Saturday, December 6, 2014

Komplimang i mataffären - eller?

Lördagar brukar innebära att jag gör mina veckoliga matinköp i Mt Shasta.
Mataffären Ray's och hälsokostaffären Berryvale får besök. Så också idag.

Gångarna i amerikanska mataffärer är mycket breda så man får enkelt plats med två matvarukärror bredvid varandra. Jag var i gången med pappersprodukter när en kvinna närmade sig, log mot mig och sade "hi". Jag svarade litet undrande "hi" och hon sade "I think you work at the college". Ja, svarade jag och sade att jag jobbade i Distance Learning-byggnaden. Jag sade också att jag inte visste vem hon var. Hon påstod att hon sett mig där när hon gått vissa kurser.

Och så tillade hon "you are a beautiful woman so you are easy to remember". Det tog mig ett par sekunder att samla ihop mig och vad skall man säga när en kvinna säger en sådan sak. Det enda jag kom på att säga var "Thank you" och så log jag och gick snabbt därifrån. Litet förundrad och paff var jag efteråt måste jag erkänna.

Amerikanska varukärror är mycket stora. Alldeles för stora för ett enpersonhushåll. Mina matvaror ligger i ett hörn bara på dessa stora kärror. För något år sedan började dock mindre kärror finnas och de är mycket populära. Fler än jag gillar dessa och ser jag en utanför affären tar jag alltid med mig den in eftersom det oftast inte finnas några inne i affären bland de lediga kärrorna. Och här betalar man inte något för kärran utan man bara tar den med sig och ger sig ut i affären.

Den här mindre varianten på varukärra är perfekt.


En dråplig syn utanför Ray's var en man som utan större framgång försökte få in 15-20 ballonger i sin SUV. Jag skulle ha tagit ett foto men jag ville inte genera honom. Tycker det verkar vara riskabelt att köra med ballonger i en bil. Jag fick bilder på näthinnan från Harry Potterfilmerna med den flygande, magiska bilen. ;) Den behövde inga ballonger för att lyfta och visst vore det praktiskt att ha en flygande bil ibland.Igår kväll regnade det "cats and dogs" i Weed.


Bilden lånad från Wikigallery - "Very Unpleasant Weather or the Old Saying verified Raining Cats Dogs and Pitchforks" oil on Canvas".

Under ungefär 7 timmar vräkte regnet ner. Det var inget försiktigt regn utan ett sådant som gör att dropparna slår upp från gatan. Det var mindre sjöar utanför mitt hus men som tur är sluttar gatan och marken bort från huset så det var ingen fara för översvämning. Hade det varit snö och med tanke på hur mycket det regnade skulle vi troligen haft en halvmeter eller mer av snö idag. Nu låg snögränsen mycket högt. Men berget hade fått mer snö såg jag idag när molnen skingrades på eftermiddagen.

Mt Shasta eller White Mountain på karuk (indianspråk) är fantastiskt vackert när det har snö.

32 comments:

Anonymous said...

Hej, bra med mindre kärror. Annars
är dom grymt stora. Det har kommit,
lite mindre. Men bara lite. Va,
fint berget va.

Hoppas att det blir lite favorit,
maträtter. Och något gått, i morgon.

Det, kom i alla fall regn till slut. Hälsningar Stig.

Mrs Clapper said...

Det är verkligen ett vackert berg! Sist vi flög och skulle till Chico så landade vi i San Francisco, då hade vi turen att då en rutt precis över berget. Oerhört imponerande även från ovan!

Marina said...

Va mysigt att få en komplimang bara så där! Synd att vi är lite dåliga på det, vi skulle göra det mycket oftare!

Gunnel said...

Trevligt med komplimanger, men det hör då inte till vanligheterna här att man får det från en helt okänd person. Kundvagnarna är verkligen i största laget, men det är toppen att man slipper betala för dem. Hur ofta har jag inte stått där utanför affären utan en slant att stoppa in i mynthålet på vagnen. Retligt! Ha en fin adventshelg.

em said...

Trevligt att få en spontan komplimang! I motsats till de andra, tycker jag att det händer lite då och då.

Inlägget väckte många minnen och tankar.
Margaretha

olgakatt said...

Spontankomplimanger i vardagen är trevligt och jag både ger och får. Senast häromdagen väckte mitt pannband av lammpäls en dams intresse och ledde till ett trevligt samtal om Gotland!
Hörde att det spöregnat även i södra Kalifornien, det lär vara välkommet! Hoppas bara att det stannar vid lagom.

Anonymous said...

Men vad trevligt med komplimangen! Jag förstår att du blev paff, man förväntar sig inte att få komplimanger bara så där i mataffären. Ballongmannen verkar var en kul typ. Ballongmän och komplimanger behövs verkligen i vår värld! :-)/Susanne

Andra året i Hjo said...

