Wednesday, July 24, 2013

Kristina-dagen

Det är fortfarande 24 juli här i Kalifornien. Enligt almanackan är det Kristina-dagen. Den sista dagen i fruntimmersveckan.

Hade fått en namnsdagshälsning i morse via Facebook från min "äldsta" vän i Sverige som också hade sin namnsdag. Vi har känt varandra sedan första klass och har fortfarande kontakt med varandra. Tack C för din hälsning! :) Jag heter alltså också Kristina som andranamn.

C skrev bland annat om vår barndoms namnsdagar som vi firade i trädgården i Enebyberg med jordgubbstårta och besök av min farmor. Vi hade ett rätt stort jordgubbsland och det var alltid en fråga om jordgubbarna skulle räcka ända till den 24 juli. För det mesta gjorde de det och vi åt hemgjord jordgubbstårta med riktig grädde. Mmmm. :)

Inte bara jag och min kompis heter Kristina utan även min mamma. För ett par veckor sedan hade jag skickat ett fint namnsdagskort till henne som troligen tyvärr aldrig kom fram i tid. Det finns nog bland posten när jag kommer.

Nuförtiden firar jag inte mina namnsdagar men då jag har en svensk almanacka och namnsdagarna finns på min blogg påminns jag alltid om att vi i Sverige har namnsdagar. De finns ju som bekant inte i USA och när jag berättar för andra om att varje dag under året har olika personnamn tittar de litet förundrat på mig. En av de där kulturella skillnaderna.

Idag bokades ett hotell i Sacramento och bussbiljett från Weed till Sacramento. I år skall jag inte göra misstaget jag gjorde förra året att inte ha hotell innan flyget från Sacramento. Jag tyckte jag skulle spara pengar och satt på flygplatsen under natten. Inget bra beslut. I år åker jag i god tid från Weed så att jag förhoppningsvis kan sova litet innan jag måste bege mig mycket tidigt till flygplatsen. Nu gäller det att göra det som är bra för mig.

Även om 24 juli snart är över önskar jag alla som heter Kristina en fin namnsdag!


Bilden lånad från www.askchefdennis.com.

17 comments:

em said...

Grattis!
Klokt beslut att vila ut på hotell innan du sätter dig på planet.
Håller alla mina tummar för att resan och allt däromkring ska gå bra!
godnatt,
Margaretha

Anonymous said...

Grattis Kristina från en annan Kristina! Jag heter dessutom även Margareta som andranamn och firar dubbelt i Fruntimmersveckan. Hoppas allt går bra för dig med resa, begravning och allt annat.
/Kristina S

Äventyret framtiden said...

Grattis!:)
Jordgubbstårta firades även på Margaretadagen för min del och min grannes för många år sedan. Dagar man minns med glädje. Önskar dig en fin resa.
Kramar

Annika said...

Grattis en dag senare. KLOKT med hotellet. DET var ett bra beslut.
Jag håller också mina tummar för att resan, och allt det andra, ska gå bra.
Bamsekramar!!

Desiree said...

Grattis i efterskott. Firar inte heller namsdagar längre. Jag har inte haft internet på ett par dagar nu så jag har inte kunnat läsa bloggar. Låter som ett klokt beslut med hotelövernattningen. Resan är ju så himla lång ändå som den är så man behöver ordentlig vila då man kan få. Skönt att begravningar inte sker omgående i Svedala. På det sättet får du tid att hinna hem och hinna fixa och ordna med begravningen innan. Antar att du kommer att ha fullt upp under din tid i Sverige. Mycket med både begravning och sedan mäklare och dessutom att tömma och gå igenom din mammas lägenhet kommer säkert att ta en hel del tid. Jag hoppas att allt går smidigt eller så smidigt som det kan. Ta en sak i taget och glöm inte bort att andas mellan varven.
Kraaam!

Linda said...

Grattis på namnsdagen!
Kul att hitta till din blogg!
JAg har just kommit hem från en 5 veckors roadtrip i USA. Kust till kust.
Jag har surfat runt lite här nu och läst om lite skillnader och om hur du fick ditt gröna kort. Tråkigt att läsa att din man gått bort.

Hoppas du får ett fint veckoslut!

Linda said...

Tråkigt att läsa om din mor också!
Hoppas resan går bra!

olgakatt said...

Hoppas din resa går riktigt smidigt så att du får kraft till allt det viktiga du har att ta hand om.
Jag tycker det är kul med namnsdagar men blir litet irriterad av ändringarna i namnsdagskalendern. Fruntimmersveckan har man låtit vara men en hel del annat är ju ändrat.

I Polen och de baltiska länderna firar man namnsdag nästan mer än födelsedag och i Lettland har jag blivit överraskande uppvaktad på min namnsdag som där är en helt annan datum än i Sverige, förstås.

Mimmi said...

Grattis på namnsdagen!!

I min familj firade vi aldrig namnsdagar, jag vet inte ens när mina namnsdagar är (lätt att kolla upp förståss), eller nån anans i familjen heller för den delen. En kul grej är det ju ändå.

Det var nog bra att du bokade ett hotellrum, för att sitta på en flygplats över natten kan ju inte vara kul.

M :o)

Anne-Marie said...

Margaretha: Grattis i efterskott till dig!
Tar tacksamt emot alla hållna tummar. :)
Ha det gott!

Anne-Marie said...

Kristina: Välkommen hit! Tror inte att jag sett dig tidigare.
Dubbelgrattis till dig! Inte dåligt med dubbla namnsdagar under fruntimmersveckan.
Det blir mycket framöver, den saken är klar.

Anne-Marie said...

Karin: Grattis till dig också! Undras just om vi som är litet äldre har mer av namnen från fruntimmersveckan. Numera döper man väl flickor till andra namn.
Det dröjer ett litet tag innan avresan men den närmar sig väldigt snabbt. Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Tack!
Känner dina hållna tummar nästan ända till Weed. :)
Jag försöker att inte bli alltför överväldigad men det är svårt ibland.
Bamsekramar till dig också!

Anne-Marie said...

Desiree: Tack!
Internet är svårt att vara utan numera faktiskt. För en vecka sedan hade jag ju mitt strul - just när mamma hamnade på sjukhus. Svårt att fatta att det bara är en vecka sedan.
Det kommer att bli fullt upp och jag måste skriva listor på allting för att komma ihåg.
Kände att det var nödvändigt att få litet sömn förhoppningsvis innan den långa resan till Sverige.
Jag kommer nog bara att gå igenom min mammas lägenhet och spara litet gran och förhoppningsvis kan begravningsbyråns jurister ta hand om resten.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Linda: Välkommen hit!
Det var ingen dålig resa - du har sett mer av USA troligen än vad jag gjort. :)
Jag har gått igenom flera dödsfall sedan jag kom till USA - först min pappa, sedan Michael (min man) och nu min mamma. Allt går även om det verkar övermäktigt ibland.
Ha en fin helg!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag hoppas att allt går bra men det känns litet överväldigande ibland minst sagt.
I Grekland firar man namnsdagar mer än födelsedagar. Mamma och jag var med om det när vi turistade på Kreta under några somrar i slutet av 70-talet/början av 80-talet.
Namnsdagarna har nog "möblerats om" en hel del sedan jag var liten.

Anne-Marie said...

Mimmi: Tack!
Litet kul är det med namnsdagarna men det är ju absolut ingen stor grej.
Nej, sitta på flygplatsen var inget bra beslut förra året. Eftersom jag fortfarande får vara litet försiktig med min fotled och nu också är trött efter allt som hänt var ett hotell det bästa beslutet. Kram!