Wednesday, December 3, 2014

Är du vegetarian?

Det är inte jag men jag tycker om vegetarisk mat. När jag var runt 25 åt jag inget kött alls (bara fisk ibland) under ca 1 år. Eftersom jag inte alls mådde bra av denna litet mer ensidiga kost har jag ätit en blandkost sedan dess vilket passar mig väldigt bra.

Jag växte upp i ett hem med två föräldrar som faktiskt var så kallade "råkostare" under några år när de var unga. Det vill säga de åt mest råa grönsaker. De träffades till och med på en vegetarisk "bar" i Göteborg på 50-talet. Romantiskt så det förslår. :) Min pappa var även frisksportare under några år som tonåring.
Även min farmor var intresserad av vegetarisk mat så det har funnits traditioner i min familj. Jag växte dock upp med blandkost men vi hade alltid ett stort fat med råa grönsaker varje dag.

På 50-talet fanns det en man i Sverige som gjorde vegetarianismen till något relativt stort och populärt. Are Waerland hette han. Han inspirerade många, alltså även mina föräldrar, att lägga om kosten och äta vegetarisk mat. Han startade även "Tidskrift för Hälsa" som mina föräldrar prenumerade på under många år. Nu heter den tidningen "Hälsa".

Waerlands grundläggande tankar var - citerade från Wikipedia:

  • Vi har inte med sjukdomar att göra, utan med livsföringsfel. Avskaffa dessa och sjukdomarna försvinner av sig själva 
  • Man botar aldrig en sjukdom, utan man botar en sjuk kropp 
  • Man botar en sjuk kropp endast genom att man återställer dess ursprungliga livsföringsrytm 
Låter rätt självklart tycker jag. Och något som borde finnas med som princip för hur vi äter och lever. Tyvärr lever väldigt många amerikaner inte alls så utan de förgiftar sina kroppar med mycket onyttig "fast food" och mat som innehåller genetiskt modifierade ingredienser och tillsatser som inte alls är bra. Jag hoppas att man äter litet sundare i Sverige.

Under Thanksgiving åt jag faktiskt ingen kalkon alls och det gick hur bra som helst. :) På fredagen (Black Friday) hade jag besök av N och hade lagat till en mycket god vegetarisk linssoppa. Både hon och jag uppskattade den.

Michael åt också mycket vegetarisk mat och en av hans kokböcker (som jag behållit) heter "Moosewood Cookbook" av Mollie Katzen. En kokbok fylld med vegetariska recept på soppor, sallader, olika varm- och efterrätter. Den här boken har utnämnts av The New York Times som en av de tio bäst säljande kokböckerna någonsin.
I Ithaca, New York finns "Moosewood Restaurant". De lär vara en av de mest inflytelserika restaurangerna enligt Bon Appetit Magazine. Kommer jag till Ithaca någon gång blir det troligen ett besök där.

Receptet på linssoppan finns i Moosewood Cookbook. Av någon anledning glömde jag bort att ta en bild på den färdiga soppan så det få bli "före"bilder.24 comments:

Channal said...

Vi äter vegetariskt en till två gånger i veckan. Nyttigt och bra för miljön. I skolan är det en vegetarisk maträtt i veckan för eleverna. Min äldsta har varit vegetarian i omgångar =) Just nu är hon vegan! Det blir linser istället för skinka, jansson och köttbullar för henne till jul! Haha skojar bara! Finns mycket veganmat att välja på i affärerna. Det är bra!

KRAMAR Anna

em said...

Det finn många bra recept på Mollie Katzens hemsida. http://smallplanet.org/about/frances/bio
Vad beträffar linssoppa, tycker jag att Frances Moore Lappés recept är ännu bättre. http://smallplanet.org/about/frances/bio (Frances fick Right Livelihood Award -87)
Margaretha

Desiree said...

Jag äter mer än gärna vegetariskt. Tycker det är gott och det känns sunt. Äter alltid en stor sallad tillsammans med middagen. Veggo är ju så mycket mer än bara pasta, ris och potatis. Det finns ju så mycket goda grönskar och gryn. Baljväxter som linser och bönor tycker jag är riktigt gott. Passar utmärkt till både grytor och soppor.
Jag har börjat äta mer veggo på senaste åren och även C tycker det är gott. Jag tycker mycket om fisk också och kyckling funkar bra det med. Röttkött äter vi mer sällan. Kan uppskatta det ibland men jag skulle säga att vi äter mest fisk och veggo.

Så intressant att få lite mathistoria från Sverige.

Tycker julbord är rätt trist för att det är ett sådant fokus på kött. Finns ju knappt några grönsaker alls på det klassiska svenska julbordet. Jag vill gärna skippa det klassiska julbordet och köra på mer vegetariska alternativ.
Kram!

