Sunday, July 14, 2013

Camping i Lake Shastina

Efter fredagens konsert i Bel Air Park - som lät som om den var inomhus faktiskt eftersom jag var tvungen att ha en del fönster öppna - bestämde jag mig för att på lördagen bege mig till en tystare del av Siskiyou County. Lake Shastina Camping.

Jag har varit där några gånger och det är en vacker - gratis!!! (det är inte vanligt här i Kalifornien) - camping som ligger vid sjön Lake Shastina. Siskiou County driver denna camping. Nu har sjön - tyvärr - väldigt litet vatten på grund av torkan och att vattnet används till bevattning för omgivande bondgårdar och odlingar. Eftersom jag har bott i Lake Shastina känns det som hemmatrakter.

Efter en rätt sval morgon bestämde jag mig efter lunch att jag skulle göra slag i saken och åka till campingen. Hade tänkt en längre tid att jag skulle vilja åka dit och nu när jag är mera rörlig igen efter min stukning känns det roligt att inte bara sitta hemma. R kom också ut dit (det är han som bor i sin RV/campervan och som hjälpte mig när jag stukat foten) och vi hade en trevlig eftermiddag och kväll igår. Det var varmt på eftermiddagen men det blåste och vi satt i skuggan.

Lake Shastina är en utpräglad så kallad "high desert" som ligger lägre än både Weed och Mt Shasta och därför är det alltid varmare där under sommaren. Det är också väldigt torrt där och sjön har, som sagt, mer och mer försvunnit. När jag bodde i Lake Shastina från augusti 2005-november 2006 (efter min vistelse på Hawaii) var sjön helt fylld och det blir något helt annat med allt vatten. Då var det full fart med båtar, vattenskidor, fiske osv. Nu är det mest fåglar som håller till där.

Det jag uppskattar mest med Lake Shastina är tystnaden som är massiv. Lake Shastina ligger en bra bit från motorvägen I-5 och man kan höra folk prata på långt avstånd. Det är ett område med mest villor som började byggas på 1960-talet och dessutom har de en golfbana som är populär.

Campingen är alltså gratis och ligger vid sjön - när den finns där ;) - och när jag kom dit igår fanns det knappt några människor. Man får ta med sig allt man behöver eftersom det inte finns något att köpa där. "Down to earth" camping. :) Jag sov faktiskt i min bil vilket gick bra. I morse åkte R och jag tillbaka till Weed och innan vi begav oss därifrån hade vi en helt otrolig syn över sjön med vilda pelikaner i massor och andra sjöfåglar. Även några rådjur promenerade förbi oss. Hade jag haft en bättre kamera hade jag kanske kunnat fota pelikanerna, men nu var de alltför långt borta.
Sådana här naturupplevelser slår alla karnevaler i världen. :)

Så här ser naturen ut i Lake Shastina - torrt, barrträd, vild salvia och andra buskar.
Jag tror att detta är växten chaparall. Är inte 100% säker dock.


Vild salvia som luktar fantastiskt gott.Om sjön hade varit full hade det gröna gräset inte synts.Vattnet skulle ha gått till den första raden träd längst ner på kullen om sjön varit full.När jag bodde i Lake Shastina för snart 10 år sedan hade vi en mycket stor brand som kom rätt nära det hus där jag bodde. Denna kulle, som ligger vid campingen, bär fortfarande spår av branden.


Juniperträd växer i massor i Lake Shastina. De luktar gott när det regnar.


Nu börjar man avsluta karnevalen och Weed börjar bli sig likt igen. :)

20 comments:

Charlie sa ... said...

Magnefikt! Naturen i CA är enastående. Jag känner nästan dofterna när du beskriver dem, ända hit. Vill känna dem ;)

Bränderna är otäcka. Tänk att det syns spår så pass många år senare - naturen återhämtar sig inte.

Gratis är bäst och ni fick verkligen en vacker upplevelse.

Kram!
Lotta

Christina said...

Vad fint! Väldigt trevligt med en gratis camping, vet inte om jag sett det här :-)
Det syns hur torrt det är, likadant här, läskigt med bränder, vi hajkade genom en del områden i Mammoth Lakes som eldhärjats, nästan lite kusligt :-)
Kram!

Unknown said...

Jag visste inte att du bott där, jag gillar verkligen området. Det finns faktiskt massor med gratis camping i Siskiyou ;) I stort sett allt land som tillhör BLM kan vem som helst campa på. Det finns ofta iordningjorda campingställen. Vi utnyttjar det rätt så ofta :)

Äventyret framtiden said...

Alla namn påminner om indianerna, kanske? Jag får en sådan känsla i alla fall. Pelikaner och underbara naturupplevelser som du får njuta av. Härligt!
Salvian ser inte alls ut som odlad salvia ser ut.
Spännande trakter, verkligen.
Har inte haft den tid jag önskat för att titta in till dig på ett tag...
Kramar!

Malix said...

oj oj oj, Tror du hade mera camping än vad jag åstadkommer, Och visst går det att sova i en bil, så otroligt vackra bilder. vilken upplevelse måste slå vilken Carnevale som helst din helg. förra året var vi i villehemnina och fjället steikenjook det var en sådan där vilmarkssemester med massa renar och sånt
Ha en fin dag

Desiree said...

Underbart med en camping utflykt. Juniper är det samma sak som en? Träslag som doftar väldigt gott. Chaparall blir jag nyfiken på. Används det som krydda på något sätt. Underbart med vild salvia. Även om det är torrt så ser det vackert ut. Kan tänka mig att det är underbart på kvällarna då det är stjärnklart också. Då ser man väl massor med stjärnor som man inte ser annars eftersom detta ligger en bra bit bort från all bebyggelse.
Kram!

Katta said...

