Tuesday, December 16, 2014

Välsmakande julklappar

Julafton kom tidigt i år eftersom tomten dök upp med välsmakande julklappar redan igår. :)

Tidigt på morgonen trotsade min chef N snålblåsten och regnet mellan skolbyggnaderna och överraskade med ett fat som var fyllt med choklad och två enorma päron från Harry and David (ett känt företag här i USA som säljer "fruit and food gifts"). Inte nog med det, hon hade också tänkt på att lägga med litet svenskt - servetter och ett julkort med svensk text.Tidigare i höstas besökte N staden Lindsborg i Kansas där det finns många affärer som säljer svenskt och skandinaviskt. Lindsborg är även känd som "Little Sweden" och byggdes upp till stor del av svenska immigranter. Redan 1869 kom värmlänningar med pastorn Olof Olsson i spetsen. Idag lär runt 30% av befolkningen i Lindsborg ha svensk härkomst. Stadens hemsida säger till och med "Välkommen to Lindsborg, KS".
Min elektriska adventsljusstake köpte jag via nätet från Hemslojd.com som ligger i Lindsborg. De har många fina saker i sin nätbutik.

Efter jobbet knackade en av lärarna på hos mig innan hon skulle ha sin "final" i byggnaden där jag jobbar - det är "finals week" med slutprov innan höstterminen tar slut. Hon och jag pratar ofta privata saker när hon kommer till Weed för sina videokonferenskurser, som jag och min kollega supportar, och varje år brukar hon ha någon trevlig julklapp. Likaså i år.
Jag fick faktiskt två julklappar - en välsmakande och en väldoftande.

Den välsmakande var en så kallad "Marzipanstollen" som är en tysk specialitet kring julen. Så här säger Wikipedia "Stollen is a fruit cake containing dried fruit and often marzipan and covered with sugar, powdered sugar or icing sugar." Jag har aldrig ätit denna typen kaka/längd tidigare men den kommer absolut att avnjutas. Mycket mäktig och större delen av längden lades in i frysen eftersom jag insåg att den får avätas i mindre portioner. Intressant med dessa tyska bröd och kakor som dyker upp helt plötsligt.


Den väldoftande var ett litet rosmarin"träd" som står i en kruka. Först trodde jag att jag skulle få känning av mina allergier eftersom det doftade mycket intensivt men av någon anledning tycks doften inte spridas direkt inomhus. Jag kan till exempel tyvärr inte ha julhyacinter eftersom de doftar alldeles för starkt.
Rosmarin"trädet" lär inte vara alldeles lättskött så vi får se hur jag klarar av att sköta om det. Får njuta av det nu i alla fall. Vet inte om man till och med kan använda "bladen" som krydda. Har någon erfarenhet av dessa små "träd"?Jag antar att jag varit snäll eftersom tomten kom med så fina julklappar. ;)

18 comments:

Äventyret framtiden said...

Du måste nog ha varit snäll Anne-Marie! Fina gåvor som smakar bra. Stollen behöver man inte frysa, den håller. Jag lovar!:)
Jag har fått många Stollen och prövat på hållbarheten.Hur länge som helst håller den, så vad den egentligen innehåller kan man fundera på, men god är den likafullt.
Rosmaringran är inte att förakta, god och praktisk!
kramar

Marina said...

Rosmarin kan du absolut använda som krydda! Eftersom den är rätt dominant så kan man ju ta lite grann om man är tveksam, men till exempel i marinad till fläskkött är den mycket bra.

Desiree said...

Trevligt med goda och fina julklappar. Rosmarin är underbart. Den funkar utmärkt att använda som krydda i olika rätter. Man klipper av en gren och sedan hackar man den så får man fram doften och smaken ordentligt. Kyckling i ugn med rosmarin och citron är tex jättegott eller med fläskkött som Marina här ovan skriver.

Anne-Marie said...

Karin: Jag hoppas att jag varit snäll. :) Jättefina julklappar tycker jag.
Stollen ligger redan i frysen. Jag läste att den håller sig länge men det kändes bättre att lägga in den i frysen trots allt. Jag läste listan med ingredienser och den var rätt lång och hade en hel del som jag aldrig skulle äta annars men jag tänkte att litet annorlunda och gott kan man unna sig någon gång - även om det inte är lika nyttigt som annan mat.
Jag blev glad att jag klarade av rosmaringranen trots att den luktade starkt - men den tycks bara lukta starkt riktigt nära inpå. Kramar!

Anne-Marie said...