Äventyret framtiden said...

Vi äter ofta vegetarisk mat, oftare än annan mat. Det blir både soppor och grytor gjorda här i stora kastruller, så att vi har mat några dagar att värma. Men vi äter också kyckling (Bosarps eko) lamm och fisk och om vi får tag på även ekologiskt nötkött och någon gång även vilt. Så vi är allätare men noga med var råvaran kommer ifrån och hur det har behandlats. Grönsaker och frukt är ett stort måste. Vårt julbord varierar från år till år...vi är inte särskilt traditionsbundna alls
Kramar

Channal said...

Glömde berätta att skolmaten i Norrköpings kommun sedan tio år tillbaka har skolmat med SmartMatKonceptet! S.M.A.R.T. Mat innebär närodlat, mer energi till eleverna och bra för miljön. Finns säkert att läsa mer om! Kram igen!

Annica said...

Någon dag i veckan blir det mest grönsaker. Gärna råa eller wokade. Men jag klarar inte av att vara helvegetarian varje dag - emellanåt längtar jag alldeles för mycket efter gris-, lamm- och kycklingkött. Eller en bit god falukorv. Men grönt finns alltid med. :)

Anonymous said...

Hej, jag är mest vegetarian. Fast
äter lite kött. Jag vill koka det
mesta. Och i micron, tills det luktar gott i köket. Ja om det, är
besprutat då kokar man bort ev.
gifter. Inom, industrin kokar man
bort gifter från produkter. Äter
man råa grönsaker, så ska kroppen va
tränad till det. Dom som blir över
100 år. Har nog ätit, enligt det
optimala. Kul, att ni har en sund
levnads tradition sen generationer
tillbaka. Hälsningar Stig.

Marina said...

Jag äter "gott och blandat" dock väldigt lite kött. Jag tycker fisk är godare och mycket vegetariskt blir det. Det här är något våra döttrar "dragit in oss i" och det fungerar jättebra. Det finns fantastiskt mycket god vegetarisk mat om man föredrar det. Sedan måste jag säga att just Asien är ett mycket bra ställe att bo i om man vill äta sådan mat. Men som sagt, jag äter allt.

My kids' Mom said...

Hej Anne-Marie,
Jag är inte vegetarian men både lagar och äter mycket Grekisk mat som Fasolada och fylldaungsbakade tomater och Briam, vilka alla är vegetariska. Jag äter även gärna och ofta soppor som linssoppa etc. Ja, så visst blir det en hel del vegetarisk mat utan att jag år vegetarian.

Kram,
Anneli

Anne-Marie said...

Anna: Låter väldigt bra som ni äter och att man serverar vegetariskt även i skolan. Det fanns inte när jag gick i skolan.
Att vara vegan är ju litet mera restriktivt än att vara vegetarian men många verkar tycka om att vara veganer.
Norrköping verkar vara en smart ;) kommun som har mycket bra och trevligt.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Margaretha: Hade faktiskt inte varit inne på Mollie Katzens hemsida. Bra tips!
Ser att det finns en hel del recept även där.
Känner faktiskt inte till Frances Moore Lappé. Just det ja, Right Livelihood-award delas ut nu i december. Var med på ett par av de prisutdelningarna på 80-talet. Min pappa kände Jakob von Uexkull.

Anne-Marie said...

Desiree: Minns att du och Annika skrev hos dig om att äta mycket grönt och frukt. :)
Linser och bönor går att göra mycket trevligt med. Lägger man dem i blöt behöver de ju inte koka timma efter timme.
Vi har inget bra utbud av fisk här tyvärr. Men självklart försöker jag få in fisk i olika former. Äter kyckling, kalkon och ibland köttfärs (ekologisk).
Ja visst är det märkligt att julbord har så dåligt med grönsaker. Det är verkligen nästan bara fokus på kött och fisk.
Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Har sett många exempel på din blogg om allt gott ni skördar och äter. Och då smakar det ju allra bäst när det kommer från den egna trädgården.
Håller helt med dig om att vara noga med varifrån råvaran kommer. Jag köper numera bara ekologisk kyckling och ibland ekologisk köttfärs. Köttfärsen kommer från en gård i Siskiyou county så det är relativt närproducerat.
Jag har inget julbord - blir liksom inte inspiration riktigt när man bor själv.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annica: Jag är som du - känner att kroppen behöver fisk eller kött. Jag fick allvarliga mineralobalanser efter året då jag bara åt fisk och vegetariskt och naturläkaren som jag gick till skickade blodanalyser till Tyskland (eftersom man inte kan göra djupgående analyser i Sverige - fortfarande inte 30 år senare) och det blev behandling med olika mineraler som balanserade kroppen igen. Den läkaren sade att min blodtyp tydligen mår bäst av att också äta djurprotein.
Men grönsaker och frukt är ett måste varje dag. :)

Anne-Marie said...

