Monday, December 1, 2014

Första advent och julkalendrar

Igår var det både första advent och sista november. Slaskade eller braskade Anders där ni bor? Hos mig slaskade Anders så vi får se om julen braskar. Det regnade av och till igår med en del snöflingor men de smälte med en gång. Tror dock att vädret är så "ur led" numera att de där gamla talesätten inte riktigt håller längre.

Första advent och adventstiden är en vacker och fin tradition. Och den tycks fortleva i Sverige med vackra ljusdekorationer, ljusstakar och stjärnor i fönstren och på balkongerna.
Jag tog fram min fina svenska, fast med amerikansk strömstyrka, adventsljusstake igår. Och den lyste upp så fint i mitt kök. Det är rätt mörkt även i Weed även om det givetvis inte blir mörkt lika tidigt som i Sverige nu i december.
Adventstiden innebär också att julkalendern sänds i svensk TV. Under många år var det en tradition jag absolut ville följa. Nu var det mycket länge sedan jag tittade på det programmet.

Några av mina favoriter som är riktiga klassiker och som troligen fortfarande står sig.

Teskedsgumman - denna underbara serie med Birgitta Andersson och Carl-Gustaf Lindstedt. Den första Teskedsgumman sändes redan 1967. Tror knappast att Teskedsgumman behöver ytterligare presentation.Herkules Jonssons Storverk från 1969. Inte konstigt att det var en bra kalender eftersom Tage Danielsson både skrivit manus, redigerade och medverkade i de programmen.
Den handlar om sjuårige Herman som byter plats med sin pappa (Tage Danielsson) när mamma Ann-Sofi uttalar en viss trollformel. Herman (Herkules som vuxen) utför tolv stordåd under kalenderns gång. Jag kände en viss samhörighet med Herman (Herkules) eftersom han hade överbett vilket jag också hade på den tiden. Tandställning rättade till mitt överbett. :)Trolltider från 1979, blev så populär att den även sänts vid två senare tillfällen - 1985 som julkalender och 1994/95 kring december-januari. Återigen var Birgitta Anderson en av huvudrollsinnehavarna. Kalendern handlade om en grupp småtroll och även en häxa och fe finns med i handlingen. Det genomgående temat var att alla behövdes.Stjärnhuset från 1981 - som egentligen inte handlade om julen och förberedelser inför julen utan om sagor ur den grekiska mytologin. Tittarna fick också lära sig om stjärnbilder och astronomi. De här programmen har också gått i repris flera gånger. Jag tycker om mytologi och stjärnbilder så det var en trevlig kalender.

http://www.oppetarkiv.se/etikett/titel/Stj%C3%A4rnhuset/

Det kanske vore läge att kolla på dessa igen - skolan har stängt under 9 dagar kring jul- och nyår och då har jag litet mer tid.
Vilka är dina favoriter bland julkalendrarna?

28 comments:

olgakatt said...

Teskedsgumman är min favorit!

Annika said...

Nu kom jag in tidigt igen...herregud, what is with me...
???
HAHA!
Nu har jag inget AM-inlägg att läsa till morgonfikat imorrn...
:-)
Advent ja, så fint!! Häri US är det bara kyrkorna som uppmärksammar advent. Inget som sker i hemmen. Men julpynt och fix och slingor ser man, I love it!!!
Jag har också mina 7-armade adventsljusstakar i fönstret. TVÅ har gått sönder, Peter lyckades inte laga dem.
Så jag får jaga nya online. IKEA säljer inte de klassiska längre, mkt tråkigt.

Herkules Jonsson är den fösta kalender jag minns, var 3 och ett halvt då. Älskade den.
Sen har jag gillat Mumin, Trolltider och Teskedsgumman. Säkert flera också
Minns att jag gillade Albert och Herbert.
Julpussar och Stjärnsmällar också. Ska se om jag hittar den på YT.
OCH när K var liten såg vi Pelle Svanslös, och ooo vad söt den var. Har den på dvd.
Ska bli kul att se årets, jag gillar Historieätarna!!

