Monday, May 11, 2015

Bruna gräsmattor? Nej, inte här.

Kan ni tänka er att det regnade igår kväll här i Weed! Under ungefär en timme vräkte regnet ner och det var underbart att se och höra det "blöta". Det blixtrade och åskade rätt ordentligt också. Och när jag litet senare på kvällen öppnade ett fönster doftade det så där gott som det ofta gör efter ett ordentligt regn.
Idag har molnen legat kvar och det har regnat till och från. Vissa skurar har varit riktiga skyfall och åskan har mullrat då och då även idag. Och det har blivit märkbart kyligare jämfört med helgen. Min termometer visar bara +8 nu på kvällen.

Som väl är allmänt känt vid det här laget befinner sig Kalifornien i en historisk torka och vår guvernör har utlyst en obligatorisk vattenransonering (25% minskning av vattenförbrukningen) för att staten skall klara av sommaren någorlunda. Det kommer att bli litet olika troligen hur hårt vattenransoneringskraven kommer att slå emot olika delar av Kalifornien men alla måste hjälpa till. Den här artikeln hos Yahoo beskriver det hela rätt bra: http://news.yahoo.com/things-know-water-rules-california-drought-072011361.html

Som jag nämnt tidigare på bloggen har Siskiyou County (där Weed och Mt Shasta ligger) troligen mer vatten rent generellt än många andra delar av Kalifornien. Men självklart har vi också drabbats av torkan på olika sätt.

Något som man tycks älska i Kalifornien (och kanske även andra delar av USA) är gräsmattor. Gräsmattor hör inte hemma i den här staten eftersom de kräver väldigt mycket vatten. Skolan där jag jobbar har också mycket stora gräsmattor. Och dessa har alltid vattnats rikligt under sommarhalvåret.
För 2-3 veckor sedan satte man återigen igång att vattna skolans gräsmattor. Och det är inte så att man bara vattnar 1-2 gånger per vecka utan varje dag/7 dagar per vecka. Och när man trots regn vattnar för fullt då kan man verkligen undra hur man tänker och resonerar inom skolan.

Efter en promenad idag tvärs över campus med paraply och vattenspridare som gick för fullt skrev jag ett email till den person som är skolchefens assistent för att fråga henne vem jag kunde fråga vad skolan tänker göra för att hjälpa till att spara vatten. Vi får se om jag hör från henne. När jag kom tillbaka till "min" byggnad pratade jag med en lärare och hon tyckte precis som jag att det inte känns bra att vattna som skolan gör. Det skall bli intressant att se om någonting görs från skolans sida för att spara vatten.

Så här såg det ut idag trots moln, kyla och regnskurar på skolans campus.23 comments:

Äventyret framtiden said...

Bra initiativ om bevattnandet. Få se hur det avlöper. Du berättar väl?
Grattis till regnet, alla droppar är behövliga kan jag tänka mig och ni behöver säkert mycket mera än det som har kommit.
Man gnäller oftast när det är nederbördsdagar men vad vore vi och allt vi lever utan detta? Torra som fnöske;). Ha en fin dag och hoppas du får använda paraplyet!
Kram

Desiree said...

Vad skönt för er med ett rejält skyfall med regn. Alla droppar behövs i CA. Håller helt med dig om att det känns helt galet att vattna varje dag på skolans gräsmatta vare sig det behövs eller inte i synnerhet som det råder sådan vattenbrist i CA. Väldigt bra initativ du tog med att ta upp frågan. Det är bättre att CA använder sitt vatten till de stora arealer som finns med frukt och grönsaksodlingar där man verkligen behöver vatten för att kunna producera och exportera sin frukt.
Kramar!

Gunnel said...

Det är verkligen inte genomtänkt att vattna i tid och otid...och alla måste väl hjälpa tull att spara på vattnet. Hoppas du får gensvar på ditt engagemang. Kram

Marina said...

Det ska bli spännande att höra vad du får för (om du får!) svar på ditt email. Och visst känns det vansinnigt när det är vattenbrist!

Steel City Anna said...

