Sunday, June 15, 2008

Jury Duty

Vi har en distanskurs som är i gång nu. Läraren som håller i den kursen berättade i fredags att han skulle ställa in kursen i morgon eftersom han skulle sitta med i juryn under en rättegång. Den var tydligen i slutskedet eftesom han bara skulle vara borta en dag.

Att göra jury duty är något som är vanligt här i USA. Ett par av mina kollegor har blivit kallade att närvara. Jag blev kallad ett par gånger innan det hade registrerats att jag inte är amerikansk medborgare. Man måste vara amerikansk medborgare för att kunna göra jury duty.

När man blir kallad är det omöjligt att veta hur lång tid det kommer att ta. Blir personen utvald att sitta med i juryn kan det ta flera veckor beroende på vilken sorts rättegång det är. Här i Mt Shasta området är brottsligheten låg och de flesta rättegångar är nog rätt snabbt avklarade men visst finns det även mer komplicerade rättegångar.

Det man ser i filmer och TV-serier är alltså verklighet här i USA. En jury som blir utvald och som får fatta ett beslut om personen är skyldig eller inte.

En film som verkligen visar hur komplicerat det kan vara att fatta ett rättvist beslut är "A Time to Kill". En mycket välgjord och spännande film som utspelar sig i USAs söder .
En ung advokat försvarar en svart man som anklagas för att ha mördat två män som våldtagit hans tioåriga dotter.
Filmen har också många duktiga skådespelare, bland annat Matthew McConaughey, Sandra Bullock, Samuel L. Jackson och Kevin Spacey. Kan verkligen rekommenderas!

Dags för en ny arbetsvecka igen i morgon. Helgerna går fort. Litet väl fort ibland. :)

5 comments:

Anonymous said...

Det är väl så att när man anmäler sig för att rösta så kommer man med i jury-duty-listan också? Iallafall om man är amerikan.

Petchie75 said...

Vad konstigt att du blev kallad trots att du inte är amerikansk medborgare, alltså man kunde väl tänka sig att de hade koll på sånt!?
Det är väldigt "exotiskt" tycker jag med jury duty, och tänk att folk förväntas släppa allt vad de har planerat för att delta i en jury. Hur funkar det, jag hoppas att folk inte behöver snylta på sin egen korta och surt förvärvade semester??

Sara said...

Min man har haft jury duty 2 gånger. Det kostar inga semesterdagar. Han berättade att man var tvungen att finnas till hands varje dag i en hel vecka för att eventuellt hamna i en jury. Så mycket väntetid i väntrummet innan man blev hemskickad för dagen ifall ens tjänster inte behövdes. Han har aldrig varit med om någon långdragen rättegång däremot så han är osäker på hur det funkar i såna fall - men troligtvis måste det företag man jobbar på acceptera att man är ledig för jury duty. Det är ju trots allt ens plikt enligt lagen och inget man frivilligt har bett om att göra. Man kan ansöka om dispens att slippa jury duty om man har tillräckligt goda skäl däremot.

Anne-Marie said...

Julia: Det stämmer att ens namn kommer med i någon lista om man anmäler sig för att rösta. Tydligen finns ens namn också med i något register om man har ett körkort. Och det är bara amerikanska medborgare som får göra "jury duty".

Petra: Tydligen kan man komma med på en lista för "jury duty" om man har ett körkort. Det var nog så jag kom med i deras register. Man får ett papper där det står att man kan bli kallad och så får man kryssa för olika saker, t ex om man inte är amerikansk medborgare. Sara gav ett väldigt bra svar med mer information.

Anne-Marie said...

Sara: Tack för en väldigt bra kommentar! Jag tror det är olika i olika delstater vad arbetsgivaren har för skyldighet att ge ledighet för jury duty. Jag har förstått att det är mycket väntan för kanske ingenting. Det finns tydligen flera sätt att slippa göra jury duty. Jag hittade en lista när jag "googlade" om jury duty.