Marina: Jodå, jag har använt rosmarin i matlagning vid enstaka tillfällen. Håller med dig om att den dominerar så man får vara försiktig. Jag antar att jag kan ta tillvara på växten som krydda om den inte skulle överleva inomhus.

Anne-Marie said...

Desiree: Alltid trevligt med julklappar som går att använda och inte bara blir prydnader.
Kyckling med rosmarin är mycket gott - bra tips.
Om rosmaringranen inte skulle överleva får jag ta tillvara bladen som krydda.
Visste inte att man hackar en gren - har faktiskt inte använt rosmarin på mycket länge. Kram!

Annika said...

DU har varit snäll, och du förtjänar alla klappar du kan få!!
Så GULLIGT av din chef att anstränga sig med det svenska, hur gulligt är inte det? Jättefint.
Brukar köpa Harry and Davids doftljus :-) De har fina saker på den affären.
Stolle, det tyska julbrödet, har jag sett här hos mig länge.
Men, det är klart att det kanske är nu först som det sprids till Weed. Jag tycker inte så mkt om det, men hoppas att du gör det.
Rosmarinträd är så fina, och det kan du ju använda också när du lagar mat.
Blir så glad av din blogg idag :-)
Kramar!!

Fullblodsekologen said...

Syns att du varit riktigt snäll i år.:) Söta servetter det där. Kram/Annelie

Andra året i Hjo said...

Vi har rosmarin i vår perenna rabatt, men ingen erfarenhet av träd. Gott på klyftpotatis i alla fall.
Trevlig kväll/dag!

Desiree said...

Hej igen jag kanske inte var så tydlig. Repa bladen från en kvist och hacka dessa. Päronen ser goda ut och tobleronen är ju alltid god. Söta och fina servetter. Julgott och julfint :-)

Anne-Marie said...

Annika: Tack snälla du. :)
Min chef har alltid månat om just de små sakerna som rör att jag är svensk. Jag har aldrig känt mig utanför pga det visavi henne. Och det beror nog mycket på att hon är otroligt berest. Hon är nog en av de mest beresta personer jag käner.
Som du ju vet är doftljus portade från mitt hem. :)
Jag tror att Stolle inte finns varken i Weed eller i Mt Shasta. Det skulle förvåna mig om det fanns här. Läraren som gav mig brödet bor i Ashland i södra Oregon och där finns det ett helt annat utbud.
Rosmarin är en mycket god krydda - i lagom mängd. Förhoppningsvis kan det lilla trädet klara sig ett tag i alla fall.
Roligt att du blev glad av inlägget. :)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annelie: Årets julklappar var litet extra fina tror jag jämfört med andra år. Roligt när man får litet uppskattning - i lönekuvertet syns det ju tyvärr inte.
Servetterna var till och med tillverkade i Sverige. Kram!

Anne-Marie said...

Hans: Att kalla den lilla plantan för träd är kanske att ta i men den kallas för rosemary tree på nätet. Tror nog att dessa kryddor egentligen trivs bäst utomhus. Just det ja, klyftpotatis och rosmarin är inte dumt. :) Ha en fin kväll!

Anne-Marie said...

Desiree: Trodde nog att det var det du menade men du kan mer än vad jag kan kring matlagning så var inte helt säker.
Päronen är så stora att de kommer att ta tid att äta upp. Nu när det är helg och ledigt passar kanske litet extra gott. :)

Anonymous said...

Hej, trevligt med julklapp. Jo,
du har varit snäll. Jag, varv sjukskriven över jul. Och en kompis,
samma. Min chef tryckte i sig två
choklad kartonger. Och sket ner sig. Den dumma, berättade att det
hade hänt. Vi skrattade och sa att,
syndarn vart straffad. Det var,
våra julklappar det året som vart
stulna. Man knycker nog inte julklapparna av sina anställda i usa. Hälsningar Stig.

Anne-Marie said...

Stig: Det var väldigt fina och trevliga julklappar som jag fick i år. Men vilken historia du berättar! :) Troligen inte bra att äta för mycket choklad.
Har ingen aning om folks julklappar blir knyckta här i USA. Jag har sett videor med UPS-anställda som kastar paket in på folks tomter med ömtåliga saker. Lika illa det.

malix said...

Rosmarin underbar krydda till nästan allt framför allt om man har rotsaker i ugnen. Odlar den här hemma bland mina chilisar som jag odlar. Riktigt fina julklappar du fick :)

Anne-Marie said...

Malix: Jag har faktiskt inte använt mig av rosmarin särskilt mycket under många år. Vi får se hur länge plantan klarar sig.
Jag blev litet glad och överraskad över de fina julklapparna. :)