Typsikt sant dar. Man snalar pa det ena och det andra och gor sitt basta for att hjalpa till, och sa ar det bortspolat bara. Just vatten har jag alltid irriterat mej pa nar folk slutar. Tror mitt forsta aktenskapsgral var nar maken lat vattnet rinna nar han borstade tanderna ;) det gor han inte langre, alltid nat :)

Steel City Anna said...

Slosar skulle det sta, inte slutar ...

Annica said...

Grattis till regnet! Ni behöver varenda droppe som himlen bjuder på.
Vilket klokt och bra initiativ från din sida! Man tycker att skolan borde/ska föregå med gott exempel inom alla områden, även vattensparande. Den är ju faktiskt ett lärosäte. Och ska uppmuntra till ett bra och vettigt liv och leverne i alla sammanhang. Man ger alldeles fel signaler när man slösar med vatten i värsta torkan. Hur tänker man?
Må väl bland - de naturliga! - dropparna! De som kommer från skyn! :) Kram!

Annika said...

Så härligt med ösregnet. Och ja, visst doftar det bara så fantastiskt gott efteråt. Det känns som om man vill lägga sig på marken och gnaga på asfalten :-)
Iaf brukar jag känna så då det regnar och det luktar sådär otroligt gott.
Må mer regn falla över er.
Här hos mig går vi årets hittills hetaste dag till mötes. Det får gå det med :-)
Bra att du mailade om bevattningen. Det verkar som aningens överdriven vattning.
Kramar!

Anonymous said...

Antagligen är bevattningssystemet satt på "automat", men att vattna varje dag måste ju vara onödigt. Har läst om, hur gröna och fina gräsmattorna hålls nere på Coronado (San Diego), en ort för "de rike". Sen undrar man ju över golfbanorna i Palm Springs o. andra platser.
Nevada har gett bidrag till husägare som omvandlar sina gårdar till att passa ökenklimatet. Men, som du säjer, en emeraldfärgad gräsmatta, är en status symbol för många.

Glad för ditt regn. Annika har redan sagt, att vi väntar 30C i dag. Sommaren har attackerat i stället för att smyga sej in.

Ruth i Virginia

Annika said...

Ja, gudars, vad universiteten slösar vatten på sina gräsmattor! I norra Colorado där det skulle vara mer eller mindre öken om naturen lämnades ifred måste universitetet vara den största vattenförbrukaren i hela stan. Men, du vet, de tror att det drar studerande - eleverna och FRAMFÖRALLT de betalande föräldrarna vill att deras telningar ska gå på universitet som ser ut som Cambridge och Oxford! Och där har man ju stora gröna gräsmattor (och ett regnigt kustklimat som gör det ganska lätt att hålla gräs vid liv...).

Anne-Marie said...

Karin: Jag hörde från personen jag skrivit till men hon hade bara vidarebefordrat mitt email till en annan person. Och känner jag denna person rätt får jag antingen aldrig något svar eller så kommer det att ta mycket lång tid. Jag ringde precis till City of Weed och frågade vilken policy vår stad har och svaret jag fick var "we don't know yet". Så troligen är det fritt fram att vattna hur mycket eller litet man vill tills ytterligare information följer.
Vi skulle kunna ha regn under mycket lång tid innan torkan avhjälptes. Eftersom klimatet i Kalifornien - även när vädret är normalt - är mycket torrt under månaderna maj-september kommer det säkert att bli torrt som fnöske igen.
Jag tycks nästan vara den enda person som använder paraply här. Alla andra går ut i regnet och blir blöta. Mycket märkligt.
Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Som jag skrev till Karin (Pettas) ringde jag faktiskt till City of Weed också och de vet inte ännu hur de skall hantera vattenrestriktionerna - "we don't know yet." Det är ju säkert så att vattenspridarna hos skolan har timers men man tycker trots detta att man skulle kunna reglera dessa när vi har en sådan historisk torka.
Odlingarna i "the Central valley" kommer säkert att bli färre - de har nog redan blivit färre - och stora arealer lär ligga i träda. Jag tycker det har blivit dyrare med frukt och grönsaker i affärerna och det kan säkert komma att bli ännu dyrare.
Kramar!

Anne-Marie said...

