Monday, July 8, 2013

Att hyra bostad i USA

Idag var det dags för en sista genomgång - så kallad walk-through - i min bostad jag haft de senaste 3 åren. Den var städad och jag utgick från att allt skulle godkännas. Så blev det också! Det kändes bra att mitt arbete den gångna helgen gav belöning. Inga anmärkningar och jag och mannen i hyresvärdsparet tog varandra i handen innan vi skildes åt.
Det känns litet vemodigt att lämna det lilla huset eftersom jag på det stora hela trivts bra. När jag såg delar av taket blåsa bort i december förra året kändes det inte så roligt men annars har det varit rätt så bra.
Något jag verkligen uppskattat är att jag bott själv utan grannar vägg i vägg. Som bekant är amerikanska hus byggda mycket dåligt byggda beträffande ljudisolering vilket jag nu återigen märker när jag flyttat till huset där jag har grannar på ena sidan. Häromdagen räknade jag samman alla år jag bott i ett enskilt hus och det är större delen av mitt liv. Det blev ca 40 år! Resterande ca 10 år har tillbringats i lägenhet av något slag och egentligen trivs jag inte i lägenheter. Inte ens i Sverige. Men nu är det som det är.

Att hyra bostad i USA skiljer sig säkert litet åt beroende på var man bor i USA men hyresbostäder är ett område som faktiskt är mer likartat än det mesta här i USA. Det går faktiskt att svara på frågan hur det går till och hur det är att hyra en bostad.
Det här blir ett rätt långt inlägg men då jag har fått många mail under årens lopp tänkte jag försöka sammanfatta vad som gäller när man hyr bostad.

Till att börja med hyrs villor ut i mycket större utsträckning i USA än i Sverige. Sedan finns det "vanliga" lägenheter, så kallade condos och townhouses (som ligger i flerbostadshus) och jag bor nu i ett så kallat duplex, dvs två bostäder i ett hus. Exakt hur dessa bostäder skiljer sig åt i detalj skulle jag nog inte kunna svara på.

Skall man hyra en bostad är hemsidan Craigslist den plats där de allra flesta bostäder numera annonseras - till och med i Weed och Mt Shasta. Det var där jag såg den bostad jag nu hyr.

En hyresvärd kräver referenser, som givetvis bör vara amerikanska referenser - både tidigare hyresvärdar och vänner.
Något som också för det mesta krävs är en så kallad "credit check", dvs hyresvärden kollar upp en persons "credit rating". Man kan egentligen bara få en "credit rating" om man bor i USA. Det är en sammantagen värdering av hur kreditvärdig man är. Har man betalningsanmärkningar sjunker ens credit rating omedelbart. Jag tror inte att min nuvarande hyresvärd kollade min credit rating eftersom hon kände mina tidigare hyresvärdar och kollade med dem hur jag var som hyresgäst.

Man får för det mesta fylla i en så kallad "rental application" som sedan gås igenom av hyresvärden. Blir man godkänd har man en "walk-through" innan man flyttar in där saker och ting gås igenom och man kan anmärka på sådant som inte fungerar. Det var det jag gjorde för den nya bostaden.

Det finns olika slags hyreskontrakt. Jag har haft både "month-to-month" och "lease" som i mitt fall gällde 1 år i taget. Har man "month-to-month" kan man som hyresgäst ge 30 dagars uppsägning om man vill flytta. Har man däremot ett kontrakt på 1 år sitter man rätt fast. Flyttar man innan tiden gått ut är man egentligen skyldig att betala hyra tills kontraktet går ut såvida inte hyresvärden hittar en annan hyresgäst - vilket de är skyldiga enligt lagen. Men det kan ju gå olika snabbt. Det var därför jag ville komma bort från ett årslångt kontrakt eftersom jag inte planerar att stanna här.

Hyran betalas varje månad och betalar man inte sin hyra kan man bli vräkt, precis som i Sverige.
Uppstår problem i bostaden skall dessa rapporteras till hyresvärden så att de kan åtgärdas. Som att man till exempel ser delar av taket blåsa bort. ;)

När man flyttar ut skall bostaden städas. Bostaden jag haft var, som sagt, mycket ren när jag flyttade in och det var därför jag lade ner så mycket tid på att städa. Den jag nu flyttade in i var inte ren enligt min standard så jag fick själv städa en del. Det är olika beroende på hyresvärd och troligen var man bor.
Man har sedan en "walk-through" vid flytten då bostaden gås igenom - det var det jag hade idag - och man blir antingen godkänd eller så bestämmer hyresvärden att mer städning behövs och den kostnaden dras av från den "security deposit" som man får betala innan man flyttar in. Den varierar otroligt och jag har haft alla möjliga slags avgifter.

