inga svenska böcker längre? Jag är också uppväxt med mycket böcker, och här svämmar de över. Trots rensningar då och då. Men nu läser jag mer och mer e-böcker, de tar ju ingen plats.

Telefon på något sätt är ett måste idag.

Du är välkommen, och alla andra förstås, på virtuellt releaseparty hos mig!

Anne-Marie said...

Stig: Jag hade i alla fall internet och telefon på jobbet under dagen så det var ju bra.
Idag ringde jag faktiskt telefonbolaget och fick $10 kredit vilket jag tyckte var helt okej. Det var kompensation för att servicen låg nere igår.
USA elnät tror jag är mer föråldrat än det som finns i Sverige. Skulle det bli ett längre elavbrott blir det snabbt väldiga konsekvenser i våra samhällen.

Anne-Marie said...

Anna: Det var litet roligt att bli tillfrågad att vara med i tidningen.
Jag bor ju precis bredvid skolan och det intressanta är att skolan har fibernät för internet och telefon men huset jag bor i - som alltså ligger kanske 50-100 m från skolan - inte har fiber utan äldre ledningar.
Just denna service som jag och många med mig har (kallas Uverse) har fått väldigt mycket kritik eftersom den inte fungerar särskilt bra. Jag hade mycket stora problem när jag flyttade in och skrev till och med brev till ledningen inom jätteföretaget AT&T. Det fick resultat som tur var för min uppkoppling.
Tack! :) Jag har faktiskt aldrig ens reflekterat över att jag skulle ha tappat min svenska men en del personer kanske gör det.
Kramar!

Anne-Marie said...

Lotta: Vad bra att det fungerade med länkarna.
Vi har ju litet gemensamt med tanke på böcker. :) Jag kan fortfarande sakna ibland det arbete som min pappa och jag gjorde. Det var roligt så länge som det varade.
Det har faktiskt blivit dåligt med svenska böcker sedan lång tid tillbaka. Jag läste knappt böcker på svenska redan när jag var litet äldre och bodde i Sverige.
Skall kolla in ditt releaseparty - nu när jag har internet i kväll. :)

Marina said...

Världen har blivit beroende av internet - på gott och ont! Och visst blir det påtagligt när man plötsligt står utan.

Desiree said...

Förstår att du kände dig bortkopplad från världen utan både telefon och internet. Ja det är otroligt hur beroende vi är att ständigt vara uppkopplade. Det är bra att allt detta finns men också skrämmande hur livsnödvändigt det blir. Skönt att det hela är åtgärdat nu.
Kram!

Gunnel said...

Hemskt egentligen att man ska känna sig så beroende av internet. Vi har telefonen separat, som tur är, annars hade jag nog blivit nipprig. Mitt tålamod är inte stort när inte datorn funkar. Förstår inte varför. Det är inte så förskräckligt länge sen som jag inte ens hade en dator här hemma och nu är den det första jag ser när jag stigit upp. Kram

Annika said...

Ja, visst är vi beroende. jag blir riktigt stressad då internet inte funkar, eller wifi, eller what not.
Har ännu en fast telefon. Men vi funderar mer och mer på att säga upp den. De enda som ringer på den är försäljare, typ.
OCH när strömmen går, då blir jag riktigt stressad.
Men det händer rätt sällan eftersom våra elledningar är nedgrävda-
Ska absolut läsa artiklarna om dig!!
Kramar!

Gunilla Nardin said...

Sa kul att bli intervjuad!Det har jag aldrig blivit.
Visst star man sig slatt numera utan internet och telefon.Som tur ar sa har jag min nya Sony mobil, som raddare i noden. Skrammande ar det verkligen, att om ifall att, nagon slags katastrof skulle intraffa, sa vore all kommunikation omojlig.Vagar knappt tanka tanken.
Ja jag har sagt det redan, men sager det igen. Du ar fantastiskt bra pa att skriva svenska. Och sakerligen lika bra pa att prata.
Sa, om du skulle atervanda till Sverige, sa vore atminstane det inte nagot problem.Hoppas du finner ut vad som ar bast for dig.

Imorgon ar det helgdag har i Frankrike, sa det blir annu en lang weekend.Och snart borjar filmfestivalen , och sedan kor allt igang igen. Turistsasongen startar med allt vad det innebar.
Vi har ju bott i Cannes tidigare, men skulle inte vilja flytta tillbaka.

Ha en fin helg Anne-Marie
Stor Kram
Gunilla

FREEDOMtravel said...

Vi har varit utan telefon i fem månader nu (sedan vi lämnade Sverige i husbilen) och det funkar utmärkt. Däremot har vi svårt att vara utan Internet. Vi har inte Internet exakt hela tiden, men vi ser till att ha tillgång till det varje dag, antingen via wifi eller via simkort. Vi skulle nog känna oss väldigt bortkopplade om vi inte hade det...

olgakatt said...

Det var en trevlig intervju!
Strömavbrott och nedkopplat internet är inget kul. Vi lät oss luras till sk IP-telefoni och då försvinner telefonen också vid strömavbrott. Mobiltäckningen är usel i vårt hus så vi hoppas att kopparledningen blir kvar! Man är ju i full färd med att ta bort de gamla kopparnäten i Sverige. I så fall blir vi utan både telefon och internet.
Man jag har upplevt även mitt på Manhattan att mobiltäckningen varit dålig. En amerikansk dam med rötter i Kina som jag mötte i Kina menade att minsta by i Kina hade bättre telefonnät än där hon bor i DC. Och i USA har ibland operatörer inte haft kontakt mellan de olika näten när jag skickat SMS!

Annica said...

