Wednesday, July 31, 2013

Var är berget?

Tanken att lämna Weed för ett tag känns inte helt fel även om min resa till Sverige inte blir någon semesterresa helt klart.
Brandröken har lägrat sig - återigen - över södra Oregon och norra Kalifornien.

Effekten av tusentals blixtnedslag för några dagar sedan syns nu i Weed. Brandrök och brandlukt har svept in vår lilla stad i ett gulaktigt dis.
I morse var det inte riktigt ljust. Inte på grund av att solen går upp litet senare nu utan på grund av brandrök. Under dagen blev det litet bättre och jag kunde till och med ta en promenad på eftermiddagen. Berget syntes igen och luften kändes klar och frisk.
Men helt plötsligt på kvällen kom röken tillbaka. Det tog kanske 5 minuter. Helt plötsligt såg jag rök mellan träden och husen där jag bor. Berget hade försvunnit och det luktade mycket starkt av brandrök.

Berget finns där insvept i alla rök men det försvann helt och hållet under kvällen.


Det är inte i norra Kalifornien som det brinner utan röken kommer från södra Oregon. De har flera större bränder som de inte verkar få kontroll över. Här i USA finns olika hemsidor som visar kvalitet på luften och i södra Oregon är det nu till och med farligt att vistas utomhus och myndigheterna har uppmanat folk att lämna området om de kan. Det är onekligen mycket ovanligt och extremt att sådana uppmaningar kommer. Vart skall människor ta vägen undrar jag?

Bränderna lär ha börjat efter åskovädren för några dagar sedan och man kan inte ens attackera bränderna från luften på grund av all rök. Man har nu även utlyst en "state of emergency" i södra Oregon för att få mer hjälp.
Hur det här kommer att utvecklas har jag ingen aning om och det är bara att hoppas att bränderna inte kommer hit medan jag är i Sverige.
Röken har kommit ända till San Francisco området som ligger ungefär 40 mil härifrån. Ännu längre från Oregon.

När vi hade alla blixtar och åska för några dagar sedan startades en del bränder även i Kalifornien men brandkårerna här var som "hökar" och det verkar som om dessa bränder antingen har släckts eller är kontrollerade. Jag tror att man inte vågar göra det man gjorde förra sommaren, dvs låta en brand brinna och bli en av de allra värsta bränderna vi haft. Det var först när den branden blivit riktigt stor som man faktiskt gjorde något. Kritiken haglade givetvis över hur det hela skötts.

Min kollega berättade idag att han i början av 90-talet arbetade hos en bensinstation i Mt Shasta och det var så illa då att det varje morgon låg ett tjockt lager aska på bensinpumparna. Otäckt.

Avresan närmar sig och nu väntar jag egentligen bara på att komma till Sverige så att jag kan ta itu med allt som väntar där. Kommer att anlita en begravningsbyrå även till att förvalta min mammas dödsbo eftersom de kan göra allt. Man måste ta hjälp av folk som kan och som faktiskt befinner sig i Sverige. Det är det värt. De kan ta hand om allt från bankkonton, eventuella räkningar, avveckling av möbler osv och de kommer till och med att sälja lägenheten. Hittills har de gett ett bra intryck. Och jag kan sova på nätterna. :)

12 comments:

Malix said...

fy för att leva med brandrök lät verkligrn inte trevligt. Hoppas de får släckt de. måste vara svårt för astmatiker. Hoppas din resan går bra och att det blir så enkelt den kan vara räcker ju med jobbet i sverige sånt är alltid jobbigt. Ha en trevlig resa omm du nu åker snart annars får jag ju möjligheten att skriva det egen. :)

Fullblodsekologen said...

Otäckt det där med bränder. Man känner sig så liten och försvarslös. Skönt att du har anlitat folk som hjälper dig med allt runt din mammas bortgång och att du har förtroende för dessa. Ha det gott! Kram/Annelie

Annika said...

Inte trevligt alls med all brandrök ni har.
Önskar dig en bra resa hem.
OCH sen att det ska gå OK medan du är hemma också även om det blir tungt och svårt.
Kramar!!