Alla stater har olika lagar kring hyresbestämmelser mellan hyresvärdar och hyresgäster men en hel del är lika mellan de olika staterna. Man skall som hyresgäst veta vad som gäller så att man kan säga ifrån om hyresvärden gör saker som är felaktiga. När jag flyttade in i huset jag hyrt under 3 år började min hyresvärd använda min el för att bygga huset på tomten bredvid - utan att tala om för mig att så skulle ske. Det är olagligt eftersom jag betalade för elen. Jag sade ifrån och fick ersättning för min elkostnad. Den här boken borde alla hyresgäster ha "Renters' Rights" som ges ut av bokförlaget Nolo. Jag har en tidigare utgåva som jag använt en hel del under årens lopp. Man måste vara påläst.

Jag hade ett par fina, gammaldags rosenbuskar vid den tidigare bostaden. De får avsluta inlägget.


8 comments:

Fullblodsekologen said...

Grattis till städningen utan anmärkningar (fniss), måste varit skönt att lämna ifrån sig nycklen efter helgens städande.
Det där med att vräka hyresgäster som man gör i USA och Sverige är inte lika enkelt i Spanien. Har vänner som hyrde ut en lägenhet till folk som plötsligt slutade betala hyran och bytte lås på dörren!! De har helt enkelt barikaderat och vägrar öppna när någon ringer på. Trots kontakt med polis och andra myndigheter är det ingen som tycks kunna få ut dessa människor. Historier som denna finns det tyvärr gott om på sista tiden, så folk är försiktiga när de hyr ut sina hus/lägenheter.
Ha det gott! Kramar/Annelie

Unknown said...

Hoppas verkligen du kommer att trivas bra i ditt nya hem :) Säg när det passar att jag kommer förbi med inflyttnings present ;)

Anne-Marie said...

Annelie: Tack! :) Det var rätt tradigt att städa i värmen och kroppen var helt klart inte i form efter den långa tiden då jag var inaktiv efter stukningen.
Jag kan tänka mig att folk i Spanien inte gör som "storebror" säger. I Sverige och - tyvärr - numera också i USA är människor rätt "mesiga". Visst skall man göra rätt för sig men det som håller på att hända med den amerikanska pionjärandan är rent skrämmande. I Sverige har ju storebror varit "kung" rätt länge.
Ha det gott du med! Kramar!

Anne-Marie said...

Maria: Tack! Som jag skrivit här på bloggen ser jag det som ett tillfälligt boende så jag tar det som det är.
Jag skickar ett meddelande till dig via Facebook så kanske vi kan få till en träff. Vore väldigt roligt! Kram!

Min plats i solen said...

Skönt att allt gick bra med överlämnandet av lägenheten och att din städning blev godkänd. Fattas bara annat.

Intressant att läsa om hur hyresmarknaden i USA fungerar och som så ofta slås jag av hur mycket bra råd du delar med dig av kring att leva i USA. En guldgruva för människor som har ett flyttlass som går över det stora havet.

När vi var i Dublin nyligen och bodde på hotell insåg jag hur bra vi har det som bor i ett enskilt hus på landet och hur man kan vänja sig vid tystnad. Jag var ovan vid att höra hur andra människor gick fram och tillbaka ovanför vårt rum, när grannen duschade osv. Och då tillbringade jag större delen av min barndom i hyreslägenheter och radhus. Så snabbt man anpassar sig efter något nytt.

Sköt om dig Anne-Marie och tack för vackra rosbilder.

Kram Lotta

Kattas Betraktelser said...

Vad skönt att städningen gick bra. Visst är det vemodigt att flytta, än hur saker och tring varit. Hoppas du ska trivas bra i det andra boendet. Du har hunnit byta en del boenden genom åren. Fina blommor du bjuder på.

Anne-Marie said...

Lotta: Jag jobbade verkligen hårt för att få hela min "security deposit" tillbaka - vilket jag fick. Jag visste att de var petiga. ;)
Tack Lotta! Dina ord värmer. Jag vill ge folk i Sverige en så korrekt bild som möjligt av USA. Den bild som visas ibland stämmer inte alltid med verkligheten. Eftersom jag bott här så länge och flyttat mycket (tyvärr) kan jag det här med att hyra bostad på mina fem fingrar. Ha det gott! Kram!

Anne-Marie said...

Katta: Jag flyttade enbart pga den "foreclosure" som stundar i mitt gamla boende. Du har nog inte sett mina tidigare inlägg om detta eftersom du hade bloggpaus då men jag fick veta (utan mina hyresvärdars vetskap) att de totalt har "havererat" ekonomiskt och de har låtit alla sina bostäder gå in i foreclosure. Det ville jag inte vara med om. Kram!