Tuesday, July 23, 2013

Checklista och livet fortsätter

Att ha 9 timmars tidsskillnad till Sverige är något jag märker av just nu. Jag känner mig minst sagt trött av att behöva stanna uppe på nätterna för att ringa samtal till Sverige. Men det är ju bara att göra.
Dessutom måste jag erkänna att jag är rätt trött på det semesterstängda Sverige. Juli är givetvis en semestermånad och det märks ordentligt. Jag har vant mig, efter 16 år i USA, att jag kan få tag på folk i stort sett när som helst och jag skall villigt erkänna att det är något jag gillar. Har helt glömt hur stängt det är i Sverige under sommaren, men nu kommer jag i kontakt med det. Ni är bortskämda i Sverige. :)

Listor är bra "vänner" just nu och litet kan jag bocka av:
Biljett bokad - check
Begravning bokad - check
Mäklare kontaktad - check

Det blir den vanliga "expeditionen" till Sverige - vet inte om det kommer att bli så många fler framöver när allt är klart i Sverige - men jag lyckades i alla fall få en biljett med bara ett byte i Chicago. Det var ingen billig biljett men jag var glad i alla fall att jag kunde hitta en biljett med så kort varsel. Det blir avresa om ett par veckor till Stockholm.

Har kontakt med en begravningsbyrå och då mamma för många år sedan uttalade önskemål om hur hon ville att det skulle bli den dagen hon inte fanns här längre var det enkelt för mig.
Det är stor skillnad mellan Sverige och USA när det gäller hur snabbt någon begravs. Här i USA sker det ofta inom några dagar eller en vecka. I Sverige tar det ju oftast flera veckor. Man har tydligen ändrat reglerna relativt nyligen så att de två månader som tidigare gällde har minskats till en månad. Min mammas begravning kommer att bli i mitten av augusti.

Har ännu inte fått tag på jurister (pga semester förstås) som kan hjälpa mig med allt annat som bouppteckning osv. Det blir nästa vecka.

Ringde en mäklare i Täby igår så vi skall ses några dagar efter det att jag kommit till Sverige. Om någon har tips på bra mäklare får ni gärna lämna kommentarer. Jag har ju helt tappat kollen på vilka som är bra.

Livet rullar på och mina listor blir längre och längre.

16 comments:

olgakatt said...

Ibland kan banken hjälpa till med bouppteckning. Förmodligen billigare än att anlita annan jurist.
Jag avundas dig inte strulet att fixa allt på telefon med 9 timmars tidsskillnad!
Skockar litet cyberstöd!

Anonymous said...

Susanne persson är super. Har använt henne och hon var väldigt bra. Hälsa från mej :) susannepersson.se

/Kiddan

Mimmi said...

Ja, 9 timmars tidsskillnad kan inte vara lätt när man måste ringa till Sverige, och på det telefontider, och semestertider. Nä, man kan verkligen inte säga att Sverige är kundvänligt. Att kunna få tag i nån vad gäller tjänster, oavsett semestertider, tycker jag skall vara en självklarhet - Världen står ju liksom inte still bara för att vissa har semester.

När vi gjorde min pappas bouppteckning så har jag för mig att vi inte hade något att göra med nån jurist över huvud taget, men å andra sidan så hyrde han lägenhet, och hade ingen större förmögenhet.

Skönt att du fick tag i ett flyg med bara ett byte. Jag förstår att en biljett på så kort varsel måste ha kostat en hel del, så du borde höra med flygbolaget om du kan få bereavement airfare - vissa bolag har det, och kan man uppvisa ett Death Certificate, så kan man få viss rabatt tillbaka (vissa gör det även efter själva resan).

Vad bra att din mamma hade framfört önskemål om hur hon ville ha sin begravning, det gör allt så mycket lättare.

För många år sen tyckte jag att det amerikanska sättet med begravning så fort var konstigt, men nu föredrar jag det så mycket mer över det Svenska sättet. I Sverige är det nästan som om alla måste kolla sin kalender innan man kan boka begravning, här i USA är det typ, nu är det begravning och allt annat får vänta - som det skall vara, tycker jag.

Hoppas allt löser sig utan några större problem.

Kramar,

M

Christina said...

