Tuesday, December 30, 2014

42 biljoner liter vatten

... skulle behövas för att Kalifornien skulle börja återhämta sig från torkan som går in på sitt tredje år. http://www.svd.se/nyheter/utrikes/sokes-42-biljoner-liter-vatten_4195305.svd

Trots att vi haft mycket regn i december är den nederbörden bara en liten hjälp. Nu har vi haft mycket uppehåll under de senaste 1-2 veckorna och prognosen för den närmaste tiden ser solig ut.

Kylan har däremot tagit ett stadigt grepp om i stort sett hela USA med mycket kallt i de nordligaste staterna mitt i landet. Vi hade också kallt den gångna natten och stundande natt skall bli ännu kallare.
Hus i Kalifornien är inte byggda för sträng kyla. Eftersom jag bara har elektrisk uppvärmning blir det mycket dyrt om man skall ha det behagligt varmt inomhus. Därför har jag väldigt många lager kläder och svalt. I morse var det mycket svalt inomhus. Men den värsta kylan skall ge med sig om ett par dagar så jag får nog stå ut. En vedspis eller öppen spis vore det bästa för uppvärmning men det finns inte där jag bor nu. De väggfasta elementen som vi är så vana vid i Sverige finns inte i Kalifornien. Dessa svenska element har jag saknat under 17 år. :)

Hittills i år har vi inte sett någon snö förrän i går eftermiddag. Det låter absurt att skriva att vi inte haft någon snö tidigare under 2014 men så är det. Den enda snön vi fick förra vintern kom i december 2013. Vi som annars kan ha enorma mängder med snö under januari, februari och mars.

Jag besökt staden Yreka igår för att handla en del och på vägen tillbaka till Weed åkte jag via Lake Shastina för att hälsa på N. Det var henne jag bodde hos när jag kom tillbaka från Hawaii 2005.
Medan jag satt i hennes vardagsrum med en fantastisk utsikt över omgivningen och berget (som inte syntes igår på grund av moln) började det snöa ymnigt. Det är ovanligt i Lake Shastina. Det snöade ordentligt hela vägen tillbaka till Weed och jag var tacksam för mina dubbdäck. Tyvärr frös snöblasket på under natten så igår kväll och natt var det glashalt. Och idag är det bara 1-2 plusgrader under dagen. Den kommande natten skall bli mycket kall. Jag trippade fram som en gammal tant ;) när jag gick mellan bilen och banken och posten idag eftersom jag absolut inte kan ramla igen. Det är snart två år sedan jag föll på isen på skolans parkeringsplats och stukade fotleden otroligt illa och jag är fortfarande inte som jag var innan fallet.

En anledning till att jag ville åka till Lake Shastina var att se hur mycket vatten som kommit in i sjön där. Det var en del vatten men mycket långt från de nivåer som fanns 2005-2006 när jag bodde hos N. Då var sjön helt fylld. Det var härligt att se vatten igen i sjön men jag insåg då att torkan fortfarande är mycket påtaglig här i Kalifornien trots att det är mitt i vintern.

De två sista bilderna är från Ns hus.


10 comments:

olgakatt said...

Eftersom jag nu har även familj, inte bara vänner, i Kalifornien kollar jag ännu oftare på vädret på de olika platserna. Saltisfamiljen firade juldagen med att bada i poolen! Det var då kylan slog till rejält även här i svenska södern. Det var fortfarande kallt i söndags och då gjorde jag en vurpa på en trottoar! Gatan och cykelbanan var saltade och isfria - men inte trottoaren! Till all lycka landade jag på kroppens mest vadderade del och skadade mig inte alls. Din fotskada visar hur illa det kan gå....Först idag, tisdag, är det tö men än finns isfläckar kvar.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Ja, tänk att Saltis med familj nu också bor i Kalifornien. Såg bilder hos Facebook med polbadet. :)
Men så oturligt att du föll. Det var ju märkligt att man inte sett till att trottoaren var saltad och isfri. Det var väldigt halt på vissa ställen i Weed så jag gick mycket försiktigt. Jag undrar om jag någonsin blir helt återställd. Tror att när man blir litet äldre att det kan vara knepigt.
Gott Nytt År!

Desiree said...

