Monday, December 15, 2014

Pumpernickel och jicama

Ofta äter jag samma sak känns det som (samma "meny" varje vecka) och i och med att jag numera försöker äta mest ekologisk mat blir det ytterligare litet mera begränsat. Vi har, som bekant, inget stort utbud av mataffärer och de som finns har relativt dyr mat. Men jag kostar på mig eftersom jag mår bättre av den ekologiska maten. Trots att vi har få mataffärer finns det en hel del ekologisk mat här, troligen mycket beroende på att de som bor här - framför allt i Mt Shasta - är relativt hälsomedvetna.

Jag köper för det mesta mitt matbröd och har hittat ett mycket gott dinkelvetebröd som ibland tar slut i hälsokostaffären. I lördags hade det tagit slut så jag fick hitta något annat. I den "vanliga" mataffären Ray's hade de fått in ett helt nytt slags bröd från Tyskland - pumpernickel. Så här säger Wikipedia om pumpernickel - "ett grovt surdegsbröd gjort på grovmalen råg och har sitt ursprung i Westfalen".

Det var skillnad i konsistens på det brödet och mycket annat bröd som säljs här. Kompakt och mycket mättande. Det var länge sedan jag åt den typen bröd men nu har jag en liten limpa i frysen. Brukar alltid frysa in mitt bröd så att det håller sig. Kul också med ekologiskt bröd från Tyskland.



I fredags hade skolan en liten julfest efter jobbet. Det var långt från vad jag skulle kalla julfest med tanke på de julfester jag varit med om i Sverige. Vi brukade alltid gå ut och äta ett julbord på någon restaurang - oftare litet finare typ Operakällaren, Stallmästaregården osv - och efteråt blev det ibland fortsättning någonstans.
Skolans "julfest" var litet tilltugg i en av skolans byggnader med en del av de anställda. Väldigt många var inte där och det kändes litet avslaget. Men jag har ju nära hem så det var okej.

Ett av tilltuggen som serverades hette jicama. Det var något som jag faktiskt tidigare aldrig provat på. Konsistensen var litet som vattenkastanjer och den hade en litet sötaktig, mycket god smak. Jag frågade min kollega D, som också var på julfesten, om han visste var man kunde köpa jicama. Den fanns hos Ray's sade han och mycket riktigt, när jag var där i lördags, hittade jag denna rotsak som kommer från Mexiko. Den kallas också "Mexican yam" eller "Mexican turnip". Tydligen kan den vara litet svår att hitta i Sverige men hos oss finns den alltså.




Enligt MåBra-tidningen är jicama "supermat, supertrendigt, supernyttigt och superbra" ;) så jag antar att det är bra för kroppen. Jag kommer nog att fortsätta att köpa jicama då och då. http://mabra.com/lista-har-ar-den-nya-supermaten/

Det lär komma litet mer regn och kanske snö denna veckan. Kallt är det också - bara några få plusgrader. Så är det uppe i bergen i Kalifornien. Tror att ingen har något emot vätan i år.

16 comments:

em said...

Tyvärr kan jag inte få tag på jicama i min lilla by, men en väninna i Stockholm hade fått tag på det. Men hon gillade det inte - hur kan man låta bli?
Jag har försökt baka pumpernickel flera gånger, men bara lyckats riktigt bra en gång. Eftersom jag gillar rågbröd ska jag väl försöka igen, när jag har gott om tid, för det tar flera dagar.
Det finns de som säger att brödet fått sitt namn därför att det ger upphov till flatulens (vilket jag aldrig märkt. Men gott är det!
Margaretha

Channal said...

Kul och spännande med mat! Ekologiskt är ett jättebra val. Men sen kan man undra hur bra det är för miljön att flygas till USA från Tyskland. Eller så är brödet bakat i USA på tyskt recept. Jicama har jag aldrig hört talas om. Ska kolla upp det nästa gång jag åker till Ica.

KRAM Anna

Gunnel said...

När jag var och handlade idag, köpte jag faktiskt pumpernickel. Jag gillar lite grövre bröd. Jicama har jag aldrig hört talas om. Kram

Andra året i Hjo said...

Pumpernickel gick jag och tittade på länge i butiken i Gbg. En dag slog jag till och dessvärre smakade det inte alls så gott som jag tänkt mig. Gillar annars tyska rågbröd. Det är svårt att få tag i gott bröd. I Göteborg fanns ett surdegsbageri just där vi bodde, gott men onödigt dyrt. 40 spänn för en brödkaka, nej då blir det inte så ofta.

Marina said...

Jag försöker också köpa ekologiskt eller närodlat i den utsträckning det finns. Men jag har haft ungefär samma funderingar som Channal, hur bra är det egentligen att köpa "ekologisk selleri från USA? Den har ju färdats rätt långt med flyg om man säger så, men det är väl som någon sa, det där med "ekologiskt" har inget med färdvägen att göra...

Anne-Marie said...