Tänker på dig, så jobbigt att behöva göra detta alldeles ensam och med tidsskillnaden också. Igen, stora kramar!!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Tack för tipset! Får undersöka litet mer. Tur att internet finns.
Nej, tidsskillnaden är inte särskilt praktisk just nu men det är som det är. Får se det som att detta är en tidsbegränsad period.
Cyberstöd tas tacksam emot! :)

Anne-Marie said...

Kiddan: Tack för ditt tips och ditt mail! Förhoppningsvis finns Susanne där och är inte på semester som så många andra är i Sverige just nu.

Anne-Marie said...

Mimmi: Minns när jag bodde på Hawaii och det var 12 timmars tidsskillnad. Det var inte alldeles lätt med en så stor tidsskillnad.
Man kanske inte alls behöver en jurist men då jag inte vill eller orkar hålla på själv att sätta mig in i allt skulle jag föredra att få hjälp.
Frågade om bereavment fair men kvinnan jag pratade med sade att de biljetterna ofta är dyrare och att jag kunde få en billigare, "vanlig" biljett.
Minns när Michael dog och han kremerades inom 1-2 dagar. Det var snabba ryck. Och att hans aska skickades med posten. Det kändes litet märkligt. Stor kram!

Anne-Marie said...

Christina: Tack för din omtanke. :) Det hade onekligen underlättat att ha syskon eller annan nära släkt i Sverige. Men man får göra det bästa av situationen.
Stor kram!

Anna said...

Min syster har anlitat Mäklarhuset och de var nöjda. http://www.maklarhuset.se/taby/
Även min dotter, men det var kontoret i Solna.
Lycka till med allt det praktiska!

Annika said...

Det är skönt att du ordnat det som först måste ordnas.
Bra att din mamma talade om hur hon ville ha sin begravning, en liten lättnad för dig i allt det svåra.
Sverige är verkligen bommat i juli. Inte så roligt. Förstår egentligen inte hur det kan vara så. Som du säger har man blivit bortskämd med att bo här där allt händer direkt.
Det är bra att begravningarna i Stockholm nu sker lite snabbare än förr.
Här kan jag ibland tycka att det går väl snabbt, men det ska inte behöva ta 1-2 mån, som i Sthlm, heller.
Lycka till med allt det praktiska.
Kramar!!!

My kids' Mom said...

Anne-Marie,

Är det något jag kan hjälpa till med?

Kram Anneli

Marie J said...

Beklagar sorgen och bortgången av din mamma.

har läst ovan att du fått väldigt många hjälpsamma kommentarer gällande bouppteckning bland annat. Blir som sagt var mycket billigare och kanske enklare med banken eller begravningsbyrån.

Lycka till och 'säg' gärna till om du undrar över något, har tyvärr fått begrava både mamma och pappa inom loppet av 2 år :-(

Anne-Marie said...

Anna: Tack för tips. När jag sålde min lägenhet var det en mäklare som hörde till HSB - jag hade en bostadsrätt. Men mycket har ändrats sedan jag bodde i Sverige.

Anne-Marie said...

Annika: Det är tur att det finns de som kan och som man kan anlita. Det fick jag ju också göra i Oregon när Michael dog. Betalar gärna en slant för att slippa en del av arbetet som jag inte ens kan och vet vad som bör göras.
Nej, semester-Sverige är inte som USA. När jag bodde i Sverige reagerade jag inte direkt men nu känns det väldigt främmande.
Jag tyckte nog att det gick litet väl snabbt vid Michaels bortgång - jag var tvungen att fatta massor beslut ett par timmar efter det att han dött och han var kremerad inom 1-2 dagar. Ingen tid att tänka och känna.
Kramar!!!

Anne-Marie said...

Anneli: Tack för ditt erbjudande! :) Just nu tror jag inte det. Vore roligt att ha någon kontakt med dig när jag är i Sverige. Kanske vi kan höras per telefon? Mailar dig privat snart. Kram!!

Anne-Marie said...

Marie: Tack!
De jurister jag tänker kontakta hör till begravningsfirman som anordnar mammas begravning. Det är en rätt stor firma och deras pris till exempel för begravningen verkar helt i sin ordning.
Beklagar dina föräldrars bortgång. Tack för ditt erbjudande. :)