Tidiga kramar från mig!!

Desiree said...

Det blir både fint och mysigt när man tar fram adventsljusstaken. Flera gammla godingar här vad gäller adventskalendern. Jag har inte heller kollat in den på flera år men minns flera av dessa som du tar upp här. Teskedgumman tror jag sändes fler gånger för den minns jag. Trolltider var en stor favorit för mig. Albert och Herbert tyckte jag också mycket om.
Skönt med lite jullov för dig och få vara ner och bara vara, läsa och kolla in bra serier och film.
Kram!

Channal said...

Det är så mysigt med stjärnor o ljusstakar i fönstren! Det lättar upp! Imorse åt jag, Lotta och mannen frukost framför TV'n o tittade på adventskalendern. Den verkar spännande och bra! Teskedsgumman älskade jag och Hetcules Jonsson! Minns många fler! Sen när mina barn var små då var det Pelle Svanslös och Sunes jul som jag gillade bäst!

Det var torrt o kallt igår! Tror på en vit jul:-)

KRAMAR Anna

Annica said...

Du har god smak när det gäller adventsstakar måste jag säga - jag har nämligen två likadana som din. ;) Tycker de är så söta, röda och juliga. Det är så mysigt nu med alla adventsstakar, -stjärnor och ljusdekorationer överallt. Jag njuter varje dag av adventstiden.
"Teskedsgumman" (1967) köpte jag på DVD för bara någon vecka sedan. Den är den bästa. Köpte även "Julstrul" med Staffan Ling och Bengt Andersson (1984). Jag gillade deras lite lagom galna humor.
I mitt tycke har årets julkalender i SVT1 för mycket sol och stränder. Jag vill ha snö och julstämning. Så´n är jag. ;)
Jag älskar amerikanska julfilmer med massor av snö, glitter och lampor. Och gärna en kärlekshistoria med lyckligt slut. De flesta TV-kanaler sänder julfilmer från USA, den ena mer sentimental än den andra. Gillar´t! :) Tillsammans med julkalendrarna blev det också en DVD med filmen "White Christmas". Så nu ska det mysas till Bing Crosby och Danny Kaye i vintriga Vermont. Och jullåtarnas jullåt:
"I´m dreaming of a White Chritmas..."
Trallala! Och ha det bra! Kram!


Charlie sa ... said...

Älskar den här tiden med ljus i fönster! Det är så fint både att titta från utsidan och fint på insidan ;)

Och jag ser att vi gillar exakt samma julkalendrar. Kom ihåg en som handlade om ett höghus ett år, minns du den? Julkalendern var som ett hus också.

Nu ska jag snart titta på årets adventskalender.

Stor kram!

Marina said...

Förutom alla de där gamla klassikerna så måste jag säga att jag tyckte om fjolårets kalender. Den såg jag faktiskt samtliga avsnitt av (tack svtplay).

Mimmi said...

Jag har två favoriter bland TVs Julkalender: Trolltider, och Albert & Herbert, de var helt klart bäst (Tomtepateter… LOL). Andra som var bra; Fem Myror…, och Teskedsgumman. Stjärnhuset gillade jag inte alls. Jag kommer dock ihåg att man verkligen längtade efter att Julkalendern skulle börja, och såg fram emot att köpa kalendern. Stjärnhuset var nog den sista kalendern jag hade. Those were the days! :)

Anne-Marie said...

Olgakatt: Bra val! :)

Anne-Marie said...

Annika: Trevligt att se dig här oavsett tid på dagen. :)
Det är intressant att advent inte slagit igenom i USA i hemmen. Julpynt har nog väldigt många i och med Thanksgiving. Jag såg en julgran "downtown" Weed (bredvid polisstationen) och den såg löjlig ut jämfört med Resontos julgran. Knappt några lampor och inget pynt! De skulle komma på studiebesök till er. :)
Jag köpte min röda adventsstake hos Hemkop.com i Lindsborg, Kansas. De har mycket skandinaviskt.
Jag var nog ungefär lika gammal som Herkules i julkalendern så det var ju litet extra kul. Mumin minns jag men den var inte min favorit.
Albert och Herbert såg jag som vanlig TV-serie - och säkert även själva julkalendern. De var trivsamma.
Det gjordes många väldigt bra program på 60- och 70talen.
Kvällskramar!!

