Saturday, July 27, 2013

Nordamerikansk monsun

Igår eftermiddag tornade stora moln upp sig. Tidigare på dagen hade det varit hett och fuktigt. Frampå sena eftermiddagen kom urladdningen - flera timmar med åska, blixtar och faktiskt litet regn.
Eftersom det är mer än torrt här medför åskoväder oftast bränder. Enligt brandmyndigheterna hade vi runt 1400 blixtnedslag och idag syns resultatet - rök i luften. Berget syns knappt. Tyvärr gick det inte att undvika ledningarna i luften - de finns överallt.


I torsdags natt blev det aldrig svalare egentligen men igår natt gick det att andas igen och huset var behagligt i morse. Det är nästan nödvändigt att nätterna är svala eftersom jag, och många med mig, inte har luftkonditionering.

Det vräkte ner regn under kanske 30 minuter, Ingen lång stund men det kändes verkligen friskt i luften efteråt. Jag njöt av att kunna öppna mina fönster. Idag är det riktigt hett återigen - runt +35.
Bildbeviset att det faktiskt regnade här ;) - en pöl i morse som nu har försvunnit.


Nordamerika har faktiskt en monsunsäsong varje år. Den är inte lika intensiv som den i Indien men de liknar varandra. Vindarna byter tydligen riktning under sommaren och börjar blåsa in fuktigare luft från haven. "Boven i dramat" är ett högtryck som bildas över "Four Corners"-området och som gör att vindarna blåser en viss riktning. Bilden lånad från nätet.


I sydvästra USA kan det bli riktiga regn nästan dagligen som sedan upphör framåt september när det blir torrare igen.

I allra nordligast Kalifornien får vi bara litet känning av den fuktiga luften och de åskoväder som kan bildas. För det mesta skiner solen under flera månader och det blir mycket torrt.

Passade på att åka och handla innan det blev alltför varmt idag. Det märks att det är turistsäsong nu i Mt Shasta. Här i Weed har vi inga turister direkt mer än de som är på genomresan. :)

20 comments:

Äventyret framtiden said...

35 grader varmt är aningen varmt det!:) Förstår att det kan bli svårt att sova ordentligt i den värmen.
Tack för intressant väderinformation. Alltid lär man sig någonting nytt på din blogg Anne-Marie!
Kramar!

olgakatt said...

Förstår att regn är välkommet men åsknedslag är inte roligt!
I stora delar av Sverige är det också otroligt torrt i år och nu har slagregnet verkligen ställt till det på några platser i dagarna. I går fick jag stanna bilen i ett regn där man inte såg nånting alls framför sig. Senare varnade radion för nedfallna träd på vissa vägar. Strax efter sken solen igen.

Freedomtravel said...

När man läser om väder i andra delar av världen blir man påmind om hur odramatiskt vädret är i Sverige! Just nu har vi i alla fall, för ovanlighetens skull, riktigt varmt!

Desiree said...

Så himla skönt med regnet ni fick och så välbehövligt också om det är riktigt torrt. Även om det bara regnade kort så känns det skönt i luften sedan. Igår hade vi riktigt riktigt varmt med 37 grader. Ganska jobbigt då man inte har någon ac miljö där man kan vila lite från hettan. Vi fick ta oss ett dopp i en annan flod. Vattnet var riktigt svalt och skönt med sina 20 grader.
Kram!

Charlie sa ... said...

Skönt med regn. Det slår mig ofta hur dramatiskt och annorlunda vädret är här. Efter flera år på östkusten har olika varianter passerat som jag aldrig tidigare varit med om. Väder kan få enorma konsekvenser.

Har läst dina tidigare inlägg och jag förstår att det är mycket nu som du ska ta hand om. Jag väntar på svar angående det du och jag mailat om...återkommer så snart jag har mer besked!

KRAM
Lotta

Anonymous said...

Här har det ej regnat på ca 3 eller 4 veckor på 3 veckor har det iallafall inte regnat. träden är lite bruna pga av för lite regn. igår hade det dock regnat lite i bromma men inte på ekrö sen kom jag till kristineberg och där hade det ej heller regnat nu skulle de va bra med lite regn hör på ekerö

Anne-Marie said...

Karin: +35 är så varmt att man egentligen inte kan vara utomhus utan att må dåligt. Den gångna natten var mycket svalare. Jag vaknade och nästan frös under mitt sommartoäcke. När huset är runt +17-18 på morgonen (i stället för kanske +25) håller det sig svalt - när man stänger fönstren på morgonen vilket jag gör - till senare delen på dagen.
Roligt att jag kan dela med mig av litet nya saker. :) Jag lärde mig själv litet när jag skrev inlägget eftersom jag inte riktigt visste varför detta envisa högtryck över Four Corners placerar sig där varje år. Kramar!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det är disigt och brandröken både syns och känns här nu. Tydligen kommer den mesta röken från södra Oregon.
Det är inte alls trevligt, och dessutom farligt, när det regnar så mycket att man knappt ser framför sig. Det bästa är kanske bara att stanna om det går.