Stig: Kul att du också tycker om att äta grönsaker.
En del näringsämnen lär försvinna om man kokar grönsaker så man bör nog äta både och. Micro har jag ingen och vill inte skaffa. Tror inte alls den är bra för hur maten påverkas. Har egen erfarenhet av att micron inte var bra för mig.
Kroppen tror jag ställer om sig relativt snart till att äta råa grönsaker.
Det är viktigt att vara medveten om vad man äter tycker jag.

Anne-Marie said...

Marina: Har man bra tillgång till fisk är det väldigt gott och bra. Av någon anledning tycks fiskkulturen här där jag bor vara väldigt underutvecklad.
Kan tänka mig att det finns väldigt mycket att välja på i Asien ifråga om vegetarisk mat.

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Jag tycker det går jättebra att vara "blandätare". Man behöver inte vara vegetarian för att äta bra. Men jag är numera väldigt noga med varifrån kött och fisk kommer. Köper faktiskt ingen fisk längre som kommer från Stilla Havet med tanke på all radioaktivitet som har kommit (och kommer) från Japan.
Kram!!

Gunnel said...

Nu till jul serveras nog det mest onyttiga man kan komma på under hela året och många blir sjuka av allt ätande. Men det går att göra ett gott julbord med mycket vegetariska rätter som kompletterar allt det gamla invanda på ett julbord. Nu har vi vid vara jular sen barnen är gifta en blandning av olika traditioner, och det är faktiskt riktigt bra. Man blir gärna hemmablind annars. Ha det gott.

Gunnel said...

Nu till jul serveras nog det mest onyttiga man kan komma på under hela året och många blir sjuka av allt ätande. Men det går att göra ett gott julbord med mycket vegetariska rätter som kompletterar allt det gamla invanda på ett julbord. Nu har vi vid vara jular sen barnen är gifta en blandning av olika traditioner, och det är faktiskt riktigt bra. Man blir gärna hemmablind annars. Ha det gott.

Annika said...

Jag är inte vegetarian, men jag skulle nog kunna bli det. Tror jag. kanske.
Måste alltid ha mkt grönsaker då jag äter. En stor sallad är ett måste till varje middag. Skulle vilja laga mer vegetariskt också, har kört fast lite i de rätter jag lagar. De vetorätten jag lagar. Marie i England, en blogg jag läser, har alltid fina recept på vegomat varje måndag. Allt ser så gott ut.
Till jul gillar jag kål av alla sorter. Så gott. OCH öven morots och kålrotslådor. SÅ himla goda!!
Men, att helt sluta med kött vill jag inte. Ibland finns det inget godare än en medium perfect steak!!
:-)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Gunnel: Tror precis som du att många föräter sig på julborden och inte alls mår bra. Det var otroligt länge sedan jag åt ett svenskt julbord. Troligen var det 1996! :)
Jättebra att man skapar egna traditioner och blandar olika sorters mat. Ha det gott!

Anne-Marie said...

Annika: Jag blev faktiskt sjuk (efter det året utan kött) pga att min kropp tydligen bör få protein från djur (alltså protein från kött). Naturläkaren jag gick till var helt klar över att min blodtyp och kroppstyp behöver en blandkost. Så vegetarian vill jag faktiskt inte bli även om jag gärna äter vegetarisk mat.
Jag skulle kunna lära mig mer om vegetarisk mat men det tar ju oftast litet längre tid att laga till vilket jag inte riktigt har på vardagarna.
Jag har ju som bekant ingen julmat egentligen men de lådorna du föreslår kan man ju frysa in.
Stek äter jag aldrig numera men ibland köttfärs.
Kramar!!

Scottish Moments said...

Jag äter allt men går mer och mer åt det vegetariska hållet, för mig känns det bäst att äta mest vegetariskt och sen lite kött då och då bara. Förr älskade jag kött men jag kommer ifrån det mer och mer... vet inte riktigt varför men det är nog en blandning av orsaker.

Anne-Marie said...

Scottish Moments: Det är bra tror jag att äta litet blandat. Man måste verkligen kunna vilken sorts mat - om man bara äter vegetariskt - som kan ersätta proteinet man får från kött och fisk. Och även andra näringsämnen.
Kött har blivit mer och mer "förgiftat" - i alla fall här i USA. I Skottland kanske det fortfarande är litet mera "rent".