Saturday, December 13, 2014

Lucia med musik - 12/13/14

Den här Luciadagen har varit fylld med musik. Love it.
Och den har ett litet kul datum när man skriver datumet som vi gör i USA med månaden först - 12/13/14.

Lucia - denna fina svenska högtid med ljus och stämning. En dag som vi utlandssvenskar tycks sakna nästan mest av alla svenska högtider och helger. Jag har varit både Lucia och tärna i skolan och på jobbet och det finns minnen och känslor kring den här dagen.

Tack och lov att Luciaprogrammet i svensk TV även kan ses utomlands. Ingen landbegränsning som tur är. Och jag borde nog se till att jag skaffar mig någon slags VPN-tjänst så att jag kan se fler svenska TV-program. Väldigt många är blockerade för oss som bor utomlands och kommer in med till exempel en amerikansk IP-adress.
Som vanligt var det stämningsfullt och vackert och de gamla traditionella sångerna är de jag tycker allra bäst om. Sånger jag själv sjungit och spelat på piano.
http://www.svtplay.se/video/2537994/lucia

Jag har precis kommit hem nu på kvällen från en konsert som skolan anordnade - "Songs of Peace" med flera olika körer. Skolan har en ny musiklärare och han hade verkligen lyckats med många olika slags sånger för körerna. Skolans "vocal jazz ensemble" var fantastiska. Vilka röster och vilken tonsäkerhet. De sjöng bland annat den amerikanska klassikern "Let it Snow! Let it Snow! Let it Snow!"

Jag lyssnar ibland på Sveriges Radios Bjällerklang - julmusik 24/7 under hela december. http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3034
Några låtar som spelats och som fastnat hos mig, passar bra tycker jag så här tiden fram till jul.

Länkarna till Grooveshark.com ger mycket bättre ljud än YouTube-videorna men har ju inga bilder så länkar till både och. :)Every Time Christmas Comes Around by Michael McDonald on GroovesharkHallelujah by Various Artists on GroovesharkLonesome Christmas by B.B. King on Grooveshark

Dagens bild på Mt Shasta som nu lever upp till sitt namn "White Mountain". Det var mycket länge sedan berget hade så här mycket snö.

18 comments:

Marina said...

Tjusigt med det snöbeklädda berget! Visst är det trist med alla program som är "portade" i utlandet, men det går ju att lösa med en svensk ip-adress även om det genast blir lite bökigare.

Gunnel said...

Lucia är en fin tradition. Allt ljus behövs nu den här mörka tiden. Tjusig bild på berget. Ha en trevlig tredje advent.

Channal said...

12...13...14... Coolt! Berget är fantastiskt vackert mot den blå himlen. Lite som Tobleronetoppen!

Älskar gamla amerikanska julsånger med Bing Crosby bla! Mysigt!!

KRAMAR Anna

Äventyret framtiden said...

Berget står där som en Lucia i sig själv just nu. Du får ta dig upp på toppen och tända några höga ljus /gatlyktor typ ;)
Jag förstår att längtan till de speciella skandinaviska traditionerna är stor när man bor utomlands. I år känns det som att Lucia behövs mera än någonsin, så mörkt som vi har det och så mörkt det är i världen för övrigt av andra orsaker. Tur att du har ditt vita vackra berg!
Kramar!

Anonymous said...

Jag hade laddat med gott bröd och olika smaskiga pålägg för en luciafrukost framför tv:n, men försov mig. Så kan det gå. Här får du två tips på ny, vacker musik i svensk-vemodig ton komponerad av den sympatiske ABBA-Benny Andersson från Lucia-tv 2012. De finns på YouTube. 1) Benny Andersson: "En skrift i snön" (Sweden, 2012) 2) Vinterhamn - Helen Sjöholm 2012. Och Benny Andersson själv sitter vid pianot. Detta är tårtrillar-låtar för mig. Så vackert. Allt gott!/Susanne

Anonymous said...

Hej, berget va mycket vackert nu.
Kul, att du har sysslat nu med
musik. Det låter som en mycket trevlig kväll. Man ska ha trevligt i bland. Hälsningar Stig.......

Malin said...

Glad Lucia! Här finns det lite olika luciafiranden man kan gå på, men pga olika inplanerade aktiviteter så blev det inget tåg för oss i år :(

Anne-Marie said...

