Wednesday, December 10, 2014

Storm och orkanbyar

Har haft väldigt mycket på jobbet att göra de senaste dagarna och på kvällarna har energin inte riktigt funnits - då blir bloggen litet lidande. Både egna inlägg och att läsa hos andra.

Har sett att Blogger hittat på något konstigt med verifiering trots att jag inte alls har det på min blogg. Jag själv kan svara på kommentarer utan att behöva skriva in siffror eller bokstäver men jag vet inte om andra kan det. Hur som helst, jag har inte "stängt ner" bloggen med verifiering utan Blogger tycks ha hittat på detta alldeles på egen hand. Väldigt underligt.

Läste precis hos Dagens Nyheter att det är storm i Sverige med kraftiga vindar, regn och snöblandat regn. Och så skrev man att det har uppmätts vindar på 29 km/h. Eftersom vi också har ett par monsteroväder som är på väg in över USAs västkust idag och i morgon var jag tvungen att se vad våra vindar just nu (kring nio på morgonen) redan är i Weed-området. Vi har vindbyar redan på uppemot 50-55 km/h. Och de skriver på väderhemsidan att det kan bli vindbyar på uppemot 110 km/h!!!! Det är orkan i stort sett. Med stora skador som följd. Ingen skriver om detta i amerikanska medier att vi har dessa vindstyrkor och det tycks vara mindre nyheter när det händer på västkusten jämfört med östkusten här i USA. Den amerikanska östkusten tycks vara viktigare på olika sätt än västkusten. Bland annat när det gäller vädret. Kanske beroende på att det bor så många fler där?

Om det kommer att blåsa så mycket som de befarar kommer säkert skador uppstå på hus, träd och kraftledningar här i Weed. Och jag blev faktiskt litet traumatiserad efter det att delar av taket blåste bort på det hus jag tidigare hyrde. Jag bor på helt fel plats eftersom Weed kan få enorma vindar. Har aldrig tyckt om blåst även som liten. Känns oroande på något sätt med starka vindar.
Alla väderprognoser säger "High Wind Warning" för Shasta Valley - där Weed ligger - men man talar specifikt om Weed som det värsta området för vindarna.

Man talar nu om oväder som kommer att "dränka" Kalifornien med regn. Ja, vi behöver regn men om det regnar så intensivt kan det bli mer skador än vad regnet gör nytta. Vissa områden lär inte ha sett de regn som utlovas på flera år. Det är områden längre söderut i Kalifornien.

Det lär vara "ananas expressen" (pineapple express) som är orsaken till stormarna och regnen. Den har sitt ursprung i Hawaii och färdas över Stilla Havet. Vi har haft några sådana under mina år i Weed men de är inte roliga eftersom de oftast har mycket starka vindar och regn som kan leda till översvämningar.

Jag har ingen aning om vad som kommer att hända med huset jag nu hyr eftersom taket även på detta hus har påverkats av tidigare oväder under årens lopp. Jag håller tummarna och vi får se i morgon hur omfattande blåsten och regnen blivit här i Weed. Och om någon har tips och förslag på platser där det inte blåser och där vädret är bra ;) får ni gärna rekommendera. Förra vintern var det högtryck över Kalifornien så då var det lugnt här i Weed.

Ni ser hur det ser ut här på västkusten de närmaste dagarna med enorma mängder med regn - det som ser rött och orange ut.


Bilden utfärdad av NOAA och lånad från NPR: http://www.npr.org/blogs/thetwo-way/2014/12/10/369818173/parched-west-coast-is-forecast-to-receive-a-drenching

28 comments:

Gunnel said...

Jag har nåt liknande på min blogg, som Blogger har ordnat till på egen hand. Jag har klickat i att jag inte vill ha ordverifiering, men det tycks inte hjälpa. En del får skriva i siffror och några slipper, sen finns det de som får besked på att min blogg inte finns. Blogger behöver nog ett långt jullov för att ordna upp det hela. I Sverige pratas det mycket väder. Det är nog det vanligaste samatalsämnet här. Det har blåst och haglat här idag med det är långt ifrån katastrof. Kram

Anonymous said...

Hej, vilket oväder. Som är på
antågande man måste tro på varningar
oväder är man liten emot. Där är,
mäniskan liten. Hoppas ni klarar er,
bra men det ser tufft ut. Jo det är,
för att stoppa spam robbotar. Det,
är inga problem om man inte har
nedsatt syn. men i bland får man ten nu kod. Siffrorna kan va väl skumma.
Detta oväder är mer problem än nytta. Hälsningar Stig.

em said...

Verifieringen dyker upp på många bloggar just nu - i synnerhet på de amerikanska, tycks det.
Här har jag jättesvårt att komma ut på nätet - det förefaller som fler i min by har samma problem, kanske är det blåsten. Ändå blåser det inte alls lika mycket här som hos dig - men tillräckligt för att det är skönt att komma in efter en promenad.
Margaretha

Channal said...