Anne-Marie said...

Desiree: Såg allt fint pynt du och C har nu. Skrev hos dig att jag tycker om stjärnan ni har. Och kul med er julgran.
Julkalendern har nog alla minnen av. Olika troligen beroende på hur gamla/unga vi är.
Trolltider minns jag var en mycket bra och fin julkalender.
Albert och Herbert såg jag också som vanlig TV-serie.
Jullovet ligger 3,5 veckor bort. Skall bli skönt.
Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Du har fint hemma nu med ditt adventspynt. :)
Har förstått att årets julkalender inte har någon riktig julkänsla och är litet väl somrig. Men den kan ju vara bra för det.
Sunes jul har jag svaga minnen av. Däremot inte Pelle Svanslös som julkalender. Däremot som bok och serie.
Vi får se om julen braskar hos dig.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annica: Självklart att vi har bra smak. ;) Visst är det en fin och söt ljusstake.
Teskedsgumman var så oförarglig och snäll jämfört med mycket av det som produceras idag. Och så var ju Birgitta Andersson väldigt bra.
Håller med dig om att det är trevligt om julkalendern har litet anknytning till julen. Samtidigt har det ju också funnits flera bra kalendrar som varit annorlunda.
Det finns många amerikanska julfilmer med överdådigt pyntade hus. Antar att du sett filmen "Home alone"? Där har du mycket pynt och ljus i överflöd. Weed har en litet mer lågmäld profil. Folk har inte råd verkar det som.
Det finns massor med bra julsångsvideor hos YouTube med en eller flera timmar med julsånger.
Ha det gott! Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Adventsljusen och stjärnorna är verkligen vackra och mysiga. Vi har inte så mycket av det i Weed men antar att du har desto mer hos dig.
Fattas bara annat att vi inte skulle ha bra smak. ;)
Gick in hos Wikipedia som har en lista över alla julkalendrar. Det fanns en som hette Barnen i Höjden som handlade om ett höghus: http://sv.wikipedia.org/wiki/Barnen_i_H%C3%B6jden
Kan det vara den? Jag minns faktiskt inte alls denna kalender.
Stor kram!!

Anne-Marie said...

Marina: Har faktiskt inte alls tittat på julkalendern på troligen mer än 20 år. Har ingen aning om hur de varits som sänts under de åren.

Anne-Marie said...

Mimmi: Vi verkar rätt eniga om de julkalendrar som blivit riktiga klassiker. Jag minns faktiskt inte att Albert och Herbert var en julkalender - jag tittade på TV-serien.
Jag hade även en papperskalender som jag var väldigt otålig att börja öppna. ;)
Yes, those were the days. :)

a kitchen in the country said...

Döttrarna må vara tonåringar nu men traditionen att titta på julkalendern på morgonen håller i sig här hemma. Årets har vi inte riktigt bestämt oss kring ännu. Ok, men inte lika bra som förra årets med Hedenhös. Annars delar jag dina favoriter Anne-Marie tillsammans med Albert & Herbert. Och Sunes jul älskar hela familjen också. Numera finns alla gamla julkalendrar att köpa på dvd så även nya generationer kan glädjas åt de gamla.

Ta hand om dig vännen och så hoppas jag att du får en fin december.♥

Kram

Anne-Marie said...

Lotta: Jag läste om årets julkalender och att den verkade väldigt somrig och kanske inte riktigt hade den där speciella mysfaktorn som julkalender.
Sunes jul har jag glömt mycket av och Albert & Herbert tittade jag mest på som TV-serie.
Verkligen bra att man kan gå tillbaka och titta på bra program även många år senare.
Ha en fin december du också och ha det gott! Kram!!

Andra året i Hjo said...

