Thursday, December 11, 2014

Hjälper regndanser?

Ja, det kan man fråga sig efter de senaste två dygnen här i nordligaste Kalifornien - och utmed hela USAs västkust för den delen - med en "epic storm" som lett till strömavbrott, fallna träd och översvämningar.

De indianstammar som tidigare bodde i Mt Shasta-området finns inte kvar men deras namn och inflytande finns fortfarande. Att utföra regndanser var en del av deras traditioner.
Dessutom finns det en hel del människor i Mt Shasta som fortsätter denna tradition och som under en längre tid har dansat för att få regn.

Hela USAs västkust fick känna på två "pineapple express"-oväder under två dygn. Och jag känner mig litet utmattad efter två nätter när jag inte sovit särskilt bra. Vindar och regn kan vara väldigt högljudda.

Som tur var slog de värsta prognoserna inte in här i Weed med tanke på vindstyrkor. Det var inga orkanstyrkor som uppmättes tack och lov men visst blåste det - mycket och länge - både igår och idag. Utmed kusten uppmättes däremot orkanstyrkor.

Det som var ännu mera påtagligt var regnet. Jag vaknade den gångna natten av att det fullkomligt vräkte ner och det blåste horisontellt ibland på grund av vinden. Mindre sjöar började bildas på marken men som tur är sluttar marken inte in mot huset jag bor i.
Enligt väderhemsidorna fick Mt Shasta - och troligen även Weed - runt 120-130 mm regn på 24 timmar! Det är imponerande siffror tycker jag. Jag var inne på alla väderhemsidor jag känner till och följde det hela under många timmar. Tänk så fantastiskt egentligen att man kan följa via radar och satelliter och få aktuell information hela tiden. En hemsida som jag följde heter WindAlert där olika stationer visar vindstyrkor.

Huset jag hyr står kvar och taket tycks ha klarat sig utan några märkbara skador. Men nog var jag litet nervös när vindarna tog i och det kändes som om taket skulle lyfta ibland. Och med så mycket regn kan det ju säkert även bli läckage ibland.
Staden Dunsmuir söder om Mt Shasta har tydligen fått evakuera vissa delar som ligger nära Sacramentofloden på grund av allt regn. Och det är översvämningar litet överallt vad jag har förstått.

Trots allt regn så säger man att torkan i stora delar av Kalifornien bara fått en liten hjälp. Hos oss är det litet bättre som tur är. Jag läste idag att från den 1 oktober till och med idag har nordligaste Kalifornien (där jag bor) fått lika mycket nederbörd som vi fått under de tidigare 12 månaderna. Nu hoppas jag på fortsatta fronter men kanske litet snällare. :)

Vill också korrigera mitt tidigare inlägg - som en uppmärksam bloggläsare så riktigt påpekade - att vindstyrkan i Sverige inte var 29 km/h utan 29 m/s. Och med omräkningar mellan svenska och amerikanska mått verkar det ha blåst ungefär lika mycket i Weed som i Sverige.

Så här såg berget ut häromdagen innan stormarna drog in. Molnen är tecken på annalkande oväder.


Självklart kunde jag inte ta bilder utomhus så det fick bli genom mina fönster. Så här såg det ut i morse utanför mitt hus.

23 comments:

My kids' Mom said...

I Mora dansar man snödansen, men det är mest i samband med Vasaloppet!

Kram, och ha en toppen kväll.

Anneli

olgakatt said...

Här väntar vi på stormen Alexander med utlovade 25m/s.
Lussenattsfirandet lär få bli inomhus i de delar av landet som drabbas,
Efter rekordtorkan i Kalifornien i flera år får ni nog fortsätta regndanserna ett bra tag till. Marken kan ju inte ta upp så mycket i taget nu utan det lär bli översvämningar när det kommer för mycket på en gång.

Channal said...

Vad är det som händer i vår miljö! Vädergudarna är inte snälla mot oss! Här har de varnat med att inte gå ut i helgen. Plocka in alla utemöbler osv. Stormvarning!! Läskigt!!

Fin fredag till dig! KRAM Anna

Anonymous said...

Jag måste säga det igen, jag älskar dina bergbilder! (Häromdagen när jag skrev det var jag "unknown" av någon anledning.) Du borde samla alla bergbilder och ge ut en bok - du som kan förlagsvärlden! - som du skulle kunna sälja i Weed och runt Lassen där det är mycket turister. /Sara

Annika said...

Ja, jag säger som Sara ovan. Ditt berg alltså! SÅ vackert det är! Magiskt på alla plan. HOPPAS att jag får se det i verkligheten ngn ggn!!
Bra att ni klarade er så pass bra i Weed- Regnet behöver ni ju så innerligt väl. So let it rain, and snow!!!
Här är det lugnt väder, soligt och några plus. Ungefär som vanligt mao.
Kramar!!

Gunnel said...

Vi har surrat fast de utemöbler som vi normalt har kvar ute hela året. Det blåser lite smått nu, och har tagit fart att regna. Inget mysigt uteväder precis. Ha det gott.

Gunnel said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Kaliforniens kust har verkligen fått sej en KO. Regnet är välkommet, givetvis, men marken är inte redo att absorbera så mycket på en gång. Allting tycks så extremt numera. "Lagom" har försvunnit.
Hoppas iaf att det blir ett tjockt
snötäcke i the Sierras för nästa sommars vattenbehov.