Kul att få sådana komplimanger. Sånt händer inte på ICA i Hjo, har inte hänt mig i alla fall. Och skulle jag ha fått det av en man, ja då vet jag inte hur kul det hade varit. Något annorlunda i USA och kvinna till kvinna - antar jag. Fast ändå så att man undrar lite, skulle jag tänka mig.
Trevlig kväll!

Anne-Marie said...

Stig: De stora kärrorna är alldeles för stora tycker jag när man handlar mat bara till sig själv.
Berget lyste så vitt och vackert igår när solen kom fram.
Jag tycker jag handlar samma sak nästan hela tiden eftersom jag blivit mer begränsad i vad jag köper - pga att jag helst vill ha ekologiskt och inte en massa konstiga tillsatser.
Ja, vi får se om regnen fortsätter att komma eller om det blir torrt igen.

Anne-Marie said...

Mrs Clapper. Jag minns inte ens om jag flugit ovanför berget. Men jag har sett bilder och det är enormt stort. Inte bara högt utan basen på berget är mycket stor.
Vi får hoppas att det fortsätter att regna och snöa men man vet aldrig pga torkan som bara lindrats litet.

Anne-Marie said...

Marina: Komplimanger är fina att få. Det som gjorde mig litet paff var att en kvinna gav mig en sådan komplimang. Folk är litet mer spontana här tror jag än vad de är i Sverige.

Anne-Marie said...

Gunnel: Nej, komplimanger hör inte till vanligheterna. Jag har nog fått några här under årens lopp. Faktiskt även de i mataffärer. Mest om kläder jag haft. Men att en kvinna ger en annan kvinna den här typen komplimang är ju inte helt vanligt.
Jag gillar att man inte behöver betala för kundvagnarna. USA är helt klart annorlunda på olika sätt jämfört med Sverige.
Ha en fin fortsatt adventssöndag!

Anne-Marie said...

Margaretha: Komplimanger är trevliga att få och det har hänt några gånger här men inte är de så vanliga.
Trevligt att inlägget väckte minnen hos dig. :)

Anne-Marie said...

Olgakatt: Håller helt med dig om spontankomplimanger i vardagen. Men det händer inte särskilt ofta vad jag minns. Har nog hört fler komplimanger här än vad jag hört i Sverige.
Det regnade ordentligt tidigare i veckan längre söderut i Kalifornien vilket ledde till olika ras och skred. Tror att det är litet tidigt att säga att torkan stoppats - södra Kalifornien har fortfarande svår torka - men litet bättre har det onekligen blivit.

Anne-Marie said...

Susanne: Att få den typen komplimang från en kvinna är ju inte precis vardagsmat. Men det är alltid trevligt att höra positiva saker. :) Ballongmannen hade gett sig av när jag kom ut från affären men han hade uppenbara problem att få in ballongerna i bilen.

Anne-Marie said...

Hans: Har heller aldrig fått komplimanger inne på ICA - vad jag minns.
Jag började givetvis undra litet om kvinnan bara gav en komplimang eller om det fanns någon annan tanke bakom. Nej, det är inte annorlunda i USA. Män brukar oftast inte ge män komplimanger och likadant med kvinnor.
Men det är ju trevligare att få en komplimang än att bli nedtrampad i gången. ;)
Ha en fin söndagskväll!

Channal said...

Du är ju en vacker kvinna! Bort med jante! Kul att få komplimanger!

Smart med mindre vagnar! Här har vi korgar som vi kan dra som en kärra när vagnen känns för stor!

Det snöklädda berget är så fint! Kramar Anna

Anne-Marie said...

Anna: Tack snälla du! :)
Absolut - bort med jante. Det tjänar ingen på att ha jante omkring sig.
Visst var det kul med en komplimang. Litet oväntat bara med den typen komplimang från en kvinna.
Den mindre typen vagnar är väldigt bra. Jag tror att jag har sett den sortens korgar du nämner de gånger jag handlat i Sverige de senaste åren.
Berget är magiskt med snön.
Kramar!!

Gunilla Nardin said...

Visst, inte saa vanligt att fa en liknande komplimang fran en kvinna, men sug at dig, det ar alltid trevligt att fa hora sadant och hon menade det sakert ocksa.

Varuvagnarna ar stora och otympliga har oxa,men det finns aven mindre vid behov.
Sa trevligt for den karliforniska jorden med ett valgorande regn!
Hoppas det kommer mer.
Vi daremot har fatt alldeles for mycket.Hela november har det hallregnat och det fortsatter, med oversvamningar och jordskred som foljd. Idag skiner solen tack och lov.Man blir tyvarr sa bortskamd med vart normalt fina vader.

Ha en bra start pa veckan AM!
Stor Kram
Gunilla

Annika said...