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Vädret är rätt odramatiskt faktiskt i Sverige jämfört med USA. Här har vi orkaner, tornados, sandstormar, mycket starka vindar, extrem torka osv. Man får givetvis komma ihåg att USA är en hel kontinent och Sverige "bara" ett relativt litet land. Det kan nog påverka.

Anne-Marie said...

Desiree: Vet att ni också har det varmt och ingen A/C. Det tar på krafterna måste jag erkänna. Man blir rätt slak frampå eftermiddagen. Men i morse var det bara +17/18 inomhus efter en rätt sval natt. Och huset är relativt svalt fortfarande nu på eftermiddagen trots att det är uppemot +30 utomhus. Litet obehagligt var det igår med åska och blixtar igen. Vid ett tillfälle kom blixt och åska i stort sett samtidigt och hela huset skakade.
Kram!!

Anne-Marie said...

Lotta: Ni på östkusten har nog haft mer väderdramatik det senaste året än vad vi haft. Minns Sandy som påverkade hela östkusten. Man känner sig rätt liten när vädrets "makter" är i farten.
Tänkte faktiskt på dig alldeles nyligen och det vi mailade om och undrade om du fått mer information. Skriv gärna när du vet mer.
Kram!!

Anne-Marie said...

Anonym: Har förstått att det varit varmt och rätt torrt även i Stockholmstrakten. Men ni hade vinter så länge att sommaren säkert är välkommen. :)

Malix said...

Tänka sig fast jag är inne här och läser ganska så ofta i alla fall så fort det blir ett nytt inlägg så kan jag inte riktigt förstå att det kan vara så varmt och att solen är ett hinder. vi hade fint i två veckor här i Dalsland, nu är det som sommaren brukar vara igen så där att man måste bara ut så fort solen skiner. Sol ångest, nå ja i alla fall fått röja lite och det är inte fy skam. :) ha en fin fin dag där borta vid det vackra berget

Annika said...

Vädret är verkligen dramatiskt här.
Allt är större i USA, även vädret.
De väderfenomen jag sett här har jag inte varit med om hemma.
Ni har det varmt. Skönt om det blir lite svalare.
Kramar!

Katta said...

Väder finns det mycket att orda om. I Sverige är vädret omväxlande men inte dramatiskt. Även om vädret var dramatiskt med både tyfoner, översvämningar osv. Var det ett ämne som sällan ordades om i Asien. Det var min reflektion.kram

Anne-Marie said...

Malix: Jag minns hur det var när jag bodde i Sverige att solen var otroligt viktig. Men har man sol varje dag under flera månader och det dessutom är nästan farligt varmt, då blir det lätt litet mycket av det "goda".

Anne-Marie said...

Annika: Ibland känns det nästan litet tjatigt att ta upp vädret om och om igen men det är ett helt annat slags väder här i USA som man aldrig upplever i Sverige. Vet att du ofta tar upp vädret hos dig och det känns aktuellt på något sätt.
Idag var det mycket behagligare hela dagen faktiskt trots mycket brandrökdsdis. Kramar!!

Anne-Marie said...

Katta: Vet inte om vi svenskar är mer väderfixerade än andra folkslag. Intressant att höra att man inte direkt pratade om det dramatiska vädret som även finns i Asien. Det här med den nordamerikanska monsunen tycker jag är litet spännande eftersom man mest förknippar Indien med en monsunperiod. Kram!

Min plats i solen said...

Jag lär mig alltid något nytt när jag läser dina inlägg Anne-Marie och visst är det intressant det där hur lika men samtidigt så olika våra vädersituationer kan vara. Här i södra Sverige har vi efter nästan en hel månads torka äntligen fått regn. Efterlängtat och välbehövligt. Lika roliga är inte åskoväderna men det är ju inget att göra något åt (ca 8 miljoner blixtrar dundrar fram över vår jord per dag läste jag i tidningen för någon dag sedan).

Ta hand om dig och så hoppas jag att bränderna är hanterbara och snart är släckta.

Kram Lotta

Anne-Marie said...

Lotta: Här har nu bränderna satt igång med en otrolig intensitet pga torkan och åskovädren.
Röken ligger tät över södra Oregon och norra Kalifornien tyvärr.
Jag kommer väl slippa en del av detta eftersom jag är tvungen att åka till Sverige pga min mammas bortgång men det är inte roligt med all denna rök faktigt.
Härligt att ni fått litet regn. :)
Kram!!