Ibland väljer jag att ha datorfria dagar och det går hur bra som helst. Självvalt - då är det ju alltid okej! ;) Men när jag ska använda datorn då SKA bara internetuppkopplingen fungera! Annars blir jag både småilsken och frustrerad. Tack och lov är det sällan den trasslar. Jag har ingen snabb uppkoppling och den går via gamla telefonnätet. Men jag klarar mig så bra med detta.
Jag har kvar min gamla, vanliga trådtelefon och jag kommer att kämpa med näbbar och klor för den. Jag vill inte alls ha IP-telefoni! Och min mobiltelefon använder jag så sällan och då bara att ringa och skicka sms med. Någon smartphone eller surfplatta har jag inte. Antagligen är jag väldigt omodern... ;)

Vilka trevliga artiklar om dig - så roliga att läsa. Och jag måste hålla med kommentarerna ovan: Du har inga problem alls med svenska språket! Fantastiskt med tanke på att du levt med engelskan i så många år. Attagirl! :)
Internetisk ;) kram på väg!

Anne-Marie said...

Marina: Jag har svårt att tänka mig att leva utan internet. Nu undrar jag ibland hur man fick reda på saker och ting för 20-30 år sedan.

Anne-Marie said...

Desiree: Just det där att telefonen och internet ligger "hopklumpat" tycker jag inte om. Tycker bättre om att ha telefonen för sig och internet för sig. Som jag hade det tidigare. Men det går inte - flyttar man tvingar egentligen AT&T folk att byta till Uverse.
Nu får vi hoppas att de kan ha ordning på sin teknik. Kram!

Anne-Marie said...

Gunnel: Visst klarar man sig utan telefon och internet ett tag men just telefonen tycker jag inte om att vara utan. När jag bodde i Sverige - för "bara" 18 år sedan - hade jag ingen dator hemma och visste knappt vad internet var. Michael hade dator och internet (det var uppkoppling via telefonlinjen. Mycket långsam uppkoppling) så då vande jag mig. Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Jag minns din komiska berättelse om din telefon (tror det var din mobil) vars skärm sprack och du blev litet smått panikslagen. ;)
Jag tycker om min fasta telefon. Tyckte ännu bättre om den innan den gick via internet. Gick strömmen hade jag fortfarande en telefon. Det har jag inte nu. Har sett till att ha telfoner som inte behöver ström.
Vi har inte så ofta strömavbrott nu men om en stor solstorm kom in och slog ut elnätet, då kunde det bli kris.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Gunilla: Jag har faktiskt även tidigare fått frågan om att bli intervjuad - till och med av Sveriges Radio en gång - men pga tidsskillnaden gick det inte.
Jag har en så kallad "emergency radio" hemma som kan användas antingen med el eller batteri eller att man "crank" (vet inte vad man säger på svenska) radion och på så sätt laddar den. Den tror jag är bra att ha vid en ev. kris.
För mig känns det så självklart att ha svenskan intakt. Kan förstå om barn kan tappa ett språk som de inte använder men vuxna borde inte tappa sitt modersmål om de kommer som vuxna till ett annat land.
Vad trevligt med en helgdag hos dig. :) Efter en snabb "googling" vet jag nu vilken dag det är. Visste inte om att det fanns en sådan helgdag i Frankrike.
Ha en fin helg! Stor kram!

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Och hur skulle ni kunna blogga utan internet? :)
Ni bloggar ju otroligt flitigt under er resa. Kanske ni kan ringa via datorn? Det finns ju så många sätt att ringa nuförtiden.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Tack! Kvinnan på Kalmar Läns tidning ställde bra och vettiga frågor tycker jag.
När jag flyttade för ett par år sedan blev jag tvungen att skaffa AT&T Uverse vilket ju är IP-telefoni. Problemet med Uverse är att den typen teknik egentligen skall gå via fiber men vi har kopparledningar i stora delar av Siskiyou County. Telefonreparatören som hjälpte mig i början när jag hade enorma problem med mitt Uverse berättade detta.
USA tror jag ligger litet efter inom mobilområdet. Trots att täckningen är mycket omfattande. Intressant att mobilnätet är så bra i Kina. Hade ingen aning om det.

Anne-Marie said...

Annica: Jag vet att du har berättat att du tar litet datorledigt ibland. Tänk att det fortfarande finns den långsammare internetuppkopplingen i Sverige. Trodde att man ersatt alla dessa ledningar med annat.
Jag kämpar också att ha kvar min trådtelefon. Tycker inte om trådlösa telefoner och den effekt de har på min kropp. Du och jag kan ta varandra i hand eftersom jag också troligen är väldigt gammaldags. :)
Vad roligt att du tyckte om artiklarna - tack! Nej, svenskan har jag inga problem med och som jag skrev till Gunilla tycker jag att kommer man som vuxen till ett annat land skall man inte tappa sitt modersmål. Barn kanske, men inte vuxna.
Internetisk ;) kram tillbaka!

Steel City Anna said...

Vilka intressanta artiklar! Tack för att du delar med dej. Tydligt verkligen att man vet mycket lite om livet! Det är ett stort steg att bryta upp ifrån sin vardag. Jag tänker ofta att nu hade jag aldrig vågat flytta som jag gjorde när jag var ung. Svåra beslut att ta. Och som sagt mycket oväntat sker i både världen och livet som påverkar plötsligt.

Anne-Marie said...

Steel City Anna: Vad roligt att du tyckte om artiklarna - tack! :) Man vet egentligen ingenting om vad som kan hända och tur är det kanske. Jag känner mig litet mera försiktig nu jämfört med när jag kom till USA men jag kommer inte att stanna i USA även om det kommer att bli en stor förändring.