Friday, December 26, 2014

Det här med helger

I Sverige råder fortfarande helg - Annandag Jul. I USA har vi en vanlig fredag eftersom Annandag Jul inte finns här. I och med Juldagen/Christmas Day är julen över hos oss.
Jag fick litet julstämning igår när jag var med på knytkalaset i Mt Shasta. Vi var runt 20 personer som samlades och hade några trevliga timmar med mycket god mat, musik och umgänge. Kalkon fanns och andra godsaker i en härlig mix.

Efter att ha bott i USA så många år som jag gjort (blir 18 år under 2015) har jag nog helt ställt om mig till att vi har mindre sammanhängande ledighet under helger än vad man har i Sverige. Annandagar finns till exempel inte i USA. Knappt "dagar" ;) utan mest aftnar.
I Sverige minns jag vissa år när julledigheten, nyårsdagarna och trettonhelgen (som inte heller finns i USA) låg så att man kunde få en mycket lång ledighet utan att behöva ta mycket semester överhuvudtaget. Eller så stängde man bara kontoret vilket hände när jag jobbade inom ett amerikanskt företag i Stockholm och vi fick ledigt utan att ta semester.

Under helgerna är Sverige väldigt tyst och "stängt". Trots att vi har helger när många är lediga är affärer och kontor fortfarande öppna i mycket större utsträckning i USA. Hälsokostaffären i Mt Shasta skulle ha stängt igår men annars är de flesta litet större affärer öppna. Kanske det har blivit mera så även i Sverige numera.

Kundtjänstcentra är däremot öppna under många fler timmar i USA. Vill man ringa till sitt kreditkortsföretag klockan 23 på juldagen går det nog i de allra flesta fall. Att kundtjänsterna har öppet större delen av dygnet är vanligt hos kreditkortsföretag, större företag som säljer via nätet osv. Så verkar det inte vara i Sverige och det är en påtaglig skillnad jag märkt de gånger jag besökt Sverige. Där får man ofta se till att passa tiderna 8-17 vilket känns litet "snävt" faktiskt. Skall villigt erkänna att jag gillar de litet mer generösa amerikanska öppettiderna. :)

Ni i Sverige har fortfarande en hel del helgdagar att se fram emot nu i slutet av december och början av januari. Vi har nyårsafton (som inte alls firas på samma sätt som i Sverige) och nyårsdagen, som faktiskt är en helgdag även i USA.

När jag kom till Mt Shasta igår blåste det riktigt kallt. I Weed var det vindstilla märkligt nog. Oftast är det tvärtom. Jag tog en liten kort promenad innan knytkalaset satte igång och såg ett mycket vitt Mt Shasta. Förra året när jag också var på detta årliga knytkalas var berget i stort sett bart. Tydligen skall det bli riktigt kallt nu under min ledighet. Blir att ta på sig många lager eftersom det blir kallt inomhus.

Berget från Mt Shasta-sidan.


Berget i morse från Weed. Jag tycker berget är mycket häftigare från Weed. Ser mer imponerande ut. :)

16 comments:

em said...

Visst kan det vara bra med generösa öppettider - men det är inte alltid så kul för dem som måste jobba sent och på helger.
Margaretha
som har -25°

Channal said...

Underbara bilder! Idag, annandag jul firar mina föräldrar sin 66åriga bröllopsdag. En extra fin dag! Idag startade mellandagsrean, helt galet!!! Så mycket människor ute och river bland alla nedsatta varor!

God fortsättning! KRAM Anna

Anonymous said...

Hej, trevligt att ni hade det trevligt på knytkalaset. Men att,
det skulle bli kallt. Var ju mindre bra. Det var -22,3 grader
hela natten i udde. Ja riktigt
bitande kallt. Hoppas att du inte blir drabbad av så kallt väder.
Hälsningar Stig.

My kids' Mom said...

Hej Anne-Marie,

Vad trevligt med knytkalas!

Jag saknar faktiskt långhelgjulmyset som vi har i Sverige men julafton, juldagen, annandag jul etc. och så de få dagarna till Nyår. Stämningsfullt och fint på ett sätt som inte finns i USA, i alla fall inte här hos oss.

God fortsättning!

Kram, Anneli

Fullblodsekologen said...