Kom hit till ostkusten! Här har vi inte haft någon storm! Definitivt inga orkanvindar! Men grått o regnigt, typ två grader! Boooooring! Vi drar till Västindien istället!

Kramar Anna

Anonymous said...

Hej, ser att ni kommer att få en jobbig natt. Och dag, med vindbyar
på 70-80 km h. Och med mycket regn.
Så har regnet en skärande verkan.
Har man rutor med klister som tak.
Kommer dessa flyga som projektiler.
Hoppas att allt går bra. Det kan,
blåsa mer över grannens tak.
hälsningar Stig.....

Annica said...

Blogger verkar ha ordverifiering på alla bloggar nu. Jag lade ju in den själv för en tid sedan eftersom jag fick så mycket spam som visserligen inte kom in på bloggen men jag ville ändå ha bort eländet.
Telia Sonera har haft "internetiska" kontaktproblem meddelade SVTs nyheter - men med andra ord, förstås! ;) - på onsdagskvällen. Mest trubbel var det under onsdagen men tydligen även i tisdags. Hoppas nu bara att inte stormvindarna ställer till det ytterligare.
Jag tycker också illa om blåst och här vid Norrbottenskusten blåser det nästan jämt, men sällan så det blir några skador. Södra Sverige drabbas mycket oftare av starka vindar. Här uppe i norr vet vi knappt vad riktigt uschliga oväder är. Visst, det snöar, regnar, blåser, o.s.v. men det är måtta på - och för - det mesta.
Hörde att det gått/gick åska i Sydsverige! Mitt i vintern! För många år sedan var det ett kraftigt åskväder i mitten av januari och det kändes både overkligt och obehagligt. Lite av domedagsstämning. :/
Håller tummarna för att du - och Weed - slipper de värsta vindarna den här gången.
Ha det så bra som möjligt! Kram!

Marina said...

Usch! Hoppas ni slipper alltför mycket strul och bekymmer i blåstens fotspår!

Mimmi said...

Jag har sett att flera av mina vänner på FB som bor på Västkusten har skivit om annalkande oväder - bl.a. vänner i SF, och Sacramento. En kompis i SF lade upp en ruggig bild med riktigt ruggig himmel över just SF.

Hoppas huset du bor i håller, och att du är okej.

Take care! Kram

Gunilla Nardin said...

Oj vilken storm som drar in. Kanske kan du bo i huset dar du jobbar under tiden det blaser som allra varst? De husen masta vara stabilare. Gillar inte blast heller. Har blaser det friskt ibland. En gang kom takpannorna
flygande. Jag hoppas verkligen att det lugnar ner sig fort.
Allting brukar ordna sig till det basta dock, sa aven denna gangen.

Ska tanka pa dig i blasten.
Reser upp till Gbg vid Lucia.
Hoppas pa lite julkansla dar.

Ha det sa bra du kan AM!
Stor Kram!
Gunilla

Annika said...

Ja blogger har lagt till den där koden. Man kan inte göra åt det. Det lustiga är att de som tidigare hade verifiering inte längre har det. Åtminstone har jag sett ett par sådana fall.
Jag får skriva in kod på egen blogg också. OH well, så länge det är siffror går det ju bra.
Och spam har man ingen längre. Helt borta.
Skönt.
Jo, jag har läst om ert oväder. Tror Washington Post skrev ngt om det. Otroligt vilket väder som drar in hos er.
Nog för att ni behöver regn, och det ska ni väl få nu.
Håller tummarna för att det inte ska bli för stora skador i naturen, och på hus. OCH att människor inte ska behöva sätta livet till.
Här är det lugnt väder. Lite blåst, soligt och några grader varmt.
Håll i hatten nu, AM!!
Kramar!

Anonymous said...

Vill bara klargöra en sak: I Sverige mäts vind i m/s dvs 29 m/s=104,4km/h=64,87mph. OK?
Chris

Andra året i Hjo said...

Blåste ordentligt härom dagen, och värre ska det bli på lördag. Dock kan vi inte mäta oss med amerikanska oväder och det är jag glad för. Allt är ju större däröver - stora tallrikar och amerikanska blåbär, du vet.

Mimmi said...

I morse tog de upp stormen på Västkusten på våra lokala nyheter som jag kollar på varje morgon.

Anonymous said...

Kraftiga vindar kan vara farliga. Du får greppa tag i någon om vinden tar fatt i dig, men akta dig för ballongmän! Ballonger + hårda vindar kan föra dig långt-bort-i-tok. :-)/Susanne

Anonymous said...

Verkligen stormigt i San Francico
området. Hur har det gått i Weed?
Hoppas du är OK och att taket fortarande är där.
Varför ska det behöva vara då där
extra, extra med så många saker i
Kalifornien?

Varma tankar - Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Gunnel: Visst är det konstigt med Bloggers "påhitt". Det låter ju mycket obehagligt att Bloggen helt plötsligt påstås inte finnas. Man undrar om de fått något virus i sin programvara.
Jag skall skriva i mitt nästa inlägg om detta enorma oväder som drog in över västkusten. Det var ett oväder som hette duga. Kram!