My kids' Mom said...

Hej Anne-Marie,

Oh, vad jobbigt med extrem hetta och bränder. Min äldsta dotter Emilia hälsade just på sin farmor i Rocklin, California ( i Sacramento) och hon berättade att det var så varmt att de inte kunde vistas ute och att det bran på många ställen. Här hemma har det varit så jättevarmt. En fantastisk sommar och i helgen skall det bli över 30 grader här i Dalarna. Den enda nack delen är att min gräsmatta har torkat och börjar bli gul och jag måste nog kanske börja vattna :-)

Skönt att det ordnar sig och känns bra med allt du har här i Sverige. Hör av dig när du kommer till Stockholm! Lycka till med allt. DU är stark! Kramar Anneli

Charlie sa ... said...

Yikes, dessa bränder. Gillar inte!

Så skönt att begravningsbyrån är "all inclusive" - helt klart värt att engagera dem, så du kan slappna av den biten.

Det blir säkert bra på många plan att få komma till Sverige. Ett avslut, en punkt på något som du har haft oro inför en längre tid.

KRAM min vän!

Lotta

Christina said...

Usch för all brandrök... läskigt. Så hemskt att förlora allt i en brand.

Tänker på dig och allt du går igenom även om jag inte tittat in här på ett par dagar. Lycka till nu med resan hem och allt, skönt att du har förtroende för begravningsbyrån.

Stor kram!

Anne-Marie said...

Malix: Just nu har sydvästra Oregon USAs sämsta luftkvalitet! Det här är nog bland de värsta brandsäsongerna jag varit med om under mina 16 år här. Och bränderna finns tydligen i svårtillgängliga områden så de kommer att brinna under lång tid såvida det inte regnar - vilket det troligen inte kommer att göra.
Tack för resehälsningarna. :) Jag åker i början av nästa vecka.

Anne-Marie said...

Anneli: Bränder är otäcka även om man bor en bra bit från det område där det brinner. Röken är inte alls trevlig just nu. Sydvästra Oregon har den sämsta luftkvaliteten just nu i hela USA.
Jag har ju inte träffat någon inom begravningsbyrån mer än per telefon. Men de verkar veta vad de håller på med. Ha det gott du med! Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Röken är helt klart besvärlig när man måste kunna öppna fönstren på kvällarna och nätterna. I kväll är det rätt kyligt men det luktar ordentlig av brandrök.
Det kommer att gå bra i Sverige - det vet jag. Men det blir på något sätt ett avslut eftersom jag ju inte alls har samma anledning att åka till Sverige framöver som jag tidigare haft.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Hej Anneli!
Kan tänka mig att din dotter fick känna av riktig hetta i Sacramento. Nej, är det mellan +35-40 kan man egentligen inte vara utomhus. Bränderna i Kalifornien verkar vara under litet mera kontroll än de i Oregon. Där kommer det, som det ser ut, att brinna under lång tid.
Jag skriver mail när jag kommer till Stockholm. Det kommer att gå bra i Sverige. :)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Lotta: Och ni som haft så mycket regn i sommar. Tänk om vi fått litet av det blöta ni haft. :) Bränder är inte roliga och de i Oregon kommer troligen att brinna under lång tid.
Det kommer säkert att kännas väldigt annorlunda att komma till Sverige denna gången eftersom det är ett avslut. Framöver har jag ju inte alls samma anledning att resa till Sverige som jag haft tidigare.
Helt klart värt att betala för att slippa "huvudvärken" med allt praktiskt efter mammas bortgång.
Kram fina Lotta!

Anne-Marie said...

Christina: Där du bor kanske ni inte märker av bränder. Vissa somrar har vi inga bränder alls här i mina trakter och andra somrar är det som i år.
Det är otäckt med bränder som är svårsläckta vilket de i Oregon verkar vara.
Det kommer att gå bra med allt som rör Sverige. Det känner jag. :)
Stor kram till dig!