Tuesday, June 24, 2008

Putsa fönster

Min mamma berättade att hon skulle få besök av en fönsterputsare häromdagen. Hon orkar inte riktigt att putsa fönster längre och då är det ju väldigt bra att man kan få hjälp.

När jag bodde i Sverige var det en självklarhet att jag putsade mina fönster när det blev vår och sommar. Här i USA är det ingen självklarhet alls. Alla de hus jag bott i har haft helt andra slags fönster vilket gjort att det i stort sett varit omöjligt att putsa dem.

Mitt första år här bestod av en hel del frågor till Michael och en av dem var "Hur putsar man fönstren"? Michael tittade på mig litet undrande och sade att han brukade spruta utsidan med vatten.!? Hmmm. Det var ju inte alls vad jag var van vid. Jag brukade putsa insidan, mellan in- och utsidan och så förstås på utsidan.

Fönster i den här delen av Kalifornien ser inte alls ut som svenska fönster. De har ett litet, litet mellanrum mellan de två glasen och det går inte att komma åt mellan dem. Dessutom skjuts fönstret åt sidan och när man öppnat fönstret har man ett nätfönster som är svårt att ta bort. Man kan alltså inte putsa utsidan och inte mellan glasen. Alltså återstår insidan. Rätt så annorlunda jämfört med hur jag putsade fönster i Sverige.

Jag vet inte ens om folk putsar fönster särskilt mycket. Har aldrig sett någon som gjort det. Men jag kommer nog att göra en liten putsning nu under sommaren. Litet bättre blir det väl även om jag bara kan göra rent på insidan. :)

10 comments:

Anonymous said...

Hej igen. N�r vi flyttade in i vart lilla hus for sex ar sedan, fanns det sana dar gamla fonster, som vi hade hemma nar jag var liten.

Nar jag skulle putsa utsidan fick jag sta pa fonterblacket och var livradd for att ramla ner. Som du skriver har jag ocksa pusat inne, mellan och utanpa fonstren.

Det ar ju jattedyrt att reparera allt som vi gjort, men vi sparar pa vintern och arbetar med huset pa sommaren. Forra sommaren bytte vi alla fonster + altandorr och ytterdorr.

Nu har vi treglasfonster. De ar helt isolerade och gar inte att oppna emellan, och vi behover inte elda sa mycket langre. De ar toppen. Man kan oppna som vanligt och nar man ska putsa vrider man in fontret helt och kan putsa bade in och utsidan inifran utan att vara livradd. Battre kan det inte bli.

Vara grannar putsar aldrig fonstren, de har barn vilket ju ar dyrt, sa de har inte rad an att byta allt som vi gjort.

Ska du jobba hela sommaren?
Vi jobbar 2,5 vecka till, sen arbetar vi med huset 2 veckor, aker till Jamtland till huset en vecka tillsammans med M:s �ldsta barnbarn, 6,5 ar, sen har vi en vecka hemma igen.

Vi ska ocksa passa pa att besoka min lillebror med fru utanfor Ostersund pa vagen upp. De har byggt ett hus dar deras sommarhus ligger. Ibland undrar jag varfor, for deras tre barn har flyttat hemifran. Men det ska bli jattekul att traffa dem. Blir inte sa ofta, och han ar en underbar bror och min svagerska ar jatteskon.

Nu ar det bara tva dagar kvar att arbeta, sa ar det helg igen. Hoppas vi far tillbaks sommarvarmen igen. Nu fryser vi.

Sara said...

Det är nog sant att man inte putsar fönstren lika nitiskt här. Hittills har jag inte sett en enda granne som putsat fönster under de 2 år jag varit här.

När vi skulle sälja min makes gamla ungkarlscondo bestämde jag mig för att putsa fönstren där. De såg efter 10 års negligering riktigt smutsiga ut, hehe.

Till min förvåning visade det sig att fönstren var helt avtagbara. Så maken lossade helt enkelt fönstren från fönsterramen och ställde dem på terassen så att jag kunde putsa dem där.

I huset där vi bor nu går det bra att putsa alla fönster utom 3. Jag kan inte räkna ut hur jag någonsin ska kunna putsa dessa fönster från utsidan. De är alldeles för högt upp och marken nedanför ser inte alls ut att vara lämpliga för att ställa en stege på. Jag får väl göra som grannarna och låta bli :)

Desiree said...