DET är också ngt som amerikaner är bra på. Komplimanger. OCH de sitter aldrig långt inne.
SÅ roligt för dig att kvinnan i affären så det hon sa!!
Igår fick jag en komplimang av en okänd för mina boots och min sjal. Trevligt.
Det är bara att suga i sig!!!
Ja, jag gillar amerikanska matvagnar, bra att de är stora. Däremot ogillar jag att handla mat. USCH, haha!!
Det är bra att ni får regn.
Ja, jag har också sett folk som stuvar in ballonger i bilar, och jag har själv gjort det. Man känner sig lite larvig, hihi!!
Kramar!!
PS, nu ser jag nummer-verifireing på din blogg. LIKSOM på min egen. Hos dem som annars har det ser jag det inte.
Blogger måste ha fått fnatt.

Desiree said...

Underbart vacker bild på berget. Praktiskt med de lite mindre varuvagnarna. Vi veckohandlade oftast i USA och jag hadlar mycket frukt och grönt så en stor vagn behövdes oftast. Här har de lite mindre varukorgar på hjul som är rätt praktiskt då man inte ska ha så mycket.
Vilken fin komplimang. Sådant ska man ta till sig och spara i hjärtat. Amrisarna är så bra och duktiga på just komplimanger vilket jag gillar.
Så härligt att ni fick lite rejät regn också.Här är det rätt trist gråväder just nu med ca fyra plusgrader och lätt regn.
Kram!

Anne-Marie said...

Gunilla: När min första förvåning lagt sig kändes det givetvis roligt och trevligt med komplimangen. Samtidigt undrar jag i alla fall litet om hon kanske även hade några andra tankar. :)
Mindre kundvagnar är jättebra tycker jag. Framför allt när man bara handlar till sig själv.
Har förstått på dina kommentarer att ni haft mycket regn och översvämningar. Vi kommer att få ett intenstivt oväder mest troligt på mitten av veckan och de har talat om mycket nederbörd. Det är bara att hoppas att det inte blir översvämningar eller alltför stora skador pga starka vindar som skall komma.
Ha en fin vecka! Stor kram!

Anne-Marie said...

Annika: Jag tror också att amerikaner är bättre än svenskar på att både ge och ta emot komplimanger. Det är del av det öppnare, amerikanska samhället.
Kul att du också fick en fin komplimang! :) Javisst, vi suger i oss. :)
Du kanske behöver en större matvagn än vad jag behöver. Jag har faktiskt inget emot att handla mat. Jag har min lista som jag följer och så är det bra med det.
Regn och snö är Kalifornien fortfarande i desperat behov av.
Jag tycker det verkar litet farligt med ballonger i bilen eftersom man inte vet vart de kan ta vägen eller om de går sönder.
Ja så konstigt med siffrorna nu trots att jag är inloggad. Men jag behöver inte skriva in siffrorna hos mig i alla fall utan kan bara trycka på "Publish."
Kramar!!

Anne-Marie said...

Desiree: Berget lyste så vitt och vackert när solen kom fram.
Mina varor ligger litet löjligt i ett hörn på de stora varukärrorna. :) Den mindre varianten passar mig perfekt.
Absolut - jag blev glad för komplimangen samtidigt som det var litet överrumplande när den kom. Tror precis som du att man i USA är rätt bra på komplimanger. Både att ge och ta emot.
Rejält regn var ordet. Nu skall det troligen komma mer till veckan.
Kram!!

Annika said...

Ja behöver skriva in dem även på min blogg.
Mkt mysko.

Scottish Moments said...

Härligt med spontana komplimanger. De är bäst! Man borde bli bättre på ge komplimanger spontant känner jag!

Anne-Marie said...

Annika: Mysko. Jag ser siffrorna men jag bara trycker på "publish" och så finns mitt svar där. Och jag har kollat mina inställningar - har fortfarande ingen verifiering i dessa inställningar.

Anne-Marie said...

Scottish Moments: Visst är spontana komplimanger trevliga. Jag blev glad men litet paff.

Krönikören said...

Vi svenskar är dåliga på att ge komplimanger. Alla skulle bli lite gladare och må bättre av att få höra något positivt om sig själv lite oftare. Sug i dig!

Anonymous said...

Vad trevligt att få en komplimang. Här i Wales är folk oftast inte så spontana, men många i stan känner igen mej eftersom jag sticker ut med långt, stort blont här och min längd, 173 cm, vilket är långt för en kvinna här.

Anne-Marie said...

Krönikören: Välkommen hit! Jag tror nog att amerikaner är litet bättre på att ge komplimanger än svenskar. Absolut - jag blev glad när den första förvåningen lade sig. :)

Anne-Marie said...

Lena: Du ser verkligen svensk ut tycker jag. :) Jättetrevligt att få en komplimang och de allra flesta av oss kunde nog bli bättre på just komplimanger - både att ge och få.