Härligt med en camping upplevelse. Det ser både kargt och friskt ut på en och samma gång. Vild salvia har jag nog aldrig mött på någonsin. At njuta av dofterna då man kommer ut i naturen är härlig. Man vill liksom andas än djupare. Härligt blogginlägg. Kram

olgakatt said...

Skulle gjort precis som du och gett mig av från oväsendet.
Är väldigt glad att inte bo i Kivik, just nu, när det är det är den årliga marknaden där.
I höst åker jag f ö till Kalifornien och hälsar på goda vänner. Längtar redan!

Annika said...

Vad härligt med den vackra natur ni har.
Jag kan nästan också känna doften av det där karga och torra.
FINT!!
Härligt med gratis camping, speciellt i så vackra omgivningar.
Kramar!

Anne-Marie said...

Lotta: Det är en väldigt speciell doft i Lake Shastina. Har aldrig känt den någon annastans. Det är litet kul när jag reser härifrån och kommer bort från alla barrträd - man märker ju inte doften när man alltid har den omkring sig - att mina resväskor doftar av alla barrträd. :)
Det var en otäck brand och man såg knappt kullarna pga röken. Helikoptrarna fick hämta vatten i sjön. Hade ju ingen blogg då så kunde aldrig berätta och visa bilder.
Gratis är absolut bäst! :) Kram!!

Anne-Marie said...

Christina: Tror inte att gratis camping är alltför vanligt i Kalifornien. Inte på National Forest Land men denna camping drivs av Siskiyou County så då verkar det vara litet annorlunda.
Det är kruttorrt i hela västra USA. Som du kanske såg hade jag lagt upp en karta i högerspalten och den visar verkligen hur torrt det är. Kram!

Anne-Marie said...

Maria: Jag bodde i Lake Shastina från 2005-2006 och sedan återigen från 2009-2010. Det är ett litet speciellt och annorlunda område men väldigt lugnt och fridfullt.
Såg ditt svar via FB på min fråga. Tack! Skriver svar till dig. Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Vad roligt att se dig här igen. :) Vet att du haft, och har, fullt upp.
Det finns många namn som kommer från indianerna. Hela Mt Shasta-området är ett heligt område för dem.
När jag såg vilda pelikaner första gången 2005 tyckte jag det var litet speciellt och fint minst sagt. Det var säkert 40-50 pelikaner igår morse.
Salvian (sage på engelska) kan man också plocka och bränna som rökelse. Det gör en hel del människor här. Jag har också använt den som "room and house clearing" vilket den också kan användas till. Kramar!!

Anne-Marie said...

Malix: Jag klarade inte av karnevalen och alla människor, bilar och hög musik. Inte min grej alls.
Det gick bra en natt att sova i bilen även om jag har rätt liten bil. Det var bara härligt att få vara ute i naturen och tystnaden. :) Ha det gott!

Anne-Marie said...

Desiree: Det var en fin liten campingtur även om det var i hemtrakterna. :)
Stämmer bra - juniper är samma sak som en. Du kanske såg ett litet blått bär på min bild.
Chaparall är en växt som används i olika medicinska syften men det finns litet motsägande information om hur säker den är att använda. Michael och jag drack te gjort på chaparall och jag mådde inte alls bra av denna ört.
Det är svårt att föreställa sig mängden stjärnor man kan se i Lake Shastina. Det finns inga gatlyktor alls i hela området. Man ser hela Vintergatan faktiskt! Kram!!

Anne-Marie said...

Katta: Just Lake Shastina är en rätt speciell plats. Villaområde mitt ute i "ingenting".
Doften som finns där slår emot en när man kommer dit. Torrt är det. För torrt för mig egentligen men det är vackert trots allt.
Kul att du tyckte om inlägget. :) Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: När man inte kan ändra på en karneval får man ändra sin egen tillvaro. :)
Helt klart lyckat att bege sig från Weed.
Vart skall du i Kalifornien? Kul med en resa att se fram emot.

Anne-Marie said...

Annika: Just doften är ett av Lake Shastinas kännemärken. Och när det regnar blir den ändå mera framträdande.
Kargt och torrt men när sjön är full gör den att hela området förändras. Nu är det en stor "pöl" mest.
Gillar det som är gratis. :) Eftersom allt annat är så dyrt nuförtiden.
Kramar!!

Min plats i solen said...

Vilka fantastiska bilder Anne-Marie och det låter som ni hade en riktigt fin dag där vid sjön. Det är en imponerande natur där du bor och vilken lycka att ha allt det där inom räckhåll.

Bränder är otäcka och kan vara förödande då människor kommer till skada och då deras hus blir förstörda. Men då det gäller skog och mark är det annorlunda. Naturen återhämtar sig mycket fortare än vad vi ofta tror och det kan till och med vara så att bränder kan vara gynsamma för vissa arter. Men det är en stor skillnad på kontrollerad naturvård och okontrollerbara bränder som ni ofta drabbas av i din del av USA.

Såg ett program för en tid sedan som tog upp torkan som drabbat USA och Australien bland annat de senaste åren. Hur den torkar ut sjöar och försvårar lantbruk och vilket enormt problem det är. Skrämmande.

Ta hand om dig vännen!

Kram Lotta

Anne-Marie said...

Lotta: Tack för bildberöm! :) Det är en fin liten camping på kort avstånd.
Numera brinner det så mycket i västra USA varje sommar att det är litet skrämmande faktiskt. Skogsbränder har ju alltid funnits men nuförtiden verkar en hel del tyvärr också vara anlagda. Det måste vara hemskt att se sitt hus brinna.
Det blir torrare och torrare verkar det som i västra USA och många andra delar av världen.
Vädret är ett område som av olika anledningar blir mer och mer extremt.
Ha det fint Lotta! Kram!