"Ditt" berg är verkligen vackert.

Ruth i Virginia

Marina said...

Det ser nästan ut som om ni inte behöver utöva mer regndansare just hos er på ett teg o alla fall...

Anonymous said...

Hej, det är bra att följa med vad som händer. Men blir det strömlöst
ja då funkar ju inte en massa prylar.

Jag har bara varit med om skyfall
på max 80 mm. 130 är ju enormt.
Tur att ni klarade er lindrigt,
ändå. Hälsningar Stig,

Anne-Marie said...

Anneli: Det går bra att dansa alla möjliga slags danser. :)
Har sett litet mer bilder på hur floder och bäckar börjat "vakna till liv" här efter regnen.
Ha en fin helg! Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Läste precis att stormen Alexander inte blev så allvarlig och omfattande som man trodde. Men det kanske är bäst att hålla sig inomhus ändå.
Jag tror att det kommer att ta lång tid att få mer normala vattennivåer. Vi får se hur den fortsatta vintern blir.
Vattnet sjönk undan rätt snabbt här faktiskt vilket förvånade mig.

Anne-Marie said...

Anna: Vädret är ur balans över hela jorden. Antingen extrem torka eller översvämningar. Och oväder som blir mer intensiva.
Läste att stormen Alexander (jag undrar varför alla oväder namnges numera) inte blev så allvarlig som man trodde. Den har kanske mojnat en del när den kommer till dig.
Ha en fin helg! Kram!

Anne-Marie said...

Sara: Vad glad jag blir att du tycker om bilderna på berget. :) Tack! Har faktiskt aldrig funderat på att göra en bok med bilder, men varför inte. Jaha, var det du som var unknown. :) Blogger verkar vara litet nyckfullt numera.

Anne-Marie said...

Annika: Hoppas också att du får se Mt Shasta "på riktigt" någon gång. Det intressanta med berget är att det skapar sitt eget väder och man vet aldrig hur det ser ut från dag till dag. Idag syntes det litet på eftermiddagen och det var mycket snö som kommit där uppe.
Det var intensivt under ett dygn med blåst och regn men vi finns kvar. :)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Gunnel: Hoppas att ni klarade er bra under stormen. Läste att den blev lindrigare än vad man trott. Nej, att vara ute när det stormar och ösregnar är ingen höjdare. Trevligare att stanna inomhus. Ha en fin helg!

Anne-Marie said...

Ruth: Kalifornien fick nog det mesta av detta oväder. Har läst om översvämningar i många delar av staten. Och i mina trakter verkar floder, bäckar och sjöar "vakna till liv" efter flera år med litet vatten. Men det är mycket lång väg till mer normala förhållanden fortfarande.
Hittills har det varit rätt varmt så snögränsen har legat mycket högt men det är bara att hoppas på mycket snö i Sierra.
Mt Shasta har en alldeles speciell magi. :)

Anne-Marie said...

Marina: Det behövs nog fortsatta regndanser eftersom torkan har varit så extrem under mycket lång tid. Men det kanske vore bättre med litet mindre nederbörd mera jämnt fördelat under vintern.

Anne-Marie said...

Stig: Nej, utan ström har man inget internet och det blir svårt att ha koll på exakt vad som händer.
Ja, det var litet väl blött ett tag här. Litet mindre mer utspritt är helt klart bättre. Men "ananasovädren" brukar vara så här våldsamma.

Anonymous said...

En okunnigs reflektioner: Är vädret verkligen mer extremt nu för tiden? Har det inte alltid varit så här? Beror det på att vi är mer uppkopplade mot världen och får veta mer idag? Kan det vara så att vår medvetenhet om miljö också gör oss mer uppmärksamma och intresserade av väderfenomen? Jag vet inte, jag. Menar dock inte att förminska de problem och alla lidanden som väderkatastrofer orsakar. Glad att du inte har blåst bort, Anne-Marie. Take care! /Susanne

Anne-Marie said...

Susanne: Jag tycker absolut att vädret är mer extremt nuförtiden. Vindarna tycks ofta vara kraftigare, regnen mer intensiva, torkan mer extrem osv. Det har självklart alltid funnits sådana här extrema väderförhållanden men det verkar vara vardagsmat numera.
Det tycks finns många orsaker till vädrets förändring - människans påverkan (både oavsedd och avsedd), solens cykler (vi är inne i en cykel som kan leda till en ny istid), jordens magnetfält som håller på att försvagas och troligen är på väg att "växlas" (de magnetiska polerna flyttar på sig och kanske till och med byter plats).
Jag var också tacksam att jag inte blåste bort och att bostaden jag hyr inte skadades. Ha det bra!

Charlie sa ... said...

Berget tar andan ur mig! Det är ståtligt och vackert!

Ja, dessa väder som finns. Kalifornien får sin beskärda del. Dramatiskt det varit de senaste månaderna i dina trakter minst sagt.

Hoppas det normaliserar sig framöver med både vind och regn.

Stor kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Berget är magiskt. Och det skiftar utseende på vintern då vi har mer moln.
Den stormen som kom in var ett riktigt "monster"oväder. Man uppmätte vindbyar på 147 mph! i Lake Tahoe. Det är nästan svårt att förstå.
Vi behöver mycket mer regn och snö men litet lugnare former är trevligt. :)
Stor kram till dig!