Nog har jag sett många adventskalendrar både för egen del och med flickorna. Men tusan om jag minns så mycket mer än Teskedsgumman. Men den var kanske särskilt bra.

Anne-Marie said...

Hans: Teskedsgumman var möjligen den första julkalendern som verkligen slog igenom. Tydligen hade de tidigare kalendrarna ingått i andra program på TV.
Teskedsgumman var verkligen en trivsam kalender.

Malin said...

Ja verkligen nostalgi, min favorit var stjärnhuset. Jag minns så väl kalendern som hörde till. Dessutom älskade jag jullovsmorgon eftersom man fick se på TV på MORGONEN! Min mamma var TV producent för barnprogram och producerade jullovsmorgonen ett år. Barnen får både vanlig adventskalender från Sverige och chokladkalender från USA. Ibland blir det även en legokalender. Vi tänder även ljus i en traditionell advenstsstake med vitmossa och tomtar i. Det är en av de få jultraditioner vi har i vår familj för vi är sällan hemma på julen. Fördelen är att man då inte behöver julpynta, nackdelen är att man inte behöver julpynta...

Anne-Marie said...

Malin: Kul att du också tyckte om Stjärnhuset. :) Jag blev riktigt nostalgisk när jag gick igenom kalendrarna hos Wikipedia innan jag skrev inlägget.
Just det ja, det fanns även en kalender som hörde till TV-kalendern. Morgonprogrammen tittade jag aldrig på vad jag minns.
Spännande att din mamma jobbade inom TV-världen.
Jaha, så det är chokladkalender oftast här i USA. Man undrar varför det måste ingå sötsaker?
Vitmossa är fint. Har du det alltså där du bor eller kan man köpa i affärerna?
Julpynt har för- och nackdelar.

malix said...

Teskedsgumman var jag rädd för när jag va liten, minns jag och Herkules det va min julkalender det samt Albert och Herberts jul va inte fel, Idag vet jag inte ens vad som går barnen är ju stora nu. Men ur led är tiden känner jag, För våra småbarn som är här och hälsar på ibland de får inte ha Lucia tåg på dagis för det har man tagit bort. Och när jag skulle sjunga pepparkaksvisan med vår lilla fyraårs tjej så förklarade hon att jag inte kunde den sången för det är inga bruna gubbar som har korinter till ögon. För den hade de gjort om. Vart tar traditionerna vägen. Vår fina luciatradition blir bortplockad från dagis har man inte gått för långt i saker då?

Fullblodsekologen said...

Teskedsgumman och Trolltider var bland mina stora favoriter!!! Visst var det spännande varje år när den nya adventskalendern började visas i början av december.
Har precis kommit tillbaks till Katalonien. Här kör man också Black Friday fast i stället för att bara köra 1 dag så pågår rean 1 vecka. Kram på dig/Annelie

Anne-Marie said...

Malix: Teskedsgumman som var så snäll och oförarglig. :) Herkules var kul. Litet annorlunda men väldigt välgjord.
Varför har man tagit bort Luciafirande på dagis? Anses det vara rasistiskt? Numera tycks det mesta i Sverige vara rasistiskt. Mycket underlig utveckling i Sverige minst sagt. Och sången om pepparkaksgubbarna vet jag är bannlyst. Man blir mörkrädd. Det är ju bara en sång!
Något har gått väldigt snett i Sverige tycker jag.

Anne-Marie said...

Annelie: Vi tycks vara rätt eniga om vilka julkalendrar som står sig och var de som hade högst och bäst kvalitet. :)
Här i USA har vi även något som heter Cyber Monday - vilket är en rea måndagen efter Thanksgiving - för näthandeln men jag tror den rean också tycks pågå under längre tid på vissa håll.
Kram till dig!

Malin said...

Vitmossa skickades inpackad från Sverige. Finns att köpa på ICA tror jag. Håller år efter år.

Anne-Marie said...

Malin: Vitmossa är speciellt och vackert. Minns att min mamma brukade plocka mossa i skogen.