Marina: Berget blir så mycket mera imponerande med snö.
Jag får nog skaffa VPN så att jag kan titta på program som bara sänds i Sverige. Gäller bara att hitta rätt företag.

Anne-Marie said...

Gunnel: Lucia är en fin svensk högtid. I Sverige behövs verkligen allt ljus man kan få. Här är det ju inte fullt lika mörkt men nog märks det att det är den mörkaste tiden på året. Ha en fin vecka!

Anne-Marie said...

Anna: Förra vintern fanns knappt någon snö på berget pga torkan. Det var märkligt att se det bart även mitt i vintern. Får se hur länge den blötare väderleken varar.
Det finns många fina julsånger - både äldre och nyare.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Karin: Ja, det var en bra liknelse mellan berget och Lucia. :) Jag skulle aldrig komma till toppen men tanken är god.
Lucia är en vacker högtid med alla ljus och vackra sånger. Och att dagen inte förknippas med köphysteri är ju också bra.
Att titta på programmet via datorn räcker bra för mig. :)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Susanne: Det var ju förargligt att du missade direktsändningen. Men SvT Play finns ju som sagt.
Tack för tips på vacker musik. Får kolla upp hos YouTube dessa två du nämner.
Benny Andersson är ju välkänd men Helen Sjöholm vet jag faktiskt inte vem det är. Har helt tappat kollen på det svenska musiklivet numera.
Ha en fin vecka!

Anne-Marie said...

Stig: Berget lyste så vackert i solen mot den blå himlen.
Musik har alltid varit en stor del av mitt liv. Har spelat piano och tvärflöjt och sjungit i körer. Och musik går nästan alltid genom datorn.

Anne-Marie said...

Malin: Glad Lucia - litet i efterskott. :)
Ni hade säkert trevligt ändå - programmet hos SvT finns ju alltid.

Anna said...

Jag vill tipsa om www.hola.org, i lördags tittade vi på en tysk underhållsshow som endast kan ses i tysk TV men som också sänds live på kanalens hemsida. Om jag gick in "som vanligt" med min internetläsare på kanalens hemsida stoppas jag av meddelandet att jag kan inte se programmet i mitt land. Som vanligt alltså, beroende på att jag hade en IP-adress. "Gömd" bakom HOLA så var det inget problem. Jag installerade Hola i Google Chrome först men fick inte till det och provade sedan i Mozilla Firefox, där gick det bättre. Beror väl lite på vad man har för dator och webbläsare. Men med Hola kan du se allt!

Annika said...

Ser att Anna ovan tipsar dig om den VPN jag tipsade om i mail i helgen. Hola.
Har Anonine själv, och gillar den. Men gratis är den inte.
Ja, VPN ett måste, tycker jag.
Vill inte vara utan det.

Lucia delade vi åsikterna om. Det var jättefint, men med undantag.

Just nu lyssnar jag också på Bjällerklang (som alltid). Många fina sånger där.
Håller helt med om BB King. SÅ skön jullåt!!
Bjällerklang är så bra.
Lyssnade lite på Lugna Favoriter också, De spelar också julmusik 24 h dygnet. Men reklamen stod jag inte ut med. Så det är enbart Bjällerklang för mig nu!
TACK SR!!!
Kramar!!

Anne-Marie said...

Anna: Stort tack för ditt tips om Hola. Jag får undersöka litet mer hur det fungerar och se hur jag ev. kan ladda ner det för min dator. Jag brukar använda Firefox så förhoppningsvis skuklle det fungera.
Jag tittar inte ofta på svensk TV men jag vet att jag har blivit litet sur ibland att något program jag kanske ville se inte var tillgängligt för oss som bor utomlands.

Anne-Marie said...

Annika: Jag har av någon anledning inte tittat särskilt mycket på svensk TV under årens lopp. Vet egentligen inte varför. Kanske beroende på att jag måste titta via datorn - kan inte koppla till min TV - och min skärm är inte så stor.
Nu är min TV också rätt liten men större än min datorskärm.
Japp, vi var eniga om Luciaprogrammet. :)
Håller mig nog till Bjällerklang. Den blandningen är bra. Men jag har också hittat ett par bra YouTube-videor med amerikansk julmusik som också är riktigt bra.
Kramar!!