Gud så vackra bilder på berget! I Spanien är det olika beroende på vilken del man bor i när det gäller helgstängt. Igår var det helg här i Katalonien men i Madrid var det "vanlig" dag. Vid påsk är det likadant, i vissa delar av Spanien är det helg medans det på andra delar är jobbardag.
Ha en skön söndag! Kram/Annelie

Desiree said...

Låter som ett väldigt trevligt knytkalas med en hel del gott. Just vad gäller öppentider i butiker har Sverige mer öppet under julen än vad man har här i Schweiz. Men visst är det så att det inte är många lediga dagar i USA. Det är ju bara juldagen som julen firas på och sedan har man nyårsdagen. Här har vi haft annandag jul och då var allt stängt. Julafton var affärerna öppna fram till ca 17 och sedan stängt juldagen och annandagjul. Trettonhelgen firas inte här så då är man inte ledig. Tyskarna har tydligen ledigt då de firar trettondagen lite mer. De katolska delarna av tyskland och i frankrike har man fler ledigheter än i de protestansiska delarna av Schweiz.
Kram och god fortsättning. Fina bilder på berget.

Anonymous said...

Intressant! Trodde ni hade Boxing Day precis som här i UK. Vi har ju en del gemensam historia.
Fina bilder!
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Margaretha: Nej, självklart är det inte det bästa att behöva jobba sena och obekväma tider. Jag jobbade tidigare till 21 två kvällar i veckan. Nu blir det en gång/vecka. Rätt många i USA har mer än ett jobb för att få ekonomin att gå ihop vilket ju innebär att man jobbar många timmar och kanske obekväma tider. Medellönerna i USA ligger överlag lägre än i Sverige.

Anne-Marie said...

Anna: Tack! Roligt att du tyckte om bilderna.
Men så roligt att dina föräldrar kan fira sin bröllopsdag. Inte dåligt med 66 år!
Jag undviker generellt sett reor. Klarar inte av så många människor och att trängas med dem.
Kram!!

Anne-Marie said...

Stig: Usch vad kallt du har det. Har läst dina email - tack för dem - men inte hunnit svara.
Nej, vi får verkligen hoppas att det inte blir så kallt hos oss eftersom våra bostäder är mycket sämre isolerade än de svenska.

Anne-Marie said...

Hej Anneli,

Knytkalas brukar vara trevliga. Många olika rätter att prova.

Det finns självklart många fördelar med fler helgdagar och mindre jobb desemellan men jag har nog vant mig vid att företag och affärer inte har stängt länge som det kan vara i Sverige ibland.

God fortsättning!

Kram!

Anne-Marie said...

Annelie: Roligt att du tyckte om bilderna - tack! :)
Alla länder tycks ha olika traditioner med helgdagar och hur mycket stängt man har. I USA kan det säkert också skilja sig litet mellan olika stater när det gäller vissa helger.
Ha en fin fortsatt helg! Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Verkligen intressant att läsa om de olika helgdagarna och hur affärer har öppet och stängt. Tänk att det skiljer sig så mycket beroende på vilken "religiös del" av länderna man befiner sig i. Kanske det till och med skiljer sig inom Schweiz? Du som kan åka mellan flera olika länder måste hålla koll på sådant förstår jag.
Roligt att du tyckte om bilderna.
Ha en fortsatt fin helg och kram!

Anne-Marie said...

Lena: Boxing Day firas inte alls där jag bor. Så här skriver Wikipedia om Boxing Day i USA: "In the US, Boxing Day is celebrated as a public holiday in some, mainly southern, states: Kansas, Kentucky, North Carolina, South Carolina, Virginia and Texas."
Som vanligt skiljer det sig mellan staterna.
Roligt att du tyckte om bilderna på berget. Ha en fortsatt bra helg!

Annika said...

Nej, Boxing Day firas inte i VA. Inte vad jag vet iaf. Men många är ju lediga förstås den dagen iaf. Iår speciellt eftersom det var en fredag. Men att man firar den? Nej.
Hemma tror jag mest att det är den dagen reorna börjar som man uppmärksammar. OCH här är det stora julklappsbytardagen! Skulle inte vilja gå in i en shoppingmall på annandag jul här i USA...
HUA!!!

Anne-Marie said...

Annika: Boxing Day firas inte i Kalifornien vad jag känner till. Vet inte om folk ens är lediga här i min stat just den dagen. Jag skulle aldrig ge mig ut i en mall - om vi hade någon - under någon av helgdagarna. Trivs bättre att inte trängas med andra. :)