Monday, December 29, 2014

Tre månader sedan branden

Den 15 september 2014 kommer nog att alltid vara ett datum som vi i Weed minns. Det var dagen då den katastrofala branden bröt ut och spreds med blixtens hastighet i den torra marken och den kraftiga vind som blåste just den dagen.
En ung man var orsak till branden och hans dåd gjorde att många blev utan hem och ägodelar. Märkligt nog var det inga människor som omkom under branden även om en del fick lämna sina hus springande.

Man har röjt och "städat" och forslat bort rester av hus och träd. Tydligen fanns det en hel del asbest i byggnaderna så specialstyrkor fick kallas in för att specialsanera en del tomter.

Under ett par månader var de delar av Weed där det brunnit, avstängda för allmänheten. För någon månad sedan öppnades åter vägarna och idag bestämde jag mig för att göra ett besök i en del av Weed för att se hur det såg ut nu. Jag har tidigare bara sett bilder som togs precis efter branden.

Solen sken och det var en riktigt fin dag så jag parkerade bilen vid postkontoret och tog en promenad utmed gator där jag tidigare gått medan Weed såg ut som en "vanlig" stad. Det sägs att ungefär 1/3 av Weed försvann i och med branden.
Kullarna kring ett område där det brann som värst har sett märkligt öppna och bara ut. Där det tidigare stod träd och hus har man sett rester av brunna träd och man har skymtat berget där det tidigare inte syntes.

Ett par stora hus som kantade gatan där jag gick var helt borta. Allt som fanns kvar var en del träd, litet annan växtlighet och brunbränd mark.
Trots att så många hus brann ned till grunden blev jag överraskad av att många hus stod kvar, helt intakta med trädgårdar och träd. Men det var märkligt öppet och man såg långt där det tidigare stod hus tätt, tätt. Många av de hus som brann var hus som byggdes för de som arbetade inom timmerbruket. Trähus som var det "perfekta" bränslet för branden. Timmerbruket finns kvar och även om jag vet att det skadades såg jag inga stora förändringar på avstånd.

När jag kom hem gick jag in på Google Maps och deras "street view" för att se hur det såg ut för några år sedan. Det var ett bra tag sedan jag var i de områden jag promenerade i idag och när jag fick se Googles bilder förstod jag hur många hus som faktiskt försvunnit. Två kyrkor är helt borta eftersom de befann sig mitt i brandens väg. Märkligt nog stod ett hus kvar och allt runtomkring det var borta. Och på Googles karta fanns det huset redan 2007 när Googles bil körde runt i Weed och tog bilder.

Weed High School som skadades men står kvar. Ingen dålig utsikt de har därifrån. :)


Gatan från Weed High School som till stor del såg ut som den gjorde tidigare.


Här har jag kommit till ett område där branden härjade. En stor öppen yta där det tidigare låg hus.


Och på ena sidan av gatan ser man spåren av branden mycket tydligt.

Här är min bild av hur det ser ut idag med huset som står kvar trots att inget annat finns kvar runtomkring.


Det här är Googles Street View bild som jag lånat. En av kyrkorna fanns här och bortom kyrkan finns huset som syns i min bild.


En av kullarna där det tidigare fanns några riktigt stora hus. De jämnades med marken.Många kommer att bygga upp sina hus igen men tydligen låg husen så tätt att de inte följer de byggkrav som finns idag. Man arbetar tydligen på att lösa detta nu. En av kyrkornas medlemmar kommer till skolan och har gudstjänster där. Jag ser deras bilar varje söndag. Livet går vidare i Weed och kanske det blir en ny anda som kommer till den lilla staden med framtidstro och förhoppningar.

12 comments:

Channal said...

Tänk vad en brand ödelägger! Det är en mardröm att få allt man äger och har ödelagt! Det jag skulle försöka rädda är alla mina fotoalbum o datorn med alla bilder. De är värdefulla för mig.

Önskar din lilla stad ett bra och fint 2015! Tillsammans blir vi starka!