Anne-Marie said...

Stig: Det var ett oväder som hette duga som drog in över USAs västkust - har skickat ett mail till dig också,
Det har varit olika slags varningar under olika tider det senaste dygnet. Mest har det handlat om starka vindar.
Nu är det tydligen även översvämningar på gång på vissa platser.
Man kan ju tycka att Blogger borde ha meddelat oss som har bloggar att de ändrade något i sina inställningar. Jag har inte sett något sådant. Hoppas att det går bra att kommentera trots allt.

Anne-Marie said...

Margaretha: Tycker det är konstigt att Blogger inte haft något meddelande som verkligen förklarade vad de hittat på. Borde ju höra till vanligt "affärsvett" tycker jag.
Det var ett ordentligt oväder minst sagt som vi fick. Har nog aldrig sett så mycket regn på så kort tid.

Anne-Marie said...

Anna: Tror att Sverige har litet "mesigare" väder än USA. Allt skall tydligen vara stort och mycket här i väster. Litet onödigt mycket tycker jag.
Det var ett oväder som går till historieböckerna tror jag som vi haft de senaste 2 dagarna.
Västindien tycker jag låter alldeles perfekt. :)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annica: Jag tycker det är konstigt att Blogger inte haft något meddelande om detta. Jag har i alla fall inte sett något.
Internetiska var ett intressant ord. :) Vår ström försvann aldrig som tur var när vårt "monsteroväder" drog in den gångna natten.
Ovädren kanske "lakas ur" litet under sin färd över land och vatten i Sverige. Men kommer det inte oväder norrifrån också ibland?
Åska mitt i vintern har jag varit med om någon gång men det är nog mycket sällsynt. Känns underligt minst sagt.
Weed och Siskiyou County ser nog just nu över effekterna av detta oväder. Höga vindar, enorma mängder med regn osv har satt sina spår. Skriver nog litet om det i nästa inlägg. Kram!!

Anne-Marie said...

Marina: Det har varit allt möjligt som hänt under detta oväders framfart i hela Kalifornien. Strömavbrott, fallna träd, översvämningar och annat "smått och gott".

Anne-Marie said...

Mimmi: Det här ovädret var så stort och hade så stor påverkan på hela Kalifornien och även Oregon och Washington att det vore konstigt om man inte tog upp det i massmedia. En "epic storm" kan man nog kalla den.
Huset höll - för denna gången - tack och lov! Tack för din omtanke. :) Kram!

Anne-Marie said...

Gunilla: Det var verkligen ett oväder som har satt sina spår i Kalifornien och utmed hela västkusten. En "epic storm" kan man nog kalla den.
Jag vet inte om jag skulle få bo i byggnaden där jag jobbar. Tror att det inte är tillåtet tyvärr.
Nej, blåst tycker jag inte om. Nu blev det inte fullt så illa som de sade även om det blåste väldigt mycket. Det som var mest påtagligt var allt regn som föll. Helt otroliga mängder.
Så trevligt att få vara i Sverige under Lucia. En väldigt fin, svensk högtid och tradition. Ha det så bra under din vistelse.
Stor kram!

Anne-Marie said...

Annika: Men visst är det konstigt att Blogger inte alls meddelat att de gjorde denna förändring. Jag har inte sett någonting om detta. Det låter ju väldigt bakvänt med verifieringen. Kanske man skulle lägga till att ha den och så försvinner den? Vad tror du?
Japp, det här var ett enormt omfattande oväder. Det har berört i stort sett hela Kalifornien men även Oregon och Washington. Enorma vindar och otroligt mycket regn.
Det har varit High wind warnings och olika slags varningar för översvämningar. Just nu har tydligen en stad söder om Mt Shasta översvämningar på vissa platser.
Ditt väder låter behagligt. :)
Jag fick nästan hålla i hatten inomhus. Men vi i Weed överlevde. :)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Chris: Jag hade sett fel hos DN. Vad bra att jag har alerta läsare. :) Tack för ditt klargörande.

Anne-Marie said...

Hans: Har förstått att även Sverige haft en hel del blåst och regn/snö. Läste också om ett otroligt oväder kring Brittiska öarna som lamslagit det landet.
Allt är större här - matportioner, frukt och grönsaker, bilar och även alla överviktiga människor. :)

Anne-Marie said...

Susanne: Du är för rolig. :) Ballongmän är absolut sämsta tänkbara stöd under ett oväder. ;) Jag höll mig inomhus hela tiden. Det blåste och framför allt regnade alldeles för mycket.

Anne-Marie said...

Ruth: Det har varit en "epic storm" troligen i hela Kalifornien och även i Oregon och Washington. Helt otroliga regnmängder och mycket blåst.
Huset står kvar och tack och lov finns taket kvar utan direkt skador vad jag kan se. Vindarna blev inte fullt så starka som de sade även om det blåste väldigt mycket.
Jag vet inte varför allt skall vara så extra och speciellt här i Kalifornien. Jag håller dock med dig. Tack för din omtanke Ruth. :)