Gunnel: Nej, genomtänkt är verkligen det inte. Du kan se vad jag skrev till Karin och Desiree och att tydligen har City of Weed inte fått klara besked ännu. Men man tycker ju att skolan kunde vara litet mera restriktiv med bevattningen även om vi inte fått direktiv. Som ett aktivt deltagande i Kaliforniens torka. Kram!

Anne-Marie said...

Marina: Som jag skrivit till de som kommenterat tidigare så har tydligen City of Weed inte fått klara direktiv ännu. Men man tycker ju att man inte skall vänta tills man blir tvingad utan att man kan göra saker innan det går så långt. Så resonerar jag i alla fall.

Anne-Marie said...

Steel City Anna: Jag tror att många i västvärlden slösar med vatten. Min vattenkonsumtion är mycket låg. Jag tror inte att jag kan spara mer än vad jag gör såvida jag inte slutar att tvätta kläder och diska och duscha. I Kalifornien kommer nog många att få ändra sina vanor framöver.

Anne-Marie said...

Annica: Tack! :) Som du kan se i mina svar till de som kommenterade före dig tycks det inte finnas några riktlinjer ännu för City of Weed. Kvinnan jag pratade med sade "we don't know yet." Klart och koncist. ;) Vi har mer vatten än många andra platser i Kalifornien men fortfarande är torkan påtaglig även här. Det trista är att de allra flesta inte tycks vilja göra något innan de blir tvingade. Varför inte ändra på rutiner och vanor innan det kommer tvång? Jag fattar det inte.
Ha det gott! Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Gnaga på asfalten. ;) Det var ett uttryck jag aldrig har hört tidigare. Det brukar dofta mycket gott när det har regnat och framför allt om man inte haft regn på ett tag blir det ännu mera påtagligt.
Eftersom City of Weed inte har några klara direktiv ännu antar jag att skolan inte heller har några exakta riktlinjer. Men jag tycker att man skall vidta åtgärder innan man blir tvingad. Men det tycks vara "stoppa huvudet i sanden"-syndromet. Man blundar tills man blir tvingad.
Vi har definitivt ingen värme idag men det gör mig inget.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Ruth: Det är säkert så att man har timers för vattenspridarna men de går ju att ändra till mindre bevattning - färre dagar och kortare tid.
Coronado är en "bubbla". Vet ju hur det ser ut där eftersom jag är bloggkompis med Anneli (som flyttat tillbaka till Sverige). Och alla dessa golfbanor i Kalifornien som hålls gröna är absurt när man befinner sig mitt uppe i den värsta torkan i staten.
Gräsmattor hör definitivt inte hemma i Kalifornien.
Vi har det svalt idag. Och hos er är det dessutom fuktigt och inte bara varmt.

Anne-Marie said...

Annika: Jag förstår precis vad du säger. Min skolas campus har också blivit omnämnt som "one of the most beautiful community colleges in California" vilket jag kan förstå med berget i bakgrunden och stora gräsmattor. Jag vet inte om folk i mina trakter ens vet var Cambridge och Oxford ligger ;) men självklart är det lättare att hålla gräsmattor vid liv i ett klimat där det faktiskt regnar på sommaren. Vi har ju även under normala förhållande mycket litet regn under kanske 6 månader.

Channal said...

Verkligen underbart att ni har fått regn! Torka är ett hemskt som vi här i Sverige inte har så mycket erfarenhet av!

Kram Anna

Anonymous said...

Vad märkligt, jag trodde sanktionerna gällde hela CA, men tydligen inte gissar jag. Håller med övriga, gräsmattor i CA är ett oskick!

Anne-Marie said...

Anna: Jag gladdes av att se regnet strila ner igår. Även i morse och del av dagen regnade det. Rätt oväntat faktiskt eftersom man inte hade utlovat så mycket regn.
Nej, Sverige har ingen torka utan där kommer det (fortfarande) regn som det brukar.
Kram!!

Anne-Marie said...

Sara: Sanktionerna gäller hela Kalifornien men de kommer att slå litet olika mellan olika delar av staten verkar det som. Mycket baseras vad jag förstått på tidigare förbrukning. Gräsmattor borde inte få finnas här. De hör hemma i mer regnrika klimat.