Idag har vi det råkallt, -19! Inomhus 18 grader! Tar tid för ett trähus att värmas upp.

KRAMAR Anna

Marina said...

Ytterligare ett element som har fruktansvärda krafter.

Anonymous said...

Hej,, efter det tragiska. Branden,
du har tagit fina foto. Hoppas
allt blir bra igen. Hälsningar Stig.

Anne-Marie said...

Anna: Den här branden kom så snabbt att de som drabbades inte ens hann att ta med sig några ägodelar. En av mina kollegor var en av de drabbade. Hon var hemma dagen då branden kom eftersom hon inte kände sig bra och hon har berättat att hon fick springa ut från huset för att inte fångas i lågorna.
Tror att många vill bygga upp på nytt och fortsätta sin tillvaro där deras tidigar hus stod.
Det kommer att bli kallt här också. Min bostad går inte att få varm när det är kallt. Just nu blåser det dessutom. Inomhustemperaturen kommer nog att ligga runt +15 de närmaste dagarna. Troligen ännu kallar på natten.
Kram!

Anne-Marie said...

Marina: Den här branden skulle inte ha spridits så snabbt om det varit lugnt. Vindarna gjorde att lågorna flög långa avstånd och antände områden som kanske låg 100 meter bort från ett annat område.

Anne-Marie said...

Stig: Det såg väldigt bart och kalt ut på vissa platser. Det var tur att jag gjorde det här besöket igår eftersom det snöade idag och var svinkallt.

Äventyret framtiden said...

Det är just efter att sådana här saker har hänt som man inser att man ska ta vara på stunderna i livet. Det handlar om här och nu...man vet ju aldrig hur nästa stund ser ut. Brand är förödande när den får frihet att röra sig som den vill.
Och berget står där och ser på allt som händer...
tack för fint inlägg Anne-Marie!
Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Så sant. Det är bra att få påminnelser ibland (kanske dock inte lika dramatiska som denna brand) att vara här och nu.
Just vinden bidrog till den otroligt snabba spridningen av branden. Och torkan givetvis.
Ja, berget har varit med om mycket. :) Det ser nog visdomen också i allt som sker.
Roligt att du tyckte om inlägget.
Kram!

Unknown said...

Gott nytt år Anne-Marie.
Jag kommenterar sällan men följer bloggen regelbundet. En sak som Jag funderat över är språket. Min engelska är väl så där med förlov sagt.
Du som bott i USA i många år, behärskar Du språket fullt ut eller dyker det upp nya ord och fraser alltjämt?

Anne-Marie said...

Tore: Gott Nytt År till dig!
Roligt att du kommenterade så här i slutet av 2014. :)
Nej, jag behärskar inte engelskan fullt ut men det är rätt sällan jag inte förstår något ord eller någon fras utan får fråga. Det är då litet mer ovanliga ord och fraser. Men fortfarande efter alla år här kan jag själv inte säga lika många ord och fraser som jag förstår. Skulle nog dock vilja påstå att jag i stort sett är tvåspråkig numera. Jag tänker på engelska, pratar engelska till 99% av tiden och pratar med mig själv ;) på engelska. Får påminna mig ibland att göra det även på svenska. :)

My kids' Mom said...

Oj, har det gått tre månader redan! Det känns ju som nyss! Ja det är enormt vad brand kan ödelägga och förändra på många sätt. Sluka människors liv och ägodelar.

Ha en toppen dag!

Kram, Anneli

Anne-Marie said...

Anneli: Japp, tiden går fort. Och jag är glad att jag tog promenaden när jag gjorde eftersom vi fick snöblask igår som frös på under natten och det är bara ett par plusgrader nu under dagen. Burr! Och jag vill inte promenera i halt väglag efter fallet jag hade för ett par år sedan.
Branden i Weed var ovanligt våldsam och ödeläggande pga torkan och den kraftiga vinden.
Ha en fortsatt fin dag! Kram!