Margaretha: Tydligen är Mt Shasta tillräckligt stort för att ha jicama. Jag tyckte den smakade väldigt gott. Just att den var relativt mjuk och hade en söt, nästan litet äppellik smak.
Att baka pumpernickel tycks kräva sin tid så gott om tid verkar nödvändigt. :)
Jag märkte inget magbesvär efter ett par skivor under helgen. Gott och mättande var brödet.

Anne-Marie said...

Anna: Ekologiskt är nästan nödvändigt i USA numera eftersom all den "vanliga" maten har så många tillsatser att man blir mörkrädd.
Nej, självklart är det inte bra att mat flygs kors och tvärs över världen men om den inte gjorde det skulle Sverige till exempel inte ha bananer och annan litet mera exotisk frukt. :) Det bästa är givetvis närodlat och närtillverkat men tyvärr tycks det svårt att alltid hitta sådant.
Jicama var riktigt gott. Berätta om du hittar.
Kram!!

Anne-Marie said...

Gunnel: Pumpernickel är definitivt litet grövre bröd. Och det är kompakt. Det mesta brödet i USA verkar ha massor med luft "inpumpat" i sig eftersom det är väldigt luftigt.
Jicama är tydligen en nyttig rotsak. Bra att den smakar gott dessutom. :) Kram!

Anne-Marie said...

Hans: Pumpernickel har en speciell smak och är inget jag skulle vilja äta dagligen. Men ibland är det gott med den typen bröd.
Jag betalade runt 40 svenska kronor för den lilla limpan jag köpte. Den får avätas långsamt. :)

Anne-Marie said...

Marina: Självklart är det bästa att köpa närodlat och ekologiskt. Men det går ju tyvärr inte alltid.
Man får göra så gott man kan. Tänk all frukt i Sverige som kommer från andra sidan jordklotet. När jag bodde på Hawaii - där man tycker att nästan allt borde gå att odla - kom den mesta frukten och de flesta grönsakerna från USAs fastland. Nej, ekologiskt har ju inget att göra med färdsättet. Det kanske vore nästa typ märkning av mat.

Desiree said...

Trevligt med julfest. De första åren jag jobbade inom forskning minns jag att man kostade på sig att gå ut och äta något julbord men under de två åren vi bodde i Sverige innan vi flyttade hit till Schweiz så så blev det istället julklas på jobbet med caterinfirma. Inte alls lika påkostat men trevligt.
Jicama har jag aldrig smakat men låter spännande och gott. Hur tillagar man roten? Kokar man den helt enkelt?
Kram!

olgakatt said...

Redigt danskt rågbröd är faktiskt snarlikt pumpernickel. Att skicka bröd över Atlanten plus hela amerikanska kontinenten verkar inte riktigt genomtänkt. Hoppas det var bakat i USA.
Nästa gång jag kommer till Kalifornien får jag smaka den mexikanska roten, tills dess nöjer jag mig med det ganska stora utbud av svenska ekologiska rotsaker jag har tillgång till. Att äta den lokala maten är en stor del av glädjen med resor!

Annika said...

Förr brukade jag alltid köpa pumpernickelbröd. Det är ju lätt att hitta i affärerna. Finns överallt.
Men numera tycker jag att affärernas eget bröd är så gott. Det märks att det skett en stor brödförändring här. Brukar köpa på Whole Foods, Harris Teeter och även på Safeway. De har alla egna bagerier. Förstår att det inte riktigt är så i Weed.
Jag tror ditt pumpernickelbröd är bakat i USA. Alla ggr.
Du borde smaka de finska surkakorna. OOO gud så gott. Det är nästan det godaste jag vet. Lite som pumpernickel i formen men mkt mer kompakt. OCH gott!!
Kramar!!!

Anne-Marie said...

Desiree: Jag jobbade ju i Sverige för rätt länge sedan så det kanske har blivit annorlunda numera med julbord. Då på 80- och 90-talen verkade det finnas mer pengar överlag. Och vi fick alltid dessutom julklappar varje år.
Vet faktiskt inte om man kan koka roten. Jag äter den rå och den smakar väldigt gott.
Kram!!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag har tillbringat väldigt litet tid i grannlandet Danmark så känner inte riktigt till hur maten är.
Jag vet faktiskt inte om brödet är bakat i USA eller i Tyskland. Vore märkligt om det skickades ända från Europa - men vem vet.
Prova jicama nästa gång du kommer till Kalifornien. En riktigt god rotsak med fin smak.

Anne-Marie said...

Annika: Alla affärer du räknar upp finns på relativt långt avstånd från Weed. Pumpernickel är nog inget jag kommer att köpa regelbundet men kul att prova på någon gång.
Mt Shasta har faktiskt ett bageri men deras bröd är så otroligt dyrt att jag inte vill betala så mycket. Visst bröd vi har här kommer från Ashland i Oregon vilket ju inte är så långt - kanske 70 amerikanska miles.
Jag har inte kvar förpackningen så kan inte gå tillbaka och läsa men jag tyckte att det stod Tyskland och att det skulle vara tillverkat där. Jag får titta nästa gången jag är hos Ray's - med förstoringsglas i högsta hugg. ;)
Har inte provat det finska brödet. Tror att skandinaviskt bröd överlag är bättre än det amerikanska.
Kramar!!