Ha ha det undrade jag också över. Våra grannar har jag aldrig sett putsa sina fönster och skulle de vilja få sina fönster putsade och rengjorda skulle de anlita en firma som kommer. De skulle aldrig göra det sjalva. Vi har dock putsat våra fönster själva och det är ett rejält jobb då vi har måååånga fönster och dessutom är alla fönster med spröjs som ser jättefint ut men som är ett helvete när man ska putsa. Jag tror att folk inte putsar sina fönster här speciellt ofta helt enkelt.

Petchie75 said...

Hi hi, jag har själv haft samma tanke och försökt att putsa fönsterna men det var svårt. Mot norr har vi långsmala fönster som skjuts åt sidan, mina armar var inte tillräckligt långa för att putsa mer än halva fönstret. O har förbjudit mig att putsa de andra fönsterna ensam, han är rädd att jag ska falla ut (9:e våning...)! Problemet är ju att vi bor vid havet och fönsterna är rejält smutsiga nu pga saltvatten, regn och vind - vi måste göra något åt dem snart!!

Anonymous said...

Jag tycker att det är enklare att putsa fönster här. Hemma hängde jag ut och dinglade med livet som insats på tredje våningen. Här kan man ju bara fälla in fönstret (både över och underdelen) och kan putas utsidan även om man står inomhus Och nätet kan jag bara skjuta upp eller ner. Fast jag tror inte jag sett någon annan putsa fönster ... de tycker väl att jag är den där "konstiga utlänningen". =)

Anne-Marie said...

Lisa: Fönstren i huset jag växte upp i var gamla fönster med spröjs. Fina fönster men rena mardrömmen att putsa eftersom det var så många rutor. Min mamma brukade göra några akrobatiska "konster" genom att hänga halvvägs ut genom fönstret och samtidigt stå på fönsterbläcket - på övre våningen. :) Jag vågade aldrig göra det.
Det verkar ju vara väldigt bra och enkla fönster som ni nu har.
Ja, jag kommer att arbeta hela sommaren. Min chef är borta flera veckor så det blir jag och min kollega som får hålla ställningarna.
Hoppas ni får litet varmare. Här kommer det att bli uppemot +35 till helgen!

Anne-Marie said...

Sara: Intressant att höra att det inte bara är här som folk inte verkar putsa fönstren.
Det har jag aldrig sett eller hört att man kan ta loss fönstren. Mina fönster här verkar inte vara sådana. Verkar ju väldigt praktiskt.
Ja, du får nog göra som dina grannar, dvs låta bli att putsa. Undras just varför vi svenskar är så nitiska med fönsterputsning?

Desiree: Visst är fönster med spröjs fina men precis som du skriver och som jag skrev till Lisa är de ju helt otroligt jobbiga att putsa. Har faktiskt aldrig sett några firmor här där jag bor som skulle komma och putsa fönstren. Jag antar att folk har smutsiga fönster. :)

Anne-Marie said...

Petra: Till och med i PR är fönstren alltså svåra att putsa. Nionde våningen låter litet småfarligt. Bäst att du och O gör det tillsammans kanske. Ja, du har ju saltvatten alldeles i närheten. På Hawaii där det ju också var nära till saltvatten regnade det så mycket att fönstren tvättades automatiskt - praktiskt. :)

Sporty Spice: Du verkar ju ha väldigt praktiska fönster. Måste aldrig ha kommit ända bort till Kalifornien. :) De verkar helt klart enklare än de jag hade i Sverige. Ja, vi är konstiga utlänningar litet då och då. :)

Anonymous said...

Jag led länge av att inte kunna putsa utsidan på fönstren här i Sydney, men nu har jag vant mig. Vi har ändå fördraget för det mesta eftersom solen är så stark, så den skit man inte ser, liksom...

Anne-Marie said...

Matilda: Jaha, så ni kan inte heller putsa utsidan. Det verkar som om det finns många likheter mellan Australien och USA. Ja, ser ni inte fönstren lider ni ju inte av skitiga fönster. :)