Helt ofantliga mängder med vatten som skulle behövas för att fylla på efter många år med svår torka. Man får hoppas på att det är en process som sakta men ändå säkert blir bättre och att inte hela CA håller på att förvandlas till öken.
Det är fin natur i dina trakter även om det saknas vatten. Här har det blivit mildare men snön ligger ännu kvar. Ska dock bli minus grader under kvällen igen. Jag önskar dig ett riktigt gott slut på året.
Varma kramar och må 2015 bli ett betydligt bättre år för dig.

Anne-Marie said...

Desiree: Man kan undra om Kalifornien har fått ett annat slags klimat som på lång sikt helt kan förändra den här staten.
Nu har vi (där jag bor) fått mycket mera regn och snö (högre upp) i december än under förra vintern. Men det är ändå inte alls tillräckligt och nu ser det ut som om det blir torrt under en längre period.
Jag hoppas att kylan ger med sig hos oss eftersom det blir så kallt inomhus.
Varm kram till dig och hoppas att 2015 blir ett riktigt fint år!

malix said...

vilka underbara bilder så otroligt vackert. Vill passa på att önska dig Gott Nytt År

Gunilla Nardin said...

Husen har i Provence ar inte heller byggda for kyla. Forsoker halla varmen uppe sa gott det gar,som tur ar sa finns det en oppen spis i huset,som nu eldas i varje kvall.Det ar inte kul att frysa inomhus, vanjer mig aldrig. Hoppas det blir lite mildare hos dig snart.
Jag tankte pa en sak, anvander du broddar? kanske finns det inga sadana hos er. Jag vrickade ju handleden i Gbg for nagra veckor sedan och har fortfarande ont.
Du har nog ratt i att ju aldre man blir, ju langre tid tar det att bli bra.

Sa vackra bilder ifran sjon! Helt otroligt att det saknas sadana mangder med vatten.

Onskar dig ett riktigt Gott Nytt 2015 AM!

Stor Kram!
Gunilla

Anne-Marie said...

Malix: Tack! Roligt att du tyckte om bilderna.
Önskar dig också ett riktigt Gott Nytt År.

Anne-Marie said...

Gunilla: Jag tror att husen i Sverige är väldigt välbyggda. Både med isolering för kyla/värme och ljudisolering. Man bygger helt annorlunda i USA och inte alls lika bra.
Jodå, vi har broddar - eller liknande broddar. Jag har något som heter Yaktrax som man sätter på sina kängor. Jag hade på mig dessa igår men det går inte att gå in i affärer till exempel som har hala golv. Då ramlar man.
Sjön har ju faktiskt en del vatten nu. Bara för 2-3 månader sedan såg den helt annorlunda ut. Mera som en halvöken.
Önskar dig också ett riktigt Gott Nytt År och 2015! Stor kram!

Annica said...

Vidunderligt vackra vyer! Du tar fina bilder!
Jag hoppas du får lagom temperatur så du inte behöver gå omkring och huttra inomhus. Inne ska det vara varmt och mysigt!
Här visar nu termometern en plusgrad. Väderfolket har hotat (lovat!) att här vid kusten kan nyårsraketerna få sällskap av regndroppar. Jag gillar inte detta evinnerliga raketsmällande - som till och från redan pågått i flera timmar - så förhoppningsvis kan regnet minska folks fascination för nyårsfyrverkerier. (Förresten, vilka miljöbovar dessa färgkaskader är! De är vackra men farliga - på många sätt. :(

Önskar dig ett riktigt GOTT NYTT ÅR! Och tack för 2014!
Tack för mail! Skriver ett till dig, snart!
Stor nyårskram!

Anne-Marie said...

Annica: Roligt att du tyckte om bilderna. Tack!
De svenska väggfasta elementen ger en mycket jämnare och behagligare värme än det "sammelsurium" av uppvärmning som vi har här. Många värmer heller inte hela huset/bostaden utan bara de rum de befinner sig i.
Raketer har vi inte i någon större utsträckning här. Litet spritt avfyrande men inte alls så intensivt som i Sverige. 4 juli i USA har fler raketer. Raketer skulle nog egentligen bara avfyras under kontrollerade former på vissa platser. Minns allt "raketskräp" som fanns på vägarna i Enebyberg.
Gott Nytt 2015 till dig! Ser fram emot mail. :)
Stor kram till dig!